Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2006

Βαρέθηκα…

Εδώ και 6 μέρες ακούω συνεχώς για το φοβερό κύμα κακοκαιρίας που θα έπληττε την χώρα. Κατ’ αρχάς… μην τρελαθούμε κι όλας! Εδώ ζούσα και πριν τέσσερα (αν δεν κάνω λάθος) χρόνια που αποκλειστήκαμε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και Δευτέρα, μέτα τις 12 το μεσημέρι, άρχισε να λιώνει το χιόνι! Ε στην Αθήνα ήταν πολύ πιο μεγάλη η κακοκαιρία τότε! Επίσης τότε χρειάστηκα αλυσίδες για να φύγω από το σπίτι μου, ενώ αυτή την φορά όχι!

Κατά δεύτερο λόγο, βαρέθηκα να διαβάζω πομπώδεις φράσεις! «Σιβηρία η Ελλάδα!», «Πάγωσε η χώρα», «Μπήκαμε στην κατάψυξη» και άλλα τεινά. Εγώ αρχικά αισθάνθηκα Ρώσος εξόριστος ένα πράμα και μετά θυμήθηκα και το φοβερό «μπήκαμε στο γύψο»… Φτάνει. Έλεος. Όχι άλλον βομβαρδισμό. Ακόμα και οι Γερμανοί κάποια στιγμή σταματούσαν. Εσείς πότε;

Τόση κινδυνολογία και τόση ανευθυνότητα στην ενημέρωση δεν ξέρω αν υπάρχει αλλού! Βέβαια επίσης δεν ξέρω αν υπάρχει αλλού τόση ανευθυνότητα στον κόσμο. Γιατί σου τα έπρηξαν τ’ αυτιά ρε μεγάλε να έχεις αλυσίδες. Εσύ ποιος είσαι; Ο γαμάω και δέρνω είσαι που θα βγεις χωρίς;;; Και σε τελευταία ανάλυση, μέσα στην όλη φανφαρολογία, ανακοινώθηκαν και μερικά μέτρα. Εσύ γιατί δεν τα ακούς και δεν τους δίνεις σημασία; Και εντάξει, δεν ξέρεις να οδηγείς στο χιόνι. Τι το παίρνεις τότε το ρημάδι; Άστο σπίτι και τράβα με την συγκοινωνία ή μην βγαίνεις καθόλου. Που αν είχες τσίπα επάνω σου και άκουγες αυτά που σου λέγανε θα μπορούσες να βγεις γιατί δεν θα έκλειναν τους δρόμους οι ανεύθυνοι οδηγοί, θα μπορούσαν οι άνθρωποι του θεού που παιδεύονται μέρα νύχτα να καθαρίζουν τους δρόμους να κάνουν σωστά την δουλειά τους και μισή ωρίτσα μετά θα ήταν όλα ρόδινα!

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ξεπάγιασαν πάνω στα εκχιονιστικά και στις αλατιέρες και ένα πολύ μεγάλο συγνώμη για όσους ανεύθυνους δεν τους άφησαν να κάνουν την δουλειά τους.

Εντάξει, πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει μια ασυνεννοησία ανάμεσα στους φορείς και τα σώματα, αλλά αυτή την ασυνενοησία δεν την έχεις καθημερινά εσύ ο ίδιος στην ζωή σου; Πώς περιμένεις από την πολιτεία και τα σώματα να συνεννοούνται σωστά μεταξύ τους, όταν εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να συνεννοηθείς; (απόδειξη ότι δεν σεβάστηκες τα μέτρα που εξήγγειλαν – αυτό ονομάζεται ασυνεννοησία πολιτείας/πολιτών). Η πολιτεία είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αν δεν την βοηθήσουμε δεν μπορεί να μας βοηθήσει!

Και ο οδηγός της νταλίκας οριόταν χτες ότι τον σταμάτησαν 6 χιλιόμετρα από το σπίτι του ενώ είχε αλυσίδες και ήταν 48 ώρες στο δρόμο. Ας είχαν ακούσει εξ αρχής οι συνάδελφοί σου την πολιτεία, να έχουν όλοι αλυσίδες και να τις φορέσουν εκεί που χρειάζεται αντί να κάνουν τους θεούς, να μην εκλείναν τους δρόμους, ώστε να είχες φτάσει και εσύ σπίτι σου. Όταν όμως μόνο μερικοί από εσάς ακούτε ενώ οι άλλοι το παίζετε υπεράνω, τελικά εκεί καταλήγετε. Κοντά στα ξερά θα καούν και τα χλωρά γιατί αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα και δεν μπει το μαχαίρι στο κόκαλο (κοινώς μείνετε όλοι στην εθνική μέχρι να την ανοίξουμε απ’ άκρη σ’ άκρη) δεν πρόκειται να υπάρξει λύση. Και όπως είναι φυσικό, η πολιτεία δεν μπορεί να σας (μας) ελέγξει όλους! Εμείς πρέπει να έχουμε συνείδηση και να φερόμαστε σωστά από μόνοι μας. Γιατί αν είναι να χρειαζόμαστε μπάτσο πάνω από το κεφάλι μας για να συμπεριφερθούμε σωστά τότε γιατί ζητάμε δημοκρατία; Την λέξη συνείδηση την έχουμε διαγράψει από το λεξικό μας; Όλοι μας. Κι εμείς που κυκλοφορούμε, αλλά και οι δημοσιογράφοι που μας έχουν κάνει τρομολάγνους και όλη την ώρα καθόμαστε και ακούμε/βλέπουμε τις υπερβολές τους. Σιγά και τι πάθαμε. Ένας απλός κλασικός χιονιάς είναι που μας επισκέπτεται πού και πού. Σπάνια μεν, αλλά όχι και ποτέ.

