Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Παρελθοντικό παράθυρο

Ξεκίνησε λοιπόν σαν άλλος ένας χαρακτήρας για κάποιες περιπέτειες του Shadus. Γενικά είχα την διάθεση να δημιουργώ περίεργους χαρακτήρες «oddities are expected to… be odd» για να παρατηρώ την ικανότητα προσαρμογής του «σεναριογράφου». Τον ρόλο του «άρχοντα του παιγνιδιού» τον κρατούσα συνήθως εγώ, μιας και είχα μυήσει την παρέα εκείνη στο θέμα και τους άρεσαν τα σενάριά μου. Όταν αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας μου όμως δεν είχα πλέον τη δυνατότητα να απασχολούμαι κανά εξάωρο τη φορά στη δημιουργία του επόμενου επεισοδίου (αν βάλεις και άλλο ένα δωδεκάωρο την εκτέλεση – μπάστα δεν έμενε χρόνος να γκομενίσω :p) και παραιτήθηκα του ρόλου. Μια στο τόσο ακλουθούσα λοιπόν στις περιπέτειες των άλλων, ψάχνοντας να δω την προσαρμοστικότητα και την αληθοφάνεια των αντιδράσεων των φανταστικών κόσμων του Shadus. Ένα από τα τελευταία γεννήματά μου – το τελευταίο μάλλον – ήμουν… εγώ :)
Έτσι το πρώτο επεισόδιο στην ουσία δημιουργήθηκε κάπου το ‘97 αν δεν κάνω λάθος. Μπορεί και το ’96. Αποτελούσε την «προιστορία» του χαρακτήρα με τον οποίο προσπάθησα να ταλανίσω τον καημένο τον σεναριογράφο (άνιση μάχη, υπερείχα κατά πολύ σε εμπειρία), αλλά στην πορεία αποφάσισα να μην γίνω «όσο κακός με έπαιρνε», γιατί, δεδομένης της κατάστασης, τα πήγαινε πολύ καλά. Τί θυμήθηκα τώρα ε; Δώδεκα χρόνια πίσω είν’ αυτά δεν είναι παίξε γέλασε. Η ιδέα να καταγράψω κάποιες δικές μου σκέψεις για τον κόσμο και να τις κάνω περιπέτεια υπήρχε πάντα, απλά δεν ευδοκίμησε μιας και δεν είχα το χρόνο να την δημιουργήσω. Έτσι μετατράπηκε σε ιδέα για «μυθιστόρημα», χωρίς δεδομένη την διάθεση να το γράψω ή να το ολοκληρώσω. Ο χαρακτήρας ποτέ δεν ταλάνισε τον νέο «άρχοντα» για πάνω από δύο περιπέτειες και μπήκε στο συρτάρι, αλλά το νικ – εγώ – είχε γεννηθεί. Ο καμηλιέρης με το παράξενο όνομα είπαν χρόνια μετά. «Oddities are intriguing». Και η προϊστορία του χαρακτήρα, η αύρα του, για κάποιο λόγο «μου μιλούσε» βαθειά στην ψυχή. Στην πορεία, έχοντας ένα εντελώς θολό τοπίο στο νου, απλά ακολούθησα μερικά δειλά βήματα, αναφερόμενα σε όσα θα «ήθελα να κάνω» χωρίς να λαμβάνω υπ’ όψη την αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Η άφιξη στο δάσος ήταν ο πόθος. Η γενεσιουργός αιτία που παρότι επιλογή της καρδιάς σε σπρώχνει σε έναν κυκεώνα αλληλουχίας γεγονότων γεννημένων μέσα από τις πράξεις των υπόλοιπων. Και τελικά σε παρασέρνει. Το δάσος περιείχε τις ιδέες του παρελθόντος και ξαφνικά, έχοντας στο μυαλό την παρότρυνση του Shadow που «έμεινε να περιμένει το επόμενο επεισόδιο με το πουλί στο χέρι», ένας καταιγισμός από ιδέες με πλημύρισε. Να εκεί δα στο δροσερό μπαλκόνι του θερινού σπιτιού, πάνω από τον απογευματινό καφέ. Ή ήταν την ώρα που έκανα σέρφινγκ; Ή μήπως το βράδυ που έκανα βόλτα; Τώρα πλέον υπάρχει μια αλληλουχία και δυνάμεις με στόχους – και χαρακτήρες, μπόλικοι, δημιούργησα και έπαιξα πολλούς απ’ αυτούς, ακόμα περισσότερους ως άρχων του μπουντρουμιού – οι οποίες φυσικά δεν έχουν ακόμα συγκρουσθεί, δημιουργούν τη δυναμική τους και ετοιμάζονται να πάρουν σάρκα και οστά, χωρίς να έχουν προδιαγεγραμμένο μέλλον. Γιατί το παρόν δημιουργείται αυθόρμητα την ώρα που τα δάκτυλα αγγίζουν τα πλήκτρα, το μέλλον εξαρτάται άμεσα από αυτό.
Όπως και όταν ξεκίνησα, δεν ξέρω ούτε αν θα βρω το χρόνο, ή το κουράγιο να ολοκληρώσω το πόνημα. Ακόμα περισσότερο δεν γνωρίζω αν το τέλος θα αποτελέσει «an interesting and wondrous fairytail, any bard would be proud to sing». Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο το πάθος με διακατέχει και ο χρόνος δεν στέκεται αντίπαλός, θα προσπαθώ να δίνω στο shadow κάτι να διαβάζει για να μην πιάνεται από την αναμονή. Και όλα αυτά, μέσα από αναμνήσεις για όσα συνέβησαν και γέμισαν με ενδιαφέρον, παρεΐστικη διάθεση – δημιουργώντας φιλίες – και ομορφιά όσα έζησα πριν από καμιά δεκαπενταετία. Γιατί μέσα από αυτά, γύρισα εκεί. Στη γιάφκα της Ζαμπελίου, με τον σκεπτόμενο Shadus, τον αυθόρμητο Altair, την προστατευτική Vulpeculae και τον γκαφατζή (my middle name is Bane) Faith, να προσπαθούν να μαντέψουν τι προετοιμάζω για μετά και να απολαμβάνουν την ιστορία που τους προόριζα να ζήσουν, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν ολοκλήρωσα. Κάπου εκεί στο πλάι ο καρντάσης, ο ζωγράφος παπαTempus, ο Luxus, και ο βάρδος μας να τραγουδούν καθισμένοι στο τραπέζι της σκοτεινής ταβέρνας: «Σου ‘παν θα παίξεις RPG, θα μπεις στην πρώτη τη γραμμή, θα μπεις στην πρώτη τη γραμμή, καί βάρβαρος θα γίνεις….»

