Σάββατο, 9 Αυγούστου 2008

Καλωσήλθες στη νέα τάξη πραγμάτων

Καλωσήλθες στην ελευθερία της αγοράς. Καλωσήλθες στην ελευθερία επιλογών προϊόντων μεταξύ ανταγωνιστικών εταιριών και την απαγόρευση δραστηριοτήτων λόγω αυτών ακριβώς των επιλογών. Καλωσήλθες στον αιώνα που απαγορεύεται η είσοδος θεατών που δεν έχουν πληρώσει τους χορηγούς των ολυμπιακών αγώνων, αλλά τους ανταγωνιστές τους. Κάποτε διωκόσουν για πολιτικά φρονήματα. Αγωνίσθηκες για να αποτινάξεις αυτόν το ζυγό, μόνο και μόνο για να ζαλωθείς έναν άλλο. Σήμερα διώκεσαι για τις αγοραστικές επιλογές σου. Άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Ο μόνος λόγος για να ασχοληθείς με τη διαφημιστική φιέστα που σφετερίζεται το ολυμπιακό πνεύμα είναι για να πας στο στάδιο και να φωνάξεις τα ανταγωνιστικά ονόματα, μπας και ξυπνήσει ο κόσμος από τον λήθαργο του, ταρακουνηθεί μέσα στην εικονική ελευθερία του σήμερα, καθώς θα βλέπει τους σεκιουριτάδες να σε απομακρύνουν από το χώρο, μίασμα εσύ γιατί προτίμησες αλλότρια προϊόντα.
«Ολυμπιακό πνεύμα» μιας γιαλατζί «ολυμπιακής επιτροπής» που πολύ το χαίρεται που έχει ως έμβλημα τη σημαία του ολυμπισμού αλλά δεν έχει τα κότσια να αποκλείσει άμεσα από τους αγώνες όσους καταστρατηγούν τα ιδεώδη, κηρύττουν πολέμους την ημέρα της έναρξης, λαμβάνουν μέρος σε πολεμικές ενέργειες και βομβαρδίζουν τις ημέρες της ολυμπιακής εκεχειρίας.
«Ολυμπιακό πνεύμα» ανταγωνιστικού πρωταθλητισμού, μιας και η ευγενής άμιλλα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ στις μέρες μας και ο ανταγωνισμός έχει καταφέρει να οδηγήσει στη σαπίλα, εκτός από την καθημερινότητα μας, ακόμα και τις πιο υψηλές ιδέες που ανέπτυξε ποτέ η ανθρωπότητα.
Καταναλώθηκαν όλα στο διαφημιστικό βωμό της ανταγωνιστικότητας της σύγχρονης μορφής «ελευθερίας». Δούλος τώρα πια της αγοράς και της κατανάλωσης, μέσα σε ένα κόσμο εικονικής ελευθερίας αγοραστικών επιλογών. Και μιας και σήμερα δεν υπάρχουν πια ηγέτες που να ορθώνουν ανάστημα και να πουλούν ακριβά το τομάρι τους, το OlympicTM πουλήθηκε πάμφθηνα.