Τετάρτη 24 Μαΐου 2006

Αναμενόμενο

Χρόνια τώρα περιμέναμε πότε θα έχουμε το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα. Τα αεροπλάνα δεν είναι παιχνιδάκια και οι εικονικές αερομαχίες είναι εικονικές γιατί δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά πυρά, αλλά παραμένουν αερομαχίες και όπως κάθε μάχη έχουν νικητές και ηττημένους, και πολλές φορές και θύματα. Το παράξενο δεν είναι πώς και γιατί έγινε το «ατύχημα», το παράξενο είναι πώς δεν είχε γίνει νωρίτερα.
Παρεμπιπτόντως, παρακολουθούσα τα 3d σχεδιάκια των ειδήσεων που δείχνουν τα αεροπλανάκια να πετάνε ωραία και καλά σε σχηματισμό και κατά λάθος το τουρκικό να κάνει μια «στραβοτιμονιά» και να πέφτει πάνω στο ελληνικό. Κουραφέξαλα. Και όχι τίποτε άλλο αλλά εντυπώνει και λάθος υποσυνείδητες πληροφορίες στον εγκέφαλο των θεατών. Τα αεροπλανάκια δεν πετούσαν σε κανέναν σχηματισμό φυσικά και ούτε η σύγκρουση έγινε από στραβοτιμονιά. Άλλωστε το να πετάς σε σχηματισμό όταν βρίσκεσαι σε μάχη (πραγματική ή εικονική) είναι σαν να λες στο άλλο: «Ρίξε μας και τους δύο μαζί, μην κουράζεσαι…». Επιπλέον πάγια ελληνική τακτική είναι να «καπακώνουμε» τα τουρκικά αεροπλάνα και να τα αναγκάζουμε (καθώς τα δικά μας είναι από πάνω και κατεβαίνουν) να κατέρχονται προς την θάλασσα για να μην συγκρουστούν μαζί μας. Με τον τόπο αυτό μπορούμε να τα καταρρίψουμε χωρίς καν να υπάρχει σημάδι αερομαχίας!
Λένε τώρα ότι δεν είχε γίνει «εμπλοκή» αλλά ήταν ακόμα στην φάση της αναγνώρισης. Να υπενθυμίσω ότι είναι στρατιωτικά θέματα και σίγουρα δεν λέγεται ποτέ όλη η αλήθεια, αν λέγεται έστω και ένα τμήμα της; Πάγια (και σωστή άλλωστε, αφού δεν πρέπει να διακινδυνεύουμε να γνωρίζουν οι πάντες τα πάντα για το στρατό μας) τακτική θα έλεγα που σημαίνει: άκου αυτό για να δικαιολογήσουμε την κατάσταση και μην το ψάχνεις περεταίρω, διακινδυνεύουμε πόλεμο. Και συνήθως έτσι είναι. Βλέπεις όταν κρατάς όπλο, το πρώτο πράμα που μαθαίνεις είναι ότι δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς εν βρασμό ψυχής και χωρίς να έχεις σκεφτεί, το δεύτερο είναι ότι αν το χρησιμοποιήσεις αργότερα από τον απέναντί σου έχεις ήδη χάσει την ζωή σου. Κάπου εκεί λοιπόν, αναζητώντας τον βέλτιστο χρόνο, λογικό είναι να γίνουν πολλά λάθη. Και όσο πιο συχνά αναγκάζεσαι να σηκώσεις το όπλο, τόσο πιο πολλούς θανάτους «από ατύχημα» θα έχεις, αφού φυσικά δεν έχεις πόλεμο.
Οι τούρκοι από την πλευρά τους, 10 χρόνια τώρα κάνουν συστηματικά την συγκεκριμένη παράβαση. Δεν τους κάθεται καλά η συστοιχία S300 που έχουμε στην Κρήτη βλέπεις. Δεν την γνωρίζουν γιατί είναι ρωσική και όχι αμερικανική. Είναι και κινητή οπότε σου λένε να περνάνε μια φορά το μήνα να βλέπουν σε πιο μπαλκόνι την απιθώσαμε. Λες και δεν τους ξέρουμε τι ακριβώς κάνουν, όπως φυσικά ξέρουν και αυτοί ακριβώς τι κάνουμε. Κάτι ακόμα που πρέπει να γίνει σαφές: Οι τούρκοι έρχονται αποφασισμένοι και διεκδικητικοί. Δεν θεωρούν ότι πηγαίνουν εκπαιδευτική άσκηση, αλλά σε πολεμική (κατασκοπευτική στην συγκεκριμένη περίπτωση) αποστολή. Αν ίσχυε το πρώτο δεν θα κουβαλούσαν μαζί τους όπλο και μάλιστα γεμάτο. Δεν συνηθίζεται.

Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ο γείτονάς σου, σου κλέβει τα σύκα την πρώτη φορά του κάνεις σύσταση, την δεύτερη φορά του κάνεις καταγγελία, την τρίτη παίρνεις σκύλο για να τον εκφοβίσεις, αλλά την έκτη αφήνεις τον μανιασμένο σκύλο σου στο χωράφι και αν μπει θα φύγει στην καλύτερη των περιπτώσεων χωρίς παντελόνι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν δείχνουμε πυγμή. Και όσο δεν δείχνεις πυγμή… απλά σε πηδάνε… τ’ ακούς τσόκαρο; Και εσύ, αλλά και ορισμένα άλλα που είχαν την θέση σου νωρίτερα. Και όλοι οι χαρτογιακάδες που παίρνουν αποφάσεις χωρίς να έχουν καθίσει στο πιλοτήριο, χωρίς να έχουν πιάσει όπλο να δούν τι ευθύνη φέρουν.

Αφιερωμένο στον πιλότο που χάθηκε.
«Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης»

38 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/5/06 1:13 μ.μ.

    Αυτά που γράφεις από που τα άκουσες / έμαθες? Πιστεύεις ότι θα έπρεπε να ρίξουν τα τούρκικα μαχητικά οι δικοί μας πιλότοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι, πιστεύω ότι πρέπει να τους χαρίσουμε Χίο, Μυτηλίνη, Ρόδο, Κάρπαθο και αν είμαστε στα μεγάλα κέφια μας και την μισή Κρήτη...

    (όλοι μπορούν να δημιουργούν εντυπώσεις εκφράζοντας ακραίες προτάσεις, το θέμα είναι πόσοι μπορούν και σκέφτονται...)

    Όσο για το πού άκουσα και έμαθα, μου έιναι λίγο δύσκολο να σου διευκρινίσω που μαθαίνεις κοινά μυστικά που προβάλλονται (με μικρά γράμματα βέβαια) σε όλα τα μέσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάρτις

    όχι πάτρης;;;; Κάπως αλλιώς το θυμόμουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. [και όμως... δεν νομίζω να το είχα γράψει έτσι αρχικά... ωχ... :s]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ ότι το να κατεβάζουμε συνέχεια το κεφάλι δεν είναι η λύση. Από εκεί και πέρα ένα "ατύχημα" σε βάρος κάποιου τούρκικου αεροπλάνου...θα ήταν η λύση;Πραγματικά όσο και αν το σκέφτομαι δεν μπορώ να βρω μία λύση. Γιατί ακόμα και τα διαβήματα και τα σχετικά δεν τα παίρνει πια κανείς σοβαρά. Στο εξωτερικό νομίζουν ότι απλά και μόνο επειδή είμαστε έλληνες κατηγορούμε τους τούρκους και μάλιστα χωρίς λόγο...απλά γιατί υπάρχει το προαιώνιο μίσος. Τι λες να κάνουμε...να πάρουμε τον Spielberg και να του δώσουμε 10 κάρα λεφτά να γυρίσει κανένα εργάκι;;;(Ας πούμε και καμία βλακεία!)

    Και θα ήθελα να ήξερα τι είπαν στην οικογένεια του πιλότου...πολύ θα ήθελα να το ήξερα!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. check my blog!
    not that you will learn something more... what I have to say is that the foreign media had the news upload before the Greek ones!

    It's Show time guys!
    We are friends Gr and Tu where always friends!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Όχι, πιστεύω ότι πρέπει να τους χαρίσουμε Χίο, Μυτηλίνη, Ρόδο, Κάρπαθο και αν είμαστε στα μεγάλα κέφια μας και την μισή Κρήτη..."

    Ποιο μισό της Κρήτης να δώσουμε ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μήπως γίνεται παρακαλώ...να μην δώσουμε την Κρήτη...έχω ένα σπιτάκι εκεί...

