Τρίτη 6 Μαρτίου 2007

Το κακό μας το (μέλλον) παρόν

Ξεκίνησε ο Μάρτης και κατά πως φαίνεται ξεκίνησε και η άνοιξη. Κατά τις μυγδαλιές βέβαια αυτό ήταν φανερό από τέλη Φλεβάρη, μιας και τις συναντούσα παντού ανθισμένες. Βέβαια μιας και ο Μάρτης είναι γδάρτης ε θα την κάνει την κουτσουκέλα και τις βλέπω να παγώνουν, αλλά το γεγονός του ότι για την φύση πλέον ξεκίνησε η άνοιξη είναι φανερό. Άλλωστε το «οσμίζομαι». Εξ’ ου και την Κυριακή ξεκίνησα τα φταρνίσματα, μια μικροδυσφορία – ευτυχώς παροδική – στα μάτια και οι αποδείξεις πως η φύση πιστεύει στην επικείμενη έλευση της άνοιξης είναι για εμένα φανερές (και άσε την ΕΜΥ να προβλέπει ότι θέλει). Η αλλεργία ξεκινά :(.
Μιας και οι αλλεργίες μου κοντεύουν να γίνουν ολοετές πρόβλημα, πήγα κι εγώ στο νοσοκομείο να ελέγξω ξανά (μετά 20αετία σχεδόν) που είμαι αλλεργικός. Τα 2/3 των 30 δοκιμίων έδειξαν θετικότητα – πως λένε: «και οι γιατροί τρελάθηκαν»; Top 4 που ρίχναν τα άλλα με διαφορά: γάτα, γρασίδι (αγρωστώδη), ελιά, σκύλος. Το 1/3 που απέμενε και βγήκε αρνητικό ήταν ευτυχώς τα της σκόνης. Άμα έβγαινε και αυτό θα ήταν να αυτοκτονήσω :(. Αλλά το της γάτας ήταν εντυπωσιακό (προβλέπω να το βάζουν παράδειγμα σε διαλέξεις). Μια μικρή κοκκινίλα είναι ακόμα διακριτή στο χέρι μου.
Τέσπα, η άνοιξη μου θύμισε τις αλλεργίες και οι αλλεργίες το πρόβλημά μου, αλλά αυτό είναι μικρό μπροστά στο πρόβλημα της φύσης. Μα είναι δυνατόν να μπερδεύτηκε τόσο και να νομίζει πως ξεκίνησε η άνοιξη Φλεβάρη μήνα; Τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών δραματικά. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε παγκοσμίως είναι οι ορατές συνέπειες της αλλαγής που ήδη έχει συντελεσθεί. Με απλά λόγια, αν δεν θέλει κανείς να εξηγήσει την έννοια και τις ιδιότητες της θερμοδυναμικής ισορροπίας, ακόμα και αν σταματήσει πλήρως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, η εξέλιξη του φαινομένου μέχρι την αναστροφή του θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 1,1 έως και 6,4 C ως το 2100, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι πριν 15 χρόνια η πρόβλεψη με τις τότε ανθρώπινες δραστηριότητες ήταν έως 4 C! Η αποκατάσταση δε της πλανητικής ισορροπίας, όπως αυτή ήταν προ 30-40 έτη, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και χίλια χρόνια! Μεγέθη δραματικά, η συνειδητοποίηση των οποίων μου δημιουργεί απελπισία αλλά και τρομερά νεύρα προς τους υπαίτιους. Και να πεις πως δεν φωνάζει η επιστημονική κοινότητα σε καθημερινή βάση εδώ και χρόνια. Αλλά όχι, δεν ξέρουμε εμείς, λέμε βλακείες εμείς, οι 3 πιο καλοπληρωμένοι επιστήμονες των πετρελαϊκών κολοσσών γνωρίζουν καλύτερα από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας (είναι πολλά τα λεφτά Άρη - και μετά αναρωτιέσαι γιατί τους έχω στην μπούκα του κανονιού...). Και χειραγωγούνται και αποκοιμούνται οι μάζες μέσα από την γνωστή αλυσίδα οικονομικής αλληλεξάρτησης των ισχυρών της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας που ξέχασε να κοιτά οτιδήποτε άλλο εκτός του χρήματος (είναι πολλά τα λεφτά σου λέω Άρη).
Τί άλλο δώρο να περιμένω λοιπόν μέχρι το τέλος του αιώνα; 18 έως 59 εκατοστά αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Αν βέβαια η ταυτόχρονη άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε να λιώσει το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής, η αύξηση στάθμης θα είναι πολύ μεγαλύτερη (άσε που τότε μπορεί να σταματήσει και το gulf stream οπότε η φύση θα καταστρέψει εκδικητικά όσα ο άνθρωπος εδημιούργησε χωρίς να την λογαριάζει). Ένταση των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων. Εξαφάνιση του επιπλέοντος πάγου στην Αρκτική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυξανόμενη ξηρασία. Αυτά αποτελούν τις προβλέψεις 3700 επιστημόνων από 130 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα δε με μερικούς από αυτούς, οι προβλέψεις αυτές είναι υπεραισιόδοξες.
Το χειρότερο όμως είναι πως αυτά δεν είναι μελλοντικές προβλέψεις. Είναι ήδη το παρόν που ζούμε, όσο και αν δεν θέλουμε να το συνειδητοποιήσουμε. Και εμείς αποδεικνυόμαστε καθυστερημένοι στην λήψη μέτρων. Εγωιστές για μια ακόμη φορά. Ακόμα και σε ατομικό επίπεδο αρνούμαστε να κατανοήσουμε ότι η συνολική εικόνα της ισορροπίας επηρεάζεται από κάθε ατομική μικροδραστηριότητά μας. Από κάθε λεπτομέρεια.

