Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Γκαστρωμένες ημέρες

Η «επόμενη μέρα» βρίσκει τον Ομπάμα για μία ακόμα φορά στο τιμόνι της Αμερικής. Των ΗΠΑ, συνέχεια προσπαθείς να αποτινάξεις το λάθος, αλλά ξεχνιέσαι. Πριν τέσσερα χρόνια, αν και θεωρούσες θετική την εκλογή Ομπάμα, δεν συμμετείχες στο παγκόσμιο ντελίριο, και αποδείχθηκε πως καλά έκανες. Δεν άλλαξε τίποτε σοβαρό στην πολιτική των ΗΠΑ αυτή την τετραετία, παρέμειναν οι σερίφηδες της υφηλίου.
Όμως ο κόσμος δεν αντέχει άλλες ρεπουμπλικανικές ανοησίες και γι’ αυτό και αυτή τη φορά, χωρίς να περιμένεις κάτι το ιδιαίτερο, θεωρείς θετική έκβαση την διατήρηση των ρεπουμπλικάνων στο παρασκήνιο. Όχι ότι οι δημοκρατικοί δεν σφετερίστηκαν και δεν αιματοκύλησαν τον κόσμο, δεν περιμένεις άλλωστε από τις ΗΠΑ να αλλάξουν μυαλά πριν την τελική τους πτώση, όπως και δεν θα περιμένεις από την επόμενη υπερδύναμη καλύτερη συμπεριφορά, αν δεν αλλάξει πρώτα το ανθρώπινο είδος μυαλά.
Αν και «επόμενη» η ημέρα στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα είναι η «τρέχουσα». Το βράδυ σήμερα η βουλή θα ψηφίσει «δημοκρατικά» τα νέα «τελευταία» μέτρα. Ελπίζεις να μην καεί η Αθήνα, αλλά μόνο η βουλή – εδώ πραγματικά δεν είσαι σίγουρος αν το κάψιμο το εννοείς μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Αυτό που πραγματικά ελπίζεις βέβαια είναι να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο και η ελληνική βουλή να δώσει ένα χαστούκι στην ΕΕ, μπας και αρχίσει να σοβαρεύεται και ανακαλέσει από τη μνήμη της τα ανθρωπιστικά ιδεώδη στα οποία θεμελιώθηκε πριν αλλοτριωθεί πλήρως από το φιλελεύθερο καπιταλιστικό ντελίριο που ακολούθησε την προπαγάνδα της απαρχής της προηγούμενης σαρακονταετίας.
Ελπίζεις, αλλά δεν το πιστεύεις κι όλας, γιατί ο πολιτικός κόσμος παραμένει αλλοτριωμένος στη σημερινή ιδεοληψία και ανίκανος να σηκώσει ανάστημα και να δείξει την ανοησία που λαμβάνει χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο πρωτίστως αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Θα μου πεις: «μια χούφτα έλληνες θα δείξουν το δρόμο;» Και ίσως και να έχεις δίκιο, αν και η ιστορία έχει δείξει πως οι μεγάλες αλλαγές έγιναν από χούφτες ανθρώπων.
Όλα αυτά όμως μάλλον είναι αμπελοφιλοσοφίες, γιατί δεν διαβλέπεις σθένος στον πολιτικό κόσμο να σηκώσει κεφάλι. Τουναντίον, μόνο κινδυνολογία και εκφοβιστικά λογύδρια ακούς˙ μια συνεχή προσπάθεια να μην ταρακουνηθεί καν το σύστημα διαχείρισης και εξουσίας. Βλέπεις οι τράπεζες καλοβλέπουν τη σοσιαλιστική πρακτική, αρκεί να εφαρμόζεται γι’ αυτές και μόνο γι’ αυτές. Ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να κινείται με τους νόμους της φιλελεύθερης ζούγκλας.
Ο κόσμος όμως δεν αντέχει για πολύ ακόμα τις ανοησίες του άκρατου φιλελευθερισμού. Υπό αυτή την οπτική γωνία το μήνυμα της ημέρας, από την απέναντι πλευρά του ατλαντικού, είναι ελπιδοφόρο, αν και πολύ φοβάσαι πως η ημέρα δεν θα τελειώσει το ίδιο ελπιδοφόρα, αλλά θα αναδείξει για ακόμα μια φορά την έντονη παρουσία του ολοκληρωτισμού μέσα στο δημοκρατικό μας κόσμο.

4 σχόλια:

  1. Τουλάχιστον, δεν οπισθοχώρησαν όπως οπισθοχωρούμε εμείς εδώ, προς τον μεσαίωνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, έτσι είναι..

    σκέφτεται κανείς, τι θα έπρεπε να συμβεί για να αλλάξει δρόμο η ανθρωπότητα..

    (αν και πολλά έχουν συμβεί συνταρακτικά και δεν ίδρωσε κανένα αυτί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι δημοκρατικοί στις ΗΠΑ πάντα ήταν πιο φιλολαϊκοί και ποτέ δεν άλλαξαν δραματικά την εξωτερική πολιτική της ομοσπονδίας. Εξάλλου, συχνά πρωτοστατούσαν σε πολεμικές συγκρούσεις. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι πάντα στηρίζονταν κομματικά μεταξύ τους πολύ δυνατά αντίθετα με το πιο προσωποκεντρικό ρεπουμπλικανικό κόμμα.
    Δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: Ακόμη μία φορά δε μάθαμε τίποτα για τα άλλα κόμματα και οι ψηφοφόροι ήταν λιγότεροι ακόμα και από τις προπροηγούμενες εκλογές (όπερ δείχνει την ενόχληση πολλών Αμερικανών προς τον Ομπάμα και το φόβο προς το Ρόμνεϊ)

    Στη δε Ελλάδα, ο δέιμος σήμερα το πρωί σηκώθηκε παγωμένος. Δεν φταίει που δεν έχει πετρέλαιο σπίτι ή 10€ στην τσέπη, δεν φταίει που κάνει κρύο...
    Εχτές του τσαλαπάτησαν κάθε αξιοπρέπεια. Με ένα ένα νόμο ενός μόλις άρθρου (τερτίπια νομικίστικα ώστε να επιβληθεί η θέση τους), ξεφτίλισαν την ίδια την αστική τους δημοκρατία, καταπάτησαν την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και άλλων δικαστικών οργάνων, έδειξαν τα νύχια τους με συνειδητές πραξικοπηματικές πρακτικές και προσπάθειες ορισμένων κολαούζων να ισορροπήσουν σε δύο βάρκες (βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) την ώρα που ο λαός ήδη βρίσκεται στο νερό και βουλιάζει.
    Καταπατούν τη λαϊκή -αντιμνημονιακή- εντολή των εκλογών. Βιάζουν το παρόν μας με αναδρομική ισχύ και σβήνουν το μέλλον μας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άιντε να σπάσουν τα νερά, μπας και αλλάξει κάτι στον παγκόσμιο οίκο "εποχής"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...