    Πού φτάσαμε;;;

    ΓΓΓΓΚΚΚΚΡΡΡΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σ' ανέβει στο κρεβάτι λέει ο θυμόσοφος λαός... και μέχρι τώρα κανείς δεν έχει διαψεύσει ποτέ τις λαϊκές ρήσεις. Αν τώρα ο οποιοσδήποτε κυβερνών θεωρεί ότι θα τις διαψεύσει… Μάλλον κάποιο παιχνίδι θα παίζει. Άλλωστε οι εδαφικές διεκδικήσεις δεν νομίζω ότι έχουν να κάνουν με την ΕΕ. Είτε μέσα, είτε έξω, πάλι τα ίδια συμφέροντα έχει. Άσε που μόνο για τα οικονομικά οφέλη ενδιαφέρονται να μπουν στην ΕΕ (και για το κύρος του να θεωρούνται «ευρωπαϊκών προδιαγραφών»), αλλά διάθεση να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη!

    Αρχικά λοιπόν σκέφτηκα να τους δώσουμε το αριστερό μισό της Κρήτης για να ξεφορτωθούμε και εν μέρει τους οξ’από’δώ και να γλυτώσουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, αλλά είναι φανερό ότι το αριστερό μισό δεν μπορούν να το υποστηρίξουμε με εμάς να κατέχουμε το δεξί μισό, συνεπώς επειδή δεν έχω τόοοσο μεγάλα κέφια για αν την δώσω όλη, μπορούμε να τους αφήσουμε το δεξί μισό :ppp

    Αν δεν τους βάλουμε κάποτε στην θέση τους δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αυτό το παιχνιδάκι… άλλωστε σαν παιχνιδάκι το βλέπουν, έχουν αποδείξει πολλάκις ότι δεν εκτιμούν την ανθρώπινη ζωή…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/5/06 8:30 μ.μ.

    Πόσο εύκολα μιλάμε για πράγματα που δεν ξέρουμε... Λυπάμαι.

    Δεν ξέρουμε τι έγινε, ούτε θα μάθουμε, τα ελληνικά ΜΜΕ λένε για RF-4 (αναγνωριστικό), τα τουρκικά λένε για F-16, τα μαύρα κουτιά δεν θα μάθουμε τι γράψανε, τους πιλότους δεν θα τους ρωτήσουμε.

    Αλλά έχουμε άποψη.

    Το θέμα υπάρχει εδώ και χρόνια, εμείς λέμε οτι έχουμε 16 μίλια, οι Τούρκοι επιμένουν στα 10 μίλια... ΤΟ ΝΑΤΟ δεν κάνει τίποτα, και κανένας άλλος δεν κάνει τίποτα. Και οι προτάσεις του κόσμου (και του darthiir) είναι να δείξουμε πυγμή. Λυπάμαι... αλλά δεν θα κάνω πρόταση που θα οδηγήσει και σε άλλους θανάτους.

    Παρομοιάσεις με σκυλιά και κήπους είναι άστοχες: και οι δύο έχουν σκυλιά, απλά ο γείτονας έχει δυο φορές περισσότερα σκυλιά καθώς και στο σπίτι του έχει πέντε φορές όσους άνθρώπους έχουμε εμείς. Και ο σωματαράς με τα ντόπερμαν της γειτονιάς είναι με το μέρος του γείτονα... Αντε κουνήσου τώρα εσυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σβήνω αμέσως το deadline !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχά! Έχουμε άποψη. Και μπορούμε να κάνουμε και γκάλοπ:

    1) Ο τούρκος πιλότος κοιμήθηκε στο τιμόνι;
    2) Ο τούρκος πιλότος έχασε τον έλεγχο του οχήματός τους και άλλαξε "λωρίδα";
    3) Ο τούρκος πιλότος προσπάθησε να βάλει το F16 του μπροστά στο ελληνικό μαχητικό για να στείλει τα απαέρια των κινητήρων του στην είσοδο των τουρμπίνων του ελληνικού ώστε να του προκαλέσει βλάβη;

    Έχουμε χάσει πάντως και άλλα αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο λόγω "βλάβης" κινητήρα.

    Δυστυχώς ούτως ή άλλως με την συμπεριφορά μας έχουμε υπογράψει την θανατική καταδίκη ορισμένων. Όπως του πληρώματος του ελικοπτέρου στα Ήμια (τεκμηρίωση κατ' ιδίαν μόνο), όπως ορισμένων φαντάρων στις σκοπιές του Έβρου κοκ. Λυπάμαι εγώ λοιπόν, γιατί αυτές οι θανατικές καταδίκες είναι άδικες καλέ μου seepyou.

    Όσο για το τελευταίο σου σχόλιο.. δεν έχω λόγο να το αντικρούσω. Το αντέκρουσαν πριν από εμένα ομόψυχοι οι έλληνες το 1940. Λυπάμαι ξανά. Όσο και αν είμαι αντίθετος στον πόλεμο, δεν είμαι υπέρ του να "τον στήνω"...

