Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2006

49,2 kbps

Η τεχνική υπηρεσία ακόμα να φέρει δίκτυο στην νέα αίθουσα. Ένα από τα μεγάλα έργα θα είναι κι αυτό. Επίσης ακόμα να ανάψουν τα καλοριφέρ στην νέα πτέρυγα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Άλλωστε το δίκτυο μας ενδιαφέρει, όχι τα καλοριφέρ. Με το καλοριφέρ δεν μπορείς να κάνεις blogging, το δοκίμασα, δεν έχει ούτε έξοδο για monitor ούτε είσοδο για mouse :)
Τουλάχιστον μας έφεραν τηλέφωνο! Οπότε μπορούμε κι εμείς και τηλεφωνούμε στον provider και συνδεόμαστε αντί να συνδεθούμε απευθείας! Κάτι είναι και αυτό! Βέβαια το να ξαναπέφτεις στα 49,2kbps (παρούσα ταχύτητα) μετά την ADSL του σπιτιού είναι ένα σοκ, δεν λέω. Τουλάχιστον και κάνουμε blogging, και βλέπουμε την θάλασσα από τα παράθυρα της νέας αίθουσας! Το μόνο κακό στην υπόθεση είναι πως με την θέα που έχουμε δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μάθημα με το που θα πιάσει η άνοιξη. Λουλουδάκια και πεταλούδες θα ονειρευόμαστε αγναντεύοντας!
Για την ώρα πάντως είμαστε συγκεντρωμένοι (όσο γίνεται) και προσπαθούμε να υποδείξουμε στους φοιτητές μας ότι οι υπολογιστές είναι σωστοί μόνο όταν συμφωνούν μαζί μας. Αν δεν συμφωνούν, τότε κάπου κάναμε λάθος στο πρόγραμμα που τους δώσαμε! Εν ώρα μαθήματος λοιπόν και το αποτέλεσμα ήταν παράλογο. Μα γιατί βγαίνει έτσι άραγε; Για να το λέει ο υπολογιστής έτσι είναι όμως! Αδύνατον. Αφού ξεκινήσατε εδώ, θα καταλήξετε εδώ. Μα άλλα λέει το κομπιούτερ! Παραξενεύτηκαν όταν έπιασα τυχαία μια πράξη και δαπάνησα 2 λεπτά για να την κάνω στο χέρι. Μα αφού την έκανε ο υπολογιστής! Ε και; Ο υπολογιστής έδωσε άλλο αποτέλεσμα, ο υπολογιστής λοιπόν έχει λάθος. Αδύνατον! Και όμως...
Μετά από ένα γρήγορο πέρασμα του αλγόριθμου το λάθος ήταν φανερό. Μεγάλο το πρόβλημα όταν εμπιστεύεσαι την τεχνολογία και δεν ξέρεις να δώσεις λύσεις μόνο με το μυαλό σου. Αλλά δυστυχώς κανείς δεν το διδάσκει πια αυτό…

Εν αναμονή λοιπόν της αποφάσεως της γενικής συνελεύσεως. Αύριο πιθανότατα θα έχουμε κατάληψη. Σήμερα όμως έχουμε πονοκέφαλο... (κανονικό KVούλα, όχι τον δικό σου)

14 σχόλια:

  1. Ωραίο αυτό
    διδάσκετε υπολογιστές και δεν έχετε δίκτυο
    φο - βε - ρο

    καλημερα

    (κι εμείς κάναμε εργαστήριο χημείας και δεν είχαμε σιφώνια, αλλά περάσανε και είκοσι χρόνια απο τότε, έλπιζα σε κάποια βελτίωση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/12/06 7:13 μ.μ.

    Πω πω πίκρα το 49,2...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ας το δούμε θετικά...

    από το τίποτα, κάτι είναι και αυτό...(σου σπάει τα νεύρα βέβαια...)

    Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ, τώρα καταλαβαίνεις τι τραβάω και γω στην Πάνω Πόλη, μεγάλη πίκρα, θυμάμαι που κάναμε μάθημα ιντερνετ χωρίς υπολογιστές με σχεδιαγράμματα στον πίνακα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. a-ha! Ο υπολογιστής όντως ΔΕΝ κάνει λάθος. Απλά κάνει αυτό που του ζητά ο καθένας να κάνει. Μερικές φορές ατυχώς!
    Έχεις φιλιά από τον Πονοκέφαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χμ… 49.2… με τέτοια ταχύτητα… κράνος φόρεσες παιδί μου; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φυσικά... χωρίς κράνος;;; Αδύνατο!!!

