Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Άρωμα ανατολής…

Μερικές από τις ελληνικές «υπεραγορές» αρχίζουν να θυμίζουν όλο και περισσότερο τα ανατολίτικα παζάρια. Όχι όμως επειδή σε αυτές γίνεται κάποιο παζάρι, για την ακρίβεια, στα ελληνικά «σούπερ μάρκετς» το παζάρι είναι αδιανόητο. Αλλά στον εξωτερικό χώρο θα βρεις σίγουρα κάποιον «βαστάζο» να σου προτείνει με δουλοπρέπεια να σου μεταφέρει τα ψώνια και κυρίως να παραλάβει το καλάθι να το γυρίσει πίσω στην «ουρά» του, για να πάρει φυσικά το πολυπόθητο ευρώ που συνήθως βρίσκεται «εγκιβωτισμένο» στην «ασφάλεια» του καροτσιού. Ναι, ευρώ, μιας και οι υποδιαιρέσεις του είναι απαξιωμένες στην ελληνική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να σπανίζουν στο ελληνικό πορτοφόλι. Αυτό το σκηνικό προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με την απέλπιδα προσπάθεια των ελλήνων να αποτινάξουν κάθε ρετσινιά «ανατολίτη» από επάνω τους, παρότι οι ανατολίτικες συνήθεις τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης στη χώρα, και να ομοιάσει στους ευρωπαίους αποικιοκράτες…
Να μια πολύ ενδιαφέρουσα παραξενιά της ελληνικής πραγματικότητας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι «ζητιάνοι» αυτού του τύπου είναι ελληνικής καταγωγής και όχι μετανάστες, ή λαθρομετανάστες, όπως θα υποστήριζε επιπόλαια κάποιος. Αντίθετα, οι τελευταίοι, μάλλον περισσότερο με την «ρακοσυλλογή» και την ανακύκλωσή των ασχολούνται!
Στο εσωτερικό τώρα αυτών των υπεραγορών, όπου το παζάρι είναι πέρα κάθε φαντασίας, θα βρεις ράφια γεμάτα από αγαθά. Αγαθά με ξενικές, αλλά και ελληνικές ονομασίες. Αγαθά από εταιρίες που είναι ελληνικές και προτιμάς να υποστηρίξεις, αν όμως κοιτάξεις καλύτερα θα δεις ότι απλά συσκευάζουν προϊόντα, το ρυζάκι, η φακή, το φασολάκι, όλα αυτά προέρχονται από κάπου που απροσδιόριστα χαρακτηρίζεται ως «ευρωπαϊκή ένωση», ή ακόμα πιο μακριά.
Η φακή!!!;;;
Μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις, και κυρίως σε μικρές αλυσίδες «υπεραγορών», θα βρεις μαζί με το εισαγόμενο, κατά προτίμηση κάπου σε χαμηλότερο ράφι, να υπάρχει και μια συσκευασία, λίγο διαφορετική, που να περιέχει ελληνική φακή! Εν τέλει, ακόμα και να θες να υποστηρίξεις τα ελληνικά προϊόντα κόντρα στους «νόμους της αγοράς», μιας θα τα βρεις τουλάχιστον 10% ακριβότερα από τα εισαγωγής, άρα δεν θα πάρεις το φθηνότερο, κάτι που είναι απόλυτα υγειές εν τέλει (το να πηγαίνεις κόντρα στους νόμους της αγοράς), δυσκολεύεσαι να το κάνεις. Σε δυσκολεύει η ίδια η μέθοδος προώθησης προϊόντων είτε των εταιριών, είτε των «υπεραγορών». Τελικά, η «φήμη» των εταιριών και η «καταναλωτική συνείδηση» χτίζονται με βάση τον καταναλωτή, ή με βάση τις ορέξεις των εταιριών; Προφανώς και ο μύθος είναι πως ισχύει το πρώτο, ενώ η πραγματικότητα είναι πως ισχύει το δεύτερο.
Κοντολογίς, θέλει προσπάθεια να πας κόντρα στις αγορές και έτσι να καταφέρεις να γίνεις μια υγιής οικονομία και να «ξελασπώσεις», με βάση τους κανόνες των αγορών…
Άλλο οξύμωρο…
Και το ερώτημα είναι: αν είναι τόσο εμφανές ότι τελικά οι νόμοι της αγοράς ούτε είναι ποτέ δυνατό να τηρούνται (και μετά λένε πως η Ελλάδα είναι βουτηγμένη στην «παρανομία»), αλλά ούτε μπορούν να δώσουν ποτέ λύσεις, γιατί οι αγορές τοποθετούνται μόνιμα, τα τελευταία χρόνια, πάνω από την πολιτική;
Και εν τέλει, η ελληνική κοινωνία έχει πραγματικά αποφασίσει ποιό δρόμο θέλει να ακολουθήσει;