Για να λέμε λοιπόν την αλήθεια, η πολιτεία, πέρα από την κλασική ελληνική ασυνεννοησία, η οποία ήταν αναμενόμενη αφού και αυτή από Έλληνες απαρτίζεται (!), αντέδρασε αρκετά σωστά αν και όπως πάντα λίιιγο αργοπορημένα (και αυτό όμως ιδίων του Έλληνα είναι, άρα φυσιολογικό!) Κατά τα άλλα, αν κόψει και λίγο την φόρα στους δημοσιογράφους και βάλει και στην θέση τους όσους ανεύθυνα ταλαιπώρησαν τον κόσμο λόγω στενοκεφαλιάς και υπέρμετρου εγωισμού θα την παραδεχτώ (αν και δεν το πιστεύω οπότε πάλι θα απογοητευτώ... η πολλή ελευθερία βλάπτει σοβαρά την κοινωνία τελικά...)

Κάποτε όμως πρέπει να βάλουμε μυαλό και να έχουμε συνείδηση. Πρέπει να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά και να προστατεύουμε και μόνοι μας τον εαυτό μας (γιατί, βρε κρετίνε, όταν ξεκινάς χωρίς αλυσίδες πρώτα τον εαυτό σου δεν προστατεύεις και μετά τους γύρω σου) και μετά να ζητάμε την συνδρομή της πολιτείας στην προστασία μας. Γιατί αν δεν θέλεις να προστατευτείς, όσο και να προσπαθήσει κάποιος, δεν θα μπορέσει να σε προστατεύσει! Πώς δηλαδή κάποτε οι πατεράδες μας επιζούσαν; Γιατί με την νοοτροπία που έχουμε εμείς σήμερα είναι απορίας άξιο το πώς επέζησε η ανθρωπότητα μέχρι τώρα!

Ηρεμία, σκέψη, αντιμετώπιση. Τρεις λέξεις που έχουμε ξεχάσει. Τρεις λέξεις που λύνουν τα πάντα!

Ας βάλουμε επιτέλους κάποτε μυαλό. Βαρέθηκα να ζω σε μια χώρα άμυαλων ηλιθίων.

10 σχόλια:

  1. Προσυπογράφω. Με μία συμπλήρωση: να μπορούσα να ρίξω ένα αυγό στο κεφάλι αυτού που βγήκε χωρίς αλυσίδες και τελικά μας βασάνισε όλους. Και ένα γιαούρτι ίσως στην μούρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Darthiir τα λες σωστα αλλα δεν βγαινει ακρη. Αν αρχιζε η αστυνομια - ως ισως οφειλε - να μοιραζει προστιμα σε οδηγους χωρις αλυσιδες, θα την κατηγορουσαν ολοι για "αναλγητη" συμπεριφορα. Θα ωρυωταν ολοι γιατι η αστυνομια δεν "ασχολειται με το χιονι" - που δεν ειναι η δουλεια της - και ασχολειται με τις κλησεις και την οδικη ασφαλεια - που ειναι η δουλεια της.

    Βριζεις (και καλα καλα κανεις) τους ανεγκεφαλους που βγαινουν χωρις αλυσιδες και βαζουν σε κινδυνο / ταλαιπωρουν ολους τους υπολοιπους.
    Αλλα γιατι περιμενεις να χιονισει μεχρι να διαμαρτυρηθεις; Αυτοι που οδηγουν - στην καλοκαιρια - με φαλακρα λαστιχα, σπασμενες αναρτησεις, τρυπιες εξατμισεις κλπ. κλπ. κλπ. δεν σε ενοχλουν; Αυτοι δεν βαζουν σε κινδυνο την ζωη σου (μας);
    Δυστυχως ολα ειναι θεμα συνηθειας. Οπως εχεις (εχουμε, εχετε) μαθει να ανεχεσαι ολους τους ανεγκεφαλους στην καλοκαιρια, ετσι θα τους ανεχοσουν και στο χιονι - αν το χιονι δεν ηταν τοσο σπανιο φαινομενο. Ολους αυτους τους "βλεπεις" στο χιονι, που δεν ειναι κατι καθημερινο. Τις καθημερινες μερες δεν τους "βλεπεις" - αλλα αυτοι ειναι ακομα εκει.