    Γι' αυτό βρε κουβούλα μου λέω ότι ο υπολογιστής δεν κάνει λάθος μόνο όταν συμφωνεί μαζί μου :)

    [Παρεπιπτόντως ο υπολογιστής κάνει λάθη. Δοκίμασε να λύσεις ένα σύστημα διαφορικών με tol στο 3 και βλέπουμε αν θα πάρεις λάθος συνολικό αποτέλεσμα, παρότι θα έχεις δώσει και σωστό αλγόριθμο αλλά και σωστά δεδομένα και θα έχουν γίνει και σωστά οι επιμέρους πράξεις :D]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/12/06 12:35 π.μ.

    49.2kpbs εε? Περαστικά σας! Αμα ανέβεις αγγλία θα σε αφήσω ενα λεπτό στην γραμμή μου (περισσότερη χρήση θα είναι επικίνδυνη ως εθιστική).

    Πάντως, όσο κι αν θες, ο υπολογιστής δεν κάνει λάθος. Μόνο ο προγραμματιστής του, είτε είναι προγραμματιστής του αλγόριθμου είτε προγραμματιστής του προγράμματος που χρησιμοποιείς για να προγραμματίσεις τον αλγόριθμο. Μέχρι και λάθος στο hardware είναι ανθρώπινο (όπως με το FPU bug που είχε ο Ρ4 κάποτε), ο κακομοίρης ο υπολογιστής κάνει αυτά που του λέμε εμείς να κάνει.

    Όσο κι αν λατρεύω το excell, ακόμα βάζω τις εξισώσεις μου πρώτα σε χαρτί και μετά τις κωδικοποιώ σε φόρμουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χμφφφτ...
    Θες να καταλήξω στην απλή πράξη που όσες φορές και αν την κάνει θα έχει διαφορά από την προηγούμενη, παρότι το αποτέλεσμα είναι σταθερό, μονοσήμαντο και δεδομένο;

    Άσκοπο. Ο υπολογιστής κάνει λάθη. Απλά το θέμα είναι τί ορίζει ο καθένας ως λάθος.

    Ο τελειότερος αλγόριθμος με την μεγαλύτερη ακρίβεια και τις ίδιες αρχικές συνθήκες καταλήγει σε διαφορετικά αποτελέσματα. Υπάρχει δε η πιθανότητα ένας από τους συνδιασμούς να οδηγήσει σε απόκλιση της λύσης και κατ επέκταση σφάλμα υπολογισμού. Αυτό είναι λάθος. Και οφείλεται φυσικά σε κατασκευαστική αδυναμία. Αλλά παραμένει το γεγονός πως το αποτέλεσμα είναι λάθος.

    Επίσης παραμένει το γεγονός πως εξ' αρχής δήλωσα όχι ότι έκανε αλλά ότι "είχε" λάθος. :)
    [Εμ και μου θέτε να ακριβολογείτε αλλά και δεν προσέχετε ακριβώς τί διαβάζετε :p Αυτό είναι σκάνδαλο!!!]

    Μεγάλη διαφορά γιατί σίγουρα δεν εννοούσα τίποτε απ' όλα αυτά μιας και το λάθος ήταν όντως στον προγραμματιστή και την νοοτροπία του ότι "Aφού το έδωσα στον υπολογιστή να το κάνει είναι σωστό όσο παράλογο και αν μου φαίνεται"! :)))

    Και όπως είπες κι εσύ, δεν τον εμπιστευόμαστε παρά μόνο όταν τον ταυτοποιήσουμε. Έτσι απλά :)))

    Βάλε εσύ το WoW και κατανάλωσε την ταχύτητα και από αλλού άμα θες :ppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/12/06 1:55 π.μ.

    Εμένα ο πατέρας μου μου έμαθε ότι "έχεις λάθος" είναι το ίδιο με το "κάνεις λάθος" :P

    (αμ πώς... αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παιδική μας ηλικία, τι την περάσαμε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. (Μα φυσικά και την περάσαμε για να δικαιολογούμε τα λάθη μας και τα ψυχολογικά μας αδιέξοδα :ppp)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O υπολογιστής ΔΕΝ κάνει λάθος! Ο προγραμματιστής αντίθετα, συχνά!

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φοιτητή τον είχες είπαμε τον πονοκέφαλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...