    Το σβύσεις δεν το σβύσεις KVούλα.... τρέξε να ορκιστείς :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος24/5/06 9:50 μ.μ.

    Συγκριση μεταξύ '40 και '06 δεν μπορεί να γίνει. Ο πόλεμος έχει πάρει άλλο πρόσωπο πλέον, "άνανδρο" και "άτιμο" και καθαρά αριθμητικό.

    Το να απαιτείς όμως πράξη δεν είναι το ίδιο με το να απαιτείς πόλεμο. Προσωπικά (πάντα) ο πόλεμος είναι το έσχατο. Στην προκειμένη κατάσταση η πράξη ορίζεται σαν καταφυγή σε όλα τα δικαστήρια του κόσμου, σαν απαίτηση αποφάσεως καταδικαστική εφόσων τα 16 μίλια μας είναι ορισμένα σε συνθήκη. Αν το ΝΑΤΟ δεν κάνει τίποτα να μας υποστηρίξει ενώ υπάρχει συνθήκη που μας δίνει τα 16 μίλια, τι νομίζεις θα γίνει με τον πόλεμο; Φτάσαμε στο 2006 για να είναι το μόνο επιχείρημά μας "μην, αλλιώς σου την έκανα"; Ή μήπως τα καυστικά σχόλιά μας πρέπει να είναι ενάναντια στους ξεφτυλισμένους πολιτικούς μας που δεν κάνουν τίποτα άλλο απο το να εμμένουν στης συνθήκη την ώρα που κανένας άλλος δεν την σέβεται; Ναι, να την υποστηρίξουμε την συνθήκη, ναι να στείλουμε τα αεροσκάφη μας να υπερασπιστούν τον χώρο μας όπως μας έχει δωθεί. Άλλο; Τιποτα; Και αυτό δεν είναι ύποπτο; Δεν είναι άξιο κατακραυγής; Δεν σκέφτεσαι ότι ο τελικός φταίχτης είναι οι ανίκανοι πολιτική ηγεσία των τελευταίων 16 χρόνων (απο τη συνθήκη και μετά δηλαδή); Δεν σκέφτεσαι ότι αυτοί έχουν παραιτηθεί; Δεν σκέφτεσαι ότι καμία διπλωματική κίνηση δεν γίνετε; Καμία αποφυγή σε δικαστήρια; Καμία εισήγηση σε σώματα ασφαλείας;

    Και δεν σκέφτεσαι ότι εφόσων αυτά δεν έχουν γίνει, ο πόλεμος θα κάνει τη χώρα μας κουρέλι; Και αυτό είναι το μόνο σίγουρο, όλα τα άλλα και πιθανά αποτελέσματα είναι τελείως ρευστά και αβέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως παρατήρησες, εξ' αρχής δεν μίλησα για πόλεμο. Μίλησα για πυγμή. Αυτή εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Ξεκινάει με το να μιλάς στην γλώσσα που καταλαβαίνουν και τελειώνει στην σωστή πολιτική πυγμής και όχι ζεϊμπέκικων, βαφτισιών και χειραψιών...

    Όσο για το αν μπορεί να γίνει σύγκριση, πάρα πολλοί θα σου εγκυηθούν ότι μπορεί να γίνει... πήγα, είδα, θα πας, θα δείς...

    Όχι όλοι, αλλά πάρα πολλοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν προλαβα να ξεμυτισω στο Αιγαιο και θα μου ριξετε τα τουρκικα μαχητικα στο κεφαλι :-) Ελεος.

    Δεν πιστευω οτι εχω λυση στο προβλημα, μπορω ομως να προτεινω μια συγκριση: Ελλαδα - Ιραν. Το Ιραν εχει αυτην την στιγμη την ισχυροτερη πολεμικη μηχανη του κοσμου απεναντι του - ετοιμη να του επιτεθει.

    Κι ομως. Το Ιραν δεν κολωνει. Ο κοσμος δεν ειναι 100% συμφωνος με την (φανατικη) κυβερνηση του, αλλα ειναι 100% ετοιμος να παρει τα οπλα και να υπερασπισει την πατριδα του. Επισης τα τελευταια 25 χρονια το Ιραν δεν ρεζιλευτηκε πουθενα, δεν υπαναχωρησε πουθενα και δεν παραχωρησε τιποτα.

