Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2006

Αναμνήσεις…

Πήγα κι εγώ σαν καλός νονός να αγοράσω δώρο για το βαφτιστήρι μου. Μπαίνω λοιπόν στο βιβλιοπωλείο/παιγνιδάδικο και ζητάω να δω παιγνίδια! «Στο υπόγειο κύριε», μου κάνει η ταμίας. Η ιδιοκτήτρια φυσικά του καταστήματος με ακολουθεί να με εξυπηρετήσει. «Αγοράκι;», «Ναι». «Πόσο χρονών;», «6». «Θέλετε κάτι σε άκτιονμαν, αυτοκινητάκια ή κάτι τέτοιο;», «ΟΧΙ» απαντάω ελαφρώς σοκαρισμένος, όχι δεν μου έκανε τίποτε η καημένη η κυρία, άλλωστε αυτά έχουν πέραση, αυτά πρότεινε, εμένα με ξένισε λίγο η πρότασή της. Οπότε συνεχίζω χαμογελώντας «Είμαι υπέρ του δημιουργικού παιγνιδιού». «Μα τότε περάστε στην μέσα αίθουσα!», μου απαντάει!

Εκεί λοιπόν υπήρχαν τα παιγνιδάκια της Fisher-price αλλά και όλα τα επιτραπέζια, από Μονόπωλη (αν αναρωτιέστε, εκ του μονοπωλίου) μέχρι και Trivial. Η Μονόπωλη είναι λέει από παιδάκια 2 ετών (ξεφύγαμε λέω…). Συνεχίζω την αναζήτησή μου αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε ιδιαίτερα κάτι.... «Σε παιγνίδι - ‘κατασκευή’ υπάρχει κάτι;» Βεβαίως μου απαντάει χαμογελαστή η ιδιοκτήτρια (μπορώ να πω ότι φαινόταν ευχαριστημένη που έψαχνα...) περάστε στον δίπλα πάγκο.

Εκεί όντως είχε γύρω στα 10 κουτιά με «συναρμολογούμενα» παιγνιδάκια (όχι συναρμολογούμενα μοντέλα, με κόλλα κτλ., αλλά παιγνίδια). Κρίμα σκέφτηκα, ένα ολόκληρο δωμάτιο και μόνο 10 κουτιά με «τεχνικά» παιγνίδια. Βρίσκω λοιπόν αυτό που πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο και το παίρνω. Δυστυχώς δεν ήταν αυτό που ήθελα βέβαια αλλά αυτό που ήθελα ήταν για παιδάκια 8+… Μωρ’ να το πάρω μήπως για μένα; Τέλος πάντων. Θα του το πάρω του χρόνου προφανώς. Ελπίζω να το βρω.

«Το κάνουμε δωράκι;» ρωτάει η ιδιοκτήτρια. «Φυσικά.» της απαντάω. Και πάει σιγά-σιγά μόνη της να μου το τυλίξει. «Να ρωτήσω;» λέω διστακτικά, «Τα παλιά lego που κυκλοφορούσαν, δεν κυκλοφορούν πια;». Με κοιτάει με έκπληξη και μου απαντάει: «Όχι αγόρι μου, δυστυχώς τα παιδιά σήμερα έχουν κολλήσει στην τηλεόραση και τα καλά παιγνίδια έχουν εκλείψει γιατί δεν τα ζητάνε πια…». Το παράπονο στην φωνή της καθώς και η δική μου έκπληξη και νοσταλγία παραλίγο να με κάνουν να δακρύσω εκείνη την ώρα.

Τα lego ήταν τα αγαπημένα μου παιγνίδια. Έχω 2 κούτες γεμάτες τουβλάκια, καθώς και σχέδια, για να δημιουργήσεις ολόκληρες πόλεις, πυροσβεστικές, αστυνομίες, αεροδρόμια, διαστημοδρόμια... Θυμάμαι κάποτε, όταν ήμουν μικρός, είχε έρθει ένας ξάδερφός μου σπίτι και στήσαμε όντως ολόκληρη πόλη πάνω στην τραπεζαρία. Μεγάλος τσακωμός θυμάμαι μετά από καμιά 20αριά μέρες που η μάνα μου ήθελε να χρησιμοποιήσει την τραπεζαρία… Της είπα να πάει να πάρει καινούργια και να την αφήσει αυτή γιατί είχα στήσει την πόλη μου και έπαιζα… (Πώς είναι το Sim city ένα πράμα;;; Ε αυτό ακριβώς έπαιζα τότε αλλά σε live εκτέλεση και όχι σε υπολογιστή…!!!). Ναι-ναι… τσακωθήκαμε αλλά μετά η μάνα μου δωροδόκησε τον ξάδερφό μου να με πάει βόλτα στο πάρκο μέχρι… να χαλάσει την πόλη μου . (ΟΥΑ). Εγώ πάλι βέβαια, μετά την βόλτα το είχα ξεχάσει το συμβάν και ύστερα από μια-δυο μέρες θυμήθηκα ότι τα lego μου δεν ήταν μέσα στην κούτα όταν είχα φύγει για το πάρκο αλλά στημένη πόλη που έπρεπε να ξαναστήσω και να’σου νέος τσακωμός γιατί ήθελα πάλι το τραπέζι… (εκείνη την εποχή ο ξάδερφός μου δεν ήταν πολύ δημοφιλής σπίτι μου….)

Συγκινήθηκα τώρα… Έ ρε τι έφτιαχνα κάποτες…
Ευτυχώς έψαξα και βρήκα ότι η εταιρία ΔΕΝ έχει κλείσει!

