Σάββατο 28 Απριλίου 2007

Η βιβλιοθήκη.

Πολλές φορές έχω χρησιμοποιήσει την ακόλουθη παρομοίωση: Το μυαλό του ανθρώπου είναι σαν μια βιβλιοθήκη. Περιέχει τόμους με γνώσεις, με μεθόδους, με ιδέες, με ιστορίες, με λογοτεχνία και με φιλοσοφία. Ένα ποικιλόμορφο σύνολο δηλαδή, χρησιμοποιούμενο σε συνδυασμούς για να δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Όπως κάθε βιβλιοθήκη λοιπόν έχει και αυτό τον βιβλιοθηκάριό του. Είτε η μορφή του είναι σαν καρτούν του Ντίσνεϋ, είτε βγήκε από καλλιτέχνημα του Γκίγκερ, η δουλειά του είναι δεδομένη. Να ταξινομεί τις νέες πληροφορίες, κάνοντας χώρο ανάμεσα στις παλιές, στο σωστό σημείο που τους πρέπει. Ταυτόχρονα, όταν έρχονται οι πελάτες, ο βιβλιοθηκάριος πρέπει ταχύτατα να μπορεί να ανασύρει τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να τους εξυπηρετεί χωρίς καθυστερήσεις και με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Γιατί; Γιατί πολύ απλά σε αυτή την ιδιότυπη βιβλιοθήκη και ο βιβλιοθηκάριος αλλά και οι πελάτες είναι το ίδιο το μυαλό!
Όταν λοιπόν η βιβλιοθήκη είναι «ανοιχτή προς το κοινό» ο βιβλιοθηκάριος αδυνατεί να βρει τον χρόνο να τοποθετήσει τις συνεχώς νεοαποκτούμενες πληροφορίες στην σωστή τους θέση, αφήνοντας τα νέα τεύχη στο τραπεζάκι της εισόδου. Εκεί οι πελάτες μπορεί να τα προσέξουν, μπορεί όμως και όχι, σε κάθε περίπτωση πάλι δεν θα τα συνδυάσουν γρήγορα με το σύνολο και τη σωστή δομή της πληροφορίας που θα είχαν αν είχαν παραλάβει ολόκληρη την θεματική ενότητα ταξινομημένη από τον βιβλιοθηκάριο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η βιβλιοθήκη πρέπει να κλείνει σε καθημερινή βάση, ώστε να δώσει χρόνο στον βιβλιοθηκάριο να ταξινομήσει την πληροφορία, δίνοντας της την θέση που της αρμόζει στο σύνολο της «γνώσης» του εγκεφάλου. Φυσικά κλειστή βιβλιοθήκη δεν σημαίνει κοιμισμένος βιβλιοθηκάριος. Όταν ο βιβλιοθηκάριος κοιμάται δεν ταξινομεί. Κλειστή βιβλιοθήκη λοιπόν σημαίνει «απομάκρυνση από την εγκεφαλική δραστηριότητα». Σημαίνει ξεκούραση. Περιλαμβάνει και τον ύπνο αλλά δεν είναι αυτός καθ΄ εαυτός.
(Μπαρμπουνάκι καταλαβαίνεις γιατί σε θαυμάζω μεν αλλά ουδέποτε θα διανοούμουν να εργασθώ έτσι;)
Χθες λοιπόν, με αυτό ως γνώμονα και ύστερα από αρκετό «πήξιμο» και κούραση, αφού απογοητεύτηκα όσον αφορά στην αναζητούμενη «βέλτιστη» μέθοδο παρουσίασης στο Μεγάλο Ίδρυμα και βεβαιώθηκα πως δεν έχω ελπίδες, αποφάσισα πολύ απλά να τα παρατήσω και να οδεύσω προς ηλιόλουστη απογευματινή βόλτα εις τον γνωστό πεζόδρομο των ρεμαλιών. Κλασική μέθοδος που χρησιμοποιώ από μικρός (ως γνωστών, σε αντίθεση με τον περισσότερο κόσμο, όταν έδινα πανελλήνιες – αλλά και όχι μόνο, τις ημέρες των εξετάσεων αντί να διαβάζω έκοβα βόλτες από το πρωί μέχρι το βράδυ). Κόσμος, φωνές, λουλουδάκια, πεταλούδες και «πεταλούδες», καφεδάκι, συζήτηση και χαλάρωση. Μια ακόμα βραδινή προσπάθεια να καταπιαστώ με το Μέγα Ζήτημα απέβη ακόμα πιο απογοητευτική. Κακώς, κάκιστα την έκανα αλλά η θεία μου περνούσε εκείνη την ώρα από Αθήνα και ήθελα να συζητήσω μαζί της - έπρεπε όμως να περιοριστώ στην συζήτηση. Στη συνέχεια φυσικά η βραδινή βόλτα με το κρασάκι της με απομάκρυνε πλήρως από το θέμα. Λίγος ύπνος (λέμε τώρα - έχω καταργήσει άλλωστε την «συνήθη» έννοια του ύπνου) για ξεκούραση και πρωινή «φιλοσοφική» θεώρηση του θέματος. Χωρίς χαρτιά και υλικό μπροστά μου – σκέτη φιλοσόφηση. Και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι «ήρθε η θεία φώτιση». Αυτό, αυτό το τελευταίο περιοδικό που δεν είχε ταξινομηθεί σωστά και η συνειδητότητα της ύπαρξής του ξεκίνησε το τελευταίο 2μηνο - φρέσκια έκδοση μιλάμε - αλλά ουδέποτε τοποθετήθηκε στην σωστή θέση γιατί δεν αναλύθηκε ορθά. Ήταν όμως εκεί και περίμενε. Περίμενε τον βιβλιοθηκάριο να το βάλει εκεί που πρέπει. Μόνο τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί την μεγάλη σημασία του. Μόνο έτσι γίνεται αντιληπτή η μεγάλη σημασία της κάθε παραμικρής λεπτομέρειας…
Τελειώνοντας τον καφέ λοιπόν ξεκινάω νέο σχεδιασμό σε διαφορετική βάση. Ορισμένες απλές και οφθαλμοφανείς μετατροπές και πιστεύω πως το Μέγα Ζήτημα θα αναδειχθεί καλύτερα. Μπορεί φυσικά ο διαθέσιμος χρόνος να είναι μέχρι την Πέμπτη, αλλά είναι αρκετός και σίγουρα δεν θα (ξανα)υποπέσω στο σφάλμα της προσηλωμένης ενασχόλησης με αυτό. Το πολύ-πολύ να αναβάλω ορισμένες άλλες υποχρεώσεις, αλλά σίγουρα δεν θα επιτρέψω στον βιβλιοθηκάριο να μην πάρει σε καθημερινή βάση τον απαραίτητο για την ταξινόμηση χρόνο. Όπως αποδεικνύεται, είναι και αυτός εξίσου σημαντικός.