9 σχόλια:

  1. Η κοινωνία δίνει προτεραιότητα στην πολιτική. Η πολιτική δίνει προτεραιότητα στις αγορές. Μόνο που αγορές = πολυεθνικές και οίκοι αξιολόγησης που, σύμφωνα με όσα μας λένε οι πολιτικοί, αυτοί φταίνε για το κακό μας χάλι.
    Απλό δεν είναι ;)


    (αλήθεια, τι εννοείς "ελληνική κοινωνία"; πιστεύεις ότι υπάρχει;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σιγουρα οι εταιριες κανουν κουμαντο ..
    βασικα δεν υπαρχει και ενα πλαφον εστω οπως εχουν οι αλλες ευρωπαικες χωρες ...εδω σε λιγο το γαλα θα παει και 2 ευρω ..

    παντως αρχιζω να ειμαι της αποψης οτι οι επιχειρηματιες και οι εταιριες εχουν τσιρακια τους πολιτικους και οχι το αναποδο καθως το χρημα κυβερνα και οι εταιριες το εχουν

    ειδικα στην ελλαδα οι νομοι ηταν και ειναι μονο στα χαρτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε κουμπαρούλα μου, λες να μην υπάρχει καν ελληνική κοινωνία;
    (Να πάθουμε κρίση ταυτότητας τώρα ή μετά;)
    Παραξενεύομαι, πώς ακριβώς το εννοείς;

    Ε όχι βρε σκώληξ μου και τσιράκια οι πολιτικοί!
    [Άργησες να το πάρεις χαμπάρι! Κρύβε λόγια τώρα γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε ξανανοίγει η μακρόνησος!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κοινωνία δεν προϋποθέτει ένα σύνολο, μια ολότητα, ένα κάτι τέτοιο; Αυτό το πράγμα που είναι ο καθένας για την πάρτη του, εμένα τουλάχιστον, δεν μου μοιάζει για κοινωνία.
    (και ναι, την κρίση ταυτότητας την έχω πάθει.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχει σημασία να σημειώσουμε ότι συχνά οι τιμές που θεωρούνται/είναι υψηλές ελληνικών προϊόντων δεν οφείλονται ούτε στο λεγόμενο εργατικό κόστος ούτε στο κόστος παραγωγής, αλλά στην υπερβολική τιμή πώλησης του κατασκευαστή/μεταποιητή που θέλει να βγάλει υπερκέρδη (στοχεύοντας σε πολυεθνικά κέρδη) βραχυπρόθεσμα. Οι αγροτικοί παραγωγοί πωλούν φτηνά, αλλά θυμόμαστε τα καρτέλ γάλακτος και τους κουμπάρους. Ομοίως και σε κάθε τομέα. Η στενόμυαλη λογική της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, η τρομακτική εσωτερική γραφειοκρατία της μεγάλης επιχειρηματικότητας καθώς και οι δυσανεξίες της κρατικής διοίκησης αυξάνουν τις τιμές και διαμορφώνουν ένα κλίμα κανιβαλισμού από πλευρά ελληνικής παραγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμπληρώνοντας τον δειμο θα πω πως πολλες φορες οι τιμες των εγχωριων προιοντων ανεβαινουν απο τα ...μεταφορικα, καθως ειναι πιο φτηνα να ερθει ενα προιον στην Αθηνα απο ..την Κινα παρά από την Μακεδονία πχ.

    Ευκολο ειναι να καταλάβουμε γιατι η κυβερνηση κυνηγά την "απελευθερωση" και γιατι βρισκει τετοιες λυσσαλέες αντιδράσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εμ, γιαυτό ξεσκίστηκαν οι ξένες αλυσσίδες να αγοράσουν τα σουπερμάρκετε.
    Τι νομίζεις πως θα έβγαζαν φτηνότερα τα ελληνικά;
    Το κακό είναι πως ακόμα κιαν βρεις μποστάνι να προμηθεύεσαι τα λαχανικά και τα φρούτα σου επιτόπου,είναι τόση η λαιμαργία του παραγωγού, που μόνο το πείσμα και η μαλακία σου , σε κρατάνε να συνεχίσεις να ψωνίζεις κατευθείαν απ το χωράφι.
    π.χ
    ζαρζαβατικα το καλοκαίρι απο χωράφι επιτόπου αγορά,ούτε 30 λεπτά λιγότερο απ το μανάβη.
    Φασόλια ξερά από την αριδαία από τον παραγωγό (μη συζητάμε βέβαια γιά εφορίες και μαλακίες ) 6 ευρά το κιλό.
    Γάμησέ τα άραψ
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν θες να βρίσκεις αμιγώς ελληνικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, θα φας διπλάσιο χρόνο εκεί μέσα και θα φύγεις χωρίς να'χεις πάρει αυτά που χρειάζεσαι. Το'χω πάθει.