    Η συγκριση με το Ιραν μου δειχνει προσωπικα το εξης: ωραια και σωστα τα λογια του darthiir αλλα για να τα ξεστομισεις πρεπει πρωτα να εχεις α) ομοψυχια στο εσωτερικο β) να μην εισαι χρεωμενος / εξαρτημενος απο κανεναν αλλο.

    Αν δεν εχεις αυτα τα 2, καλυτερα να τους δωσεις την Κρητη να ησυχασουμε (προς το παρον).
    Οταν οι ελληνες τα τελευταια 40 χρονια βασιζουν την ευημερια τους σε δανεια, τι περιμενουν; Οτι οι κουτοφραγκοι ΔΕΝ θα ζητησουν καποτε (εδαφικα) ανταλλαγματα;

    Υ.Γ.1: φυσικα και γνωριζω οτι το Ιραν εχει πετρελαια ενω εμεις οχι. Το θεμα δεν ειναι, ποιος ειναι πιο μαγκας. Το θεμα ειναι οτι εμεις διαλεξαμε να δανειστουμε, χωρις να εχουμε καποιο "αντικρυσμα". Ολα εδω πληρωνονται - ιδιως οταν εχεις να κανεις με (κουτο-)φραγκους.

    Υ.Γ.2: ενα κοινο σημειο στο τελος. Απο οσο γνωριζω η Τεχερανη και η Αθηνα ειναι οι μονες πολεις με μονα-ζυγα στην κυκλοφορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οld Skipper μου:

    Μια λεπτομέρεια...
    "Κι ομως. Το Ιραν δεν κολωνει."
    Μπορεί να μην κολώνει αλλά είναι και "ηλίθιο"...αντί να μην κολώνει διπλωματικά, το παίζει "τσαμπουκάς" και έτσι θα φάει το κεφάλι του...

    Δεν είναι σωστή πολιτική αυτή.
    Η πολιτική είναι διπλωματία και η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των καταστάσεων που υπάρχουν...το Ιράν βρίσκεται πολύ μακριά από αυτήν.

    Βέβαια και οι δικοί μας πολιτικοί, δεν έχουν μεγάλη επιτυχία αλλά προσπαθούν...

    Καμηλιέρη μου:

    να δείξεις διπλωματική και πολιτική πυγμή είναι σωστό.
    αλλά να την δείξεις όταν είσαι σε θέση να το κάνεις...όταν είσαι χρεωμένος και εξαρτώμενος...τί να κάνεις; ό,τι καλύτερο μπορείς, να κάνεις...και να είσαι και έξυπνος για να εκμεταλλευτείς σοφά τις καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α! και ...seepyou μου...Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ξεφεύγω λίγο από τις διπλωματικές αναλύσεις για να σκεφτώ την οικογένεια του πιλότου..... δυστυχώς μόνο η φράση "σαν σκυλί στο αμπέλι" είναι κολλημένη στη σκέψη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όντως. Δεν υπάρχει "δίκαιο" στον θάνατο του πιλότου. Όπως και τόσοι άλλοι "εν καιρώ διπλωματίας" πήγε σαν σκυλί στ' αμπέλι. Και αναρωτιέμαι με πιο θράσος η κα (λέμε τώρα) Μπακογιάννη θα ξαναδείξει την φοβερή χειραψία της με τον Τούρκο ομόλογό της ως σύμβολο της έναρξης μιας νέας περιόδου. Εγώ προσωπικά θα ντρεπόμουν και που την έκανα αυτή την χειραψία.

    Καλή η διπλωματία, αλλά δεν είναι μονόδρομος. Δεν βάζουμε παρωπίδες και κοιτάμε μόνο την διπλωματία επειδή δεν μας αρέσει το ξεβόλεμα. Πώς είναι δυνατόν να είσαι διπλωμάτης με ανθρώπους που χαίρονται ακριβώς επειδή το παίζεις διπλωμάτης και λένε μέσα τους: "Όσο μιλάτε, εμείς θα συνεχίσουμε να σκοτώνουμε και θα λέμε πως κάνουμε διπλωματία. Από τις θέσεις μας μόνο στα λόγια θα λέμε ότι προσπαθούμε να ξεφύγουμε". Καλή η διπλωματία, κατακριτέος πάντα ο πόλεμος. Αλλά διπλωμάτης είσαι μόνο με όσους σε σέβονται. Και εσένα, αλλά και την διπλωματία. Και το "τρίξιμο των δοντιών" μέσα στην διπλωματία είναι και αυτό.

