Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Αδιάβαστος Γιωργάκη, αδιάβαστος

Γιατί φούσκωσες τ’ αυτιά του κόσμου περί πράσινης ανάπτυξης, αλλά μάλλον δεν έχεις καταλάβει πως η αειφορία, στα συνέδρια της οποίας συμμετέχεις παρεμπιπτόντως, στηρίζεται σε τρείς πυλώνες, τον περιβαλλοντικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό. Και Γιωργάκη μου, η αειφορία προϋποθέτει την δραστηριοποίηση στο σημείο τομής των τριών πυλώνων ώστε να ικανοποιούνται οι παράγοντες βιωσιμότητας και των τριών.
Οπότε Γιωργάκη μου, δεν μπορείς να αίρεις την αναγκαιότητα αδειοδοτήσεων μονάδων και μάλιστα να ακυρώνεις την απαίτηση για περιβαλλοντικές μελέτες. Τουναντίον Γιωργάκη μου θα έπρεπε να ζητήσεις να γίνονται και κοινωνικές μελέτες και μόνο όταν και οι τρείς παράμετροι, διότι οικονομικές πάντα γίνονται, δε το συζητάμε, όταν λοιπόν και οι τρείς παράμετροι είναι μέσα στα όρια βιωσιμότητα, τότε και μόνο τότε να δίδεται άδεια. Αν Γιωργάκη μου οι υπηρεσίες αδειοδότησης κωλυσιεργούν, να τις κάνεις πιο αποτελεσματικές, γι’ αυτό εξελέγης, όχι για να αυξήσεις το επίπεδο άναρχης δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς αλλά αντίθετα από τις επιταγές της αειφορίας. Γιατί Γιωργάκη μου είναι γνωστό, κι ας κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, πως η αναρχία της αγοράς και η ανυπαρξία περιορισμού της σε βιώσιμα σχήματα είναι που δημιούργησε την φούσκα της κρίσης.
Αλήθεια βρε Γιωργάκη μου, μια χαρά το σκέφτηκες πως αν υπάρχουν λιγότεροι συνταξιούχοι, η φούσκα του ασφαλιστικού θα αργήσει περισσότερο να σκάσει. Αλλά βρε ‘συ, πάλι ξέχασες την κοινωνική παράμετρο; Ξεχνάς ότι αν αυξήσεις τα όρια συνταξιοδότησης, αυξάνεις στην ουσία και την νεανική ανεργία; Γιατί βρε Γιωργάκη μου είναι σίγουρο ότι τα επιτελεία σου το ξέρουν πως αυτή θα είναι η παρενέργεια του «μέτρου», αλλά μπροστά στο να ικανοποιήσουν άμεσα έναν οικονομικό παράγοντα, αδιαφορούν για το αν το μέτρο συντελεί στην αειφορία του ασφαλιστικού, ή απλά μεταφέρει την έκρηξη της φούσκας του σε μελλοντικούς χρόνους. Άσε που θα είναι και χειρότερη τότε. Γιατί βρε Γιώργο μου, συνέχεια ξεχνάς να ικανοποιήσεις τον κοινωνικό παράγοντα; Μήπως την θεωρία της αειφορίας την διάβασες διαγώνια και δειγματοληπτικά πριν ξεκινήσεις την εφαρμογή του πειραματικού;
Και κάτι ακόμα βρε καρντάση, για να μην κοροϊδευόμαστε. Για να ζήσει και να αναπτυχθεί η ανθρωπότητα σήμερα, απαιτείται λιγότερη εργασιακή προσφορά απ’ τον καθένα μας. Καί η τεχνολογία καλπάζει, αλλά καί εμείς γίναμε πολλοί, οπότε οι δουλειές γίνονται με λιγότερο κόπο. Αν θες λοιπόν Γιωργάκη μου να διορθώσεις το σύστημα, προώθησε πολιτικές που θα μοιράζουν τις δουλειές, όχι μόνο τον πλούτο (που δεν τον μοιράζεις τελικά, θα σου πω και γι’ αυτό), γιατί δεν χρειάζεται πια να δουλεύει ο άνθρωπος τόσο πολύ. Έτσι και την ανεργία θα ελαττώσεις, αλλά και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων θα μικρύνεις. Κάνε βρε και καμιά κοινωνική ανάλυση, χρήμα, χρήμα, χρήμα, χρήμα, δεν βαρέθηκες να ασχολείσαι μόνο με τα χρηματοοικονομικά και να αδιαφορείς για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά; Μου λογίζεσαι και πράσινος τρομάρα σου.
Και κάτι τελευταίο να λάβεις σοβαρά υπ’ όψη σου Γιώργο μου, Θα βρεις πολλούς Έλληνες να ζουν σε βίλες και να δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα, αλλά θα λένε αλήθεια, γιατί αν θυμάσαι, «ξεχνάτε» συστηματικά να φορολογείτε τα εταιρικά κέρδη. Και όλο για μέτρα ακούει ο κοσμάκης, και μάλιστα του γίνεται πλύση εγκεφάλου για την αναγκαιότητά τους, αλλά το ότι οι εταιρίες, ανώνυμες κι επώνυμες δεν φορολογούνται, δεν το ακούει, κι έτσι δεν ακούει και πως θα φορολογηθούν. Αν δεν τις φορολογήσεις λοιπόν και αυτές ρε Γιώργο, πάλι οι ίδιοι που πλήρωναν θα πληρώσουν, μην κοροϊδεύεις τον κόσμο με λόγια όμορφα αλλά ασύμφωνα με τις πράξεις σου.
Αδιάβαστος Γιώργο μου, αδιάβαστος, αλλά με τέτοιους κηδεμόνες που έχεις εκεί πέρα στις Βρυξέλες και στη μακρινή δύση λογικό είναι να διαβάζεις μόνο μικρά αποσπάσματα. Βλέπεις, η αειφορία προϋποθέτει την απουσία εκρηκτικών φουσκών από το σύστημα, ενώ τουναντίον ο καπιταλισμός ζει και εξαπλώνεται μέσα από αυτές. Γι’ αυτό και ο τελευταίος είναι μη βιώσιμος στο σύνολο της κοινωνίας. Και γι’ αυτό και η αειφορία δε συνάδει με αυτόν.
Α και να θυμάσαι Γιώργο μου ότι όσο «όμορφες» και αν είναι οι «φιλελεύθερες» θεωρίες του, ο πεινασμένος άνθρωπος, ή ο άνθρωπος που αισθάνεται αδικημένος από το φαγοπότι που γίνεται πλάι του, είναι επικίνδυνος άνθρωπος.
Τούτη η χώρα τελικά μαστίζεται από άναρχη δόμηση, άναρχη δραστηριοποίηση, άναρχη επιχειρηματικότητα, ενώ είναι γεμάτη από πολέμιους της αναρχίας…