31 σχόλια:

  1. Να προσέχεις τα δάχτυλα, γιατί καμιά φορά δεν σε αφήνουν να δεις το δάσος!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενετλως σοβαρα.. δεν ξερω αν θα αξιωθω να το διαβασω ολο καποια στιγμη κι οχι να ψευτοβλεφαρισω απο δω κι απο κει σε οτι τσακωνει η ματιά μου, αλλά ενα θαυμαζω: την υπομονη σου να καθεσαι να γραφεις (και το εξαωρο πολυ μου πεφτει) ενα τυπου μυθιστορημα πονημα

    εγω, η γενικα αποδεκτη ακρως υπομονετικη και με επιμονη αφοσιωμενη σε οτι κανω, αυτο.. δεν το αντεχω!

    ισως κι αυτος ειναι ενας λογος που δε θα υποκυψω στις Σωτηριες παρενεσεις για γραφη τυπου δοκιμιου...

    λιγοι στιχοι κι αυτοι αν προκυψουν αυθορμητα κι οι λ εξεις υπακουσουν εν τη γεννεση του πονηματος
    αλλιως... :)

    μπραβο σου δασκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι πως με αφήνουν να δω θάλασσα Σοφάκι οπότε δεν νομίζω ότι θα προβληματιστώ ιδιαίτερα, βασικά μάλλον θα πρέπει να προσέξω να μην κινηθούν λάθος τα δάκτυλα και κάψουν κανά δάσος με τα ιβοκέισια :ppp
    (Η αρχή του δεύτερου κεφαλαίου ψήθηκε ήδη στην παραλία, πριν ξεχυθώ στον εκπληκτικό σημερινό άνεμο :p)

    Χααχαχα το δοκίμασες ποτέ Ωρέλια μου; Πάντως με τον ίδιο τρόπο βγαίνει και το γράψιμο σε μένα, αυθόρμητα εντελώς. Αν επέβαλα στον εαυτό μου να το κάνει (αν το είχα επάγγελμα για παράδειγμα) δεν θα γινόταν τίποτε. Ως γνωστών στην έκθεση ήμουν σκράπας! :)
    Μεράκι το λένε ;)
    (Role Playing Game)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοίτα να δεις, κι εμείς αποφεύγουμε το ψήσιμο στην παραλία (εκτός αν είναι βράδυ βέβαίως και μιλάνε τα μπριζολικά!!!!!), είναι που δεν ξέραμε πως ψήνει και κεφάλαια, είχαμε μείνει στα κεφάλια! Πάντως και στον εξωτικό νότο και στον κόλπο, τα πανιά τρέχαν με τρελές ταχύτητες με τον (β)ούρ-ιο άνεμο!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να κι ένας άξιος DM. το Whitefire από που νομίζεις ότι βγήκε;
    φαίνεται πως είμαστε πολλοί που αγαπήσαμε το D&D..;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έτσι μπράβο. ας το να φυσήξει κι όπου φτάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ε, τουλάχιστον άφησε κάτι καλό το RPG!!!

    (είναι καλό, στο έχω πει, αλλά δεν στο ξαναλέω να μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα ;) )

    Σμακ, Καμηλιέρη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ψήνει ψήνει και κεφάλαια Σοφάκι, και που να δεις ψήσιμο αν συνοδευόταν και από μπριζολικά αντί για εσπρέσο φρέντο :p
    Κι εδώ τα πανιά των νέων μαθητών του ομίλου όργωσαν το πέλαγος:)

    Το ξέρω ξωγηνοαγαπησιάρα, έχω πολύ καιρό που περνάω απ’ το μαγαζί σου ;)

    Τ’ αφήνω απεκειπέρα μου, αλλά μη και με πιάσει κανα μπουρίνι δεν ξέρω και τί θα γίνει…

    Μανούλα! Το ρουπουτζού άφησε πολλά καλά. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά αν το πάρεις σωστά και με μεράκι, είναι από τα πιο διδακτικά και εποικοδομητικά παιγνίδια. Θέλει όμως ισχυρό χαρακτήρα και αυταρχικό αφεντικό στο να τον επιβάλλει και να μην αποκλίνει, ειδικά μέχρι να το κατανοήσουν οι παίκτες. Αλλιώς μπορεί να γίνει το πνευματικό ναρκωτικό του κάθε πικραμένου… Ακο΄μα περισσότερο, εκεί που χτίζει φιλίες, να καταφέρει να τις διαλύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άρχισες τις συνεντεύξεις;;!!
    Πώς θα σε συμμαζέψω εσένα...:-/

    [ :-) ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ααααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχα

    Εκδότα μου! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. XAXA, μέχρι τώρα εγώ χρησιμοποιώ την παραλία για εξάτμιση κεφαλαίων, όχι για ψήσιμο (εξατμίζονται καλύτερα με κρύους καφέδες, γιατί όταν πέφτουν και τα αλκοόλια στην εξίσωση, κολλάει η σελίδα) τουτέστιν δραστηριότητα ημερήσια!!! Τα μπριζολικά όμως είναι πολυ πιο δημιουργική δραστηριότητα (για να μην μιλήσω για ολοημερονυχτία στη θάλασσα, να στήσεις σαν άνθρωπος τις πετονιές σου, να ψαρέψουνε, να καθαρίσεις το ψάρι και να το πετάξεις πάνω στην σχάρα...)
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σ' αυτά τα μπριζολίδια στην παραλία δώσε λίγη περισσότερη βάση για το μέλλον και θα βάλω το ψήσιμο κεφαλαίων για λίγο στο μούσκιο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χοχο, βασικά το μόνο που λείπει από το Fabia, είναι μια σχάρα για ψήσιμο.. πρέπει να βρω μια πτυσσόμενη για να μην ενοχλεί το trivial pursuit. Αν και εμείς οι πολύ τρομεροί τύποι (εδώ επευφημεί το ευρύ κοινό, ααααααα, ωωωωωωω) άμα παραστεί ανάγκη, ψήνουμε και πάνω σε πέτρα... Ή αν η παραλία δεν διαθέτει, σουβλιστό σε καλάμι... Εσύ πάντως δεν πρέπει να παρασύρεσαι και να αφήνεις το ψήσιμο κεφαλαίων στο μούσκιο, πρέπει να κάνεις multitasking: και ψήσιμο μπριζολικού, και κεφαλαίων!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπλιαξ, φαντάζεσαι ένα πιντιέι όλο λαδορίγανη και ένα κεφάλαιο λιάρδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πιχαχαααααα!
    (η Σοφία έγραψε τη μαγική λέξη, για να σε πειράξω πρωί πρωί..!

    Καλημέρα Καμηλιέρη μου :)
    (εδώ μπουμπουνίζει από νωρίς)

    Σμακ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΧΑΧΑΧΑ!! Για να βγάλουμε την λαδορίγανη από τα χέρια μας, τα τρίβουμε με βρεγμένη άμμο (και μετά τα σκουπίζουμε στα ρούχα σας, γιατί όπως και να το κάνουμε λίγοι είμαστε τόσο προνοητικοί ώστε να έχουμε ΚΑΙ πετσέτες..)!!! Όσο για το κεφάλαιο, χμ... φαντάσου τι τρελό σενάριο θα προκύψει!!!!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν είν' το σενάριο που με αγχώνει, κανά μπέρδεμα στα δάκτυλα φοβάμαι και δεν ξέρω ποιόν θα πάρει η φαιερμπόλα...

    Θέμα απόλαυσης μανούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χιχι, μα πως θα έχει αγωνία? Άλλωστε για να μην μπερδεύεις τα δάχτυλά σου μπορούμε να σου τα αριθμήσουμε και τα wild fireballs θα τα χρησιμοποιήσουμε για τα λουκάνικα!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μην προσπαθείς άδικα, Σοφία -το multitasking ΔΕΝ είναι από τα αγαπημένα του!!!
    :pppp

    (όχι που θα στη χάριζα! ;) )

    Σμακ βρε!
    :))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι να κάνουμε, τότε ας αναλάβει το ψήσιμο (ως ειδικός) των μπριζολοειδών!!!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ειδικός;
    (να τις τρώει, στο ψήσιμο δεν ξέρω... )

    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χοχο, δεν βαριέστε, κάποιος θα βρεθει να τις πετάξει στα κάρβουνα.. μετά το πράγμα παίρνει και μόνο του το δρόμο του! (Ψιτ, άμα μου το ζητήσετε αρκετά ευγενικά και κυρίως, μου το θυμίσετε, μπορώ να σας τις μαρινάρω κιόλας...)! Για το φάγωμα υπάρχουν πολλοί ειδικοί πάντως, θα κάνουμε και διαγωνισμό? Ο χαμένος θα πλύνει τη σχάρα....
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χααααααααααααααχαχαχαχα
    Πάρε τρέιλερ για το κουβάλημα, η συνήθης ποσότητα δε θα φτάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τρέιλερ έχουμε, κοτσαδόρο δεν έχουμε (δηλ. τα 400 ευρώ που κάνει, κάνουν αλλού βόλτες). Άλλωστε, τι εννοείς? Το Fabia είναι πάρα πολύ ευρύχωρο αυτοκίνητο!!! Ξέρεις τι πράμα χωράει μέσα? (Ειδικότης μας οι μεταφορές)
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα κρατάς και το windsurf αγκαλιά, ή θα είσαι σκέτος?
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλά, άμα λογάριαζα το σερφ, δε θα το συζητούσα καν, δε νομίζω ότι έχεις 6,20τμ αμάξι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χωράς, χωράς. Και η καμήλα στη σχάρα του ποδηλάτου!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...