Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Της καληνύχτας τα φιλιά σε ποιους τα δίνεις;


Τα μάτια σου έπεσαν στον «πιασάρικο» τίτλο του άρθρου: «καληνύχτα πολίτη, αυτό το κράτος δεν θα αλλάξει ποτέ»! Ω πόσο δίκιο έχει. Αυτό το κράτος δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ όταν…
…όταν οι πολίτες του δεν σέβονται ούτε τον γείτονά τους, ούτε σπιθαμή από το χώμα που πατάνε, αλλά θεωρούν τον εαυτό τους απόλυτο άρχοντα των πάντων και φωτεινό παντογνώστη.
…όταν οι πολίτες του ξέρουν ότι «δεν επιτρέπεται», αλλά το κάνουν αυτό που δεν επιτρέπεται γιατί είναι πιο εύκολο από αυτό που επιτρέπεται ή απλά γιατί «δεν επιτρέπεται για τους άλλους βρε αδερφέ!»
…όταν οι πολίτες του θέλουν το κράτος «χαλασμένο» για τον εαυτό τους, για να μπορούν να εξυπηρετούνται ευκολότερα και αυστηρό για όλους τους υπόλοιπους.
…όταν οι πολίτες του δεν έχουν παιδεία για να φτιάξουν την κοινωνία τους και όταν το κράτος δεν δίνει παιδεία για να φτιαχτεί η κοινωνία.
Ναι, αυτοί οι πολίτες εκπαιδεύτηκαν από τη διάχυτη παιδεία του κοινωνικού τους περίγυρου, αλλά και από το ίδιο το κράτος που προτιμά κι αυτό τη ρεμούλα και την εύκολη λύση, αλυσιδωτά είναι όλα αυτά.
Αλλά οι πολίτες έχουν ακριβώς το κράτος που θέλουν. Η μεμψιμοιρία οφείλεται μάλλον στο ότι αυτών των πολιτών τους αρέσει να αγορεύουν, κι όχι γιατί πραγματικά θέλουν το κράτος τους να αλλάξει.
Φυσικά και φταίει το κράτος, αυτό θα μπορούσε να τα αλλάξει όλα αυτά, αρκεί οι πολίτες πραγματικά να το ήθελαν, αλλά όταν οι ίδιοι δεν το θέλουν, δικαίωμά τους˙ ε, είναι λίγο τραγελαφικό να διαβάζεις μύδρους υποκριτικά εξαπολυόμενους μόνο και μόνο για να μπορεί ο κόσμος να λέει μετά πως «είμαστε μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα που απαρτίζεται από απολίτιστους ουτιδανούς».
Ο εγωισμός, λένε, είναι η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου.
Αν κάποιος είχε την ικανότητα να καταστρέψει το σύμπαν προς όφελός του, όλοι γνωρίζουμε τί θα έπραττε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες...