Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Άνθρωποι…

Τραγικός απολογισμός αυτές τις μέρες από μια νέα φυσική καταστροφή. Άναυδη η ανθρωπότητα παρακολουθεί τα γεγονότα στην Ιαπωνία. Πριν μερικά χρόνια Αϊτή, Χιλή, νωρίτερα Ινδονησία. Τελειωμό δεν έχουν αυτές οι φυσικές καταστροφές. Ή απλά είναι κάτι το φυσιολογικό που η σημερινή ανθρώπινη κοινωνία, λόγω της πολυπλοκότητάς της αλλά και της απόλυτης προσήλωσής της στην ιδέα του κυρίαρχου ανθρώπου αδυνατεί να κατανοήσει και κατ’ επέκταση να αντιμετωπίσει.
Δεν έφτανε η μανία του εγκέλαδου και της θάλασσας, ήρθε να προστεθεί και η απειλή της ανθρώπινης παράνοιας με την μορφή του φόβου αλλά και της πραγματικότητας της ραδιενέργειας. Δεν βάζει βλέπεις ο άνθρωπος μυαλό, θεωρεί πως με την τεχνολογία μπορεί να τα ελέγξει όλα. Μόνο που στην πράξη, τον κίνδυνο ατυχήματος ποτέ δεν τον εκμηδενίζει, απλά τον ελαττώνει λίγο, μόνο λίγο. Και ύστερα θεωρεί πως «έγινε θεός». Μόνο που στα υπόλοιπα ατυχήματα, που γίνονται και αυτά πολύ συχνά, ο κίνδυνος είναι (σχετικά) εντοπισμένος στο χώρο και το χρόνο, ενώ στην πυρηνική ενέργεια ο κίνδυνος διαχέεται και στο χώρο, αλλά και στο χρόνο.
Τον ψυχρό πόλεμο λοιπόν ο άνθρωπος προσπάθησε να τον εγκαταλείψει, δεν ήθελε το φόβο μάλλον, αν και τελικά δεν είναι σίγουρο ότι τον εγκατέλειψε πραγματικά κι οριστικά. Όμως τα πυρηνικά συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί και κρύβει τους φόβους του κάτω από το χαλάκι, τα δικηγορίστικα «αναπόδεικτων επιβλαβών συνεπειών» επιχειρήματα και την ιδεοληψία του κυρίαρχου. Έτσι, για να στρουθοκαμηλίσει λίγο κι αυτός, και να επωφεληθεί πρόσκαιρα καλύπτοντας την αμετροεπή δίψα του για ενεργειακή σπατάλη, και σπατάλη γενικότερα, και όταν έρθει η μέρα της κρίσης, τα φαινόμενα θα χαρακτηριστούν ακραία και απίθανα. Βλέπεις η κοντή μνήμη του τον βοηθάει να μην λογαριάζει τη συχνότητα με την οποία συμβαίνουν τα δήθεν απίθανα…
Και φτάνει μία των ημερών που ο σώφρων άνθρωπος αρχίζει κι αναρωτιέται γιατί ακριβώς είναι πολιτισμός να μην στέλνει στην κρεμάλα όσους παίζουν με τις τύχες του απλού κόσμου, ψιθυρίζοντάς τους λόγια μειλίχια για τα καλά και κρύβοντάς τους τους κινδύνους κάτω από το χαλάκι, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί το παρόν μοντέλο «ανάπτυξης» και η παρούσα ιδεοληψία του κυρίαρχου. Βλέπεις, μπροστά στο κέρδος και την σπατάλη τίποτε άλλο σήμερα δεν έχει σημασία. Κι ας διατείνονται κάποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως τίποτε δεν μπαίνει πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Μόνο ένας ολόκληρος κατάλογος από πράματα που όμως τον έχουν σμικρύνει και κρύψει κάτω από το χαλάκι του υποσυνείδητου.
Και καθημερινά, αφού πρώτα όλοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως ο άνθρωπος είναι πάνω απ’ όλα, ευτυχείς για την προσφορά τους στον ανθρώπινο είδος, επιδίδονται ασύστολα στην εξυπηρέτηση του χρηματοοικονομικού και της τσέπης τους πατώντας επί πτωμάτων και αδιαφορώντας για ανθρώπους και συνέπειες. Για το καλό του ανθρώπου πάντα, και στο όνομα της ανθρωπότητας…
Και λεγόμαστε άνθρωποι, με μυαλό και αισθήματα…

