Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006

Στάχτη και μπούλμπερη...

Τώρα που έμειναν τα αποκαΐδια η οργή των πρώτων ωρών κόπασε και έγινε "λογικός" θυμός και μεγάλη θλίψη. Ξεκίνησε και το γαϊτανάκι απόδοσης ευθυνών. Πραγματικά δεν αξίζει ν' ασχοληθεί κανείς με την "ολιγωρία" της πολιτείας όπως εκφράζεται από τα κανάλια και την (απολύτως δικαιολογημένη) αγανάκτηση του κόσμου. Η ρετσινιά της "ολιγωρίας" ούτως ή άλλως έχει κολλήσει στην ελληνική πολιτεία και είναι δεδομένη ως ένα βαθμό, όπως επίσης είναι δεδομένη και η υπερβολή των δημοσιογράφων στα λόγια (τα πάντα για την τηλεθέαση) και των Ελλήνων στις αντιδράσεις τους.

Σίγουρα δεν είναι απαραίτητη η έπαρση της πολιτείας όσον αφορά στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της δράσης. Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικότεροι και πιθανότατα φέρουν και ευθύνη για την αρχική αργοπορία και την έλλειψη συντονισμού. Ούτε όμως χρειάζεται να κατηγορούμε τους πάντες για αδράνεια. Οι απλοί πυροσβέστες, στρατιώτες, πιλότοι και συνοριοφύλακες, ή άλλα σώματα, που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις είμαι απόλυτα σίγουρος ότι έδωσαν όλο τους το είναι στην κατάσβεση της φωτιάς (την ίδια αγανάκτηση και θλίψη με όλους εμάς νοιώθουν άλλωστε, την ίδια στενοχώρια ένοιωθαν βλέποντας την φωτιά με όλους μας) και είμαι και πεπεισμένος ότι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ να σβήνουν φωτιές, δεν ξέχασαν από τότε που ήμουν στο ΠΝ και εκπαιδευόμουν στην πυρασφάλεια δεξαμενών καυσίμων και κλειστών χώρων, τότε που σβήναμε τις φωτιές στο Χορτιάτη ή τότε που οι γνωστοί μου πυροσβέστες και συνοριοφύλακες αγωνίζονταν σε κατασβέσεις ανά την Ελλάδα.

Μια φωτιά, αν ανάψει και φουντώσει, σβήνει πολύ δύσκολα. Ακόμα και ο θεός ο ίδιος θα δυσκολευτεί να σβήσει μια φωτιά που έχει επεκταθεί αρκετά, ενώ φυσούν ισχυροί άνεμοι, ενισχυόμενοι από την ίδια την φωτιά (ο zuperman δεν θα δυσκολευόταν αλλά οι νοήμονες άνθρωποι δεν πιστεύουν σ' αυτόν ή την δυνατότητα του ανθρώπου να τον φτάσει). Από την στιγμή που η φωτιά φούντωσε, σε τέτοιες συνθήκες, η κατάσβεσή της ήταν πολύ δύσκολη, άθλος κανονικός.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απουσία ευθυνών της πολιτείας. Μπορεί να άργησαν να αντιδράσουν, αν όμως όντως την ώρα εκδήλωσης στην Θεσσαλονίκη είχε μπουρίνι (δεν το γνωρίζω) τότε τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να σηκωθούν. Το να χάσουμε ζωές και 1-2 αεροπλάνα θα χειροτέρευε την κατάσταση. Σίγουρα βέβαια, αν ορισμένα αεροσκάφη θέλαν συντήρηση λόγω συμπλήρωσης ωρών πτήσης, μπορούσαν τα την έχουν εκτελέσει νωρίτερα, αφού γνώριζαν ότι θα επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες τουλάχιστον 1 εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να έχουμε όλο το στόλο "ετοιμοπόλεμο". Επίσης καλό θα ήταν να είναι οι δρόμοι ανοιχτοί για τα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά μέσα στον πανικό που επικρατούσε στην περιοχή τί να κάνουν οι άνθρωποι; Ωραία μιλάμε από μακριά, αλλά δύο φορές που έχω βρεθεί πλάι σε μέτωπα ήταν τέτοια η εμπειρία που δύσκολα διατηρείς την ψυχραιμία σου. Η τεράστια ευθύνη όμως της πολιτείας βρίσκεται αλλού.

Εμείς λοιπόν οι ελληνάρες (εντελώς σοβινιστικά) έχουμε ένα ρητό που λέει: "Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν" (κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το καταστείλειν, γενικότερα, σε όλα τα θέματα.). Στην περίπτωση της φωτιάς αυτό γίνεται: "Κοίτα μην ανάψει, ή άντε σβήσ'τη όσο είναι φλόγα. Όταν γίνει πυρκαγιά δεν σβήνει πριν κάψει". Ένα ρητό, που στην όλη (μικρή) εμπειρία που έχω από φωτιές τηρούμε (και αποδεικνύεται) κατά γράμμα. Εδώ και η τεράστια λοιπόν ευθύνη της πολιτείας. Στην πρόληψη και στην ικανότητα άμεσης επιτόπιας αντίδρασης.