17 σχόλια:

  1. Κλισέ μεν, αλλά συνεχίζω να έχω την αίσθηση ότι οι πολιτικοί μας ζούνε σε γυάλες και δεν έχουν ιδέα τι γίνεται έξω στον πραγματικό κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικά ο Παπακωνσταντίνου θέλει -έτσι τουλάχιστον δηλώνει- να φορολογήσει και τα φυσικά πρόσωπα και τα εταιρικά κέρδη (κι αν χρειαστεί και τα δύο ταυτόχρονα). Από την άλλη, γιατί γράφεις για αυθαίρετη δραστηριοποίηση -ειδικά μετά το νομοσχέδιο για την Πάρνηθα- και τις προσπάθειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε η επανάληψη της πραγματικότητας «κλισέ» καταντά Κιτσομήτσε μου, εξ ου και συνήθως τα κλισέ περιέχουν πολύ μεγάλες δόσεις αλήθειας, αν δεν είναι στο σύνολό τους αληθινά!

    Δηλώσεις ακούγονται πολλές Δείμο μου, αλλά στις εξαγγελίες μέτρων δεν βλέπω τίποτε παραπάνω από τα συνηθισμένα! Πάντως, όταν οι «προσπάθειες» του Υπ. Περ. για ΑΠΕ είναι η κατάργηση της αναγκαιότητας αδειοδότησης και εκπόνησης περιβαλλοντικών μελετών (οι κοινωνικές είναι ακόμα «ταμπού»…), τότε τι άλλο από ένταση της άναρχης δραστηριοποίησης είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχω σταματησει να ασχολουμαι με τους πολιτικους και την πολιτιη πολυ καιρο τωρα
    ειναι ολοι ιδιοι
    φιλοσοφουν παπαρολογιες
    καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω η μόνη αειφορία που τους απασχολεί, είναι η δική τους, με κάθε κόστος.... Αλλά τί συζητάς για περιβαλλοντικές μελέτες, γραφικό πράγμα, εδώ, ακόμα και με περιβαλλοντικές μελέτες ημιτελείς ή αρνητικές, βαράγανε όλοι μπροστά, σκέψου τώρα....
    Η αναρχία αυτή έχει καταντήσει τυραννία χειρίστου βαθμού, και χαϊδολογάει τα αυτιά τόσων πολλών, στους οποίους αντιδρούνε τόσοι λίγοι... Θα ήθελα να ανήκω πάντα στους δεύτερους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι μέσα στην ύλη του Kindle αυτά, γιαυτό είναι αδιάβαστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ό,τι και να σου πει.
    όπως και να σου κλαφτεί,να μη τον περάσεις, κι ας είναι παντρεμένος.,
    :))
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χμ... δεν με παρασύρεις! Έχω αποφασίσει να μην ενημερώνομαι για τα τεκτενόμενα για το 2010. Φοβάμαι όμως ότι και το 2020, τα ίδια προβλήματα θα υπάρχουν, σε χειρότερη μορφή... και χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχεις και άδικο βρε σκώληξ μου, αλλά δεν το βρίσκω ικανοποιητικό λόγο για να μην ασχολούμαι :)