    Από τότε που η διπλωματία όμως έγινε "εύκολη λύση" για να μην κουραζόμαστε, οι άνθρωποι άρχισαν να γίνονται αναλώσιμοι. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι καλύτεροι ηγέτες της ιστορίας δεν ήταν αυτοί που πέτυχαν πολλά, αλλά αυτοί που θεωρούσαν πως ούτε ένας από τους πολίτες/υπηκόους/υποτελείς δεν είναι αναλώσιμος. Αυτοί που σεβόταν και την παραμικρή μονάδα της «δύναμής» τους. Αλλά τι να πεις σε μια εποχή που όλοι μας γίναμε αναλώσιμοι στα γρανάζια της μηχανής του κέρδους;

    Περηφάνια, τσαγανό και δικαιώματα έχουμε όλοι μας. Δανεισμένοι και μη-. Όσο για την βοήθεια του ΝΑΤΟ, καλύτερα να μην την έχουμε γιατί τα αεροπλάνα μας θα ξαναβρεθούν στην Χίο όπως εκείνη την αποφράδα ημέρα… Σε τελευταία ανάλυση οι έλληνες πάντα ήταν έρμαια των ξένων δυνάμεων, αλλά κέρδιζαν μόνο όταν καταλάβαιναν ότι πίσω από τα φρούδα λόγια τους δεν κρυβόταν ποτέ καμιά βοήθεια αλλά μόνο η εκμετάλλευση. Απ’ όσο θυμάμαι μόνοι τους πέτυχαν όσα πέτυχαν ανά τους αιώνες.

    Σε τελευταία ανάλυση δάνειο πήραμε, δεν κλέψαμε. Εκτός και αν τελικά το να δανείζεσαι σε κάνει δούλο, σου στερεί την ελευθερία σου. Αν ναι τότε ας σκεφτούμε λίγο καλύτερα. Κάποτε πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε λίγο τους ανθρώπους που πέθαναν ανά τους αιώνες για να έχουμε το δικαίωμα να είμαστε έλληνες, να απολαμβάνουμε ότι απολαμβάνουμε, ό,τι κι αν είναι αυτό. Δεν ξέρουμε άλλωστε πως θα ήταν αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Και κάποτε θα πρέπει να μάθουμε ότι δεν θα δώσουμε ούτε σπιθαμή του εδάφους μας για να ξεπληρώσουμε τα δάνεια όσων αλόγιστα κατασπαταλούν στο όνομα της γκλαμουριάς. Ευτυχώς υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω, πέρα από τον μικρόκοσμο του «εικονικού ευ-ζην» που θα υπερασπιστεί τα δίκαια. Γιατί πολλοί έχουν συγγενείς, φίλους, σπίτι, περιουσίες στα ακριτικά μας νησιά και σίγουρα δεν θέλουν να χαθούν για να μπορούν κάποιοι άλλοι να κάνουν παράτες, να χορεύουν ζεϊμπέκικα, να βαφτίζουν μούλικα και να χαιρετιούνται με υποκριτικά χαμόγελα μπροστά στις κάμερες ξεκινώντας μια νέα εποχή «διπλωματικότατων» θανατηφόρων ατυχημάτων.

    Ας μάθουμε κάποτε να σεβόμαστε πραγματικά τους εαυτούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κρίμα για τον πιλότο!!! Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα!!! Δεν τους χωνεύω με τίποτα τους άτιμους τους τούρκους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος26/5/06 9:01 π.μ.

    σε οσα ειπες παραδοξως εχεις δικιο.

    Εχω βαρεθει να βλεπω τους τουρκους να μας τριζουν τα δοντια με τετοιους λαλακισμενους τροπους.

    ποσες φορες θα πιουν τον κανφε τους ακομα στη Χιο, στη Σαμο, στη Μυτιληνη, στη Λημνο κ.ο.κ.?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. παίδες καλημέρα!!
    είπα να βάλω λάδι στη φωτιά.
    εξακολουθώ να είμαι υπέρ της διαπραγματευτικής οδού, αλλά...

    παραθέτω Link για αρθράκι που βρήκα σήμερα στο In.gr

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=709497&lngDtrID=244

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλά βρε, και οι τούρκοι υπέρ της διπλωματικής οδού είναι και φροντίζουν να μας το δείχνουν σε καθημερινή βάση!

    Χρειάζονται δύο για να κάνεις διπλωματία. Αν θέλει μόνο ο ένας, ο άλλος απλά χαίρεται. Ο πρώτος μπορεί να χτυπιέται μέχρι να πεθάνει και να ανακαλύψει πόσα έχασε.