α) Γιατί δεν έχουμε για το καλοκαιρινό τρίμηνο περιπολία δύο δασοφυλάκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο;
β) Γιατί δεν υπάρχει ανά στρέμμα δασικής έκτασης ένα βαρέλι ΓΕΜΑΤΟ (και όχι διακοσμητικό) νερό για να μπορεί η περίπολος (α) να σβήσει την σπίθα την ώρα που δημιουργείται;
γ) Γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, ακόμα και μέσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις (αφού και τέτοιες κάηκαν), ώστε να μην μπορεί να επεκταθεί η φωτιά που ξέφυγε το (β);
δ) Γιατί όσοι έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλάι σε δασικές δεν υποχρεώνονται να τηρούν μόνοι τους τα ανωτέρω (α), (β) και (γ), αφού είναι προς όφελος τους (μόνο αποζημιώσεις ξέρουν να ζητούν, ευθύνες μηδέν);
ε) Γιατί δεν προσλαμβάνουν το απαιτούμενο προσωπικό, αλλά προσπαθούν να κάνουν τα πάντα πρόχειρα (κρατάν λεφτά για να προσλάβουν σε γραφεία -να κάθονται- τα «του χρώματος παιδιά»);

Χρήματα υπάρχουν. Αποδεικνύεται αφού έχουμε χρήματα για αποζημιώσεις. Άλλωστε το κόστος της φωτιάς τελικά αποβαίνει μεγαλύτερο του κόστους πρόληψης. 70 τ.χλμ. που κάηκαν κόστιζαν λιγότερο από 3 μήνες μισθούς για 420 άτομα; Ακόμα και πολλά να υποτεθεί πάντως ότι είναι (σε σχέση με τις σπατάλες τους; μπααα..) έστω ανά 2,3 ή και 5 τ. χλμ. να μπει περίπολο. Χρόνος επίσης υπάρχει. Δεν είναι δικαιολογία η καραμέλα: Αυτά παραλάβαμε. Μιλώντας για την σημερινή κυβέρνηση (τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την προηγούμενη) δεν χρειάζονται 3 χρόνια για την υποδομή. Σε 2 μήνες στήνονται τα βαρέλια, σε 1 μήνα εκπαιδεύεται άριστα εποχικό προσωπικό πρόληψης. Σε 1 βδομάδα γίνονται αντιπυρικές ζώνες (εδώ γίνονται αυθημερόν απ' το στρατό όταν χρειάζεται). Παρολ' αυτά η πιπίλα της πολιτείας και τώρα και παλιότερα είναι "μα με αυτά που παραλάβαμε... φταίνε οι προηγούμενοι...". Αυτό ακριβώς είπε και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στις 23 Αυγούστου στον ΑΝΤ1! Και καλά έκανε ο Α. Κανάκης και του είπε (για πρώτη φορά δημόσια σε παράθυρο, ν' αγιάσει το στόμα του) ότι είμαστε ηλίθιοι και φταίμε που τους ακούμε και δεν τους μουντζώνουμε όλους την ώρα της κάλπης. Ο λαός δεν τους ψήφισε για να συγκρίνονται με τους προηγούμενους και να απενοχοποιούνται επειδή "αυτοί που δεν τα έκαναν δεν δικαιούνται να ομιλούν". Τους ψήφισε για να πράξουν, μέσα σε 4 χρόνια, που είναι πολλά για να διορθώσουν ένα μεγάλο μέρος από τα "κακώς κείμενα" αν δουλέψουν και δικαιολογήσουν το μισθό τους, αντί να δικαιολογούν καθημερινά την αδράνειά τους αυτοεκθιάζωντας τις (ανύπαρκτες) ικανότητές τους. (Βέβαια αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν να είναι δραστήρια μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από αδρανείς πολίτες, αλλά αυτό είναι άλλο _μεγάλο_ θέμα...)

Καλό θα ήταν να το καταλάβουν καλά τα δύο "κόμματα εξουσίας" και τα υπόλοιπα της χώρας. Γιατί αν συνεχίσουν τα μπαλάκια ευθυνών μεταξύ των χαρτογιακάδων τους, αντί να κάνουν σωστά την δουλειά που τους αναθέτει ο λαός, θα βρεθούμε καμιά μέρα με κυβέρνηση Λεβέντη και δεν θα ξέρουμε ούτε εμείς πως έγινε αυτό (έχει πεθάνει και ο Ζίγδης που τα έλεγε κι ωραία :p).

Η ευθύνη ανήκει στην πολιτεία, σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 10ετιών. Ας σταματήσουν τις γελοίες (αμμώδεις και μη-) δηλώσεις και ας αποδεχθούν τις ευθύνες τους γιατί απλά γελοιοποιούνται και μόνο ντομάτες τους αρμόζουν με όσα λεν. Η ευθύνη ανήκει και στον λαό γιατί στο τέλος κάθε τετραετίας τελικά έχει ξεχάσει όσα του υποσχέθηκαν, όφειλαν να κάνουν, αλλά δεν πραγματοποίησαν.

18 σχόλια:

  1. Άστα αυτά τα κουλτουριαρέικα Darth. Για όλα φταίει το σύννεφο που δεν έσβησε την φωτιά. Το είπε και η Υπουργάρα: "πίστευα ότι το μπουρίνι θα φτάσει εκεί και θα σβήσει την φωτιά"


    Τι να λέμε ΄τωρα....

