Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005

Ni vista

Αόρατο. Μέχρι να πάρεις την τελευταία στροφή και να μπεις μέσα στο διάσελο τίποτε δεν σε προϊδεάζει για το όμορφο χωριό που θα συναντήσεις μπροστά σου, το Νυμφαίο! Χτισμένο ανάμεσα σε δύο βουνοκορφές, είναι πραγματικά αόρατο από μακριά. Με το που στρίβεις όμως και μπαίνεις στο διάσελο, βλέπεις μπροστά σου τα όμορφα πέτρινα σπίτια και τα μεγάλα λιβάδια στα οποία βόσκουν αμέριμνες οι φοράδες! Ένας καλοδιατηρημένος οικισμός με όμορφα σπίτια, δουλεμένα με μεράκι, κρυμμένος κυριολεκτικά μέσα στην φύση!Το τοπίο φθινοπωρινό. Τα φύλλα του δάσους δίνουν στα βουνά ακανόνιστα αναμεμιγμένους καφέ, κόκκινους και κίτρινους χρωματισμούς. Ένα πανέμορφο θέαμα που ξεκουράζει το μάτι από τα συνηθισμένα χρώματα και σχήματα της πόλης.

Εκεί, ανάμεσα στα βουνά βρίσκεται και το καταφύγιο της αρκούδας, ένα μέρος όπου οι αρκούδες που κάποτε ήταν θύματα εκμετάλλευσης των ανθρώπων προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια την υπόλοιπη ζωή τους, αφού δεν είναι ικανές να απεξαρτηθούν από τον άνθρωπο. Μωρά όντας όταν τα απομακρύναν από την μαμά, την οποία και σκότωσαν για να μπορέσουν να τα πάρουν, δεν έμαθαν ποτέ πώς να βρίσκουν τροφή και πώς να προφυλάσονται από τους κινδύνους του δάσους. Εκεί βρίσκεται και το καταφύγιο των λύκων, όπου φιλοξενούνται λύκοι που για τους ίδιους λόγους είναι ανίκανοι να ζήσουν αυτόνομα μέσα στα δάση! Μια φιλότιμη προσπάθεια να διατηρήσουμε ορισμένα είδη που τείνουν να εξαφανιστούν από τα δάση μας και να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Δύο είδη που στην φύση βρίσκονται στην ίδια «βαθμίδα» με τον άνθρωπο. Δύο είδη που ο μόνος τους εχθρός είναι ο άνθρωπος. Εχθρός λόγω, και μέσα, στην άγνοιά του.


Κοντά και οι όμορφες Πρέσπες, από τους σημαντικότερους βιότοπους, η Καστοριά, όμορφα χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από την λίμνη της αλλά και η Έδεσσα, με τους ωραίους καταρράκτες και τα πάρκα της.

Μια εκδρομή πανέμορφη, μιας και δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο απ' το να περπατάς σε όμορφα μέρη, ή να αγναντεύεις, αγκαλιά με κάποιον που αγαπάς. Σου υποσχέθηκα ότι θα σε ξαναπάω, αυτή την φορά χειμώνα όμως, να δεις και το χιονισμένο τοπίο που είναι εξίσου όμορφο, αν και διαφορετικό από το φθινοπωρινό. Οι αρκούδες θα κοιμούνται, οι λύκοι όμως θα είναι πιό ενεργητικοί και τα Χάσκυ θα τρέχουν μέσα στα χιονισμένα λιβάδια!