Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2006

H Μπάρμπυ, ο Άξιονμαν και το μικρό σπίτι στο λιβάδι

Μια κούκλα. Με τις καμπύλες της, το σώμα μοντέλου, όλα τα καλλυντικά, τα φουστάνια και τα κοσμήματά της, το σπίτι της, η πισίνα της και ο φίλος της! Μια παραμυθένια ζωή. Τα έχουμε όλα! Ζούμε το ροζ παραμύθι μας! Η ζωή φαντάζει γεμάτη αίγλη, στρας, φλας και ρομάντζο.

Μια κούκλα. Ο πολεμιστής του κόσμου. Ο υπεράνθρωπος που θα τα βάλει με όλους, με όλα, γεμάτος επιθετικότητα και έτοιμος να τιμωρήσει τους πάντες και τα πάντα. Πάνοπλος, με τους θώρακές του, αήττητος από κάθε άποψη. Ασχολείται μόνο με το κυνήγι των «κακών». Τίποτε άλλο δεν υπάρχει στο μυαλό του. Μόνο μπαρούτι, βόμβες, πιστόλια και φωτόσπαθα.

Εσείς τι δώρο διαλέξατε για τα πιτσιρίκια τα Χριστούγεννα; Ποιο πρότυπο τους δώσατε; Γιατί όταν τα παιδιά μας μεγαλώνουν με τα πρότυπα αυτά πώς είναι δυνατόν να έχουμε μια υγειή και σωστή κοινωνία στο μέλλον; Βομβαρδιζόμαστε κάθε μέρα από την τηλεόραση για παιδικά παιχνίδια τα οποία έχουν να δώσουν μόνο ένα από τα ανωτέρω πρότυπα. Η βιομηχανία θεάματος και ψυχαγωγίας πλέον κινείται μόνο σε αυτά τα επίπεδα. Γυναίκες μοντέλα που θα ζουν μέσα στην αίγλη και άντρες πολεμιστές που θα σκοτώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Άγραφο χαρτί η παιδική ψυχή καταγράφει τα πρότυπα και μεγαλώνοντας προσπαθεί να τα ακολουθήσει υποσυνείδητα. Χωρίς να το σκέφτεται. Έτσι είναι η ζωή. Από μικρό παιδί έτσι την έμαθε.

Και οι γυναίκες προσπαθούν να πιάσουν «το άπιαστο», οι άντρες μάχονται «το κακό». Και η βιομηχανίες του show business και του πολέμου συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος μας και εμείς συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε «Πού πήγαν οι άντρες; Ένας Τζον-Τζον δεν υπάρχει;» και «Ποιόν θα φάμε σήμερα για να πάμε πιο μπροστά;». Και φυσικά συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις δύο αυτές βιομηχανίες, μαζικά, παρόλο που ο καθένας μας από μέσα του τις έχει καταραστεί χιλιάδες φορές και αναρωτιέται γιατί είναι έτσι η ζωή και γιατί έχουμε αυτά τα πρότυπα! Πόσες φορές έχω δει και ξαναδεί αυτά τα θέματα να θίγονται στην blogoσφαιρα περιμένοντας εις μάτην μια απάντηση; Μα είναι απλό. Γιατί αυτά δίνουμε στα παιδιά μας από μωρά με τα «ανώδυνα» παιγνίδια που τους αγοράζουμε. Τα παιγνίδια του παιδιού όμως δεν είναι απλή ψυχαγωγία, είναι πρότυπο ζωής. Είναι αυτό που αποτυπώνεται στο βάθος του μικρού μυαλού τους από την αθώα και «αμόλυντη» ηλικία τους. Ηλικία που μολύνουμε καθημερινά με όσα κάνουμε.

Υπάρχουν πολλά δημιουργικά παιγνίδια. Δεν είναι αυτά που διαφημίζονται και χρειάζεται να ψάξουμε αρκετά τα ράφια και τα μαγαζιά για να βρούμε αυτό που θα αναπτύξει την δημιουργικότητα και τις δεξιοτεχνίες του δικού μας παιδιού. Αλλά το παιδί μας χρειάζεται αυτόν τον χρόνο από μέρους μας για να ανατραφεί σωστά και όχι απλά να μεγαλώσει και να βγει στην κοινωνία διαιωνίζοντας τις αναπάντητες απορίες μας και τα αγωνιώδη «Γιατί;» μας.

