Τρίτη 2 Μαΐου 2006

Ανατριχιαστικό

Οι έλληνες χρωστούν στις ελληνικές τράπεζες 65,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει 4 εκατομμύρια εργαζόμενους, με μέσο μισθό 1000 ευρώ ανά μήνα, χρειάζονται 16 μήνες για τους εργαζόμενους αυτούς για να αποπληρώσουν το χρέος, αν κατευθύνουν τον μισθό τους μόνο στην αποπληρωμή δανείου!

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι δεν θα πληρωθεί κανένα ενοίκιο αυτούς τους 16 μήνες, δεν θα κινηθεί καθόλου χρήμα γενικά στα εμπορικά μαγαζιά, δεν θα πληρωθούν συντάξεις και φόροι, δεν θα γίνει κανένα έργο και δεν θα φάει κανείς στην Ελλάδα για 16 ολόκληρους μήνες!

Αυτό πολύ απλά σημαίνει επίσης ότι όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στον δημόσιο τομέα, ή στα εμπορικά μαγαζιά, ή στην αλυσίδα τροφίμων δεν θα πληρωθούν καν για να έχουν αυτά τα 1000 ευρώ μισθό και να μπορέσουν να αποπληρώσουν το δάνειο!


Εξαιρούμε το γεγονός ότι, ακόμα και να μην είχαν να αποπληρώσουν κανένα δάνειο, με 1000 ευρώ το μήνα οι 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα έπρεπε να δανειστούν για να τα βγάλουν πέρα!

Ακόμα και τα τρία οξύμωρα να μην υπήρχαν, καμία επιχείρηση δεν θα θεωρούνταν βιώσιμη με POT=16, όπως προκύπτει από τον αρχικό υπολογισμό. Ή θα αλλάξει το σύστημα και η νοοτροπία, ή η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει πτώχευση.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ανατρίχιασα…

34 σχόλια:

  1. Οντως το πρόβλημα είναι τεράστιο, αλλά υπάρχει και μια άλλη σκέψη.
    Είναι πιθανόν, στοιχεία δεν μπορώ να έχω, το μέσο μηνιαίο εισόδημα να είναι αρκετά διαφορετικό από το μέσο μηνιαίο μισθό των 1000 €.
    Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος να ανήκει στο "μαύρο".
    Διαφορετικά δεν μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η συμπεριφορά. Όπως και η άλλη, αυτή της συνεχούς αύξησης της ζήτησης των πολυτελών καταναλωτικών προϊόντων.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/5/06 2:47 μ.μ.

    δεν εχεις κι αδικο.

    γιατι ομως τα μπουζουξιδικα ειναι τιγκα καθε βραδυ?

    γιατι ο ελληνας ανοιγεται επικινδυνα τα τελευταια χρονια?

    με δανεικα θα μου πεις....

    και τι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκεφτείτε ανάμεσα στους φίλους και γνωστούς σας πόσοι από αυτούς χρωστάνε.
    Μετά σκεφτείτε πόσοι από αυτούς πηγαίνουν πραγματικά στα μπουζούκια.
    Το αποτέλεσμα νομίζω θα σας εκπλήξει και δίνει μια λίγο άλλη διάσταση στην πραγματικότητα.

    Μετά σκεφτείτε ότι έστω πως και τα 4 εκατομμύρια έχουν 2 εργασίες, 2000 ευρώ το μήνα εισόδημα, και το δεύτερο χιλιάρικο μαύρα.
    Ο εργαζόμενος δουλεύει 16 ώρες την ημέρα, το «ευ-ζην» του είναι ανύπαρκτο και η αξιοπρέπειά του έχει μηδενισθεί.
    Ο παραπάνω υπολογισμός αμέσως-αμέσως γίνεται 8 αντί για 16.

    Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες είναι φυσικά ουτοπικές θα πρέπει να ισχύσουν για 8 μήνες ακριβώς όπως περιγράφηκαν. Άλλωστε το χρέος στην τράπεζα και η αποπληρωμή του ουδεμία σχέση έχει με τα «μαύρα»!

    Δεν βλέπω να ελαττώθηκε η ανατριχίλα μου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκεφτείτε ανάμεσα στους φίλους και γνωστούς σας πόσοι από αυτούς χρωστάνε.

    3.


    Μετά σκεφτείτε πόσοι από αυτούς πηγαίνουν πραγματικά στα μπουζούκια.