8 σχόλια:

  1. To χειρότερο είναι ότι ενώ πλέον η επιστήμη και η τεχνολογία μας έχουνε δώσει εναλλακτικές λύσεις που δεν υπήρχανε πριν από αρκετά χρόνια, το πυρηνικό λόμπυ καθορίζει ακόμα την τροπή των πολιτικών αποφάσεων μιας και όλα λειτουργούν πάνω σε ένα χρηματοοικονομικό μοντέλο που δεν λαμβάνει υπόψην του έναν ηθικό και ανθρωπιστικό προσανατολισμό. Και άμα προσέξεις, προσανατολίζουν το θέμα κυρίως όσον αφορά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που είναι η βάση των επιχειρημάτων, ενώ παραβλέπεται ο παράγοντας της επικινδυνότητας και της μη αναστροφής των αποτελεσμάτων ατυχήματος. Βέβαια, στη ζυγαριά μπαίνει κυρίως το ρίσκο της υπερθέρμανσης του πλανήτη vs το ρίσκο ατυχήματος, και μάντεψε ποιό βρίσκουν να είναι πιο μικρό...
    Δες και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σκέψου ότι στην Ιαπωνία υπήρχαν αρχικά ισχυρές διαφωνίες (για ευνόητους λόγους) για την κατασκευή τους. Πάντα ήταν μπροστά και είναι τα καλύτερα λόγω της σεισμικότητας. Ωστόσο, και πάλι τίποτα δε σε προετοιμάζει από τη μανία και την καταστροφή της φύσης.

    Και σήμερα στην Ελλάδα που γίνεται λόγος/προπαγάνδα για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, πολλοί θέλουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ολο λενε οτι ολα ειναι υπο ελεγχο μεχρι να γινει το μπουμ..

    θυμασε και η περιπτωση με τα πετρελαια της ΒΡ τιποτα ελεγε δεν θα συμβει μεχρι που μολυνε τον μισο υποθαλλασιο και μη πληθυσμο της γης

    οσο σπειρει ο ανθρωπος με κινητρο τα λεφτα παντα θα θεριζει "καταστροφες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/3/11 2:07 π.μ.

    Δεν ξέρω ποιος ισχυρίζεται ότι η ανθρώπινη ζωή μπορεί να υπερισχύει του κέρδους, αλλά όποιος κι αν το λέει, σίγουρα δεν το εννοεί.
    Δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που για εμάς είναι αιώνες (που κάνει να καθαρίσει μια ραδιενεργός περιοχή) για τον ζωντανό οργανισμό γη είναι μερικά λεπτά. Η ματαιότητα φαίνεται ξεκάθαρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν υπολογίζουμε ανθρώπους, μόνο νούμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/3/11 10:07 μ.μ.

    Έχεις δίκιο, τελειωμό δεν έχουν αυτές οι φυσικές καταστροφές – και η καταστροφολογία επίσης [ θα το λεγα και στην λαικήν (δλδ εδώ ο κόσμος χάνεται και .. )αλλά είπα να χρησιμοποιήσω ένα πιο επιστημονικό λόγο ;)]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι ο στρουθοκαμηλισμός, κι η αναισθησία, και η αμετροέπεια, και η αδηφαγία! Μακρύς ο κατάλογος αμαρτιών που θα πληρώσουν τα παιδιά μας :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...