Τετάρτη 8 Ιουνίου 2005

Η αγωγή των Ελλήνων

Σήμερα το πρωί άκουσα ότι θα αλλάξουν το σύστημα εξετάσεων για απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Θα βάλουν ηλεκτρονικά συστήματα που θα κρίνουν τον οδηγό και γενικά στοχεύουν να πατάξουν το κύκλωμα που "τα παίρνει" και δίνει διπλώματα οδήγησης. Φυσικά για τον λόγο αυτό θα καταργήσουν τα πολλαπλά παράβολα (είπαν). Θα πληρώνεις μία και θα δίνεις συνέχεια και ανά 15θήμερο, όχι κάθε 3 μήνες.

Κατά βάση συμφωνώ. Αλλά μήπως τελικά για μιά ακόμα φορά παίρνουμε μέτρα, χωρίς να προσπαθούμε να διορθώσουμε το κακό στην ρίζα του;
Ας το παραδεχτούμε, κανείς μας δεν ήξερε να οδηγεί όταν πήρε δίπλωμα, η οδήγηση είναι θέμα πείρας και αγωγής, όχι θέμα γνώσεων και αντιμετώπισης ορισμένων "προκαθορισμένων καταστάσεων". Όσες αλλαγές και να γίνουν λοιπόν στο σύστημα εξετάσεων, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Η κυκλοφοριακή αγωγή των Ελλήνων δεν θα διορθωθεί!

Ακόμα θυμάμαι το περιστατικό που βγαίνοντας από μονόδρομο, ξαφνικά βλέπω ένα μηχανάκι να στρίβει ανάποδα και να πέφτει σχεδόν επάνω μου. Μετά συνειδητοποιώ ότι στο μηχανάκι καθόταν ένας "πατέρας" (αν μπορεί να ονομαστεί ποτέ αυτός "πατέρας") με το παδάκι του, 5 χρονών περίπου, χωρίς κράνος (και οι δύο). Έτσι όπως ήμασταν σταματημένοι και οι δύο, ευχαριστώντας το θεό, εγώ που δεν τους χτύπησα και αυτοί που δεν κόλησαν σαν μύγες στο παρμπρίζ μου, το μόνο που βρήκα να πώ ήταν: Ρε μεγάλε, αυτά τα διδάγματα θες να δώσεις στο γιό σου;

Μέσα σε μισή ώρα άκουσα και δεύτερη ανακοίνωση: Νέα μέτρα να για να πατάξουμε τον "χουλιγκανισμό". Όπως βέβαια πολύ καλά καταλάβατε, όλα τα νέα μέτρα έχουν σχέση με την πρόληψη και την καταστολή της βίας στα γήπεδα. Καμία μα καμία αναφορά δεν έγινε ποτέ όσων αφορά στην "φίλαθλη αγωγή" των Ελλήνων.

Μήπως κάποτε πρέπει να δώσουμε όμως σε αυτόν τον λαό αγωγή; Μήπως πρέπει κάποτε εμείς οι ίδιοι να απαιτήσουμε σωστή παιδεία για τα παιδιά μας; Μήπως πριν αρχίσουμε τις διαδηλώσεις για αθρόα προσφορά πανεπιστημιακής μόρφωσης, θα έπρεπε να απαιτήσουμε την πάροχη σχολικής παιδείας και αγωγής;

Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/6/05 4:46 μ.μ.

    Το θέμα της οδήγησης έχεις δίκιο που το θίγεις, έχει καταντήσει ΓΕΛΟΙΟ και επικίνδυνο, με λίγα λεφτά "παίρνεις" και δίπλωμα και μετά γίνεσαι Δημόσιος Κίνδυνος. Να ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει με τις νέες εξετάσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε συ Νταρθίιρ, πιάνεις κάτι θέματα ρε παιδάκι μου, σκέτο ηφαίστειο!!... Και τα πιάνεις και δυό δυό και δεν ξέρεις σε ποιο να πρωτοσχολιάσεις... Τέλος πάντων...

    Για το θέμα της οδήγησης δεν θα πω τίποτε, τα δυστυχήματα που γίνονται κάθε σουκού μιλάνε από μόνα τους. Θα ήθελα όμως να μιλήσω για το θέμα του χουλιγκανισμού.

    Δυστυχώς, η παιδεία, δεν μετράει. Δεν πιάνει τόπο. Γιατί, αυτά που βλέπουμε στα γήπεδα (εντός, εκτός κι επί τ'αυτά), δεν είναι λόγω ελλειπούς παιδείας. Ο κόσμος ξεσπάει στο ποδόσφαιρο. Βγάζει το άχτι του. Όλα αυτά που τρώει κάθε μέρα στην μάπα, ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, φτώχια, ανέχεια, αδικία κλπ κλπ κλπ, όλα αυτά έρχονται, γεμίζουν τον άνθρωπο και πηγαίνει και εκτονώνεται στο γήπεδο.

    Πρόσεξε: Δεν λέω ότι κάνει καλά. Απλά, αυτό μπορεί να κάνει, αυτό κάνει.

    Λύσεις; Πάντα υπάρχουν. Μην ξεχνάμε την Σιδηρά Κυρία (aka Μάργκαρετ Θάτσερ) πώς έδιωξε τον χουλιγκανισμό από την Αγγλία. Και μιλάμε για μια χώρα που έχει καταγράψει μέχρι και αποκεφαλισμούς οπαδών από οπαδούς στο ιστορικό της (οπαδοί της Τσέλσι αν θυμάμαι καλά έφτασαν σε τέτοιες ακρότητες).

    Ξέρεις τι έκανε λοιπόν η κυρία Θάτσερ; Κατόπιν συνεννοήσεως με τους προέδρους των ΠΑΕ, διπλασίασε το κόστος των εισιτηρίων (ώστε η κατώτατη λαϊκή μάζα να μην μπορεί να πληρώσει για να δει τους αγώνες), έβαλε κάμερες στα γήπεδα (για πλήρη παρακολούθηση), έβαλε κρατητήρια κάτω από τα γήπεδα (αυτόφωρο, χωρίς την δυνατότητα αποπληρωμής της ποινής - έκανες ζημιά, κατευθείαν σε μπουζουριάζουν και σε βάζουν για δυό εβδομάδες στην υπόγα) και για τους πολύ τιμωριμένους, αποκλεισμό από τα γήπεδα εφ'όρου ζωής (όποτε έπαιζε η ομάδα τους, ήταν υποχρεωμένοι να είναι σε κάποιο αστυνομικό τμήμα).

    Αποτέλεσμα; Βλέπεις τώρα, πηγαίνουν οι οικογένειες και βλέπουν ποδόσφαιρο. Προσωπικά, κι εγώ θα ήθελα μια Κυριακή, να πάω να δω το ματς ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ, μαζί με την γυναίκα μου και το παιδί μου, που τρελαίνεται να βλέπει μπάλλα, χωρίς τον φόβο μην βγούμε ξαπλωμένοι από το γήπεδο...

    Θα μπορούσε όμως να γίνει κάτι τέτοιο εδώ; Φυσικά και όχι. Γιατί; Γιατί εδώ φίλε μου, παίζονται άλλα συμφέροντα. Θα μου πείτε ότι συνομωσιολογώ. Ίσως. Αλλά η αλήθεια είναι μία. Ξέρετε τι γράφουν οι αναρχικοί τον τελευταίο καιρό στους τοίχους;

    «Τόσο πολύ ποδόσφαιρο, ούτε στην χούντα είχαμε!»

    Κι ο νοών νοείτο. Καλό σας απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στρατούλη, συμφωνώ μαζί σου, αλλά θα συνεχίσω να πιστεύω ότι τα μέτρα καταστολής χρειάζονται μόνο για άμεσες λύσεις. Όμως οι σωστές λύσεις είναι αυτές που χτυπούν την ρίζα του προβλήματος.
    Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος της άποψης: Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι.

    Η σωστή παιδεία είναι το κλειδί για πολλά από τα κακά της κοινωνίας μας. Και πιστεύω ότι έχουμε δώσει πολλή ελευθερία στα σχολεία/πανεπιστήμιά μας

    Ας μην ξεχνάμε ότι η λέξη εκπαίδευση προέρχεται από το ρήμα παιδεύω.

    Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι που τα έδεσαν έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμμμ... μου φαίνεται ότι δεν έπιασες την ουσία των λεγομένων μου και έμεινες στο παράδειγμα της κ.Θάτσερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν με καταλάβατε. Δεν διαφωνώ με τα μέτρα αφού έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, Θεωρώ απλά όμως ότι ΠΡΕΠΕΙ να μάθουμε κάποτε να αντιμετωπίζουμε σωστά τα προβλήματά μας.

    Συνεπώς στο σημείο που βρισκόμαστε, προφανώς δεν ωφελεί μόνο να καταστέλουμε. Θα πρέπει να καταστέλουμε πάντα. Καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να προλάβουμε την επόμενη γενιά ώστε να μην χρειάστει να εφαρμόσει μέτρα καταστολής.

    Δεν αρκεί να περιορίζουμε το πρόβλημα, πρέπει να μάθουμε να το λύνουμε.

    Υ.Γ. Όχι Μαρίνα, δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι με τις εξετάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...