Τρίτη, 2 Μαΐου 2006

Ανατριχιαστικό

Οι έλληνες χρωστούν στις ελληνικές τράπεζες 65,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει 4 εκατομμύρια εργαζόμενους, με μέσο μισθό 1000 ευρώ ανά μήνα, χρειάζονται 16 μήνες για τους εργαζόμενους αυτούς για να αποπληρώσουν το χρέος, αν κατευθύνουν τον μισθό τους μόνο στην αποπληρωμή δανείου!

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι δεν θα πληρωθεί κανένα ενοίκιο αυτούς τους 16 μήνες, δεν θα κινηθεί καθόλου χρήμα γενικά στα εμπορικά μαγαζιά, δεν θα πληρωθούν συντάξεις και φόροι, δεν θα γίνει κανένα έργο και δεν θα φάει κανείς στην Ελλάδα για 16 ολόκληρους μήνες!

Αυτό πολύ απλά σημαίνει επίσης ότι όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στον δημόσιο τομέα, ή στα εμπορικά μαγαζιά, ή στην αλυσίδα τροφίμων δεν θα πληρωθούν καν για να έχουν αυτά τα 1000 ευρώ μισθό και να μπορέσουν να αποπληρώσουν το δάνειο!


Εξαιρούμε το γεγονός ότι, ακόμα και να μην είχαν να αποπληρώσουν κανένα δάνειο, με 1000 ευρώ το μήνα οι 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα έπρεπε να δανειστούν για να τα βγάλουν πέρα!

Ακόμα και τα τρία οξύμωρα να μην υπήρχαν, καμία επιχείρηση δεν θα θεωρούνταν βιώσιμη με POT=16, όπως προκύπτει από τον αρχικό υπολογισμό. Ή θα αλλάξει το σύστημα και η νοοτροπία, ή η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει πτώχευση.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ανατρίχιασα…