Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ανακαλύψεις

Πράσινα ανθρωπάκια δεν βρέθηκαν. Προς μεγάλη απογοήτευση όσων ανήκουν στην σφαίρα της δημοσιογραφικής σόουμπίζ, οι οποίοι θα το χαιρόταν να έχουν να παρουσιάσουν και τα τερτίπια των πράσινων επωνύμων δίπλα σε αυτά των επωνύμων. Άσε που και τα ριάλιτι σόουζ θα έπαιρναν άλλη διάσταση, αυξάνοντας την οικονομική πίτα των καναλιών.
Αλλά δυστυχώς η φύση, για μια ακόμα φορά απογοήτευσε τους ματαιόδοξους ανθρώπους. Αλήθεια, γιατί «ανθρωπάκια»; Το πράσινα είναι κατανοητό. Ένας οργανισμός που έχει ακολουθήσει ένα εντελώς διαφορετικό εξελικτικό μονοπάτι έχει πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει κάποιο χρώμα διάφορο του σομόν, του μαύρου ή του ωχρού. Το να έχει ανθρώπινη όψη είναι μάλλον απίθανο. Για να έχει τεχνολογία το μόνο κοινό σημείο που ίσως θα έχει με τον άνθρωπο θα είναι ο αντίχειρας στην απόληξη ενός τουλάχιστον άκρου του, αλλά και αυτό δεν είναι κάτι το δεδομένο. Πόσο μάλλον η ανθρώπινη όψη.
Το σημαντικότερο όμως που πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό μετά από αυτή την ανακάλυψη είναι πως ένας οργανισμός μπορεί όχι μόνο να έχει διαφορετική όψη και φυσιολογία, κάτι που ο άνθρωπος το γνωρίζει επειδή ισχύει στον κόσμο γύρω του, αλλά ακόμα και τα δομικά χαρακτηριστικά του μπορεί να είναι διαφορετικά. Μπορεί, άκουσον άκουσον, να έχει και δηλητήριο στο σώμα του, κάτι που ακόμα και η επιστημονική κοινότητα σε μεγάλο βαθμό, που θεωρητικά διαθέτει το πιο ανοιχτό πνεύμα, δεν θεωρούσε δυνατό.
Το σημαντικότερο που υποδηλώνει η ανακάλυψη αυτή είναι πως ο κόσμος γύρω μας δεν είναι δεδομένος. Αποτελεί ένα χαστούκι σε όσους θεωρούν πως «έτσι είναι» τα πράγματα. Θα έπρεπε να αποτελέσει σίγουρα πηγή έμπνευσης για όσα ισχύουν στην ανθρώπινη κοινωνία και για τις λύσεις που δίνονται στα προβλήματά της, προβλήματα που δημιουργούνται από καταστάσεις «δημιουργήματα» και όχι φυσικές αιτίες. Αλλά η αδράνεια του ανθρώπινου μυαλού είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς αδυνατεί να διακρίνει κάτι έξω από τα τετριμμένα. Εδώ ο περισσότερος κόσμος αδυνατεί να κατανοήσει πως το μεγαλύτερο μέρος των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στη γη, είτε δεν δουλεύουν, είτε δεν έχουν την ίδια αποδοτικότητα στο διάστημα, μα… λόγω διαφορετικής βαρυτικής επιτάχυνσης και δύναμης φυσικά! Μένει με το στόμα ανοικτό όταν μαθαίνει πως τα εργαλεία της ανθρωπότητας πρέπει να σχεδιαστούν εκ νέου για να δουλέψουν κάπου αλλού πέραν μιας περιορισμένης λωρίδας γύρω από την επιφάνεια της γης! Προφανώς λοιπόν και το ότι ένας οργανισμός μπορεί να έχει αρσενικό «στις φλέβες» του αποτελεί μυθοπλασία, ενώ το ότι η κοινωνία μπορεί να δομηθεί και να δουλέψει και αλλιώς αποτελεί φυσικά μια ουτοπία για τον μέσο άνθρωπο του σήμερα.
Ένα είναι σίγουρο: ένας εξωγήινος πολιτισμός όχι μόνο θα απαρτίζεται από όντα εντελώς διαφορετικά από τον άνθρωπο, αλλά πιθανότατα θα έχει υιοθετήσει διαφορετικές ηθικές αξίες και διαχειριστικά σχήματα. Και πιθανότατα, αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να έχει παρωπίδες στον τρόπο με τον οποίο υιοθετεί διαχειριστικά σχήματα, ο πόλεμος ανάμεσα στα είδη θα είναι αναπόφευκτος. Στην περίπτωση δε, που και οι εξωγήινοι θα παρουσιάζουν την ίδια παρωπιδική συμπεριφορά…

