Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007

Έχω μια απορία

Την έχω εδώ και καιρό, δεν είναι σημερινή. Οι δάσκαλοί μου στο σχολείο, μου έλεγαν πως ο ανταγωνισμός βλάπτει τις σχέσεις μου και δεν είναι καλό πράγμα. Προσπαθούσαν να με μεγαλώσουν με πρότυπα συναγωνισμού και ευγενούς άμιλλας. Η λέξη ανταγωνισμός ήταν από τις κακές λέξεις του λεξιλογίου.
Τώρα που μεγάλωσα η λέξη συναγωνισμός έχει σχεδόν καταργηθεί από το ελληνικό λεξιλόγιο. Για την ακρίβεια δε θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που την άκουσα, ή αν την άκουσα να προφέρεται από άλλα χείλη πέραν των δικών μου. Αντιθέτως την λέξη ανταγωνισμός την ακούω καθημερινά και αισθάνομαι λες και έχουν βαλθεί όλοι να βρίζουν και να καταστρέψουν κάθε τι ανθρώπινο στις κοινωνικές μας σχέσεις μετατρέποντάς μας σε ζούγκλα.
Σου έχω πει πως σιχαίνομαι την λέξη «ανταγωνισμός»; Σου έχω πει ότι συμπαθώ μόνο τους ανθρώπους που γνωρίζουν και προφέρουν λέξεις όπως ο «συναγωνισμός»; Σου έχω πει πως αν δεν αντικατασταθεί η λέξη «ανταγωνισμός» από την λέξη «συναγωνισμός» και η λέξη «ανταγωνιστικότητα» από τις λέξεις «βιωσιμότητα» και «αειφορία», η κοινωνία μας θα συνεχίζει να πηγαίνει κατά διαβόλου, προς τέρψη των κατά καιρούς φιλάργυρων δυναστών;
Πόσο πολύ μπερδεύεται ένα παιδάκι που στο σχολείο του λένε να συναγωνίζεται και όχι να ανταγωνίζεται, και στην καθημερινότητά του ακούει μόνο παράγωγα του ανταγωνισμού και ουδέποτε για συναγωνισμό;
Ή μήπως και στα σχολεία σταμάτησαν πια να χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη; Μήπως η ελληνική γλώσσα ξαφνικά έγινε πιο φτωχή; Πόσο τιμολογήθηκε η αφαίρεση της λέξεως από τα λεξικά μας;

18 σχόλια:

  1. εξαιρετική η απορία καρδούλα μου...

    δυστυχώς υποπτεύομαι ότι η τιμολόγηση ήταν δραματικά χαμηλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/1/07 1:48 μ.μ.

    "Μια απορία"; Εγώ εφτά μέτρησα...

    Όταν το "αντί" παίρνει τη θέση του "συν" -όταν δηλαδή το "αντι"καθιστά- είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν θέλουμε να είμαστε μαζί (συν-) με τους άλλους αλλά στη θέση τους (αντί-). Και όχι, δεν έχει φτωχύνει η γλώσσα μας. Οι καρδιές φτώχυναν, από τα τόσα δάνεια που παίρνουν για να νιώσουν, έστω και για μια απατηλή στιγμή, μάταιη επιβεβαίωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/1/07 2:06 μ.μ.

    εγω που πειναω, εχει τιποτες καλο να φαω;;;;;
    εεεεε;;;;
    ;ppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απλώς άλλαξαν οι καιροί.
    Υπερισχύει ο κακός μας ο καιρός, και κυριολεκτώ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με τον Καίσαρα και επαυξάνω! Και εμάς άλλαξε ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα ... πολύ!
    σμακ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχμ.. όλοι αυτή την απορία έχουμε, βέβαια, από ό,τι ακούω και βλέπω η λέξη συναγωνισμός έχει αντικατασταθεί από το "υγιής ανταγωνισμός" (δηλαδή ένας ανταγωνισμός που δεν βήχει σαν να λέμε???) και την λέξη άμιλλα, όταν την λέμε στα πιτσιρίκια στο σχολείο καταλαβαίνουν κάτι σαν "α, μήλα!!!) και φτύνουν τα κουκουτσια. Πάντως, ό,τι και να τους λέμε εμείς (που λέμε) λίγοι το ακούν και ακόμα πιο ελάχιστοι το καταλαβαίνουν γιατί μετά πάνε σπίτι τους και καίνε φλάνζες στην τηλεόραση με τρομερού επιπέδου εκπομπές. Εμείς όμως, παρόλα αυτά, συνεχίζουμε την προσπάθεια δημιουργίας αειφόρων και βιώσιμων συνειδήσεων.
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. στο αν φτώχυνε η γλώσσα μας -ειδικά εγώ- προτιμώ να μην απαντήσω...
    φιλώ σε καμηλιέρη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένε μου Καμηλιέρη, καλή χρονιά σου εύχομαι. Ακόμα διακοπούλες έχετε?

    Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα. Αλλά πολλά από όσα μας μαθαίναν στο σχολείο ανακαλύψαμε μετά στη ζωή πως δεν ισχύουν.

    Τα είπες όλα εδω:"αν δεν αντικατασταθεί η λέξη «ανταγωνισμός» από την λέξη «συναγωνισμός» και η λέξη «ανταγωνιστικότητα» από τις λέξεις «βιωσιμότητα» και «αειφορία», η κοινωνία μας θα συνεχίζει να πηγαίνει κατά διαβόλου, προς τέρψη των κατά καιρούς φιλάργυρων δυναστών". Αλλά ποιος σε ακούει? Αφού ο Σκρουτζ έχει άλλα σχέδια, και έχει και τη δύναμη να τα υλοποιήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλυτερότερη χρονιά darthirr, όχι μόνο δεν το τιμολόγησαν αλλά το έκαναν προσφορά για να προσελκύσουν περισσότερους ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπα...όσο-όσο την έδωσαν διότι κατρακυλούσε το "χαρτί" της....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φοβόμουν πως έχει χαθεί από το λεξιλόγιο όλων κι όμως έχω βρει κάτι παιδιά στη σχολή που δεν είναι έτσι... λίγα και καλά και ο συναγωνισμός είναι τρομερός. Καταφερνουμε από αλληλοβοήθεια να είμαστε αρκετα καλοί όλοι μας! :)

    Υπάρχει λοιπόν ο συναγωνισμός, αυτό το υγειές συναίσθημα, αρκεί να βρεις ανθρώπους που έχουν την ίδια απορία με σένα καμηλιέρη μου! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος14/1/07 2:22 μ.μ.

    στο σχολειο ειναι που μαθαινουμε να ειμαστε ανταγωνιστικοι ανευ λογου και ουσιας.Οι καθηγητες βαζουν καλα τα παιδια στο λουκι το ανταγωνισμου.Απο το δημοτικο υπαρχει ανταγωνισμος!Για ποιον συναγωνισμο μιλατε;
    Θυμαμαι στο δημοτικο το φθονο που ενοιωθαν τα κοριτσια για την μαθητρια που εγινε σημαιοφορος.
    Στο γυμνασιο την υστερια για το 19 που δεν ειναι 20.
    Δυστυχως το σχολειο δεν ειναι τοσο πολυ ενας χωρος παιδειας καλλιεργειας και συνεργασιας των μαθητων προς ενα κοινο στοχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος14/1/07 2:47 μ.μ.

    ...και νά'ταν μόνο αυτές οι λέξεις(έννοιες)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Νταρθ;;

    Ακόμη με την απορία έχετε μείνει;;;;;

    Κύριε-κύριε....δεν ανεβάζετε κανένα ποστ για τα παιδάκια λέω εγώ; :-pp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χιχιχιχι Πέραασα να δω αν είχες καμμιά καινούρια απορία αλλά με πρόλαβε η καλή σου ! (Καλημέρα αλεπουδίτσα)
    παιδάκια ;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;) :pppppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εχμμμμ...ναι...οκ..."παϊδάκια"

    έχεις δίκιο ;-)

    Καλημερούδιαααα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος16/1/07 8:44 π.μ.

    Αγαπητέ Καμηλιέρη,

    Περίμενα να γράψεις κάτι για τους απαγχονισμούς, για τη ρουκέτα, για τον κίβδηλο πιθήκι που βγήκε και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη.

    Καλή Χρονιά
    και ο Αλλάχ
    να σε έχει
    πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το ΣΥΝ μας φέρνει πάντα πιό κοντά.
    Το ΑΝΤΙ μας διώχνει μακρυά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...