Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Arcade games

Ένα από τα πιο μελανά σημεία της καθημερινότητάς μου στο φιντανοτροφείο, αν και επεκτείνεται και πολύ πέραν των ορίων του απ’ ότι έχω παρατηρήσει, είναι το γεγονός ότι πρέπει να επαναλαμβάνω και να ξαναεπαναλαμβάνω πολλάκις και ποικιλοτρόπως πως ότι διδασκόμαστε (στη ζωή γενικότερα), το διδασκόμαστε για να το χρησιμοποιούμε μετέπειτα και όχι για να το ξεχάσουμε την επόμενη χρονιά (μέρα, ώρα, λεπτό, δευτερόλεπτο…!!! χρυσόψαρα καταντήσαμε...) και πως αυτό αναφέρεται σε όλες (όλες; ουάου!) τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Μέχρι που προχτές μου ήρθε η θεία φώτιση. Pacman! Τα παιδία παίζει pacman! Ή ότι άλλο θες: arkanoid, krakout, tetris, bomb jack ή ακόμα και wander boy ή street fighter. Κάτι από αυτά. Κουνάμε το joystick, βαράμε τους κακούς και περνάμε επίπεδο! Αυτό ήταν. Τώρα που πήγαμε στο νέο ξαναρχίζουμε από την αρχή και το προηγούμενο δεν έχει καμία μα καμία σημασία. Είμαστε πλέον απλά ένα επίπεδο πιο κοντά στο να σώσουμε την πριγκίπισσα και να τελειώσουμε το παιγνίδι. Τώρα πια αισθάνομαι πιο ήρεμος, έχοντας δώσει χρώμα και άρωμα κερασιού και άλλων φρούτων στη μελανότητα των φιντανοημερών (θα φταίει το άρωμα λεβάντας που αναδίδει το υπουργείο παιδείας τις τελευταίες μέρες).
Πάρτε σοβαρά τη ζωή σας μάγκες και κόψτε τα «θέλω να μην σκέφτομαι και να ‘ναι όλα εύκολα» και τα λοιπά καραγκιοζλίκια του «όπως τα θέλω εγώ», γιατί δε θα τη βγάλετε καθαρή, αυτό έχω να πω μόνο… (αλλά ποιος με ακούει… αυτό είναι άλλο θέμα όμως, μην παρεκτρεπόμαστε…)
[Pacman με χρυσόψαρα υπάρχει;]

15 σχόλια:

  1. Όλες, όλες οι βαθμίδες, από την μηδενοβάθμια (η επίσημη εκπαίδευση ως γνωστόν αρχίζει από το νηπιαγωγείο, δεν έχει νόημα να ασχολείσαι με την στέγη του σπιτιου σου όταν ήδη τα θεμέλια είναι σαθρά) μέχρι την τριτοβάθμια!!
    Πάντως, αυτό το άρωμα λεβάντας πολύ με υποψιάζει... το έχουν για τον σκώρο??? Θα κάνουν και κάτι για την μούχλα στα μυαλά και τα καβούρια στις τσέπες?
    (Δεν ξέρω για pacman, αλλά έχω ένα tetris που πολύ θα το εκτιμήσουν τα φυντάνια σου, και εσύ επίσης τώρα που το σκέφτομαι!!!)
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προβοκάτσια της στείρα αντιπολίτευσης!
    Δηλαδή τί; Διαφωνείς με τους πεφωτισμένους πολιτικούς μας (και πολλούς λοιπούς πανέξυπνους πολίτες) που ανάγουν το ζήτημα της παιδείας στη λειτουργία των πανεπιστημίων;
    (Εσύ να μην περάσεις κοντά από το φιντανοτροφείο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ζήτημα της παιδείας δεν αφορά ΜΟΝΟ τα πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμια διαχειρίζονται κυρίως την γνώση, η παιδεία είναι κάτι που πρέπει να έχεις κατακτήσει πολύ νωρίτερα. Αλλά βέβαια, οι πολιτικοί προφανώς θα ασχολούνται με την μερίδα των πολιτών που ηλικιακά ψηφίζει, και αυτούς θα χαϊδολογούνε.
    Η λειτουργία των πανεπιστημίων είναι ένα sore point στην εκπαίδευση και χρήζει πολλών αλλαγών και κάθε φορά που ακούω όλα όσα λέγονται τραβάω μια τρελή φρίκη. Αλλά αυτή, είναι μια εξαιρετικά καλή συζήτηση (θες να στήσεις το RPG???), περίμενε να φτιάξω και δεύτερο καφέ...
    (Δεν χρειάζεται, το στέλνω και με mail!! Χοχοχοχοχοχο... εποχή της τεχνολογίας, you know??)
    ;-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λεβάντα;
    Λεβάντα μυρίζει ο Αρούλης;;;;
    (μπρρρρ!)

    Αχ βρε Καμηλιέρη μου!
    ..............
    (σειρά μου, ναι;)

    Σμακ!