    Εμμμ η κερδοφορία τους απασχολεί Σοφία μου, όχι η αειφορία, αν τους απασχολούσε η δεύτερη, ακόμα και σε ατομικό επίπεδο, θα ήταν μια πρόοδος!

    Γοργόνα με πιάνεις αδιάβαστο! Τί είναι το kindle; !!!

    Εγώ βράχος δημητρούλα μ’, αλλά αυτά τα σκασμένα πάντα βρίσκουν ένα τρόπο να με παρακάμπτουν!

    Κοίτα να δεις ξηροκαρπήτα μου, αν αλλάξεις το όνομα, μπορείς να πεις ότι εδώ και χρόνια τα ίδια θα έλεγες, λογικά λοιπόν, κράτα το εσύ, βάλε το όνομα του αντίστοιχου το 2020, και διάβασέ το τότε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ "απαλά" του τα λες του Γιωργάκη και δεν νομίζω να ιδρώσει τ'αυτί του. Είχες τον Γιωργάκη για πράσινο; Μη σε μπερδεύει το χρώμα του ήλιου, (μεταξύ μας) παραπλανητικό είναι.
    Αλήθεια πίστευες ότι θα είναι κάτι διαφορετικό η νέα κυβέρνηση ;

    Κι αυτό για τις λιγότερες ώρες εργασίας, ισχύει πουθένα, γιατί εγώ όλους τους βλέπω να δουλεύουν 12ωρα ;

    Υ.Γ. Καλά τα λες εσύ αλλά ποιος σ'ακούει στη "δημοκρατική" κοινωνία μας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δουλεύουν 12άωρα γιατί μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι κάνουν κακό...

    (Στην προκειμένη περίπτωση, δημοκρατική χωρίς εισαγωγικά... δυστυχώς...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υποθετω ότι δεν δουλεύουν από προσωπική επιλόγη...

    ( όταν λες χωρίς εισαγωγικά τι εννοείς ; Είχαμε καμιά αλλάγη το τριήμερο και δεν το πήρα είδηση; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι όμως, υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων που εργάζονται πολύ από προσωπική επιλογή. Βέβαια και η προσωπική επιλογή πολλές φορές δεν είναι πάντα «ελεύθερη», αλλά δεν μπορείς να παραγνωρίσεις πως η εργασιομανία και η πεποίθηση πως «η ζωή είναι καριέρα» είναι από τις ενεργές «ιδεολογίες» της εποχής μας.
    Δημοκρατία Χάπι μου δυστυχώς και ευτυχώς σημαίνει πως επικρατεί η γνώμη των πολλών, όχι η γνώμη των «ορθών». Και είτε λόγω πεποιθήσεως, είτε λόγω του ότι έχουν «πειστεί» ως προς το ορθό της απαίτησης εργασίας, είτε τέλος λόγω του φόβου που προκύπτει από το ανταγωνιστικό παιγνίδι, οι πολλοί όντως πιστεύουν πως χρειάζεται να εργάζονται πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πω πω καιρό είχα να σε διαβάσω και τώρα καταλαβαίνω το γιατί. η κυβέρνηση έχει παραλάβει πραγματικά χάος αυτή τη φορά και εσύ είσαι όλο "γιωργάκη μου" και "γιωργάκη μου" αλλά δεν βλέπω καμια ουσιαστική πρόταση για να βγούμε από το τέλμα. Όταν σε κάνουνε προθυπουργό να τα διορθώσει όλα, μέχρι τότε κάνε υπομονή μπας και ο Γιωργάκης όπως τον αποκαλείς τα καταφέρει τελικά. Δεν καταλαβάινω ανθρώπους σαν και σένα που, για παράδειγμα όσα χρόνια ήταν η ΝΔ πάνω και είχε κάνει τα πάντα μπάχαλο και έστελνε άλλα ντάλλων στην ΕΕ, κάνανε τις πάπιες, και τώρα που τα φάγανε καλά καλά και έχουμε γίνει ρόμπα παγκοσμίως, ζητάνε και τα ρέστα και κάνουνε και τους έξυπνους. Να αφήσουν το Γιωργάκη και τον κάθε Γιωργάκη να κάνει τη δουλειά του. Καλά #$#%$% τα είχαν κάνει και οι προηγούμενοι. Όσο για τους αριστερούς δεν μπαίνω καν στον κόπο να ασχοληθώ, είναι ένα ΟΧΙ τεράστιο και τίποτα παραπάνω.