Αν δίνουμε δώρα και όχι πρότυπα σίγουρα δεν θα σταματήσουν ποτέ οι πόλεμοι και τα ψυχολογικά αδιέξοδα.

Εσείς τί πρότυπο διαλέξατε για τα πιτσιρίκια τα Χριστούγεννα;

21 σχόλια:

  1. το θέμα αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ.

    δε χρειάζεται΄μόνο να βρίσκεις "εναλλακτικά" παιχνίδια, αλλα να μάθεις στο παιδί να κρίνει. να απορρίπτει αυτά τα πρότυπα συνειδητά. κατι που θέλει υπομονή και χρονο μαζί του.

    αλλά αν η μάνα αγοράζει μανόλο μπλάνικ (όπως η κάρυ στο σεξ εντ δε σιτυ) και ο πατέρας θέλει να γίνει κωστόπουλος, τι να πούνε και τι να του μάθουν περί κριτικής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τη Μαριλίνα και προσθέτω. Οτι και να κάνω για ανήψια μου "τη γραμμή" την παίρνουνε απο την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Φέτος ήθελα να πάρω στον ανηψιό μου μερικά βιβλία για μυθολογία και στην ανηψιά μου ένα φόρεμα και ένα παιχνίδι ζωγραφικής. Αντ' αυτών τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους μου δήλωσαν ότι "πού να ξοδεύεσαι για εγκυκλοπαίδειες τώρα για τα πιτσιρίκια, πάρτους μιά Μπάρμπι" και αντιπρότειναν ένα παιχνίδι RSP (την κονσόλα τους την αγόρασε ο μπαμπάς τους) και ένα game boy κασέττα για τη μικρή. Την εγκυκλοπαίδεια την πήρα μήπως και διαβάσουν τίποτα.. . Μήπως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έναν ελέφαντα που πετάει περαλούδες από το στόμα του ... Τι λέει αυτό για μένα γιατρέ μου;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τί πετάει λέει από το στόμα του;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χα χα (μεταξύ ύπνου, ξύπνιου και προσπάθειας για δουλειά)
    χάρτινες, πολύχρωμες ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ και τα παιδάκια έχουν απόχες και τις πιάνουν !!!
    Λοιπόν γιατρέ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δύσκολα σπορ αυτά darth!

    δυστυχώς όταν πρόκειται για παιδιά που δεν είναι δικά σου αλλά ξένα,
    (πχ ανήψια, παιδιά φίλων)
    αν θες να έχουν επιτυχία τα δώρα σου ακολουθείς τη γραμμή που χάραξαν οι γονείς.
    αν πάλι θέλεις να περάσεις τη δική σου παιδεία, τότε αγοράζεις ότι νομίζεις, με το ρίσκο βέβαια να αδιαφορήσουν για το δώρο σου.

    εγώ ακολούθησα τη γραμμή των γονέων, και αυτή ήταν ένα παιχνίδι για το playstation για τον μικρό (ποδοσφαιράκι) και ρούχα για την μεγάλη (έχει πια ξεπεράσει το στάδιο του παιχνιδιού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λαμβάνοντας υπ' όψη το τελευταίο σχόλιο της σκορπίνας μας, καλό πρότυπο φαίνεται να δίνει το δώρο σου KV μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/1/06 2:02 μ.μ.

    Κούκλες διάλεξα, γιατρέ. Και συνειδητά. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία (10 είναι η βαφτησιμιά μου) μεταξύ των άλλων, πρέπει να μάθουν και την κοινωνικότητα, την αίσθηση του συνόλου. Απο εκεί εγώ ξεκινάω, απο εκεί πιστεύω πηγάζει η οποιαδήποτε κοινωνική συνείδηση, από τα παιχνίδια που παίζουμε με τους παιδικούς μας φίλους. Και δεν μπορεί το παιδάκι να παίξει με τους φίλους του με ένα βιβλίο, όχι ακόμα.
    Ας νιώσει τώρα τι θα πεί "ομαδικότητα" και μετά θα μάθει και τα "κριτική σκέψη", "φιλοσοφική ανησυχία", "δίψα για γνώση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δε διαφωνεία ακνείς με τιις κούκλες, αλλά άλλο η κούκλα "ανορεξία και φουσκωτά βυζιά" και άλλο μια φυσιολογική κούκλα. άλλο τουβλάκια και άλλο ψεύτικα όπλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα και εγώ γιατρέ μου όλες τις απόχες νομίζεις στον μικρό τις έδωσα;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και γω ετσι σκεφτομουν πριν κανω την μικρη.
    Τωρα βρισκω πιο επιβλαβη τα παραμυθια τυπου χιονατη και αριελ που λενε ουσιαστικα(πετα τα ολα, φιλους, τελεντα για τον Αντρα...που θα σε σωσει βεβαιως βεβαιως)και φυσικα δεν τα βλεπει, εκοτς αν τα δει στις γιαγιαδες.
    Αλλο κακο αυτο.