    Τώρα για το δρόμο της ελληνικής κοινωνίας, προς το παρόν πολύ κατηφορικός είναι και κακοτράχαλος. Κάτι σε γκρεμό θυμίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προϋποθέτει κουμπαρούλα μου, μια ολότητα, ε αυτή υπάρχει, σίγουρα δεν είναι όπως θα τη θέλαμε, σίγουρα δεν είναι «σύμφωνη» με τις αρχές της συμπόρευσης και αλληλεγγύης, αλλά δεν παύει να είναι κοινωνία.

    Θέλω να ελπίζω Μάνο μου πως άμα βρεις πού και ποια είναι τα ελληνικά, τη δεύτερη φορά θα είναι πιο γρήγορο το ψάξιμο!

    Δείμο, Ζαπ και δημητρούλα μ’, περίμενα εναγωνίως να ακουστούν και οι δύο οπτικές για να μπορέσω να πω πως έχετε και οι δύο δίκιο, και οι δύο άδικο!
    Ε να μην είμαι και εγώ λίγο οξύμωρος; Τόσα πια τα οξύμωρα της ελληνικής πραγματικότητας!
    Το ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι στενόμυαλη είναι κάτι που δεν χωρά αμφιβολία. Το ότι και οι μεσάζοντες ανεβάζουν τις τιμές και κερδοσκοπούν επίσης δεν χωρά αμφιβολία. Το ότι τα ελληνικά προϊόντα όμως δεν μπορούν να είναι φθηνότερα από πολλά εισαγωγής είναι και αυτό κάτι που δεν χωρά αμφιβολία. Βλέπετε υπάρχουν οι εξής αλήθειες: Οι έλληνες παραγωγοί σίγουρα μόλις βρουν ευκαιρία θα προσπαθήσουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω και να ξελασπώσουν και από τη χασούρα των καρτέλ των μεταποιητών. Οι έλληνες μεταφορείς και μεταποιητές, η χειρότεροι επιχειρηματικοί κλάδοι της Ελλάδας, ξέρουν μόνο από κερδοσκοπία, έχουν βέβαια το ελαφρυντικό πως είναι έμποροι και ως έμποροι κανείς δεν περιμένει να είναι ηθικά στοιχεία. Αλλά υπάρχει και η Τρίτη αλήθεια που λέει πως η ελληνική πραγματικότητα έχει γενικότερα και «πληθωρισμένες» τιμές, αλλά και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από ένα σωρό άλλες χώρες από τις οποίες εισάγει προϊόντα η ευρωπαϊκή ένωση. Το να περιμένεις τα ελληνικά προϊόντα να συναγωνίζονται τα αιγυπτιακά, τα κινέζικα, τα αργεντίνικα, κοκ, είναι σαν να περιμένεις πως οι παραγωγοί, μεταποιητές και πωλητές θα έχουν το βιοτικό επίπεδο αυτών των χωρών! Επιπλέον, τα καύσιμα είναι δυστυχώς πολύ φθηνά, για να ισοσταθμίσουν την διαφορά ανάμεσα στο βιοτικό επίπεδο των εμπορευόμενων μερών. Ναι, τα καύσιμα είναι πολύ φθηνά, μέχρι να ακριβύνουν αυτά, ή μέχρι να εξισωθούν τα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο, η τοπική ανάπτυξη θα γίνεται μόνο κόντρα στους νόμους της αγοράς. Μετά, απλά η παγκοσμιοποίηση θα πάρει άλλη τροπή!
    Μέχρι τότε λοιπόν, θα πρέπει να αγοράζουμε ακριβότερα ελληνικά προϊόντα, ή να έχουμε μηδενικό κοινωνικό ιστό και ισχνό έως ανύπαρκτο ελληνικό κράτος. Με την προϋπόθεση βέβαια και οι έλληνες παραγωγοί να βάλουν μυαλό αν και δεν το βλέπω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...