Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2006

Η οικονομική βελτιστοποίηση της υγείας

Η μέρα ξεκίνησε νωρίς. Τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα δηλαδή ξύπνημα 8:30 το πρωί της Κυριακής είναι χαράματα. Το ταξίδι βέβαια ξεκίνησε αρκετά αργότερα, αλλά τα χιλιόμετρα έφυγαν γρήγορα και πριν το μεσημέρι βρισκόμασταν στο νοσοκομείο. Ένα ταξίδι γιατί πολλές φορές δεν ξέρεις αν θα έχεις την ευκαιρία να ξαναδείς έναν άνθρωπο ζωντανό. Γιατί πολλές φορές η χαρά και η αναθάρρηση που δείχνει ένας άνθρωπος βλέποντας τους αγαπημένους του γύρω του μπορεί να διορθώσει πολλά. Από εκεί και πέρα όμως ξεκίνησαν τα νεύρα. Νεύρα για το κατάντημα ορισμένων πραγμάτων.
Η κούραση και η ταλαιπωρία στο πρόσωπό του έκδηλη. Ο άνθρωπος αυτός, δυνατός όσο κανένας απ’ όσους έχω γνωρίσει, άνθρωπος που έστυβε την πέτρα, απλά ταλαιπωρούνταν. Ταλαιπωρούνταν γιατί σήμερα δεν προβλέπουμε τα πάντα, ξεχνάμε παράγοντες, δίνουμε λιγότερη σημασία εκεί που πρέπει και… θεωρούμε αντιοικονομικά ορισμένα πράγματα. Αν μιλήσεις με γιατρό της 10ετίας του 70 θα σου πει την τραγική αλήθεια: «Τότε πριν βγάλουμε συμπέρασμα κάναμε φύλλο και φτερό τον άρρωστο, δεν μας διέφευγε τίποτε, σήμερα προσπαθούμε να κάνουμε διάγνωση με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία, βλέπεις οι εξετάσεις κοστίζουν». Κοστίζουν; Τι πάει να πει αυτό; Ποιος τολμά να έχει το θράσος να υποστηρίξει ότι υπάρχει οτιδήποτε ανώτερο από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη υγεία; Ποιος είναι θρασύς αρκετά ώστε να πει ότι υπάρχει οτιδήποτε ανώτερο από τον άνθρωπο; Όλα τα άλλα γίνονται, δημιουργούνται, αντικαθίστανται, ο άνθρωπος ποτέ.
Γεγονός είναι ότι αν κάποιος έλεγε ότι θέλει χρήματα για κάποιες εξετάσεις δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, μέχρι και τον Γιακούμπ θα μπορούσαμε να πληρώσουμε. Όμως κανείς δεν το είπε. Απλά και μόνο γιατί η νοοτροπία πλέον που επικρατεί στην χαλεπή κοινωνία που μας έπεβαλαν είναι η «οικονομική βελτιστοποίηση». Έτσι μιας και μπορούσε κάποιος να βγάλει λογικά συμπεράσματα χωρίς εξετάσεις, επαφιόταν σε αυτά. Και οι εκτιμήσεις τους, γιατί οι γιατροί δυστυχώς πάντα μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν, δεν μπορούν ποτέ να είναι σίγουροι και δεν φταίνε ποτέ για την εκτίμησή τους, φταίνε μόνο όταν πιστεύουν πως δεν χρειάζεται να τα μελετήσουν όλα, όταν δηλαδή σταματούν να είναι επιστήμονες και γίνονται επαγγελματίες, αυτό τους έδειχναν. Και μόνο όταν μετά από 4 μήνες έφτασε ο κόμπος στο χτένι παραδέχθηκαν όλοι πως απλά είπαν να μην κάνουμε επιπλέον εξετάσεις. Βλέπεις θα κόστιζαν και είπαν να «βελτιστοποιήσουν» οικονομικά την υγεία του ανθρώπου αυτού (άντε μου στο διάλο με την οικονομική βελτιστοποίηση, ευγενικά-ευγενικά). Αλλά σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι στο αν ήθελα και είχα την δυνατότητα να πληρώσω το Γιακούμπ, που πάλι δεν έχει νόημα αφού η νοοτροπία της κοινωνίας μας μας έχει φέρει σε τέλμα και κανείς δεν μου το πρότεινε καν, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν θρασύτατοι που πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε όλοι οι άνθρωποι, εντελώς ισότιμα, να τυγχάνουν της πλήρους προσοχής και παροχής ιατρικής περίθαλψης, χωρίς χρηματικές απαιτήσεις (δηλαδή αν δεν έχει δεν είναι άνθρωπος ε, δεν αξίζει την προσοχή που αξίζεις εσύ που έχεις ε; ρε άντε μου στο διαλο, δις...). Η υγεία κύριοι που ορκιστήκατε στον Ιπποκράτη δεν ξέρει από οικονομία. Μη τσιμπάτε όταν σας τριβελίζουν το μυαλό περί «οικονομικών βελτιστοποιήσεων». Η οικονομία έρχεται πάντα μετά από την υγεία. Αυτό βάλτε το καλά στο μυαλό σας και εσείς, και όσοι στενόμυαλοι θεωρητικοί νομίζουν ότι η οικονομία είναι πανάκεια και προσπαθούν να «βελτιστοποιήσουν την κοινωνία», ένα πολύπαραγοντικό σύστημα, μελετώντας μόνο μια μεταβλητή του, αλλά και οι ψευτοπολιτικοί που κυβερνούν την υφήλιο. Η πράξη είναι πολυπαραγοντική και όσο και αν αυτό σας χαλάει την σούπα, πρέπει να το αποδεχθείτε και να δουλέψετε με αυτό και όχι όπως θέλετε εσείς και οι θεωρίες σας. Υγεία, παιδεία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι είδη προς εμπόρευση.
Τα καντήλια θα ήταν πολύ περισσότερα, όσα δηλαδή κατέβασα το μεσημέρι, προς όσους παρωπιδικούς ουρακοτάγκους βλέπουν μόνο χρήμα και οικονομία μπροστά τους, για την κατάντια στην οποία έχουν ρίξει την κοινωνία μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι τώρα είμαι αρκετά πιο ήρεμος (ναι, αυτό είναι το ήρεμο, το μεσημέρι άνετα σκότωνα με γυμνά χέρια όποιον μου μιλούσε για οικονομία). Όμως μετά, μιας και ήμουν στην περιοχή, πέρασα να δω και το βαφτιστήρι μου. Η αλήθεια είναι ότι το πλατύ του χαμόγελο, η ζεστή αγκαλιά του και ο τρόπος που κρεμάστηκε επάνω μου και δεν έλεγε να ξεκολλήσει μου έφτιαξαν αρκετά την διάθεση. Βλέπεις δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο από τη ζεστή αγκαλιά ενός παιδιού και το ζεστό χεράκι που σε κρατάει σφιχτά για να μην του φύγεις αλλά και γιατί ξέρει ότι το αγαπάς και το προσέχεις. Όχι ότι δεν μου έβγαλε και την πίστη το σκασμένο, αλλά χαλάλι του :)
Αρκετά πιο ήρεμος, ξεκίνησα το ταξίδι της επιστροφής. Άλλα 220 χιλιόμετρα και βρίσκομαι πάλι σπίτι, μόνος, νευριασμένος για την κατάντια της κοινωνίας μας και τους στενόμυαλους που την δημιουργούν, αλλά και ευχαριστημένος που είδα και παππού και εγγονό. Όπως και αν τους είδα. Γιατί οι άνθρωποι παραμένουν πάνω απ’ όλα, όσοι στενόμυαλοι και αν υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο.