    2. :)

    (και η τρίτη που δεν πηγαίνει στα μπουζούκια δε φταίει που χρωστάει, ο πρώην άντρας της ήταν ένας καθηκοαπατεώνας και της άφησε κάτι εκατομμύρια χρέη όταν την παράτησε κι από τότε τρέχει και δε φτάνει)

    Ωστόσο δε θέλω να γενικεύσω. Πολλοί "μπλέκουν" αναγκαστικά, λόγω ανεργίας, έκτακτης ανάγκης κλπ. Δείτε την περίπτωση των γνωστών μου σαν εξαίρεση στον κανόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/5/06 6:24 μ.μ.

    Το τραγικό όμως είναι οτι δεν παίρνουν δάνειο μόνο όσοι δουλεύουν... αλλά και κάποιες κόρες πλούσιων μπαμπάδων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι η ανεμελιά μας. Η άγνοια/αδιαφορία για το μέλλον.Ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι θα μπατίρουμε. Φορτώνουμε τις κάρτες και δανειζόμαστε απο τις τράπεζες για να πληρώσουμε τις κάρτες και πάει λέγοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Darth τους Έλληνες του εξωτερικού τους έβαλες;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι καλή μου, εσείς μπορείτε να τρώτε ελεύθερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. na ane8oun oi mis8oi,na 3exrewsete mia wra pio grhgora

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλε μου,
    ως παντα ασχετη...
    απλα καληνυχτα θα πω...
    πειραζει?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. o τρόπος που σκεφτόμαστε δε θα αλλάξει ποτέ.. και μη χειρότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. α) Ο προλεταριος που δεν μπορει να ζησει με 1000 ευρω/μηνα, ΔΕΝ παιρνει δανειο. Κανει επανασταση για να παρει εναν αξιοπρεπη μισθο, ικανο για το "ευ-ζειν".

    β) Η τραπεζα ΔΕΝ δινει στον προλεταριο των 1000 ευρω/μηνα δανειο, διοτι δεν ειναι βλακες. Η τραπεζα χρειαζεται καποια εξασφαλιση, οτι θα παρει πισω τα λεφτα της.

    γ) Αν η τραπεζα δωσει δανειο χωρις εξασφαλιση σε καποιον που δεν μπορει να αποπληρωσει, και παλι προκειται για υπολογισμενη κινηση. Η τραπεζα "χαριζει" δανειο και τοκους και τα τα παιρνει - πολλαπλασια - με αλλους τροπους (εξαρτηση του πελατη, κατακτηση μεριδιου της αγορας).

    Απο την πλευρα του καταναλωτη *απαιτω* μια ελαχιστη λογικη σκεψη. Δεν υποστηριζω οτι ο καταναλωτης παιρνει δανειο για να τα φαει στα σκυλαδικα και στα τσοντο-sms (αν και υπαρχει _και_ αυτο το φαινομενο).

    Εστω οτι το εισοδημα των 1000 ευρω δεν τον φτανει να ζησει την οικογενεια. Ακομα και ο πιο εξαθλιωμενος προλεταριος μπορει να σκεφτει, οτι δανειζομενος δεν μπορει να λυσει το προβλημα της επιβιωσης.
    Οι δανειοληπτες απλα βαριουνται να διαμαρτυρηθουν και μεταθετουν το προβλημα - που πραγματι εχουν χωρις να φταινε - σε ενα αοριστο, ωχαδερφιστικο μελλον.

    Ανατριχιαζω και εγω οπως εσυ, αλλα μαλλον για αλλους λογους. Ανατριχιαζω που η χωρα αυτη, μεχρι και γιαλατζη-προλεταριους εβγαλε.

    Ο Μαρξ δεν ειπε πουθενα "προλεταριοι ολων των χωρων, χρεωστε τις πιστωτικες σας καρτες".
    Το ματριξ, ματριξ, αλλα λιγο νιονιο απο την μερια μας, εεε δεν θα εβλαφτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαχαχα....

    Γελάω για δύο λόγους:
    Ο πρώτος είναι ότι το (α) θα παραξενέψει και θα εγείρει ερωτηματικά για προηγούμενες συμφωνίες!
    Ο δεύτερος είναι γιατί ανατριχιάζουμε _και_ για τους ίδιους λόγους (εγώ για περισσότερους, σύστημα – νοοτροπία)

    Πάντως μπορεί το γεγονός της άγνοιας της μάζα να είναι τραγικό, το γεγονός της απουσίας της κοινής λογικής στις μέρες μας είναι ακόμα τραγικότερο :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταλαβαινω το γελιο και το παραξενεμα για τις προηγουμενες συμφωνιες. Δικαιολογημενα τα εγειρομενα ερωτηματικα. Οοοολα εξηγουνται, αλλα ξεπερναμε κατα πολυ τα ορια του μπλογκ και των ποστ.

