Σελίδες

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η «ώρα γης» και άλλα παραμύθια!

Σάββατο βράδυ για μια ακόμα φορά ο κόσμος συντονισμένα «προσπάθησε» να σώσει τη γη. Για μια ώρα! Φυσικά αυτό στάθηκε αφορμή για διοργάνωση εκδηλώσεων. Τα φώτα σβήσανε, η μπάντα παιάνισε, μέσα από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις, πυρσοί άναψαν για να δημιουργηθεί ωραία ατμόσφαιρα, κόσμος κατέβηκε από τα γύρω χωριά για να παρακολουθήσει το σόου και ο τζίρος των καταστημάτων αυξήθηκε για αυτή τη μέρα. Η τοπική αυτοδιοίκηση πήρε την κατάσταση στα χέρια της και βοήθησε στη σωτηρία της γης αυξάνοντας με άλλους τρόπους την κατανάλωση ενέργειας και βοηθώντας τα μαγαζιά να λάβουν μέρος χωρίς να… χάσουν το τζίρο τους! Ο ορίζοντας πάλι αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη πως κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να σώσει τον πλανήτη!
Έτσι αντιλαμβάνεται λοιπόν η πολιτεία την σωτηρία της γης και γι’ αυτό η γη δεν θα σωθεί από τέτοιες δράσεις. Διότι η δράση της μονάδας είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη να φέρει αλλαγές. Αν η πολιτεία ήθελε πραγματικά να λάβει ενεργό μέρος θα χάρασε πολιτικές ελάττωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Θα έσβηνε καθημερινά όλες τις λάμπες των πόλεων, εκτός από μικρές λάμπες χαμηλής ισχύος και φωτεινότητας, μία ανά τετράγωνο ας πούμε, ελαττώνοντας τη φωτορύπανση του πλανήτη. Θα «αποψίλωνε» όλες τις φωτεινές επιγραφές και τις επιγραφές «νέον», που αν μη τι άλλο κακόγουστες είναι, και θα χάρασσε μια πορεία χωρίς φωτεινές επιγραφές και κατάφωτες βιτρίνες. Το απλό φως του μαγαζιού με έναν κατάλογο θα αρκούσε. Θα δημιουργούσε ένα σχολείο ανά γειτονιά για να διαπαιδαγωγήσει τους μαθητές να πηγαίνουν καθημερινά με τα πόδια για όσες δουλειές τους μπορούν να γίνουν στη γειτονιά τους και έτσι να ελαττωθεί η χρήση των αυτοκινήτων. Ακόμα ακόμα, θα κατέβαζε τους κεντρικούς διακόπτες σε κάθε υπηρεσία ή χώρο εργασίας μετά τις επτά το βράδυ για να εξασφαλίσει τον εκμηδενισμό της κατανάλωσης, μια απλή πολιτική εγκατάστασης ενός αυτοματισμού αρκούσε· στην τελική ας δουλέψουν όλοι μέχρι εκείνη την ώρα και μετά υπερωρίες δεν χρειάζονται!
Αλλά αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις και αυτή θα ήταν μια πολιτική σεβασμού προς τη γη και προς τον άνθρωπο. Επειδή όμως το μόνο που σεβόμαστε είναι η τσέπη μας και η πίστη στην ασυδοσία, αντί των πολιτικών αποφάσεων υιοθετούμε σόου απενοχοποίησης της συνείδησης μας. Έτσι, για να λέμε πως κάτι κάναμε για αυτόν τον πλανήτη και τώρα μπορούμε να γυρίσουμε πλευρό και να συνεχίσουμε την ζωούλα μας.
Ο καθένας μας οφείλει να συμπεριφέρεται σωστά, αλλιώς χαΐρι δεν θα δούμε, αλλά το χαΐρι έρχεται μόνο μέσα από διαρκείς, συλλογικές πολιτικές και όχι επειδή ο καθένας μας αποφάσισε να συμμετάσχει ή όχι στην «ώρα γης», ή στα άλλα καθημερινά παραμύθια.
Ανακοινώθηκε πως το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3% το 2014.
Η κυβέρνηση ενημερώθηκε πως η πρωταπριλιά είναι την Παρασκευή;

10 σχόλια:

  1. ΄Αριστα τοποθετείσαι.