    Η μπαρμπι και ο Κεν δεν μπορουν να γινουν προτυπα.
    τα προτυπα γινονται απο τα περιοδικα, τα μοντελα, στην εφηβεια.


    Τι της πηραμε?(ολοι?)
    barbie για το μαγικο ραβδι, πηγασος, μωρακι της anne gueddes,μηχανη κατασκευης σοκολατενιου αβγου, προβολεας για ξεπατικοτουρα, ενα βαλιτσακι με ολων των ειδων τα ζωγραφικα ειδη, ενα κεφαλι κουκλας για μεικ απ,ενα παιχνιδι μαντεψε ποιος,ενα εξυπνουλι(αλλο παιχνιδι με σωστες και λαθος απαντησεις), ενα μεγαλο λουτρινο αλογακι.

    Παιζει με τις ωρες με το αλογο, το ραβδι που φωτιζει, τον πηγασο και τα ειδη ζωγραφικης.

    Ακομα και η barbie,ειναι μερος δημιουργικου παιχνιδιου...με φαντασια...δεν ειναι τηλεοραση ;)


    σορρυ για το σεντονι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες για την Barbie και το κακό που έκανε σε πολλά κοριτσάκια που ήθελαν να μοιάσουν στην κούκλα τους και πάθαιναν ανορεξία, όμως επίσης πιστεύω πως αυτά τα παιδάκια ήταν άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και για αυτό φυσικά έφταιγε το περιβάλλον που μεγαλώσαν! Έπαιζα και εγώ με Barbie, αλλά ποτέ δεν έβλεπα στο είδωλό της αυτό που θα ήθελα να γίνω σε 10 χρόνια, έβλεπά μόνο μια κούκλα... η εξωτερική μου ομορφιά ξεκίνησε να με ενδιαφέρει στο γυμνάσιο. Έχω δει πολλά παιδάκια που ενδίαφέρονται πολύ για την εξωτερική τους εμφάνιση περισσότερο από το συνηθισμένο άρα (κατά την γνώμη μου) αυτά είναι και πιο ευάλωτα. Και εγώ θα ήθελα το παιδί μου (όχι ο Λαζαρος και η Μίκα) να μην παίζουν με τέτοια παιχνίδια, αλλά άμα τα ζητήσει θα ήταν άδικο να τα στερήσω διότι εγώ ακόμα θυμάμαι που η μαμά μου δεν μου πήρε αυτοκινητάκι για βόλτες (Δεν μου το έπαιρνε διότι τότε μέναμε στην Αθήνα και δεν υπήρχε χώρος ούτε να το αποθηκεύσουμε αλλά και ούτε να το χρησιμοποιώ).
    Και επίσης συμφωνώ με την Λίλι διότι τα παραμύθια κάνουν πολύ κακό στα κοριτσίστικα μυαλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ααα και να προσθέσω πως στην βαφτιστήρα του Ανδρέα και την αδελφή της πήρα το ίδιο δώρο στην κάθε μία (οπότε δεν τιθεται θέμα "θέλω το δικό σου"-"όχι είναι δικό μου") το οποίο ήταν από ένα μικρό πόνι με διάφορα αξεσουάρ (για να το χτενίζεις και να το ντύνεις) και από μία τεράστια μπάλα που την καβαλάς και χοροπηδάς!! Αυτό το ζήλεψα εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος12/1/06 1:00 μ.μ.

    εγώ νομίζω ότι το παιδί χρειάζεται από όλα, με μέτρο!