15 σχόλια:

  1. Αν η ζωή μπορούσε να ήταν αλλιώς, δεν θα ήταν ήδη? Το γεγονός ότι από όλα τα πλάσματα κάθε βαθμίδας, σχήματος και εξελικτικής πορείας σε όλους αυτούς του αιώνες δεν εμφανίστηκε που να έχει το αρσενικό στη βάση του, μήπως δεν είναι τυχαίο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Because the history of evolution is that life escapes all barriers. Life breaks free. Life expands to new territories. Painfully,
    perhaps even dangerously. But life finds a way." (M.C.)

    Oh, και by the way, οι ηθικές αξίες είναι παράγωγα των δικών μας συνάψεων.. not a universal value. Ακόμα και τα τέρατα, οι εχθροί και οι σύμμαχοί μας, είναι πάντα σκευάσματα της δικής μας σκέψης και στερεοτύπων. O other μας, είναι πάντα defined σε σχέση με τον self..
    Και εξακολουθώ να θέλω ένα runcible!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τόσο μεγάλο το θέμα. Οι αστροβιολόγοι έχουν τονίσει ότι τα πιθανά εξωγήινα όντα δεν είναι καν αναγκαίο να είναι τρισδιάστατης αντίληψης (οπότε και ο τρόπος κίνησης, σκέψης, κρίσης κι η τεχνολογίας τους θα είναι τελείως διαφορετικά από τα δικά μας).

    Είναι επίσης δεδομένο ότι απέχοντας από τη γήινη βιολογική εξέλιξη των ειδών, πολλά είδη του πλανήτη θα είναι για εκείνα δηλητηριώδη-θανατηφόρα. Το ίδιο και κάθε εξωγήινο περιβάλλον για τον άνθρωπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι μου λέει ότι έγινε η αρχή για να ανακοινωθούν αργότερα και άλλα σπουδαιότερα νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aν επιτρεπεται και επι της διαδικασίας δηλαδή.

    "
    Ένα είναι σίγουρο: ένας εξωγήινος πολιτισμός όχι μόνο θα απαρτίζεται από όντα εντελώς διαφορετικά από τον άνθρωπο, αλλά πιθανότατα θα έχει υιοθετήσει διαφορετικές ηθικές αξίες και διαχειριστικά σχήματα."

    Εδω ο άνθρωπος δεν μπορει να συμφωνήσει με τον άνθρωπο. Εχουν σχεση οι ηθικες αξιες και το πολιτευμα πχ το δικο μας , με των Ιρανων ή των Αμποριτζιναλς;

    Ο λογος που αρχιζει και υπάρχει μια καποια συγκλιση ειναι
    α) η επικοινωνια μεταξυ διαφορετικών ομαδων, κατι σχετικα προσφατο και βεβαιως
    β) η τεχνολογική προοδος που κανει τις κοινωνιες σιγα σιγα να μοιαζουν μεταξύ τους οποτε αναγκαστικα και οι απαντήσεις που δίνουν στα οποια ερωτηματα αρχιζουν και συγκλινουν

    Οπως και η ζωη εξελίσεται και προσαρμόσεται στις συνθήκες το ίδιο κάνουν και οι πολιτισμικές/ηθικές αξίες.


    @athinovio είπε
    Μπορει να ειναι ηδη. Αυτο δεν σημαινει πως το ξερουμε ομως. Σημασια δεν εχει τι θα μπορουσε να ειναι αλλα τι γνωριζουμε πως ειναι....

