Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2006

Στάχτη και μπούλμπερη...

Τώρα που έμειναν τα αποκαΐδια η οργή των πρώτων ωρών κόπασε και έγινε "λογικός" θυμός και μεγάλη θλίψη. Ξεκίνησε και το γαϊτανάκι απόδοσης ευθυνών. Πραγματικά δεν αξίζει ν' ασχοληθεί κανείς με την "ολιγωρία" της πολιτείας όπως εκφράζεται από τα κανάλια και την (απολύτως δικαιολογημένη) αγανάκτηση του κόσμου. Η ρετσινιά της "ολιγωρίας" ούτως ή άλλως έχει κολλήσει στην ελληνική πολιτεία και είναι δεδομένη ως ένα βαθμό, όπως επίσης είναι δεδομένη και η υπερβολή των δημοσιογράφων στα λόγια (τα πάντα για την τηλεθέαση) και των Ελλήνων στις αντιδράσεις τους.

Σίγουρα δεν είναι απαραίτητη η έπαρση της πολιτείας όσον αφορά στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της δράσης. Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικότεροι και πιθανότατα φέρουν και ευθύνη για την αρχική αργοπορία και την έλλειψη συντονισμού. Ούτε όμως χρειάζεται να κατηγορούμε τους πάντες για αδράνεια. Οι απλοί πυροσβέστες, στρατιώτες, πιλότοι και συνοριοφύλακες, ή άλλα σώματα, που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις είμαι απόλυτα σίγουρος ότι έδωσαν όλο τους το είναι στην κατάσβεση της φωτιάς (την ίδια αγανάκτηση και θλίψη με όλους εμάς νοιώθουν άλλωστε, την ίδια στενοχώρια ένοιωθαν βλέποντας την φωτιά με όλους μας) και είμαι και πεπεισμένος ότι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ να σβήνουν φωτιές, δεν ξέχασαν από τότε που ήμουν στο ΠΝ και εκπαιδευόμουν στην πυρασφάλεια δεξαμενών καυσίμων και κλειστών χώρων, τότε που σβήναμε τις φωτιές στο Χορτιάτη ή τότε που οι γνωστοί μου πυροσβέστες και συνοριοφύλακες αγωνίζονταν σε κατασβέσεις ανά την Ελλάδα.

Μια φωτιά, αν ανάψει και φουντώσει, σβήνει πολύ δύσκολα. Ακόμα και ο θεός ο ίδιος θα δυσκολευτεί να σβήσει μια φωτιά που έχει επεκταθεί αρκετά, ενώ φυσούν ισχυροί άνεμοι, ενισχυόμενοι από την ίδια την φωτιά (ο zuperman δεν θα δυσκολευόταν αλλά οι νοήμονες άνθρωποι δεν πιστεύουν σ' αυτόν ή την δυνατότητα του ανθρώπου να τον φτάσει). Από την στιγμή που η φωτιά φούντωσε, σε τέτοιες συνθήκες, η κατάσβεσή της ήταν πολύ δύσκολη, άθλος κανονικός.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απουσία ευθυνών της πολιτείας. Μπορεί να άργησαν να αντιδράσουν, αν όμως όντως την ώρα εκδήλωσης στην Θεσσαλονίκη είχε μπουρίνι (δεν το γνωρίζω) τότε τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να σηκωθούν. Το να χάσουμε ζωές και 1-2 αεροπλάνα θα χειροτέρευε την κατάσταση. Σίγουρα βέβαια, αν ορισμένα αεροσκάφη θέλαν συντήρηση λόγω συμπλήρωσης ωρών πτήσης, μπορούσαν τα την έχουν εκτελέσει νωρίτερα, αφού γνώριζαν ότι θα επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες τουλάχιστον 1 εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να έχουμε όλο το στόλο "ετοιμοπόλεμο". Επίσης καλό θα ήταν να είναι οι δρόμοι ανοιχτοί για τα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά μέσα στον πανικό που επικρατούσε στην περιοχή τί να κάνουν οι άνθρωποι; Ωραία μιλάμε από μακριά, αλλά δύο φορές που έχω βρεθεί πλάι σε μέτωπα ήταν τέτοια η εμπειρία που δύσκολα διατηρείς την ψυχραιμία σου. Η τεράστια ευθύνη όμως της πολιτείας βρίσκεται αλλού.

Εμείς λοιπόν οι ελληνάρες (εντελώς σοβινιστικά) έχουμε ένα ρητό που λέει: "Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν" (κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το καταστείλειν, γενικότερα, σε όλα τα θέματα.). Στην περίπτωση της φωτιάς αυτό γίνεται: "Κοίτα μην ανάψει, ή άντε σβήσ'τη όσο είναι φλόγα. Όταν γίνει πυρκαγιά δεν σβήνει πριν κάψει". Ένα ρητό, που στην όλη (μικρή) εμπειρία που έχω από φωτιές τηρούμε (και αποδεικνύεται) κατά γράμμα. Εδώ και η τεράστια λοιπόν ευθύνη της πολιτείας. Στην πρόληψη και στην ικανότητα άμεσης επιτόπιας αντίδρασης.