    Επιφυλασσομαι να δωσω αναλυτικες εξηγησεις οταν προκυψει προσωπικη συναντηση.

    Κατι στραβο συμβαινει παντως. Αυτην την φορα συμφωνησαμε πολυ γρηγορα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάει...
    Χάλασε ο διάλογος...

    :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το πρόβλημα αγαπητέ orlando δεν είναι να μην δανείζεσαι, το πρόβλημα είναι να μην δανείζεσαι αν δεν μπορείς ν' αποπληρώσεις.
    Σήμερα ο κόσμος δεν δενείζεται γιατί έχει ανάγκη. Σήμερα ο κόσμος δανείζεται για να κάνει την ζωή του όπως την θέλει, ανεξαρτήτως του αν μπορεί (αφήνω εντελώς κατά μέρος το αν πρέπει, κάτι το οποίο όμως είναι επίσης πολύ σημαντικό).

    Αν η ανωτέρω πράξη έδινε αποτέλεσμα 3-6, με αυστηρό 8άωρο εργασίας των εργαζομένων, δεν θα είχα απολύτως κανένα πρόβλημα το νούμερο να είναι τρις αντί για δις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητε orlando, δεν ξερω για αλλες ερημους - μονο για την γερμανικη. Επι συνολου 80 εκατομμυριων γερμανων υπαρχουν επισημως 12,000 υπερχρεωμενοι ανθρωποι (οχι νοικοκυρια - μοναδες!). Αντε να βαλουμε και αλλους 25,000 που ισως να μην τους εχει συμπεριλαβει η στατιστικη (απιθανο αλλα γινεται).

    Στις ΗΠΑ το 69% του πληθυσμου (το 50% των μεταναστων) μενει σε δικο του σπιτι. Στην Γερμανια ειναι το 45% του συνολικου πληθυσμου (= 72% του ενεργου).

    Για το μεσο υψος των καταθεσεων δεν εχω στοιχεια.

    Με βαση αυτα τα νουμερα, δεν βλεπω τους ελληνες "υπο-δανεισμενους" οπως λες. Εξ' αλλου το δανειο για σπιτι σπανια θα σε οδηγησει στον υπερδανεισμο. Αν σου τυχει κατι στραβο, πουλας το σπιτι και καπως ξελασπωνεις (εκτος αν η αξια του σπιτιου ετυχε να πεσει πολυ, πραγμα σπανιο).
    Μαλλον δεν μιλαμε για σπιτια αλλα για καταναλωτικα δανεια. Οπως δειχνουν τα στοιχεια, οι ελληνες ειναι υπερ-υπερ-δανεισμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. και στην ελβετία, ο κόσμος δεν δανείζεται. οι περισσότεροι παίρνουν σπίτι για το οποίο πληρώνουν στην τράπεζα ένα πολύ χαμηλό νοίκι.

    τώρ αθα μου πεις, στην ελβετία τί ανάγκη έχεις να δανειστείς, αφού ο βασικός μισθός σου εξασφαλίζει και νοίκι και φαί και να πας και διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. πολλες και τρελλες κρουασανοκαλημερεςςςς!!!!
    πι χαχχαχχααα...

    δεν πιστευω να σας ανατριχιασα????
    εεε????
    ;pppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. τρομακτικό δεν λέει τίποτα, ένα πολύ φιλικό μου ζευγάρι δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τι παίζεται στην Ελλάδα. Χρωστάει κάποιες χιλιάδες ευρώ σε 3-4 κάρτες και τι κάνει; Κάνει οικονομία όχχχιιι, κόβει τα περιττά έξοδα όχχιι, απεναντίας αγοράζει αυτοκίνητο, ανοίγεται και άλλο και ψάχνει για καινούργιο σπίτι με περισσότερα τετραγωνικά να νοικιάσει, αγοράζουν κάθε βδομάδα ρούχα και παίρνει ένα δάνειο ακόμα για να μπορεί να ξεχρεώνει τις κάρτες αλλά και για να κινείται... Ελλάς το μεγαλείο σου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος5/5/06 2:50 μ.μ.