    Τέλος να πως για όσους λένε τα πολλά, ότι τα πολλά τα χάβει ένα μέρος του πλυθισμού. Υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι του λαού που έχει μυαλό και κρίνει. Και ούτε τα προεκλογικά δεν πιστεύει ούτε τις φαμφάρες.

    Να είσαι καλά και θα αργήσω να σε ξαναδιαβάσω γιατί συγχίστηκα νυχτιάτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δημοκρατία δεν είναι η γνώμη των πολλών είναι η γνώμη (ψήφος) της πλειοψηφίας του δήμου. Προς το παρόν τη γνώμη των πολλών δεν την γνωρίζουμε και μη μου πεις για τις δημοσκοπήσεις. Αν πάλι κρίνουμε απο το εκλογικό σώμα, το 45% που βγάζει κυβερνήσεις δεν είναι καν πλειοψηφία έναντι του 55% -και πάντα επι των εγκύρων ψηφοδελτίων τα ποσοστά αυτά γιατί η απόχη δεν προσμετράται.
    Τώρα για τη νοοτροπία "η ζώη είναι καριέρα" έχω τις επιφυλάξεις μου κατά πόσο είναι πραγματική ή απλώς προσπαθούν να μας πείσουν για κάτι τέτοιο. Αν κρίνω άπο το πόσοι κάνουν καριέρα μάλλον δεν είναι η πλειοψηφία. Επίσης υπάρχει(δημιουργείται) γενικότερα ένα κλίμα υπερ της "δια βίου" εργασίας (ποιον συμφέρει άραγε αυτό;)που σαν απώτερο σκοπό -κατά την υποψία μου- έχει την όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση. Εργάζομαι άρα υπάρχω = καταναλώνω άρα υπάρχω
    Μπρος γκρεμός και πίσω γκρεμός (όπως συνηθίζω να λέω).
    Αλλά ας μην γράψω άλλα και στεναχωρηθεί κι Ελενίτσα που δεν βλέπει πίσω απο τις πράσινες κουρτίνες που κρέμασε... (χωρίς παρεξήγηση το σχόλιο μου,ελπίζω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπερδευόμαστε.
    Δεν ασχολούμαι με τις εκλογές και τις κυβερνήσεις οπότε είναι εντελώς άστοχο το να εξετάσουμε ποιος κυβερνά. Το ότι οι κυβερνήσεις μας δεν είναι δημοκρατικά, αλλά είναι «φεουδαρχικά» εκλεγμένες είναι γεγονός.
    Στο θέμα της εργασίας τώρα, δυστυχώς οι περισσότεροι, για πολλούς λόγους, όχι απαραίτητα ίδιους ο καθένας, και σίγουρα όχι σωστούς, είναι πεπεισμένοι πως πρέπει να δουλεύουν πολλές ώρες. Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες, απλά υποστηρίζω πως ο κόσμος «έμαθε» αυτή τη νοοτροπία από μικρός και την «πιστεύει». Άλλωστε η κοινωνία ουδέποτε ήταν «ξεκάρφωτη», άρα δεν έχει πλήρη ελευθερία βούλησης, η τελευταία άλλωστε είναι απλά ένα ουτοπικό παραμυθάκι. Η κοινωνία καθορίζεται αιτιοκρατικά από την «υπάρχουσα κατάσταση». Μπορεί να μην είναι «δεδομένη» η κατάσταση αυτή με την έννοια πως δεν είναι ένα «θέσφατο» όπως οι φυσικοί νόμοι, αλλά είναι υπαρκτή και μέσα από αυτή εκπορεύεται η «επόμενη γενεά».
    Και μια παρατήρηση: Η δημοκρατία δεν είναι το καλύτερο δυνατό πολίτευμα, είναι απλά το καλύτερο που έχουμε «εφεύρει» μέχρι στιγμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...