13 σχόλια:

  1. Εξαιρετική παρομοίωση! Εξαιρετική!

    Ο συλλογισμός σου, πάντως δεν ισχύει μόνο για τις χρήσιμες γνώσεις και τις επιστημονικές, αλλά και για τις καθημερινές απλές πληροφορίες και για τα συναισθήματα. Γιατί κάθε βιβλιοθήκη έχει sections, και η εγκεφαλική επίσης.
    Κάποιες φορές μάλιστα, η διαδικασία ταξινόμησης μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Επίσης, ενδέχεται μια πληροφορία να έχει ταξινομηθεί λάθος, και όταν την ανασύρουμε να το διαπιστώσουμε και να αναθεωρήσουμε ως προς την ταξινόμηση σωστά;

    Καμηλιέρη, ή που σε είχα παρεξηγήσει ή που με έχεις αλλοτριώσει πλήρως! Θα σε ενημερώσω για την διάγνωση του ψυχαναλυτή! :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για όλα νομίζω μιλούσε και ο παλιοΚαμηλιέρης. Συμφωνώ με την παρομοίωση (παρόλο που το έχουμε ρίξει στα καλολογικά). Ξέχασες μόνο τα άλμπουμ, που έχουν κομμάτια από παντού συνδιασμένα! :)

    Το Μέγα Ζήτημα δεν λύνεται με μια βόλτα όμως (η οποία συμφωνώ είναι απαραίτητη) λύνεται με βιβλιογραφία (και μάλιστα όχι επιστημονική). Αλλοι την ανασύρρουμε μετά την βόλτα, άλλοι υπό πίεση!

    Καλημέρες, σμακ

    hfhhazea hfhhazea hfhhazea hfhhazea
    gyzqrref gyzqrref gyzqrref gyzqrref

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γι' αυτό το χαρακτήρισα ποικιλόμορφο σύνολο με γνώσεις, με μεθόδους, με ιδέες, με ιστορίες, με λογοτεχνία και με φιλοσοφία (κτλ). Άλλωστε krot μου αν δεν είσαι πρωτίστως σφαιρικός και εν συνεχεία άνθρωπος, δεν μπορείς να λέγεσαι επιστήμονας!