    Τον είδες κι εσώ τον Κανάκη;;;;

    Ήρωας (που συγκρατήθηκε σε κόσμια επίπεδα)

    Σ;((((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρε δεν πάτε να χεστείτε μια έχουμε όλοι την ευθύνη την άλλη έχει η κυβέρνηση την ευθλυνη.

    εγώ δεν έχω καμιά εθυύνη ρε, ούτε καμιά φωτιά έβαλα ούτε καμιά κυβέρνηση ψόφησα (ναι, ψόφησα!) ούτε αυθαίρετο θα χτίσω!!

    ΟΥΦ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φταίει ο λαός γιατί δεν έμαθε τον χορό της βροχής, αλλά και το κράτος που δεν το δίδαξε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/8/06 1:28 μ.μ.

    Και μη ξεχνάμε... ΠΑΝΤΑ φταίει και ο Χατζηπετρής!
    Έρμη Ελλαδίτσα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την αγαπημενη μου πιπιλα την ξερεις: οσο δεν εφαρμοζονται οι νομοι, τοσο θα καιγονται τα δαση. Ακομα και αν βαλεις εναν πυροσβεστη με ενα βαρελι νερο διπλα σε *καθε* δεντρο, ακομα και τοτε θα καιγονται. Γιατι; Γιατι ο οποιοσδηποτε ξερει οτι μπορει να χτισει την βιλλα του και να βοσκησει το κοπαδι του [*] στα καμμενα ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΣ.

    [*] πολλες φωτιες μπαινουν προς δημιουργιαν νεων βοσκοτοπων. Οι βοσκοι ειναι ως γνωστον ταπεινοι και καταφρονεμενοι μεροκαματιαρηδες, αρα εχουν το ατιμωρητο στην Ελλαδα.

    Αντι να συζηταμε περι ευθυνων, τι θα ελεγες να γκρεμιζαμε ΟΛΑ τα αυθαιρετα που εχουν χτιστει σε καμμενα την τελευταια 40ετια;
    Τι θα ελεγες να οργανωναμε μια ομαδα πολιτων που θα τιμωρουσε τους παραβατες; Μεθοδοι αυτοδικιας υπαρχουν πολλες.

    Στο προηγουμενο ποστ σχολιασες οτι, αν ειχες μια ατομικη βομβα, δεν θα δισταζες να την ριξεις στην Ν.Υ. και να σκοτωσεις τα 15 εκατομμυρια ανθρωπους που ζουν εκει. Αφου λοιπον εισαι τοσο αποφασισμενο παλληκαρι, γιατι δεν παιρνεις 5 πετρες να τις ριξεις στα τζαμια της παρανομης βιλλας; Γιατι δεν παιρνεις ενα τζιπ να γκρεμισεις το παρανομο μαντρι;
    Ολη η Ελλαδα ειναι γεματη καμμενες περιοχες με κτισματα πανω.
    Μην μου πεις οτι δειλιαζεις μπροστα στις συνεπειες. Εδω δεν δειλιαζεις απο τις συνεπειες του φονου 15 εκ. ανθρωπων (στο προηγουμενο ποστ γραφεις "παιρνω την ευθυνη"). Οι συνεπειες στο να ριξεις 5 κοτρωνια ειναι πολυ μικροτερες απο το να ριξεις βομβες.
    Ξεκινα λοιπον. Εγω που ειμαι δειλος και δεν αυτοδικω [*], θα σε υποστηριξω.

    [*] ψευδομαι στα περι αυτοδικιας αλλα τεσπα - μην το κανουμε θεμα ;-)

    Παιδεια δεν ζητας ολην την ωρα; Ιδου αριστο εκπαιδευτικο μετρο: οποιος εχτισε παρανομα τιμωρειται αμεσα και σκληρα.
    Ειτε απο το κρατος βασει του υπαρχοντος νομου (αυτο προτεινω εγω ολη την ωρα),
    ειτε απο εσενα (αυτο ταιριαζει καλυτερα στην δικη σου νοοτροπια).

    Προσωπικα αδιαφορω ποιος θα ειναι ο τιμωρος. Αρκει να μαθουν καποτε οι ελληνες, οτι οποιος παραβαινει τον νομο τιμωρειται.

    Υ.Γ. Και μιας και ξεκινας να επιβαλλεις τον νομο στην Ελλαδα, φροντισε σε παρακαλω τα αδεσποτα και τα σκουπιδια. Και για τα δυο υπαρχουν αναλογοι νομοι, που καταπατουνται καταφωρα παο τους περισσοτερους ελληνες.
    Υ.Υ.Γ. Και το κυκλοφοριακο μην ξεχασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκεφτομαι να σου δωσω αλλο ενα κινητρο:
    Αν καταφερεις
    α) να λυσεις το κυκλοφοριακο
    β) να μην υπαρχουν σκουπιδια στις θαλασσες μας και σε ολους τους δημοσιους χωρους
    γ) να ζουν ολα τα ζωα στην πατριδα μας κατω απο αξιοπρεπεις συνθηκες - φυσικα οχι σαν αδεσποτα

    (τα παραπανω με αυξουσα σειρα σπουδαιοτητας)
    Τοτε......