    καταρχάς πρέπει να νοιώθει μέρος του κοινωνικού του συνόλου άρα πιστεύω πρέπει να έχει ορισμένα παιχνίδια "της μόδας".
    πάει στο σχολείο και νοιώθει άνετα να μοιραστεί τη χαρά για τα δώρα του, να μιλήσει με τα άλλα παιδάκια για "κοινά" εξωσχολικά πράγματα...
    αν νοιώσει στερημένο τότε "θα πέσει με τα μούτρα" αργότερα...

    και θα συμφωνήσω...η τηλέοραση και οι διαφημίσεις είναι που δημιουργούν τα πρότυπα σε πιο μεγάλη ηλικία.

    ως δεύτερο δώρο ας πάρει το βιβλίο για να αρχίσει να διαβάζει, ή το δημιουργικό παιχνίδι για να αναπτυχθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελεφαντάκι που πετάει πεταλούδες και τα παιδάκια τις πιάνουν με απόχη:

    Κουκλάκι, όμορφο. Ζωάκι, προσέγγιση στην φύση. Ναι αλλά Ζωάκι της φύσης, όχι ζωάκι που το παιδεύουμε με όσα του κάνουμε. Κοντά μας αλλά ελεύθερο. Πετάει πεταλούδες. Κάτι απλό μή - φυσιολογικό - παραμυθένιο. Τις πεταλούδες τις πιάνουμε με απόχες. 2-3 παιδάκια μαζί μπορούν να παίξουν (κοινωνικότητα) και να αναπτύξουν ευγενή άμιλα (όχι ανταγωνισμό αφού υπάρχουν για όλα πεταλούδες). Ταυτόχρονα κουνιούνται, δεν κάθονται σε έναν καναπέ για να το κάνουν αυτό. Άθληση.

    Και παραμένει και παιχνιδάκι/κουκλάκι/όμορφο μπιχλιμπιδάκι το δώρο σου KV μου
    (και όπως είπαμε παραπάνω δίνει πρότυπα και σε μεγάλους!!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ego 8elo na po to asxeto, oti ta klasika parami8ia den graftikan gia paidia...

    kai oti exoun simvolismous kai simvolismous mesa tous

    pantos oxi oti ta vrisko kai epivlavi...

    episis na po oti ta paidia exoun ipervolika polla paixnidia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εγώ, κλασικά συμφωνώ με τη vasvoe. τα παραμύθια ήταν για μεγάλους, με όργια, δολοφονίες και νεκροφιλίες (βλ φιλί στη χιονάτη που "κοιμάται " απ το μαγεμένο μήλο).

    τα μοντέρνα παραμύθια είναι καλύτερα συνήθως. εγώ είαμι φαν του τριβιζά ο οποίος αντιμετωπίζει τον παιδικό αναγνώστη με σεβασμό.

    όσον αφορά τη μπάρμπυ, πιστέυετε δλδ ότι συνηθίζοντας ένα κοριτσάκι να βλέπει τις αναλογίες της, δεν τις θεωρεί φυσιολογικές; ερευνες δειχνουν ότι αν η μπάρμπυ ήταν άνθρωπος θα είχε τεράστια προβλήματα υγείας λόγω του χαμηλού βάρους της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μετά όλη την ανάλυση, δεν έχω να προσθέσω κάτι παρά αυτό:
    Ω ρε τι μας περιμένει!!

    Τουλάχιστον θα είμαι διαβασμένος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εσύ πάλι μπορείς να πάρεις κάτι σε τάρανδο που να πετάει αγιοβασίληδες :ppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητέ darthiir the abban, ήθελα να σας ενημερώσω -κατόπιν σύστασης του Street Spirit- ότι κάποιες συγγενείς καμήλες εθεάθησαν στο http://juanitalaquejica.blogspot.com/ συνοδευόμενες από καταλάνικη πρωτοχρονιάτικη ευχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. darthiir πήρα εκπαιδευτικά παιχνίδια ένα κάτι σαν κουτί με χρώματα σχήματα και ήχους, α και μια πασχαλίτσα με το πασχαλάκι της... α και ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι ήταν παραγγελιά, α και μια καμήλα με ένα μεγάλο χαμόγελο... τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά... θα πω αργότερα i create monstersss??? ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...