Η οικονομία μπορεί να είναι κινητήριος τροχός της αμάξης,
παραμένει όμως τροχός, δεν είναι η ίδια η άμαξα.

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/12/06 9:19 μ.μ.

    "οικονομική βελτιστοποίηση" μάλιστα, νέοι όροι, νέα ήθη.
    Βρε δε πάνε να #$*@#$( όλοι;
    Ποιος μπορεί να εκτιμήσει την αξία μιας ζωής; Ποιος ΓΜΤ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάλε ένα κρασάκι, ηρέμησε... δεν έχεις άδικο σε τίποτα, αλλά οι άνθρωποί σου σε χρειάζονται δυνατό και ήρεμο. Έτοιμο να αντιδράσεις στα στραβά όσο καλύτερα μπορείς. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις.

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΟΥΡΑΓΙΟ

    ..και να σκεφτείς ότι γενιές ολόκληρες θυσιάστηκαν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ για την υγεία, κοινωνικές παροχές, ασφάλιση.. και τα χρήματα δανείζονταν σε ΔΕΚΟ, κλπ, με τόκο 3-4% όταν οι τράπεζες έδιναν τόκο 30% και βάλε για καταθέσεις προθεσμιακές.. όχι και πάρα πολλά χρόνια πριν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θίγεις ένα τεράστειο θέμα...
    Συμφωνώ μαζί σου ότι η υγεία έτσι θα έπρεπε να είναι...
    Αλλά δεν είναι...
    Για αυτό πας σε 2-3 γιατρούς πριν αποφασίσεις τί θα κάνεις...
    Για αυτό πληρώνεις εξετάσεις...γιατρούς....κλπ, κλπ.
    Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...για αυτό ψάχνεσαι συνέχεια, και όταν δεν αισθάνεσαι καλά είναι προτιμότερο να πληρώσεις "τσάμπα" εξετάσεις και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο παρά να επαφίεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άσε που η confused έχει απόλυτο δίκιο...
    πολλοί δεν εκτιμούν την ανθρώπινη ζωή πλέον πια..
    μάλλον λάθος...
    δεν εκτιμούν την ζωή πλέον πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι είναι στον κόσμο των στενόμυαλων που θεωρούν ότι πρέπει να πληρώνεις την υγεία και ότι ΄σημαντικά είναι μόνο τα προς χρηματική ανταλλαγή είδη.
    Στον φυσιολογικό κόσμο δεν υπάρχουν "έτσι είναι"...

    Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμπορεύεται ορισμένα αγαθά και να διαχωρίσει τους ανθρώπους που μπορούν να πληρώσουν απ' όσους δεν μπορούν. ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και για του λόγου το αληθές δεν ήταν ένας ο γιατρός. Όπως παρατήρησες είπα Οι γιατροί παραδέχθηκαν (ολόκληρο συμβούλιο κοινώς). Γιατί είναι θέμα νοοτροπίας, δεν είναι θέμα γνώσεων πλέον.

    Και ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι οι στενόμυαλοι έχουν βάλει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια χαμηλότερα από το χρήμα στο χρηματιστήριο αξιών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. με λες στενόμυαλη ή μου φαίνεται;

    όταν η κοινωνία έτσι είναι, εγώ ως άρρωστος απλά προσπαθώ να γιατρευτώ...

    συμφωνώ με το ότι θα έπρεπε να μην υπάρχει κανένας χρηματικός διαχωρισμός, και καμία πληρωμή στην υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετικό σημείο:

    Αυτή η "προσπάθεια" για "ό,τι καλύτερο" αξίζει ισότιμα σε όλους, σε κανέναν περισσότερο από τους άλλους (ούτε σε εμένα).
    Αυτή η προσπάθεια για ό,τι καλύτερο είναι ανύπαρκτη σήμερα γιατί απλά κυριαρχεί η στενόμυαλη νοοτροπία της οικονομικής βελτιστοποίησης οπότε δεν σου προτείνουν καν τις επιπλέον εξετάσεις.
    Εσύ ως άρρωστος δεν προσπαθείς να γιατρευτείς, απλά αφήνεσαι στα χέρια κάποιων οι οποίοι χρησιμοποιούν κάποια κριτήρια για να σε γιατρέψουν. Αν τα κριτήρια είναι "οικονομική βελτιστοποίηση" τότε προφανώς και οι ιατροί δεν κάνουν "ό,τι καλύτερο" (ως γνωστών οικονομικά βέλτιστη κατάσταση είναι αυτή που ελαχιστοποιεί το κόστος, όχι αυτή που μεγιστοποιεί την απόδοση - δεν έχει σχέση δηλαδή με το τί θα πληρώσεις, άλλωστε ήδη είπα ότι αν μου είχαν πεί τί πρέπει να κάνω, θα το έκανα ανεξαρτήτως κόστους, παρότι φυσικά θα έβριζα που άλλος κάποιος που δεν θα άντεχε το κόστος δεν θα μπορούσε να το κάνει - βέβαια μην γελιέσαι, το παραπάνω που θα πληρώσεις δεν θα σου δώσει το μέγιστο, πάλι το βέλτιστο οικονομικά θα σου δώσει, και εδώ είναι το κουμπί).

    Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αν θα ζητήσεις (γιατί εσύ δεν μπορείς να κάνεις) το καλύτερο. Εννοείται ότι θα το ζητήσεις όπως και εννοείται ότι πρέπει καθημερινά να το ζητάς ισότιμα για όλους, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, τώρα που δεν είσαι άρρωστη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι: Το καλύτερο που θα σου δώσουν πρέπει να μην είναι αποτέλεσμα "οικονομικής βελτιστοποίησης" αλλά να είναι το καλύτερο δυνατό. Η υγεία λοιπόν πρέπει να βελτιστοποιείται με βάση την μέγιστη απόδοση, ανεξαρτήτως κόστους και δυνατότητας πληρωμής. Όσο λοιπόν κυριαρχεί στην κοινωνία η αντίληψη ότι η οικονομική βελτιστοποίηση είναι ανώτερη της "κοινωνικής βελτιστοποίησης" (δηλαδή όσο βλέπουμε την οικονομία σαν την άμαξα, και όχι απλά σαν τον κινητήριο τροχό της άμαξας που ονομάζεται κοινωνία) θα οδηγούμαστε σε καθημερινά σφάλματα και θα καταστρέφουμε την κοινωνία μας.

    Εισήλθαμε σε χαλεπούς καιρούς...

    Και μια τεράστια και σθεναρή ένσταση: Δεν "θα έπρεπε" αλλά "πρέπει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μ απογοήτευσες εντελώς μα εντελώς..
    εσύ ν αυτολογοκρίνεσαι;;;;
    κι όλοι οι άλλοι σιγά σιγά να "φανερώνονται";;;
    :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απλά κάνε κουράγιο..."γιατροκαμμένη" κι εγώ από δύο μεριές...και δεν ήταν καν θέμα χρημάτων, αυτό είναι το πιό σπαστικό απ όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλκυόνη μου δεν συνηθίζω να αυτολογοκρίνομαι, πιστεύω απλά (ακόμα) στην εκτίμησή μου. Αν όμως έχεις δίκιο, τότε απλά έκανα λάθος εκτίμηση. Δεν συνηθίζω να μην λέω τα πράματα με τ' όνομά τους μόνο και μόνο για να γίνω "ευγενικός"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...