Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Και αν δεν αφήσουν τον Μωάμεθ να πάει στο βουνό;

Εσείς μάθατε για την νέα υπηρεσία ασύρματου adsl από την wind; Εεεεμ;
Εσείς μάθατε για το πόσο επικίνδυνο είναι να έρχεσαι σε άμεση επαφή για ώρες με gsm πομποδέκτη; Εμ αυτό δεν θα το ακούσετε ποτέ.
Βλέπεις όταν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με έναν τέτοιο πομποδέκτη το κορμί μας δέχεται τεράστια ποσά ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Έτσι κάθε φορά που πατάμε τα δαχτυλάκια μας επάνω στα πλήκτρα δεχόμαστε ένα «ντους ενέργειας». Λεπτομέρειες βέβαια. Εδώ έχουμε μετατρέψει τα σπίτια μας σε πομποδέκτη και δεχόμαστε ντους ακτινοβολίας επί 24αώρου βάσεως και είμαστε και περήφανοι που δεν έχουμε καλώδια «να μας ταλαιπωρούν». Είμαστε περήφανοι που «γίναμε κι εμείς in σαν τους τύπους στην διαφήμιση» ενώ για την ώρα δεν βρίσκεται κανένας σοβαρός άνθρωπος να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη δραστηριοποίηση των εταιριών τηλεφωνίας.
Στο ενδιάμεσο, στο τελευταίο ιατρικό συνέδριο καταδείχθηκε η αναγκαιότητα του θηλασμού για ένα εξάμηνο τουλάχιστον. Αναγκαιότητα και για την υγεία του βρέφους, αλλά και για την υγεία του μητρικού στήθους. Ακούστηκε, και πιθανότατα πολύς κόσμος θα το άκουσε. Μια φορά όμως αρκεί. Βλέπεις δεν είναι κάτι που πρέπει να τονισθεί, χρειαζόμαστε άλλωστε τον χρόνο για να κάνουμε πλύση εγκεφάλου για άλλα πραματάκια - όπως το ασύρματο adsl της wind, άσε που αν το τονίσουμε και το κάνουμε «κτήμα» της κοινωνίας, «κάποιοι» δεν θα «βολευτούν» καθόλου από δαύτο.
Κάπου εκεί πέρα ακούστηκε και το θέμα της παχυσαρκίας που έχει αρχίσει να γίνεται μάστιγα. Ακούστηκαν διάφορα για εκδηλώσεις που «προσπαθούν» να τρέψουν τα παιδιά στην υγιεινή, σπιτική διατροφή. Δέκα δεύτερα. Και πολύ είναι. Χρειαζόμαστε τον υπόλοιπο χρόνο για να παρουσιάσουμε πολλάκις τα βιομηχανικά προϊόντα διατροφής, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είναι γνωστό πως μαζί με όλα όσα τρώμε εκτός σπιτιού περιέχουν τριπλάσιες τουλάχιστον θερμίδες από το ακριβώς ίδιο γεύμα που θα παρασκευασθεί στο σπίτι από εμάς τους ίδιους και ταυτόχρονα είναι κατά πολύ ανθυγιεινότερα. Εμείς όμως «ενημερώσαμε», μην το κάνουμε και «κτήμα» του κόσμου, έχουμε «άλλα» να του περάσουμε…
Βλέπεις σήμερα ο κόσμος πληρώνει αδρά - και χωρίς να έχει ερωτηθεί γι’ αυτό, για να του διαφημίζουν καθημερινά ένα σωρό πράγματα όπως το ασύρματο adsl και έτσι να του κάνουν πλύση εγκεφάλου παρουσιάζοντας ως «σωτήρια» την ίδια την καταστροφή του, γιατί περί καταστροφής πρόκειται, ενώ δεν πληρώνει φράγκο για να ακούσει τις πραγματικές επιπτώσεις όλων των καταναλωτικών αγαθών στην υγεία του. Ούτε αυτός, αλλά ούτε κανένας άλλος, μιας και η αλήθεια βλάπτει σοβαρά το κέρδος των εταιριών. Έτσι στην ουσία, πέντε νοματαίοι προσπαθούν μόνοι τους να υπολογίσουν και να κατανοήσουν την πραγματικότητα και με φιλότιμο να την διαδώσουν, ενώ η εικονική πραγματικότητα γελάει πίσω από την πλάτη τους. Και φυσικά η έρευνά τους και κυρίως η διάδοσή της, μιας και η έρευνα γίνεται από φιλότιμο, ήθος και αγάπη, δεν χρηματοδοτείται από πουθενά. Ούτε από καταναλωτές, ούτε φυσικά και από εταιρίες – τρελές είναι να βάλουν τα χεράκια τους και να βγάλουν τα ματάκια τους; Τρελές είναι να ανοίξουν τα μάτια στον κόσμο; Τις βολεύει να τρώει κουτόχορτο και ό,τι άλλο του δίνουν.