    Πρώτη..δεύτερη χρονιά "τσίμπησα" κι' εγώ...
    Πίστεψα πως ενισχύω την προσπάθεια

    ΦΩΤΑ κι άλλα ΦΩΤΑ..." προς πάσαν κατεύθυνσιν μπας και ξυπνησουμε

    φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Γη, δεν χρειάζεται μια ώρα.. χρειάζεται 24/7... Όσο για την φωτορύπανση και την κατασπατάληση ενέργειας, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ποινικό αδίκημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tι λες τωρα!;

    Δεν ειναι τοσο μα τοσο γλυκια η απενοχοποιηση της "ωρας της γης";

    Μον ντιε!

    Για μια ωρα κλείνουμε τις λαμπες και για 365 μέρες και 23 ώρες του γαμουμε τα πρέκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ''Ανακοινώθηκε πως το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3% το 2014.
    Η κυβέρνηση ενημερώθηκε πως η πρωταπριλιά είναι την Παρασκευή''

    αυτο μου αρεσε περισσοτερο απ όλα΄!! :-))

    εννοειτε οτι με βρίσκεις σύμφωνη σε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και όχι μόνο αυτά, αλλά θα έθετε ξεχωριστούς, σωστούς, κανόνες για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, θα απαγόρευε την κυκλοφορία στο κέντρο των πόλεων κλπ. Σπίτι μου ποτέ δεν έσβησαν τα φώτα. Έχουμε ήδη συνείδηση για την ενέργεια, το νερό και την ανακύκλωση (όπου μπορούμε τέλος πάντων). Κι αν ακούγεται ελιτίστικο ζητώ συγνώμη. Αλλά κάποτε η ευαισθησία και η πρόληψη δεν πρέπει να ακούγονται ως ελιτίστικες εκκεντρικότητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν το εκανα .. πιστευω οτι αυτο δεν θα φερει κανενα αποτελεσμα
    αλλιως πρεπει να κινηθουν οι υπευθυνοι ή οι ανευθυνοι αν θέλουν να καταφερουν κατι ουσιωδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ax na Agiasei to STOMA SOU!!!!!! Bravo Wraio Post kai Basika Wraio Blog prwth fora se episkepomai kai 8a to kanw syxna apo dw kai pera!! Se aknw kai Add sto Blog-Roll mou gia na mis se xasw sthn Blog-Sfaira!! 8a xarw na se dw kai apo ta merh mou :) Kai 8a xarw akoma perisotero na me simperolabeis k esu sto blog-roll sou gia na min xa8oume ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νά' σαι καλά. Blog roll δεν διαθέτουμε, αλλά έχουμε μια εμμονή (στριμάδα να το πω;) με την λατινική γραφή: χρησιμοποιείται για πολλές γλώσσες, αλλά όχι και για την ελληνική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι πολιτική απόφαση όταν δει ο καθένας μας πχ λάμπες ξεχασμένες-αναμμένες να ειδοποιήσει τον δήμο να τις σβήσει; Να επισημάνει τα όποια προβλήματα υπάρχουν; Να συγκεντρωθεί σε ομάδες πολιτών σε τοπικό επίπεδο και να διεκδικήσει κάτι για το κοινό καλό (και όχι για το τοπικό, για το συνολικότερο);
    Και γιατί στο κάτω-κάτω αποκλείουμε και τους δύο τρόπους παρεμβάσεων; Και το πανηγυράκι να γίνει και οι λοιπές ενέργειες. Καλά είναι και τα δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε "καλά" είναι όλα, όχι μόνο τα δύο, αλλά απλά το ένα από τα δύο ούτε αποτέλεσμα φέρνει, ούτε πρόκειται ποτέ μέσα από το χάος να προκύψει τάξη! Άσε που ό,τι γίνεται για το θεαθήναι, τελικά απλά χρησιμοποιείται ως απενοχοποίση για να συνεχίσουν οι ίδιες πολιτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...