    1) Θα τα βροντηξω ολα εδω περα και θα γυρισω στην Ελλαδα.
    2) Θα αναιρεσω δημοσια οτι εχω πει κατα της χωρας και των ανθρωπων της.

    Εεεεε, μην μου πεις. Τωρα εχεις ισχυροτατο κινητρο δρασης ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. επίσης να πω ότι δεν έχει καμιά δουλειλα το κράτος να δίνει αποζημιώσεις. ας τα ασφαλίζανε τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. δεν είναι οι φόροι για αποζημιώσεις από φωτιές και όαλ αυτά που βγαίνουμε κάθε τρεις και λίγο και φωνάζουμε "πού είναι το κράτος" .

    σε δυο μήνες που θα έχει τις πλημμύρες, πάλι θα βγούνε και θα φωνάζουν για αποζημιώσεις, σε 4 μήνες με τα χιόνια μια από τα ίδια. την άνοιξη θα ρίξει χαλάζι θα καταστραφούν οι σοδειές, πάλι τα ίδια.

    ώχου δεν πα να τα κάψετε όλα;; αυτό σας αξίζει προφανώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/8/06 3:41 μ.μ.

    Darthiir the abban said:
    Αγαπητοί εν τω εξωτερικώ vas και captain, κανείς δεν έριξε την ευθύνη σε εσάς. Εσείς ως γνωστών δεν έχετε ουδεμία ουσιαστική σχέση με το ελλαδιστάν των σοβινιστών ελληνάρων και αν μπορούσατε δεν θα είχατε ούτε και τυπική πέραν της επαγγελματικότατης δυσφημίσεως. Το ελλαδιστάν σας έχει ηδη απαλλάξει πάσας ευθύνης.

    Συνεχίζεις να προτιμάς την καταστολή (ως μη-ελληνάρας) από την πρόληψη. Ο υποφαινόμενος σοβινιστής ουδέποτε είχε πρόβλημα με την εφαρμογή των νόμων. Άλλωστε την επιζητά και σε κρατικό αλλά και σε διακρατικό επίπεδο. Η διαφορά του είναι ότι σε κρατικό επίπεδο θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ενώ στο διακρατικό δεν υπάρχει. Επίσης θεωρεί ότι και στις δύο περιπτώσεις λύση είναι η άρση των αιτιών και η παιδεία και τις επιζητά (πάμπολλες φορές την ζήτησε και για λογαριασμό των αμερικάνων). Επίσης ο υποφαινόμενος αναγνωρίζει την ανάγκη εφαρμογής τιμωρίας και στα δύο επίπεδα (και αποδέχεται ότι αδρανώντας φέρει ευθύνη και μπορεί να αποτελέσει στόχο της τιμωρίας), ανάλογης πάντα του εγκλήματος, σε αντίθεση με εσένα που είσαι διατεθημένος να τρομοκρατήσεις τους οδηγούς που περνούν με κόκκινο, με ευνουχισμό, αλλά δεν δέχεσαι τις μορφές τρομοκρατίας που στοχεύουν εσένα, θεωρώντας τον εαυτό σου άμοιρο ευθυνών. Αν λοιπόν νομιμοποιείς την τρομοκρατία για μερικά πράγματα, τότε δυστυχως για εσένα την νομιμοποιείς για όλα. Ούτως ή άλλως όλοι μας εφαρμόζουμε κατά καιρούς κάποια μορφή τρομοκρατίας, για κάποιο δικό του λόγο ο καθένας. Εσύ πρώτος την ζήτησες για την τιμωρία ενός παραβάτη, ενώ την απαρνείσαι για την τιμωρία θηριωδών. Εγώ τουλάχιστον θεωρώ ότι υπάρχει διαβάθμιση στα εγκλήματα, παρόλ' αυτά αν ευνουχίζω τον παραβάτη, η ατομική είναι ασήμαντη αναλογικά τιμωρία για τους κατάφορους παραβάτες του διεθνούς δικαίου. Πέραν αυτών μην νομίζεις ότι δεν αντιδρώ και σε προσωπικό επίπεδο. Άλλωστε προ εβδομάδος, με αφορμή την εσφαλμένη αποθήκευση εμφιαλωμένων νερών, μια νύχτα προέβην παροτρινόμενος από τρίτους σε μια μορφή "τρομοκρατικής" τιμωρίας λόγω του ότι: "Αυτός δεν βάζει μυαλό κα γίνεται επικίνδυνος στην υγεία των πολιτών, του αξίζει να του τα κλέψουν" (λόγια φανατικού αντιτρομοκράτη, όχι δικά μου, εγώ έδρασα πολύ πολιτισμένα εις διπλούν νωρίτερα). Η τρομοκρατία είναι πάντα τρομοκρατία και οποιαδήποτε μορφή της, όταν χρησιμοποιείται, νομιμοποιεί τις υπόλοιπες, όσο ασήμαντη και αν είναι.