Ποιο το νόημα άραγε να είσαι σπουδαγμένος και επιστήμονας σε μια εποχή σαν τη σημερινή; Μια εποχή όπου ακόμα δεν έχει «αποδειχθεί» πως το τσιγάρο βλάπτει, πως η ραδιενέργεια βλάπτει πως οι γενετικές τροποποιήσεις βλάπτουν, πως οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου βλάπτουν, πως οι βόμβες βλάπτουν γενικώς, πως η μαζικοποίηση βλάπτει, πως το 6σθενές χρώμιο βλάπτει, πως η έλλειψη χρόνου βλάπτει, πως η έλλειψη σπιτικού φαγητού βλάπτει, πως η έλλειψη χρόνου θηλασμού του βρέφους βλάπτει κοκ. Γιατί δυστυχώς στον κόσμο μας χρειάζονται «αποδείξεις» και όχι αποδείξεις. Γιατί στον κόσμο μας το να λες την αλήθεια δεν αρέσει, το μόνο που αρέσει είναι να βοηθάς την κερδοσκοπία, την «ευκολία», την «λάμψη». Λες και δεν ξέρουμε πως ό,τι λάμπει δεν είναι «χρυσός».
Στον κόσμο μας δεν βρίσκεται κανένας σοβαρός άνθρωπος να βάλει φρένο στην βλαπτική δραστηριοποίηση των κερδοσκόπων, να εξασφαλίσει την παροχή του απαραίτητου χρόνου θηλασμού στις γυναίκες, να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο παρασκευής σπιτικού φαγητού, να ασχοληθεί με τον άνθρωπο και όχι με το χρήμα. Και όσοι προσπαθούν να το κάνουν συνθλίβονται από τους κερδοσκόπους και πνίγονται και από τους ίδιους τους συνανθρώπους τους, μιας και μετά την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί ούτε έχουν διάθεση, αλλά ούτε και μπορούν να κατανοήσουν τίποτε άλλο - πλύση εγκεφάλου είναι αυτή.
Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή όπου το μεγαλύτερο μέρος, για να μην πούμε σχεδόν όλες, των ενεργειών μας είναι επιβεβλημένο από την καθημερινή προπαγάνδα κάποιας διαφημιστικής καμπάνιας. Ζούμε σε μια εποχή όπου θεωρούμε ελευθερία την «ελευθερία επιλογής» αυτοκινήτου, κινητού, προγράμματος adsl ή κινητής τηλεφωνίας, απορρυπαντικού, κοκ. Έτσι μέσα στην πληθώρα των εικονικών ελευθεριών, δεν καταλαβαίνουμε την πραγματική ελευθερία που μας στερείται μέρα με την ημέρα. Στην πραγματικότητα την αποποιούμαστε εμείς οι ίδιοι, αφού η καθημερινή προπαγάνδα μας την περνάει σαν απαραίτητη θυσία ενός «μικρού κομματιού» ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε την άλλη, την μεγάλη, την «πραγματική ελευθερία επιλογής» - επιβεβλημένης επιλογής! Πόσο εύκολα άλλωστε αντιστρέφεται η πραγματικότητα και η βαρύτητα των αξιών μέσα στον εικονικό προβαλλόμενο κόσμο όπου κανείς δεν πεινάει, όπου όλοι έχουν άπλετο χρόνο για τα πάντα και τρώνε το καταπέτασμα διατηρώντας σιλουέτα. Και εμείς συνεχίζουμε να θεωρούμε εαυτούς ελεύθερους, ενώ στην ουσία ζούμε υπό το στυγνό, επιβλητικό, φασιστικό καθεστώς του κερδοσκοπισμού και του χρήματος, καθώς οι διαφημιστικές εταιρίες επιδίδονται με τις ευχές μας στην χειρότερη μορφή προπαγάνδας που εμφανίστηκε ποτέ επάνω σε αυτόν τον πλανήτη, διαστρεβλώνοντας καθημερινά την πραγματικότητα και την έννοια της ελευθερίας, οι κάτοικοί του δε, πληρώνουν αδρά και χωρίς καν να ερωτηθούν, για την διατήρηση αυτής της εικονικής πραγματικότητας.

Κι έτσι το βουνό δεν πάει στον Μωάμεθ, αφού η κοινωνική αδράνεια είναι τεράστια, ο Μωάμεθ δεν βρίσκει δρόμους να πάει στο βουνό, αφού φροντίζουν ώστε να κόβονται όλες οι γέφυρες επικοινωνίας, επόμενο είναι το βουνό να συνεχίσει να ζει έρμαιο της άγνοιάς του.