Τα lego ζουν!!!

Γιέεεεεεεεε
(αυτό ναι, ονομάζεται παλιμπαιδισμός Μαρίνα μου…)

10 σχόλια:

  1. Ψάξε για megablocks, αν είναι μικρό το παιδί - ο δικός μου τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει πώς λειτουργούν (16 μηνών). Είναι (πολύ) μεγάλα lego. Εχει και λίγο μικρότερα, πάλι όμως πιο μεγάλα από τα κλασσικά lego, αλλά κατά τα άλλα πιστό αντίγραφο - για 3+ ετών.

    Ρώτα κι εμάς που το σπουδάσαμε :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καμηλιέρη, και βέβαια ζουν τα Lego. Zουν και βασιλεύουν!!! Και μάλιστα τώρα έχει και καινούριες Lego-σειρές για μικρότερα παιδιά. Το ανακάλυψα όταν ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑ στην μαμά μου να δώσει τα δικά μου Lego στον ανηψιό μου !!!! Δικαιολογήθηκα ότι δεν είναι της ηλικίας του και του αγόρασα baby-Lego :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τα LEGO έπαιζα ΜΟΝΟ. Τα LEGO ζουν και βασιλεύουν αλλά δυστυχώς είναι ακριβά παιχνίδια (και τότε ήταν αλλά όχι όσο σήμερα). Υπάρχουν LEGO που ξεπερνούν σε τιμή ένα playstation η ένα x-box. Μάλλον η κυρία που πήγες να πάρεις τα παιχνίδια σου (και άσε τις δικαιολογίες πως τάχα πήγες για τον μικρό) δεν είναι και πολύ ενημερωμένη επί του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Darthiir,όχι και πάλι όχι. Δεν είναι παλιμπαιδισμός η αγάπη σου για τα lego..Ειναι η τάση σου για δημιουργία και μάθηση. Το γεγονός ότι τα συγκεκριμμένα είναι τουβλάκια αποδεικνύει την τάση σου να διδάσκεις άλλα δίποδα τουβλάκια..γενικά μιλάμε..και για να σοβαρευτούμε τωρα θα σου πώ εγώ για παλιμπαιδισμό: Ο Κ απο παιδί είχε μανία με τα τραίνα και τις ράγες, χιλιόμετρα ράγες που τρέχανε μέσα στα σαλόνια, αλλά επειδή κάποια μέρα κάτι πάτησε η γιαγιά του και έπεσε και έσπασε το πόδι της , πήρε πόδι η ιδέα του τραίνου και έμεινε στον Κ η πονεμένη ανάμνηση. Αλλά στο σπίτι των παιδιών που ζούμε, πήρε άλλο μικρότερο τραινάκι desktop train που τρέχει γύρω-γύρω τα ΠιΣι, σφυράει, κάνει και στάσεις..Αρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε, α στο διάολο, με συγκίνησες και μου θύμισες τα παιδικά μου μεγαλεία.
    Αχ, θέλω να δω τι θα γίνει όταν κάνουμε εμείς παιδιά. Βγές έξω μανάρι μου, θα λέμε να παίξεις στις κούνιες και στα χώματα με τα άλλα παιδάκια.
    'Οχι θα σου λέει, γιατί θα παίζει διαδικτυακό ιντεργαλαξιακό πόλεμο στο πισι με άλλα βίρτσουαλ παιδάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...αλλά αυτό που ήθελα ήταν για παιδάκια 8+… Μωρ’ να το πάρω μήπως για μένα;...

    XAXAXXAXAXA! τρελή ατάκα!

    πωπω... lego... τι μου θύμησες τώρα...
    και έχει και μία έκθεση barbie και lego εδώ στην Θεσσαλονίκη και κανένας δεν θέλει να πάμε για να θυμηθούμε τα νιάτα μας :(
    σοβάρεψαν όλοι ξαφνικά :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. λέγκο, σφηνάκια, τουβλάκια, τουρμπίνια.... είχαμε απ όλα στο σπίτι.

    είανι πολύ δημιουργικά παιχνίδια και για όλες τις ηλικίες. τα βρίσκεις, αλλά θέλει ψάξιμο. πάντως είναι πολύ φθηνότερα από τα "καινούρια" οπότε συμφέρουν και οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι που .... μιλάτε σαν κι εμένα !!! (γερασμένα... :-) )

    Επί του θέματος όμως και το θέμα δεν είναι τα lego αλλά το παιδικό παιχνίδι.

    Λεει η Δέσποινα "Βγές έξω μανάρι μου, θα λέμε να παίξεις στις κούνιες και στα χώματα με τα άλλα παιδάκια.
    'Οχι θα σου λέει,...¨" Το κακό Δέσποινα είναι το ΘΑ που έβαλες και το ακόμα πιο κακό είναι ότι οι πιο πολλοί γονείς ΔΕΝ θέλουν ή ΔΕΝ μπορούν να προτείνουν παιχνίδι στο χώμα, γιατί αυτό σημαίνει ΧΡΟΝΟ αφιερωμένο στο παιδί, γιατί αυτό σημαίνει ΥΠΑΡΞΗ χώματος.
    Έλα όμως που η γη είναι ακριβή και την κάνουμε τσιμέντο.
    Δεν συνεχίζω παρακάτω, γιατί θα μου πείτε γκρινιάρη ... (θα "κατηγορούσα" ΚΑΙ τα lego... :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα με κάνεις να γράψω ποστ γιατί μου θύμισες παιχνίδια αγαπημένα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...