    Και για την ιστορικη αληθεια: ο τελευταιος χιονιας ηταν τον Φλεβαρη του 2004.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oldskipper το έθεσες πολύ σωστά. Όμως η προτροπή αυτό ακριβώς εννοεί. Να βάλουμε πάντα μυαλό, όχι μόνο στην κακοκαιρία. Εννοείται ότι οι ανεύθυνοι μου φταίνε πάντα, όχι μόνο σήμερα χτες ή προχτές. Απλά χτες έτυχε να βγούν οι ανεύθυνοι στην τηλεόραση και να μου ανάψουν τα λαμπάκια.

    Η υπευθυνότητα μας χρειάζεται πάντα και παντού, όμως στις δύσκολες συνθήκες φαίνεται η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο και αυτές αποτελούν το παράδειγμα προς συνετισμό.

    Ο τελευταίος χιονιάς που αναφέρεις ήταν πολύ ήπιος σε σχέση με τον σημερινό και τον προηγούμενο που αναφέρω εγώ. Γι' αυτό δεν ασχολήθηκα μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Darth,
    Ή που θα αλλάξει η χώρα νοοτροπία άμεσα, ή εσύ χώρα ;;;
    Όχι γιατί το Feng Shui σας χωράει και τους δύο ;-)

    Η προσωπική συνείδηση πάντως είναι το θέμα. Αυτή που θα έπρεπε να έχουμε πιο ανεπτυγμένη γνωρίζοντας τις αδυναμίες της πολιτείας ... Μεγάλο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα και από μένα και ας μην είμαι στα χιόνια μαζί σας τώρα... Αχ...
    Νομίζω ότι χωράει άλλη μια λέξη στις πρώτες 3 που παραθέτεις.
    Παιδεία... Όχι του σχολείου ή του πανεπιστημίου. Η άλλη της ζωής. Αυτήν που εσύ την έχεις μπόλικη *με το τσουβάλι* και κάποιοι δεν ξέρουν καν την ερμηνεία της...
    Αχ, σε όλα συμφωνώ! ΣΕ ΟΛΑ!
    Φιλιά!
    Άσπρα ή εν βρασμό ψυχής είναι ζεστά και εκφράζουν την επιδοκιμασία μου σε όσα προσυπογράφεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτυχε να ανοίξω τη τηλεόραση σήμερα και "έπεσα" πάνω σε ένα ρεπορτάζ του Star το οποίο εν ολίγης έλεγε οτι λες εσύ στην αρχή του post περί Σιβηρίας, παγετού, κατάψυξης κτλ. Σατίριζε όλη τη κατάσταση που επικρατεί, που το λίγο το κάνουμε πολύ, που σε άλλες περιοχές τις χώρας έχνουνε μόνιμο παγετό κάθε χρόνο τέτοια εποχή και μεις στην Αθήνα κλειδαμπαρονώμαστε στα σπίτια με την ιδέα και μόνο. 10 βαθμούς είχε σήμερα και ας χιόνιζε. Σιγά τα λάχανα! Και αν τυχόν κάνεις πως βγαίνεις χωρίς καπέλο και με ένα φαρδύ χαμογέλο σε κοιτάνε με ένα ηλίθιο και σχεδόν κακό ύφος λες και είσαι εξωγήινος ..τελικά την κινδυνολογία την θέλει ο ποπός ..τους!
    Ακούσατε τα ευτράπελα με τις αλυσίδες; Άλλοι τις βάζανε στα αυτοκίνητα όσο ήταν στο γκαράζ...προληπτικά!! Άλλοι οδηγούσαν στο κέντρο της Αθήνας -που δε το είχε στρώσει- ΜΕ αλυσίδες..
    Α, ρε Έλληνες Αθάνατοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι λέτε ρε που θα βάλω εγώ αλυσίδες να χαλάσω τα λάστιχά μου! Κι άμα γρατζουνιστεί η τζιπούρα μου; Ξέρετε ρε οτι εγώ την προσέχω τόσο που μόνο σε καλό οδόστρωμα την κυκλοφορώ;
    Το κράτος ΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ;!
    Να βάλει 700 εκχιονιστικά να την καθαρίζουν όλη μέρα, για να μπορέσει ο φορολογούμενος πολίτης να πιει τον καφέ του στο Κολωνάκι χωρίς κανένα άγχος!
    Κι όταν πάμε Παρνασσό για να κάνουμε το σκι μας σαν άνθρωποι, το κράτος οφείλει να στέλνει 100 εκχιονιστικά να καθαρίζουν συνεχώς τους δρόμους!

    Αλυσίδες που σας χρειάζονται!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ Darth και εγώ σήμερα που πήγα στην δουλειά δεν φόραγα αλυσίδες αλλά ευτυχώς δεν έμεινα πουθενά που θα ενοχλούσα κάποιον. Πάντως παρόλο τον σημερίνό ήλιο είχε πάγο κάτω στον δρόμο!!!!
    Τέλος έχω να πω πως σε όλα όσα λες έχεις απόλυτο δίκιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/1/06 11:37 π.μ.

    παρεπιπτοντως φετος το κρατος εκανε σωστα την δουλεια του,γι'αυτο και φανηκαν οι ανευθηνοι οδηγοι!!!

    Εγω μια χαρα πηγα-ηρθα με το τουτουνι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...