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @athinovio είπε Αν η ζωή μπορούσε να ήταν αλλιώς, δεν θα ήταν ήδη? Το γεγονός ότι από όλα τα πλάσματα κάθε βαθμίδας, σχήματος και εξελικτικής πορείας σε όλους αυτούς του αιώνες δεν εμφανίστηκε που να έχει το αρσενικό στη βάση του, μήπως δεν είναι τυχαίο?

    Γιατί αποκλείουμε το γεγονός ότι η εξέλιξη μπορεί να συνεχίζεται; Γιατί ντε και καλά να έχει σταματήσει μερικές χιλιάδες χρόνια πριν; Μην ξεχνάμε ότι η εξέλιξη είναι μια πολύυυυ αργή διαδικασία για τα ανθρώπινα δεδομένα και μέτρα σύγκρισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα δεν το απέκλεισα, απλά αναρωτιέμαι. Αντιθέτως όλα δείχνουν ότι έτσι είναι όπως το λές.
    Η ανακοίνωση όμως λέει ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ περιέχει αρσενικό στη σύνθεση του DNA του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί αλλά δεν έχει συμβεί ως τώρα. Εκεί είναι και η απορία μου, δηλαδή μήπως υπάρχει λόγος που δεν υπάρχουν πλάσματα που ήδη να ζούν με αρσενικό στο DNA τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το σίγουρο είναι πως οι ανακοινώνεις στην επιστήμη ποτέ δεν τελειώνουν habilis!

    Painfully indeed Sophia. Life is the only thing that matters!

    Είναι απόλυτα φυσιολογικό δείμο μου, ειδικά για πλάσματα που όχι μόνο δεν έχει κοινή εξελικτική πορεία, αλλά δεν έχει κοινές εξελικτικές συνιστώσες και κοινό πρόγονο! Όπως λέει και ο ζαπ, εδώ εμείς, ως άνθρωποι, όταν δεν έχουμε κοινές συνιστώσες, δεν μπορούμε καν να συμφωνήσουμε μεταξύ μας, και ας είμαστε ίδιοι!!!

    Ζαπ μου δεν ξέρω αν τα (α) και (β) είναι υπεύθυνα για την μορφή της σύγκλισης, ή κάποια επεκτατική ανταγωνιστική και χειραγωγική πολιτική. Και το πρόβλημα είναι όταν ο προορισμός της σύγκλισης παρουσιάζεται ως μόνη αλήθεια!

    Η εξέλιξη Στράτο μου δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Το πρόβλημα είναι ότι ναι μεν η φύση έφτιαξε τον άνθρωπο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αρκετά «σταθερός», αλλά και ο άνθρωπος πλέον αντιμετωπίζει κάθε μεταβολή σαν «λάθος» που πρέπει να διορθωθεί, οπότε η εξέλιξη έχει ένα προβληματάκι!

    Αθηνόβια το άρθρο αναφέρει πως το συγκεκριμένο μικρόβιο έχει As αντί Ph. Όχι ότι μπορεί να έχει. Συνεπώς ήδη υπάρχουν “aliens”! Τίποτε δεν «είναι έτσι»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ""<:@$>$! "")`//~|~`/--0n^%\%{*

    (στα εξωγήινα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αααααααχαχαχαχα!
    :p
    Ένεκα των "συνθηκών"!
    Μη μασάς!
    (O Giger είδε δίκιο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ας ασχοληθουν να βγαλουν καμια γιατρεια για το aids και τον καρκινο και ας αφηνουν τα ουφο ..παλι λεφτα σκεφτονται πως θα βγαλουν οι διαφοροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας αφήσουμε τις σκέψεις να τρέξουν λίγο πέρα από τα συνηθισμένα που μας απορροφούν καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μα δεν είναι τρομαχτικό;
    οτιδήποτε είναι πιά εκεί στο αλλού, δεν ξέρουμε πως θα είναι.Καθόλου όμως .Ούτε κατ' εικόνα, ούτε καθ' ομοίωσιν, ούτε πράσινο , ούτε κοντό ουτε χταποδέ.
    Γουστάρω επιστημονική φαντασία.
    Το μικρόβιο που σκέπτεται.χα χα
    σκέψου να σε πηδήξει μικρόβιο :))
    και να μείνεις και έγκυος !!
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. λευτεριά στην αυτοέκφραση του μικροβίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...