    Ο διάλογος χρειάζεται πάντα δύο καλοπροαίρετες πλευρές. Όταν θέλουν και οι δύο, τότε όλα καλά.

    Η διπλωματία δεν έχει καμία θέση όμως ανάμεσα σε ανθρώπους ή έθνη, όταν μια εκ των δύο πλευρών θέλει και πράττει αδιαφορώντας πλήρως για τα πάντα, σε αντίθεση με τα υποκριτικά της λόγια.

    Η διπλωματία τελειώνει εκεί που αρχίζουν η υποκρισία και η αδιαλλαξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος26/5/06 9:59 μ.μ.

    Η διπλωματία μας τελείωσε, πόλεμο δεν θέλουμε, τι έμεινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η διπλωματία μας τελείωσε γιατί απλά μας κοροϊδεύουν και μας εξαναγκάζουν να παίζουμε το παιχνίδι τους. Πόλεμο δεν θέλουμε, ουδέποτε θέλαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «πόλεμο δεν κάνουμε».

    Το ότι δεν θέλουμε πόλεμο σημαίνει ότι δεν στέλνουμε επιθετικά και υποστηρικτικά στρατεύματα (κάτι που όλως τυχαίως κάνουμε άρα ας ξεχάσουμε το πόσο διπλωμάτες είμαστε…). Δεν σημαίνει όμως και ότι όταν απειληθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν θα αμυνθούμε. Αν οι άλλοι θέλουν πόλεμο θα τον έχουν. Δεν απειλούμε κανέναν και δεν θέλουμε τίποτε από κανέναν. Όπως όμως τόσες φορές, έτσι και τώρα αν επιχειρήσει κανείς να θίξει τα δικαιώματά ας θα αμυνθούμε.

    Μπορούμε λοιπόν απλά να σταματήσουμε να παίζουμε το παιχνίδι τους. Τους πάμε στα δικαστήρια. Αν επιτεθούν αμυνόμαστε. Ασκούμε βέτο στην ΕΕ. Ναι, ασκούμε βέτο και να μην ακούσω πάλι τα καραγκιοζλίκια του στυλ «είδατε ποτέ κανέναν να ασκεί βέτο στην ΕΕ;» που πετάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είδατε εσείς ποτέ να απειλούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα κάποιας χώρας της ΕΕ;» κε. Κ.Ε.; Όχι. Η μοναδικότητα στο ένα θέμα μας δίνει άριστη αιτία (όχι απλά αφορμή) για να έχουμε την μοναδικότητα στο άλλο. Επιτίθενται; Αμυνόμαστε. Πάντα το κάνουμε. Α και το κερασάκι στην τούρτα; Την επόμενη φορά που θα μπει τουρκικό αεροσκάφος και θα αναγνωρισθεί ως μαχητικό, πρώτα θα εγκλωβισθεί από 2-3 διαφορετικά αντιαεροπορικά και μετά θα αναχαιτισθεί. Αφού τους αρέσει το επικίνδυνο παιχνίδι, ας τους το κάνουμε όντως επικίνδυνο. Ας σταματήσουμε να μετρούμε τσάμπα νεκρούς.

    Πόλεμο δεν θέλουμε, αλλά δεν χαρίζουμε τίποτε.
    «Μολών λαβέ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος29/5/06 11:04 π.μ.

    κι αλλη μια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος29/5/06 11:05 π.μ.

    κι αλλη μια ακομα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος29/5/06 11:05 π.μ.

    .....καλημερα, ειπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημερα morgana (ε, αφου δεν λεει κανενας αλλος). Για καλησπερα εχει παει η ωρα δηλαδη αλλα τεσπα.

    Στο ψητο: η ΕΕ (αν δεν το ξερατε) ειναι ενα απιθανο παζαρι. Στηριζει ο Χ τον Υ στις γεωργικες επιδοτησεις, προκειμενου να στηριξει ο Υ τον Ω στην διευρυνση της ΕΕ με την Λιθουανια, προκειμενου να στηριξει ο Ω τον Χ στην διευρυνση της ΕΕ με την Τουρκια. Θελει κοτσια και διπλωματικες ικανοτητες. Δυστυχως στην ΕΕ δεν εχουμε στειλει τους καλυτερους διαπραγματευτες, διοτι την ΕΕ την αντιμετωπιζουμε ειτε ως αγελαδα για αρμεγμα ειτε ως "ιδιο συνδικατο με το ΝΑΤΟ". Αρα μην περιμενουμε πολλα πολλα απο την ΕΕ. Οχι γιατι η ΕΕ ειναι "κακοι", αλλα γιατι δεν ξερουμε να διαπραγματευτουμε μαζι τους.