    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σοφία ν’ αφήσεις τις αλχημείες πάραυτα. Ο πρώην υπουργός μας το είπε ξεκάθαρα: Αν φτιάξουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αυτορυθμιστεί η παιδεία μας. Εσύ τώρα κάτι προβοκάρεις, σε έχω ικανή για όλα…
    [Ευτυχώς δεν ξέρεις πού να το στείλεις αυτό το μέιλ!!! (φιου….)]

    Κοκό σανέλ θα ήταν του ματς για τη νέα θέση του μανούλα :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τςτςτςτς... ποιός ασχολείται με τους πρώην παιδάκι μου, εδώ έχουμε τους νυν!!! Είδες, τελικά στο πεδίο σου πάλι, αυτοματοποίηση, τι διαμαρτύρεσαι λοιπόν?? Προβλέπω να σε πάρει για σύμβουλο, οπότε να είσαι προετοιμασμένος!
    (Εχμ... the ability to google... some of the inherent skills of the clickerati generation..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος17/1/09 8:46 μ.μ.

    Το "δε θα τη βγάλετε καθαρή" το παρακάμπτω μιας και είναι το μόνο σίγουρο όπως και να χει και το χουμε καταλάβει από καιρό.
    Όσο για την παιδεία
    το τι είπε ο υπουργός επίσης το παρακάμπτω γιατί θα μ ανέβει η πίεση!
    Το σίγουρο είναι ότι μια κατάσταση που θα ρυθμίζετε κατά το δοκούν από αυτόματο πιλότο, είναι κάτι που μπορεί να έχει ενδιαφέρον δεν λέω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. άμπανε, it's me, the thorn in your side.
    το ξέρω ότι θα συγχιστείς με αυτό που θα σε ρωτήσω αλλά πραγματικά δεν ξέρω και θέλω απάντηση.

    στο εξωτερικό υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια παράλληλα με τα κρατικά, έτσι δεν είναι? και μάλιστα τα κρατικά συχνά υπερέχουν των άλλων.

    ή μήπως κάνω λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα γιατί ρε καπετάνιο; Τόσα χρόνια έσεξ μπάφιασα πια, μα με τίποτε να μην καθαρίζει; Εμένα η πίεση μου ανεβοκατεβαίνει τόσο συχνά που πλέον δεν της δίνω σημασία! Τρώω χοληστερίνες για να μην βλέπω τη διαφορά :p

    Τσου, δεν κάνεις λάθος αθηνόβια, αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος που είναι η παιδεία καλύτερη εκεί (σε όσα σημεία είναι καλύτερη - έχουν και διαφορετική δομή μην ξεχνάμε, ακόμα και ως προς τον «ιδιωτικό χαρακτήρα»), αλλά αποτέλεσμα του ότι η συνολική παιδεία είναι διαφορετική. Το όποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο την Ελλάδα, στο ίδιο καθεστώς φοιτητών και παιδείας θα δραστηριοποιηθεί και τα ίδια φιντάνια που παίζουν pacman θα κληθεί να «εκπαιδεύσει».
    Η λύση είναι στο συνολικό σύστημα διαπαιδαγώγησης, όχι στο καθεστώς της παιδείας και τα πανεπιστήμια είναι το τελευταίο λιθάρι που θα έπρεπε να εξεταστεί γιατί είναι και το τελευταίο στάδιο που λαμβάνει ήδη διαμορφωμένους εγκεφάλους. Όλη αυτή η παραφιλολογία άλλους στόχους έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ευτυχως εγω που οταν πηγα στο ιδιωτικο μου την πληρωσα την κυρια παιδεια μου εδωσε χαρτι και μετα με την γαματη αξια μου και την gucci μινι φουστα μου βρηκα αμεσως δουλεια...

    μα δεν σας καταλαβαινω που ειναι το προβλημα?

    γκρινιαρηδεςςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πέρασες βρε σκώληξ μου με γκούτσι μίνι και σε ευλόγησα και δε το θυμάμαι;;;; :o
    Γιαααα ξαναπέρνα, έχω και μια αύξηση που σκέφτομαι να εξαγγείλω ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δε θα ήταν όμως μία καλή αρχή η ύπαρξη ανταγωνισμού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όχι καλή μου. Ο όποιος ανταγωνισμός (τον οποίο ούτως ή άλλως δεν συμπαθώ καθόλου ως μέθοδο και με αφήνει παγερά αδιάφορο) δεν μπορεί να διορθώσει την παιδεία που δόθηκε μέχρι να φτάσουν τα φυντάνια στο πανεπιστήμιο, ανίκανα πλέον να παρακολουθήσουν την όποια ποιότητα εκπαίδευσης τους δίδεται. Άσε που η (υποτιθέμενη) αυτορρύθμιση των ανταγωνιστικών συστημάτων γίνεται με βάση την αγορά και όχι την παιδεία και την ποιότητα των μυαλών και των ανθρώπων, κριτήρια μη-ασφαλή και θεμιτά για κάτι τόσο σοβαρό όσο η παιδεία όπως περίτρανα αποδεικνύουν τα φροντιστήρια που απλά καίνε μυαλά αντί να τα αναπτύσσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εσύ από πού θα ξεκινούσες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...