    Να πάμε στους νόμους σου; Ο νόμος ορίζει (ορθώς) ότι σε βατώδη ημιδασική έκταση δασώδους περιοχής επιτρέπεται το χτίσιμο αν διαθέτεις 4 στρέμματα (2 μέχρι πρόπερσυ). Υπάρχουν πολλοί που διαθέτουν τέτοιες εκτάσεις κοντά στα αστικά κέντρα. Ούτε να τους το απαγορεύσεις μπορείς, αλλά αντιθέτως οφελείσαι γιατί αποκτάς έναν δωρεάν φύλακα 24ώρου απασχόλησης. Αυτός όμως που δεν έχει παιδεία θα σου κάψει τα υπόλοιπα τμήματα για να μπεί στο σχέδιο. Τα αυθαίρετα σου έφταιξαν (που είμαι ούτως ή άλλως υπέρ της κατεδάφισής τους, ανεξαρτήτως οικονομικής ευμάρειας του ιδιοκτήτη, αλλά μάντεψε ποιά δεν κατεδαφίζονται); Ασε που αν ξεκινήσω από τους νόμους και μόνο, δεν θα μπορώ να αντιμετωπίσω πάλι τις φωτιές από φυσικά αίτια που στην χώρα μας είναι συχνές και πιό επικίνδυνες (αλήθεια, έχεις ήδη βγάλει πόρισμα για τα αίτια εκδήλωσης ε; καλά εκεί στο εξωτερικό ειστε αποτελεσματικότατοι κριτες!).

    Οι νόμοι είναι γενικοί και αδυνατούν να κρίνουν πτυχές. Η εφαρμογή τους δεν λύνει πολλά (λύνει κάποια δημιουργώντας άλλα), όσο τρομοκρατικά και αν γίνει. Μόνο η παιδεία λύνει.

    Όσο για τις συνεχείς ηθικολογίες απέναντι στην τρομοκρατία, από εσένα ειδικά που έχεις δηλώσει ρητά στο θέμα των οδηγών πως "ο φοβος φυλάει τα έρμα" είναι οξύμωρες. Εγώ τουλάχιστον λέω ότι την κατανοώ από την πλευρά των απελπισμένων που βλέπουν τα παιδιά τους να σφάζονται ενώ η διεθνής κοινότητα (απαρτιζόμενη από εσένα και εμένα) αδιαφορεί. Εσύ και δεν την κατανοείς αλλά και ζητάς την εφαρμογή της!

    Παρεπιπτώντως καπετάνιο μου καλό θα ήταν να μην μου δίνεις αντικίνητρα. Όσο για τις κατηγορίες σου μάλλον πλέον κατάντησαν γραφικές τόσο συνεχείς και επαναλλαμβανόμενες που είναι. Ευγενικότατα σοβινιστικά (για να επιβεβαιώσω το όνομα που μου βγάλατε και να μην σας βγάλω ψεύτες και σας πληγώσω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν σε είπε κανείς σοβινιστή νταλθούλη

    Αγαπητοί εν τω εξωτερικώ vas και captain, κανείς δεν έριξε την ευθύνη σε εσάς. Εσείς ως γνωστών δεν έχετε ουδεμία ουσιαστική σχέση με το ελλαδιστάν των σοβινιστών ελληνάρων και αν μπορούσατε δεν θα είχατε ούτε και τυπική πέραν της επαγγελματικότατης δυσφημίσεως. Το ελλαδιστάν σας έχει ηδη απαλλάξει πάσας ευθύνης.

    Επίσης δεν κάνω καμία δυσφήμηση, εγώ λέω μόνο ό,τι έχω βιώσει στην ελλάδα. Αν έχεις πρόβλημα να το πιστέψεις, στον θεραπευτή σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο δικο σου μπλογκ ως ανωνυμος;;;;

    Ο νομος δεν λεει οτι καθε καμμενη περιοχη ειναι αυτοματως αναδασωτεα και κυρησσεται εθνικος δρυμος;
    Η μηπως αλλαξε κι' αυτο; Χτιζεται ο εθνικος δρυμος (ανεξαρτητως 2 η 4 στρεμματων);
    Αυτο που γραφεις ισχυει για ημιδασικες εκτασεις. Οχι για __καμμενες__ δασικες εκτασεις.
    Και οχι, δεν βγαλαμε τιποτε προωρα συμπερασματα "εμεις του εξωτερικου". Ο νομος περι αναδασωσης δεν εξεταζει τα αιτια της πυρκαγιας. Ο νομος λεει απλα "καμμενο = αναδασωτεο". Τα αιτια της πυρκαγιας δεν τα ξερω φυσικα, ουτε ειναι του αμεσου ενδιαφεροντος τωρα.
    Το πως να μην χτιστει η περιοχη - αυτο μετραει.

    Ασχετως των χαρακτηρισμων: οταν καποιος παραβιαζει τον νομο, ειτε αυτοδικουμε, ειτε ζηταμε απο το κρατος να τιμωρησει οσους παρανομουν. Αλλη λυση δεν υπαρχει.