    Κουβούλα μου ξέρεις ότι και εμένα μου την σπάει το word verification αλλά δυστυχώς μου την έσπασαν περισσότερο τα 10 με 15 σπαμ την μέρα, που έσβυνα την περίοδο που το έβαλα... θα δοκιμάσω να το ξαναβγάλω, αλλά θα σου κάνω forward όλα τα σπαμς που θα μου αφήνουν >:)
    Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ πως μπορεί, αν η συνειδητότητα δεν προηγείται της πίεσης, τότε η απόδοση στην πίεση είναι περιορισμένη; Ενώ ίσως αντιθέτως, εν πλήρη συνειδητότητα, η πίεση είναι χαμηλότερη;

    Έχεις κάτι ενάντια στα καλολογικά; :o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καμηλιέρη, κι εγώ αποδίδω υπό πίεση... Μας αποκαλείς ασυνείδητες;

    Έχεις δίκιο σε αυτά που λες, αλλά σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον, είμαι χαζοτεμπέλα και παρασύρομαι εύκολα, οπότε φτάνω πάντα στο παρά πέντε για να αρχίσω να αποδίδω...

    αδυναμία μου, το αποδέχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. lol

    Οι συνεπαγωγές κροτούλα είναι συνεπαγωγές, όχι ισοδυναμίες... (κοινώς δεν τις κοιτάμε ποτέ μα ποτέ από την ανάποδη οπτική γωνία – μόνο τις ισοδυναμίες κοιτάμε ντουμπλ φας)

    Σημασία δεν έχει αν θα φτάσεις στο παρα-πέντε ή όχι για να αποδώσεις, σημασία έχει η τάξη της βιβλιοθήκης και πως αυτή θα επιτευχθεί. Αυτή είναι που θα σου δώσει την μέγιστη αποδοτικότητα ;)
    Αν βρίσκεσαι όμως μόνιμα στην κατάσταση του "παρα-πέντε" τον κόβω τον βιβλιοθηκάριο ν' αυτοκτονεί κάποια στιγμή :ppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι, όχι, μη με αδικείς. Την ταξινόμηση της βιβλιοθήκης δεν την κάνω στο παρά πέντε. Μόνο τις εργασίες/διπλωματικές/διάβασμα/homework αφήνω για το παρά πέντε.

    Τώρα το πώς συμβιβάζονται τα δύο, θα το συζητήσω με τον ψυχαναλυτή (τον οποίο δεν θα γλιτώσω, όπως πάει το θέμα) και θα σε ενημερώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν περιμένεις βοήθεια από τους συντελεστές της σειράς πάντως είσαι γελασμένη :ppp

    Και τώρα, σε αυτό το σημείο, πρέπει να εξηγήσουμε στην krot, μια κάτοικο του εξωτερικού, τί εστί παρά5 :ppp
    {μα δεν σε αδίκησα :$}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΞΕΡΩ τι είναι το Παρά 5. Το βλέπω κάθε δευτέρα. Οι μετανάστες πλέον έχουν Νόβα! :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ αυτός ο βιβλιοθηκάριος! Ξέρεις τι ζημιές μου έχει κάνει; Πάμπολες! Δε σταματά όμως να με εκπλήσει! Ο δικός μου βιβλιοθηκάριος έχει μια ιδιότητα που δεν ανέφερες πιο πάνω: Τακτοποιεί ό,τι αυτός γουστάρει! Ό,τι πιστεύει αυτός ότι θ μου χρησιμεύσει! Είναι λίγο περίεργο αλλά από τη μια κάνει το σωστό βιβλιοθηκάριο και από την άλλη τον τρελό Ρωμαίο που θέλει διακαώς να κάψει την βιλιοθήκη της "Αλεξάνδρειας" Περίεργος τύπος, μάλλον θέλει αλλαγή! Τι λέει ο ψυχαναλητής σου σε αυτήν τη περίπτωση κροταρ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και αν ο ...βιβλιοθηκάριος, δηλώνει σαφώς ότι εδώ και τώρα θέλει ...σύνταξη, τι κάνουμε βρε αδέλφια; :)
    Καλημέρα σας
    Καλή Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. υπέροχα το έθεσες!! και ότι σκεφτόμουν τις προάλλες που ταξίδευα ότι χρειάζεται οπωσδήποτε ησυχία για ταξινόμηση και συνειδητοποίηση...γίνεσαι καινούριος άνθρωπος!

    φιλιά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν θα το χαρακτήριζα βέβαια "ησυχία"...
    Kάαααπως έτσι πάντως είν' το νόημα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...