Η φύση νομίζει πως έρχεται ήδη η άνοιξη, το συνειδητοποιήσαμε αυτό τουλάχιστον;

21 σχόλια:

  1. Αυτό το θέμα είναι το σοβαρότερο όλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τυχεράκια, εγώ έχω και τα της σκόνης ;), πάντως για τα υπόλοιπα είμαστε άξιοι της μοίρας μας όλοι μας, όλοι μολύνουμε το περιβάλλον μας άλλοι λίγο άλλοι πολύ και είμαστε πολλοί εγωιστές να το παραδεχθούμε δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στα αγρωστωδη ειμαι και εγω!!!!
    ειμαι σπορος!
    ειμαι σπορος!!!!
    αψου!
    γιτσεςςςςςςς
    ;pppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εκανα δηλωση!
    η συμφωνια τηρηθηκε!!!!
    ειμαι σποροςςςςςςς!!!
    ;pppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Basilika
    Δεν φτάνει που κατέβασες τη σωστή φωτό με την πλατούλα έξω, τώρα δηλώνεις... "σπόρος" εν μέσω οικολογικών καταστροφών!
    Καμηλιέρη αγόρι μου,
    Πολύ ΣΚΑΙ βλέπεις κι ανησυχώ για την άγρια φύση του Βεδουϊνου μέσα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ορλαντο
    πουντιασα βρε με την πλατη απ' οξω!!!
    εκει στους αγρους, κανει λιγο ψυχρουλα το βραδυ!!!

    καμηλιερη;;;;;;;
    που εισαι;;;;
    ;pppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αψουουουουού!
    Κι εγώ από τις αλλεργίες κατάλαβα τον ερχομό της άνοιξης...λυγμ!




    ΥΓ Το Γκολφ Στρημ γράφεται Gulf Stream καλό μου παιδί, ρώτα και τις καμήλες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπα... Ναι...
    Ε να είδες τί κάνει το να είσαι χαμένος στις σκέψεις σου όταν γράφεις;;; :ppp

    [Σπορέας Βασιλική μου, όχι σπόρος....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. darthoulini, τωρα που η βασιλική έχει σπείρει την διχόνοια, να αρχίσω να φωνάζω;;; :-pp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλα μπρεεεε!
    μην φωνασκεις..
    καλα θα το διορθωσωωωωω!!!
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραίο κείμενο. Λίγο αισιόδοξο σε βρήκα. Τα δικά μου ακούσματα είναι χειρότερα. Βλέπω το Θερμαϊκό να επιστρέφει στην προ 3 χιλιάδων ετών κατάσταση (πριν δηλαδή τον μεταφέρει νοτιότερα ο Αξιός και η υλή του)ας ακι το Θερμαϊκό να φτάνει στα παραθαλάσσια Γιαννιτσά (περίπου όπως ήταν 3.000 χρόνια πριν την υλή του Αξιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "18 έως 59 εκατοστά αύξηση της στάθμης της θάλασσας" => Στην ποδηλατοχώρα φαντάζομαι μαζεύουν χώμα από τώρα!

    Καμηλιέρη αλλεργικέ, ένα τεστ ξέχασαν να κάνουν. Γράψε ένα αισιόδοξο χαρούμενο ποστ να δούμε, θα μείνει σημαδάκι στα δακτυλάκια;;;;

    σμάκ
    kzdqnrsg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος7/3/07 10:20 π.μ.

    Ευτυχώς από αλεργίες δεν έχει το μαγαζί.
    Τα χειρότερα έπονται :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είδες? Και από κει που λέγαμε "τον κακό σου τον καιρό", τώρα θα αρχίσουμε να λέμε "τον καλό σου τον καιρό"! Φρίκη?
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μωρε πολλα ειναι που πρεπει να συνειδητοποιησουμε..αααψψοουυυυυυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. περα απο τα αστεια , πολυ συντομα θα δουμε πραγματα που καποτε φανταζαν σεναρια επιστημονικης φαντασιας....συντομα πολυ συντομα στα επομενα 50 χρονια, θα πρωταγωνιστησουμε ολοι σε αυτα τα σεναρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αντε καιτο συνειδητοποιήσαμε. κάνουμε κάτι;
    βλέπεις κανέναν να αντιδρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το χειρότερο είναι πως οι υπεύθυνοι δε θα τιμωρηθούν ποτέ. Αν υποθέσουμε φυσικά πως οι υπεύθυνοι για το κακό δεν είναι μόνο ένα τσούρμο σκατάδων που το μόνο που τους νοιάζει είναι το χρήμα και όχι όλοι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εμένα το σώψυχό μου είναι ότι υποφέρω Καμηλιέρηηηηηηηηηη.
    Υποφέρω λέμε. Μύτες μάτια "τρέχουν" ασυστόλως.

    (Αν θυμάμαι καλά πέρυσι εδώ ήταν, που βρήκα πάλι παρηγοριά για την αλλεργία):)

    Οσο για την φύση, όταν έχω ασελγήσει και με εκδικούνται δεν μιλάω καν. Γιατί αν μιλήσω ενώ συνεχίζω να ασελγώ, ε τότε φτάνω να κοροιδεύω εμένα την ίδια.

    Μουτσ βρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καμηλιέρη, καμηλιέρη, που είσαι χαμένος;

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...