    Στην προληψη συμφωνουμε. Ποιος δεν θελει την προληψη;
    Στο κυκλοφοριακο ο νομος που λεει να φορας ζωνη στο ΙΧ και κρανος στην μηχανη, αποτελει Προληψη και Παιδεια ταυτοχρονα. Ποιος τον τηρει; Με εξαιρεση εσενα και εμενα, που τον εχουν γραμμενο τον νομο οι υπολοιποι;
    Πιστεψε με, δεν εχω καμμια ορεξη να σου αποδωσω χαρακτηρισμους ("ελληναρα", "σωβινιστη" η οτιδηποτε αλλο). Μιλας για προληψη. Ωραια. Εκει που υπαρχει προληψη (κρανος, ζωνη) γιατι αδιαφορουν οι παντες;

    Πως περιμενεις μια κοινωνια να αναγνωρισει την αξια ενος δασους (καπως θεωρητικη, και πολυ μακρια απο το ατομικο συμφερον) και των μετρων προληψης κατα της πυρκαγιας;
    Εδω ξερουν οτι θα ανοιξει το κεφαλι τους το ιδιο σαν καρπουζι και παλι δεν φορανε κρανος.
    Το 80% δεν φοραει. Αν δεν ειχαν τον φοβο της αστυνομιας δεν θα φοραγε κρανος το 99.9%.
    Πως θελεις αυτοι οι ανθρωποι να παρουν / να εγκρινουν / να σεβαστουν μετρα προληψης εναντιον μιας πυρκαγιας, που στο κατω κατω δεν απειλει αμεσα την ζωη τους;

    Απο την εποχη που ημουν παιδακι (πανε 40 χρονια τωρα) βλεπω το κρατος να εκπαιδευει τους πολιτες σε μετρα προληψης της πυρκαγιας. Οριστε η Παιδεια [*]. Υπαρχει εδω και 40 χρονια. Και οι νομοι υπαρχουν εδω και 40 χρονια, που λενε οτι καθε καμμενη περιοχη ειναι αναδασωτεα. Και η πυροσβεστικη ειναι εκει εδω και 40 χρονια (οι ανθρωποι ειναι Ηρωες).

    [*] κακη, στραβη, αναποδη και ελλειπης. Αλλα Παιδεια.

    Δεν εχει σημασια, το ποσο σωβινιστη σε θεωρω εγω (για τα πρακτικα: δεν σε θεωρω σωβινιστη).
    Εχει ομως σημασια, οτι 40 χρονια τωρα με την Παιδεια και την Προληψη δεν εχουμε καταφερει να μην χτιζονται [*] τα δαση μας.
    Γιατι δεν δοκιμαζουμε να τηρησουμε τους δικους μας νομους;
    Και να αναγκασουμε (!!!) ολους οσους παρανομουν, να τους τηρησουν επισης;

    [*] Το να καιγονται δεν ειναι καταστροφη - το εχουν επισημανει κι αλλοι. Το να χτιζονται / βοσκονται μετα την πυρκαγια, αυτο ειναι καταστροφη.

    Υ.Γ. το οτι θα ερθω να ζησω στην Ελλαδα ηταν για να σε τρομαξω ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Καμηλιέρη μου. Ηθελα να πω πως καιτοι του εξωτερικου, συμφωνω μαζι σου, αν και δεν νιωθω καμια ευθυνη προσωπικως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/8/06 6:08 μ.μ.

    Darthiir the abban said:

    Όχι ρε vas, τί είπες τώρα; Αυτό λες να φταίει που δεν βρίσκω την ζωή μου τόσο ανυπόφορα προβληματική; Δεν ου δίνεις το τηλ. του δικού σου θεραπευτή που έκανε τόσο καλή δουλειά;

    Καπετάνιο ΟΚ. Δικό μου λάθος: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Οχι σκέτη παιδεία, έχεις δίκιο.

    ΠΡΩΤΑ βελτίωση της παιδείας ώστε να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι λόγω θέλησης και εν συνεχεία παραδειγματική τιμωία των παρανομούντων.

    Και σε παρακαλώ όχι τέτοια αστεία άλλη φοτα θα με κάνεις καρδιακό :p

    (είπαμε, το ppc δεν κάνει login)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. επίσης ο σκίπερ έχει δίκιο. αν οι νόμοι εφαρμόζνταν και πέφταν αυθαίρετα και κόβονταν κώλοι ε λογικό, δε θα τρέχαν όλοι να χτίσουν όπου νά ναι γιατι θα *υπήρχαν συνέπειες* και αυτό θα δρούσε *προληπτικότατα*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταντά εξοργιστικό και εγείρει πολλά ερωτηματικά αν σκεφτεί κανείς ότι ουδέποτε είπα να μην εφαρμοσθεί ο νόμος. Απλά ζήτησα και άλλες δικλείδες μιας και αν πιάσει η φωτιά, ο νομοθέτης με τους νόμους και με την "δύναμη της εφαρμογής" δεν πρόκειται να την σβήσει.

    Όσο για το φασισμό του φόβου που δρά προληπτικά, στην επόμενη φωτιά θα σε φωνάξω να την φοβίσεις με τους νόμους. Βλέπεις όμως έχουμε την ατυχία οι φασιστικές νοοτροπίες φόβου αντί παιδείας να εφαρμόζονται μόνο στους ανθρώπους και όχι στην φύση...