α) Γιατί δεν έχουμε για το καλοκαιρινό τρίμηνο περιπολία δύο δασοφυλάκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο;
β) Γιατί δεν υπάρχει ανά στρέμμα δασικής έκτασης ένα βαρέλι ΓΕΜΑΤΟ (και όχι διακοσμητικό) νερό για να μπορεί η περίπολος (α) να σβήσει την σπίθα την ώρα που δημιουργείται;
γ) Γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, ακόμα και μέσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις (αφού και τέτοιες κάηκαν), ώστε να μην μπορεί να επεκταθεί η φωτιά που ξέφυγε το (β);
δ) Γιατί όσοι έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλάι σε δασικές δεν υποχρεώνονται να τηρούν μόνοι τους τα ανωτέρω (α), (β) και (γ), αφού είναι προς όφελος τους (μόνο αποζημιώσεις ξέρουν να ζητούν, ευθύνες μηδέν);
ε) Γιατί δεν προσλαμβάνουν το απαιτούμενο προσωπικό, αλλά προσπαθούν να κάνουν τα πάντα πρόχειρα (κρατάν λεφτά για να προσλάβουν σε γραφεία -να κάθονται- τα «του χρώματος παιδιά»);

Χρήματα υπάρχουν. Αποδεικνύεται αφού έχουμε χρήματα για αποζημιώσεις. Άλλωστε το κόστος της φωτιάς τελικά αποβαίνει μεγαλύτερο του κόστους πρόληψης. 70 τ.χλμ. που κάηκαν κόστιζαν λιγότερο από 3 μήνες μισθούς για 420 άτομα; Ακόμα και πολλά να υποτεθεί πάντως ότι είναι (σε σχέση με τις σπατάλες τους; μπααα..) έστω ανά 2,3 ή και 5 τ. χλμ. να μπει περίπολο. Χρόνος επίσης υπάρχει. Δεν είναι δικαιολογία η καραμέλα: Αυτά παραλάβαμε. Μιλώντας για την σημερινή κυβέρνηση (τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την προηγούμενη) δεν χρειάζονται 3 χρόνια για την υποδομή. Σε 2 μήνες στήνονται τα βαρέλια, σε 1 μήνα εκπαιδεύεται άριστα εποχικό προσωπικό πρόληψης. Σε 1 βδομάδα γίνονται αντιπυρικές ζώνες (εδώ γίνονται αυθημερόν απ' το στρατό όταν χρειάζεται). Παρολ' αυτά η πιπίλα της πολιτείας και τώρα και παλιότερα είναι "μα με αυτά που παραλάβαμε... φταίνε οι προηγούμενοι...". Αυτό ακριβώς είπε και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στις 23 Αυγούστου στον ΑΝΤ1! Και καλά έκανε ο Α. Κανάκης και του είπε (για πρώτη φορά δημόσια σε παράθυρο, ν' αγιάσει το στόμα του) ότι είμαστε ηλίθιοι και φταίμε που τους ακούμε και δεν τους μουντζώνουμε όλους την ώρα της κάλπης. Ο λαός δεν τους ψήφισε για να συγκρίνονται με τους προηγούμενους και να απενοχοποιούνται επειδή "αυτοί που δεν τα έκαναν δεν δικαιούνται να ομιλούν". Τους ψήφισε για να πράξουν, μέσα σε 4 χρόνια, που είναι πολλά για να διορθώσουν ένα μεγάλο μέρος από τα "κακώς κείμενα" αν δουλέψουν και δικαιολογήσουν το μισθό τους, αντί να δικαιολογούν καθημερινά την αδράνειά τους αυτοεκθιάζωντας τις (ανύπαρκτες) ικανότητές τους. (Βέβαια αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν να είναι δραστήρια μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από αδρανείς πολίτες, αλλά αυτό είναι άλλο _μεγάλο_ θέμα...)

Καλό θα ήταν να το καταλάβουν καλά τα δύο "κόμματα εξουσίας" και τα υπόλοιπα της χώρας. Γιατί αν συνεχίσουν τα μπαλάκια ευθυνών μεταξύ των χαρτογιακάδων τους, αντί να κάνουν σωστά την δουλειά που τους αναθέτει ο λαός, θα βρεθούμε καμιά μέρα με κυβέρνηση Λεβέντη και δεν θα ξέρουμε ούτε εμείς πως έγινε αυτό (έχει πεθάνει και ο Ζίγδης που τα έλεγε κι ωραία :p).

Η ευθύνη ανήκει στην πολιτεία, σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 10ετιών. Ας σταματήσουν τις γελοίες (αμμώδεις και μη-) δηλώσεις και ας αποδεχθούν τις ευθύνες τους γιατί απλά γελοιοποιούνται και μόνο ντομάτες τους αρμόζουν με όσα λεν. Η ευθύνη ανήκει και στον λαό γιατί στο τέλος κάθε τετραετίας τελικά έχει ξεχάσει όσα του υποσχέθηκαν, όφειλαν να κάνουν, αλλά δεν πραγματοποίησαν.