    Απο την Τουρκια επισης να μην περιμενουμε πολλα πολλα. Η Τουρκια αμφισβητει το Αιγαιο απο τοτε που ημουν εγω παιδακι (πολλαααααα χρονια πριν δηλαδη). Θυμαται κανεις την ιστορικη μπαρουφα του Ανδρεα Παπανδρεου το 1978: "βυθισατε το Χορα!"; Τοτε δεν βγαζανε αεροπλανα βολτα, βγαζανε πλοια.

    Το ερωτημα ειναι απλο: θελουμε πολεμο; αν ναι, με τι οπλα; με τι λεφτα; με τι στρατο; Ο πολεμος πρεπει να ετοιμαζεται και εμεις ειμαστε ανετοιμοι. Οχι τοσο απο τεχνικη σκοπια (οι γνωριζοντες ισχυριζονται οτι ειμαστε αξιομαχοι) αλλα απο κοινωνικη σκοπια.
    Πριν ξεκινησουμε τον πολεμο, πρεπει να ξερουμε τι θα φαμε εν καιρω πολεμου. Ποιος θα μας στειλει τροφιμα; Η ΕΕ (που την φτυνουμε τρις ημερησιως), η οι Παλαιστινιοι;

    Πιστευω οτι *δεν μπορουμε* να κανουμε πολεμο. Ακομα χειροτερα: ο εχθρος το ξερει.
    Ας δουμε, τι *μπορουμε* να κανουμε. Εξακολουθω να πιστευω οτι η παραδοση της Κρητης θα αποτελουσε μια (προσωρινη) λυση. Τουλαχιστον μεχρι να μας ζητησουν την Θρακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος30/5/06 12:58 μ.μ.

    Καθότι οι πολίτες ελάχιστα (έως τίποτα) μπορούν να κάνουν τα ακόλουθα είναι τα πιθανά σενάρια (σε χρονολογική σειρά):
    α) Μέσα από το βάλτο των άχρηστων Ελλήνων διπλωματών βγαίνει κάποιος/οι διπλωμάτης/ες αστέρη/ια και σώζουν την κατάσταση απο το βούρκο στον οποίο βρισκόμαστε τώρα.
    β) Η κατάσταση οξύνεται σε τέτοιο βαθμό που οι εταίροι μας λυπούνται και βάζουν την Τουρκία στη θέση της.
    γ) Η κατάσταση είναι πέρα από κάθε έλεγχο και κάποια στιγμή ξεσπάει πόλεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα απ’ όσους θέλουν να χαρακτηρίζονται έλληνες. Με οτιδήποτε άλλο θέλουν μπορούν να διαπραγματευτούν οι «πεφωτισμένοι» μας διπλωμάτες. Όμως, όχι μόνο για την Κρήτη, όχι μόνο για τα Ίμια, ακόμα και για το τελευταίο βότσαλο της πιο απομακρυσμένης μας παραλίας είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε, χωρίς προετοιμασίες, χωρίς ιδιοτέλεια, όπως ακριβώς έκαναν και στο παρελθόν όλοι οι έλληνες.
    Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία είναι ιερά, όπως οι αγώνες όσων μας άφησαν την κληρονομιά τους. Και υπάρχει και κάτι άλλο που ονομάζεται σεβασμός. Αν δεν ξεκινήσεις από εκεί, δεν έχεις στήριγμα για να κάνεις άλμα προς τα εμπρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος31/5/06 10:02 μ.μ.

    όλα ξεκινάνε πρώτα από τον σεβασμό στον εαυτό μας και έπειτα στους άλλους όσο οι τούρκοι βρίσκονται υπό στρατιωτικό καθεστώς τόσο θα έχουμε τέτοιου είδους συμβάντα, δυστυχώς. Και πριν τους S300 τα ίδια είχαμε μη νομίζετε, οι αερομαχίες είναι σχεδόν καθημερινές εδώ και δεκαετίες, και είναι ένα είδος εκπαίδευσης και για τα δύο στρατόπεδα, αυτά μου θύμισαν όταν υπηρετούσα στην αεροπορία (δεκαετία και βάλε) γι'αυτό έγραψα κάτι και γω για το θέμα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα σε όλους!

    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...