    Τελικά τον γουστάρετε τον φόβο.. μαζόοοχεεεεεςςςςς... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχχχχ, ναι, ναι, ναι! Μαστιγωσε με. Η μαλλον οχι ακομα. Περιμενε να φορεσω πρωτα τις ροζ ζαρτιερες μου ;-)

    Σοβαρα τωρα: ο νομος προφανεστατα δεν θα εμποδισει την φωτια. Δεν εχω αυτην την στιγμη καιρο για ψαξιμο / λινκς αλλα η μπλογκοσφαιρα - και η επιστημονικη βιβλιογραφια - ειναι γεματες απο κειμενα που λενε τα εξης:
    α) οι φωτιες αναβουν ετσι κι' αλλιως. Ειναι φυσικο για το κλιμα και τα δαση μας. Ειναι μαλιστα αναγκαιο και ωφελιμο.

    β) οι φωτιες δεν σβηνουν ευκολα - με νομους η χωρις. Με πυροσβεστες ( = προληψη) η χωρις.

    γ) η καταστροφη δεν γινεται απο την εκαστοτε φωτια αλλα απο τους εκαστοτε καταπατητες που ερχονται ΜΕΤΑ την φωτια.

    Οταν τσιριζω επιμονως να σεβαστουμε τους νομους, εννοω ακριβως το (γ). Αν εφαρμοσεις _δραστικα_ και _απαραβατα_ τον νομο [*] θα πετυχεις τα εξης σημαντικοτατα:

    1) το καμμενο δασος θα αναγεννηθει απο μονο του (ετσι λενε οι επιστημονες)

    2) ο επομενος εμπρηστης θα το σκεφτει παρα πολυ να βαλει φωτια, αφου ο εμπρησμος δεν αποφερει κανενα οφελος

    3) θα δημιουργηθει ενα αισθημα δικαιου σε ολους ανεξαιρετως τους πολιτες, οτι το κρατος λειτουργει και οτι οι επιτηδειοι δεν ωφεληθηκαν και παλι απο την καταστροφη.

    Τα (2) + (3) συνιστουν και εκπαιδευση (η Παιδεια που λεγαμε).

    [*] που υπαρχει εδω και 40 χρονια αλλα ποτε δεν εφαρμοστηκε.

    Υ.Γ. πολυ, πολυ σοβαρα: ειμαι υπερ της δημιουργιας μιας ομαδας πιεσης, που θα ξεμπροστιαζε τους παρανομους και θα αναγκαζε το κρατος να επεμβει. Αν τυπωσουμε π.χ. μια αφισσα με το κειμενο "ο λαμογιας ΧΧΧΧΧ εχτισε την βιλλα / μαντρι του στο καμμενο δασος της Κασσανδρας στην θεση ΧΥΖ" και την κολλησουμε σε ολην την Θεσσαλονικη, θα εξαναγκασουμε μια αντιδραση. Αλλες προτασεις δεκτες φυσικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος26/8/06 6:51 μ.μ.