    στο Παρισι τετοια εποχη, ο κοσμος δεν παιρναει καλα.

    ....Δεν κολλαει με το ποστ?


    μωρ' τι λετε????


    ξερω γω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μας λείπει το γράψιμό σας αγαπητέ. Πού είστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. μπουγατσοκαλημερες...
    κυριακατικες...
    και χωρις ανατριχιλες παρακαλω!!
    νταξ???
    ;ppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. OldSkipper:
    Ακομα και ο πιο εξαθλιωμενος προλεταριος μπορει να σκεφτει, οτι δανειζομενος δεν μπορει να λυσει το προβλημα της επιβιωσης

    Νομίζεις!!
    Για έλα μια βόλτα στο Ελλαδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και τι δεν θα έδινα να βρω το password σου τώρα που λείπες καμηλιέρη μου ... χι χι χι θα σου έκανα το μπλογκ ανοιξιάτικη έκπληξη, σαν τις Βερσαλλίες ένα πράγμα! Μάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. KV θα είχε πολυ γέλιο να έμπαινε στο blog του και να το έβρισκε "Ανοιξιάτικο"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και εγώ αυτό νομίζω !!! Άσε που πιστεύω θα προσφερόταν πολύς κόσμος να βοηθήσει!!!! χιχι


    Καμηλιέρη, αργείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εσύ πόσα χρωστάς καμηλιέρη μου;
    ;ο)

    (ανατρίχιασα.... όντως....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Darth γράφεις ελπίζω!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Spirit μου, δυστυχώς αυτό που λες αποτυπώνει πραγματικά πως (δεν) σκέφτεται ο κόσμος στην Ελλάδα.

    Αν σου πώ ότι (γνωστή) καθαρίστρια του ΙΚΑ, με μηνιαίο μισθό 750 ευρά (ναι τέτοιοι είναι οι περισσότεροι μισθοί στην Ελλάδα... δεν είπα τυχαία τα μέσο εισόδημα στα 1000 ευρά) έχει 2 κινητά και μιλάει όλη μέρα με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες να ξοδεύει γύρω στα 200-300 το μήνα στις κινητές τηλεφωνίες.... ε σού'ρχαιτε να το χτυπήσεις στον τοίχο το ρημάδι....

    Χάλια το Παρίσι μοργκανάκι χάλια...

    Υπομονή Nada μου... το καλό πράμα αργεί....

    Θα ήταν πολύ έυκολο να βρείς το passwd μου KVούλα μου... Αλλά οι καμήλες δαγκώνουν όταν συγχίζονται...

    Μικρούλι μου χρησιμοποιώ κατά κόρρον την πιστωτική (σχεδόν ποτέ δεν κυκλοφορώ με μετρητά) αλλά δεν έχω δώσει φράγκο ποτέ σε τόκο... πώς σου φαίνεται;

    KV μου... προσπαθώ... αλλά μόλις τώρα κατάφερα να τελειώσω με το κατέβασμα των foto από την ψηφιακή... και όπως γνωρίζεις το απόγευμα έχω να διδάξω... άρα δεν με βλέπω να προφταίνω....

    Υπομονή υπομονή.... θα έρθει και η επαναστατική ανταπόκριση.... και μετά θα συνεχίσω να γκρινιάζω για την ανωριμότητά μας.... Μην μου ανησυχείτε.... εγώ δεν αποσυντονίζομαι σαν κάτι άλλους..... έχω πάντα πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Tης δικής σου πραγματικότητας;;;;;; Welcome back ;-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Της δικής μου...
    Της δικής σου....
    Της όποιας να'ναι...
    Δεν θα τσακωθούμε τώρα για μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται στον κόσμο λόγω χαμηλής συγκέτνρωσης αλκοόλης στο αίμα!

    Καλώς σας βρήκα βρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η συγκέντρωση εδώ διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα μέρες τώρα!!!
    μάκια

    {Αλεπουδίτσα, πρέπει να κάνεις και εσύ ποστ αυτή τη φορά!!!!! }

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μου φαίνεσαι πολύ Άραβας!

    Ρέει το μετρητό πίσω από το πλαστικό χρήμα!
    Μπράβο! Έτσι ήμουν και εγώ τα παλιά τα χρόνια στο Greeheland...

    έτσι... έτσι...

    Τώρα δεν έχω ούτε δραχμούλα, ούτε €ουλάκι να κάνω καμιά αγορά, και παίζω με τα πράσινα ματάκια των προέδρων!
    ;ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...