    Darthiir the abban σπρέχαρε:
    Σφάλματα στα οποία υποπίπτεις:
    α) το καμμένο δάσος θα αναγεννηθεί μόνο του μετά από 100 το λιγότερο χρόνια (όπως λένε οι επιστήμονες). Είναι εντελώς ανούσιο να περιμένεις
    β) το οφέλημο μιας πυρακαγιάς είναι εντελώς διαφορετικό απ' την καταστροφή που βιώνουμε στις μέρες μας και δεν συνίσταται σε πυρκαγιές τέτοιας έκτασης.
    γ) η καταστροφή στο οικοσύστημα οφείλεται στην πυρκαγιά και όχι στα μετέπειτα. Μου είναι πλήρως αδιάφορο στο τί θα γίνει μετά. Θέλω να προστατεύσω το δάσος γιατί έχω εκ των προτέρων καταστρέψει άλλες περιοχές μετατρέποντάς τες σε αστικές, με αποτέλεσμα να μην επιφέρουν ισορροπία οι πυρκαγιές αλλά αντιθέτως να καταστρέφουν εντελώς την εύθραυστη ισορροπία που καταφέραμε με κόπο να διατηρήσουμε. Η καταστροφή λοιπόν έρχεται ΜΕ την φωτιά και όχι ΜΕΤΑ την φωτιά. Μετά απλά ολοκληρώνεται.
    δ) Ο επόμενος εμπριστής δεν θα σκεφτεί καθόλου. Ποτέ άλλωστε δεν πιάστηκε εμπριστής. Όσο για τον καταπατητή, σίγουρα θα βρει παράθυρα, ειδικά σε μια κοινωνία φοβου σαν αυτή που πρεσβεύεις, η οποία είναι πολύ πιο ευάλλωτη στα συμφέροντα από μια κοινωνία παιδείας και σεβασμού.
    ε) το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού είναι απέναντι στο δάσος και το ότι αυτό κάηκε (μη έχοντας αποδείξει ακόμα τον εμπρισμό) και ούτε εσύ, ούτε τα links θα πείσουν τους έλληνες ότι δεν θα έπρεπε, όσο και αν πιστεύεις ότι οι έλληνες(άρες) έχουν άδικο και πρέπει να αλλάξουν, που δεδομένης της έλλειψης δασών δεν έχουν άδικο...
    στ) παιδεία συνιστά μόνο η δημιουργία αίσθησης σεβασμού του δάσους απ' όλους τους ανθρώπους και κανένα από τα τρομολαγνικά κατασκευάσματα.
    ζ) κανένας δεν ζήτησε να μην εφαρμοσθούν οι νόμοι, αντθέτως την εφαρμογή των νόμων θέλουν όλοι, αφου (υποτίθεται) οι νόμοι πηγάζουν από το κοινό αίσθημα δικαίου. Εσύ δεν ζητάς την εφαρμογή αλλά την εξάντληση της αυστηρότητας στην τιμωρία ενός ενόχου, ο οποίος μπορεί να μην είναι όντως ο ένοχος (πολλάκις η δικαιοσύνη κατέδειξε και κατέστρεψε λάθος ένοχο) και αν όντως είναι, παραμένει σε τελευταία ανάλυση ένοχος με βάση έστω και τα πιο "αντικειμενικά" υποκειμενικά όμως τελικά κρητίρια που θεσπίζουν τα υποκειμενικά όντα που ονομάζουν άνθρωποι.
    η) ακόμα και στο έπακρο να εφαρμοσθεί η θεωρία σου, δεν υπάρχει περίπτωση να σβύσει μια φωτιά που θα ανάψει, για τον οποιονδήποτε λόγο και αν ανάψει. Και εμείς δεν θέλουμε να καταστρέψει ότι απέμεινε μετά την αστικοποίηση, επειδή εσύ πιστεύεις στο ευεργετικόν της φωτιάς
    θ) στην περίπτωση που με την πρόληψη και τον σεβασμό πετύχουμε να σβύνουν οι φωτιές άμεσα και να περιφρουρούμε το δάσος, πάλι οι εμπριστές δεν θα το καίνε γιατί θα ξέρουν ότι και να βάλουν φωτιά δεν θα καεί τίποτε, άρα δεν θα έχουν όφελος. Έτσι θα γλυτώσουμε και την ανάγκη επιβολής τιμωρίας.
    ι) όσο και να τσιρίζεις θα ξελαριγκιάζεσαι, θα κατηγορείσαι για αυταρχισμό και δεν θα πετυχαίνεις τίποτε. Αν αντιθέτως ηρεμήσεις και διδάξεις τους νόμους αντί να τους επιβάλλεις, θα γλιτώσεις την βραχνάδα, θα γίνεις αγαπητός και θα φέρεις τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Στην αντίθετη περίπτωση καταλίγεις απλά να νομιμοποιείς τα φασιστικά καθεστώτα.
    ια) την εφαρμογή των νόμων την θέλουμε όλοι αλλά απλά δεν αρκεί.

    ΥΓ. Δεν έχω ιδιαίτερη αντίρηση στην πρότασή σου, αν και εγώ είμαι ο"τρομοκράτης" της παρέας και αναρωτιέμαι πως εσύ συμβιβάζεσαι με τρομοκρατικές πρακτικές. Παρολ' αυτά δεν νοώ ομάδα πολιτών αλλά όλους τους πολίτες. Οι ομάδες ή τα μεμονωμένα άτομαέχουν μερικές φορές αντίθετς αποτελέσματα (βλ. Τριανταφυλλόπουλο που συνήθως νομιμοποιεί τελικά στο μυαλό των πολιτών την παρανομία που καταγγέλει.

    ΥΓ2. Σου αγόρασα γάτα με εννιά ουρές για τα γενέθλιά σου, θα στη στείλω πακέτο με μια φράου-γκεστάπο για να μην αυτομαστιγώνεσαι και χάνεις όλο το φαν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι διαφωνούμε τάχα μου, αφού γνωρίζουμε καλά πως Νόμοι υπάρχουν για να καταστρατηγούνται από εκείνους που τους συντάσσουν και τους ψηφίζουν, τους δικούς μας αντιπροσώπους δλδ, και τα αδερφοξαδεφοκούμπαρά τους. Ποιοί ζούνε στα Β.Π. και ιδιαίτερα στην Εκάλη; Βρείτε πού έχει τη βίλα του (όχι με την.. κυπριακή έννοια!) κάθε υπουργάρα και βουλευτάρα και παραγοντάρα (και τα σε -ίσκος δεν εξαιρούνται) και η αλήθεια θα λάμψη μέχρι στραβώματος!!!

    ..αλλά.. ως γνωστόν.. προτιμούμε τη στραβωμάρα μας.. ελπίζοντας ίσως να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.. ΦΤΟΥ! και ξαναΦΤΟΥ!!!

    Φτου μου και μένα που μου αρέσει το κλίμα!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος27/8/06 3:05 μ.μ.

    Darthiir the abban διευκρίνισε:
    Τα 100 τουλάχιστον χρόνια αναγέννησης αναφέρονται σε πλήρη αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας (με εξαίρεση τα υπο εξαφάνιση είδη τα οποία δεν θα αποκατασταθούν ποτέ), ενώ ο αριθμός 25-30 χρόνια που ακούγεται συνήθως (πάλι πολλά, και ικανά να οδηγήσουν την περιοχή σε μαρασμό, αν και δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί μπλεκόμαστε στο "αφού θα αποκατασταθεί δεν έγινε και τίποτε") αναφέρεται σε απλή αποκατάσταση του δασικού πληθυσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...