Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Το παλιό μου ποντίκι

Δυστυχώς το λαπτοπάκι τα τίναξε, δύο μήνες το παίδευα αλλά δεν κατάφερα τίποτε, και την θέση του πήρε καινούργιο. Το περίμενα, δεν το περίμενα; Το καινούργιο λαπτόπι, παρότι τελευταία λέξη της τεχνολογίας, δεν διαθέτει θύρα για το ποντίκι μου. Ένα ποντικάκι σένιο, στο μέγεθος της παλάμης μου, με υψηλή ανάλυση και άριστη απόδοση, που με συντρόφεψε δέκα συναπτά έτη. Γιατί πρέπει να το παροπλίσω; Θα μου πεις, τι ψυχή μωρέ έχει ένα ποντίκι; Πόσο κοστίζει ποια; Τριάντα αργύρια ακριβώς. Χρηματικά δεν κοστίζει αρκετά, αν και ακόμα και αυτό το κόστος είναι άσκοπο αφού το παλιό δουλεύει άψογα και ικανοποιεί πλήρως όλες τις απαιτήσεις μου! Όμως το κόστος του είναι πολύ μεγαλύτερο. Το ενεργειακό κόστος κατασκευής του, οι πρώτες ύλες του, το κόστος και η περιβαλλοντική επίπτωση απόρριψής του, το ενεργειακό κόστος πιθανής ανακύκλωσης μέρους του υλικού του, οι επιπτώσεις των μη-ανακυκλώσιμων τμημάτων του…
Το κόστος και οι επιπτώσεις του ποντικιού στην οικονομία του πλανήτη είναι τάξη(εις) μεγέθους μεγαλύτερο απ’ ότι το χρηματικό κόστος του. Και όμως, για χάρη της ευτελέστερης των αξιών που εφήβρε ποτέ ο άνθρωπος, το σύμπαν καλείται να το πληρώσει. Κι εγώ δυστυχώς καλούμαι να το παροπλίσω. Αλλά τι να λέμε τώρα, ακόμα και το λαπτοπάκι, χάρη στο παιχνίδι τάχιστης απαξίωσης δεν κατάφερα να το αναστήσω.

Τα βίστα γιατί «μπαι ντιφόλτ» κοιμούνται αντί να σβήσουν τον υπολογιστή;
Δεν μας φτάνουν όλες οι «συσκευές εν αναμονή»,
τώρα θα καταναλώνουμε ενέργεια στα πισιά «μπαι ντιφόλτ»;


:(

24 σχόλια:

  1. Τελικα καταναλωμουμε πολυ ασκοπη ενεργεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν αγοράζεις ένα ανταπτοράκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τεράστιες ποσότητες άσκοπης ενέργειας, αλλά γενικά καταναλώνουμε εντελώς άσκοπα... :(

    Ανταπτοράκι από γιουεσμπί σε πιν κυκλοφορεί (και μέχρι προ μήνα διδόταν δωρεάν) αλλά από πιν σε γιουεσμπί έχεις βρει πουθενά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/10/07 12:53 μ.μ.

    Καλορίζικο το λαπτοπάκι αλλά σβήσε τα (s)Vista και βάλε πάλι XP.
    Άκου default η αναμονή, βρε ουστ #*#@*&$ μικροσοφτική (γκρρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το κόστος δεν είναι και τόοοοσο άσκοπο Άραβα!
    Εκτός των άλλων( κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές ) δεν παύει να είναι η δική σου συμμετοχή στην εξελικτική διαδικασία και στην αύξηση του βιοτικού και πνευματικού( το οποίο ακολουθεί το βιοτικό)επιπέδου της ανθρωπότητας στο σύνολο της.
    Η κατανάλωση λοιπόν είναι μέρος της διαδικασίας. Το πόση κατανάλωση χρειάζεται εξαρτάται απ την ανάγκη της ανθρωπότητας να εξελιχθεί.
    Όσο μειώνεται αυτή η ανάγκη τόσο μικρότερη κατανάλωση απαιτείται.
    Είναι κάτι σαν το αυτοκίνητο, όσο πιο γρήγορα θέλεις να πηγαίνει τόσο περισσότερη βενζίνα χρειάζεσαι.
    Και μα την αλήθεια , όσο πιο γρήγορα πηγαίνεις κάπου, τόσο πιο πολλά μέρη μπορείς να επισκεφτείς.
    Και του λόγου σου, το καλοκαιράκι που μας πέρασε, τα τσάκισες τα τόπια καμηλιέρη, τα τσάκισες ( με τα νεύρα μου μαζί :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καπετάνιο μου, αυτού του είδους η κατανάλωση είναι εντελώς άσκοπη και δεν προσθέτει τίποτε στην ανάπτυξη. Η τεχνολογία και οι δυνατότητες είναι ακριβώς ίδια. Απλά το βύσμα αλλάζει για χάρη της κατανάλωσης.
    Κατά τα άλλα...Η ισορροπία είναι το θέμα πάντα. Ακόμα και στην ταχύτητα ανάπτυξης...

    Σε τελευταία ανάλυση πάντως, η οικονομία του σύμπαντος (όπως και κάθε οικονομία, μιας και η έννοια οικονομία δεν έχει σχέση μόνο με τα χρήματα, όπως λαθασμένα θεωρείται, τα οποία αποτελούν μια μικρή παράμετρό της) είναι σημαντική. Χωρίς αυτή μπορείς να χαιρετήσεις την κάθε ανάπτυξη...

    Άσε που αμφιβάλω γενικότερα για το κατά πόσο σε ορισμένα θέματα αναπτυσσόμεθα ή απλά καταναλώνουμε. Άλλωστε μην ξεχνάς πως αιώνες ανάπτυξης δεν στηρίχθηκαν στην κατανάλωση αλλά απλά και μόνο στην διάθεση για ανάπτυξη. Η κατανάλωση και δη η υπέρ- είναι φρούτο του αιώνα :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν εμφανίστηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου όλοι αναρωτήθηκαν πως θα συνεχίσουν την κερδοφόρο πορεία τους απ την στιγμή που το μερίδιο αγοράς τους ήταν πάρα πολύ μικρό.
    Ε, η ραγδαία εξέλιξη των software και hardware προϊόντων ήταν ένας τρόπος ( ίσως και ο μοναδικός)που μεγιστοποίησε τον κλάδο , όχι σαν μερίδιο αγοράς αλλά σαν μέγεθος οικονομικών συναλλαγών μέσω των ίδιων των καταναλωτών!!
    Έξυπνο ε?
    Απ την άλλη , γενικεύοντας το θέμα, ένας περιορισμός της κατανάλωσης, έστω κι σε πολύ μικρό βαθμό, θα επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης με ότι κακό συνεπάγεται αυτό σε οικονομικό πάντα επίπεδο.
    Εδώ που έχουμε φτάσει και η υποψία περιορισμού του ρυθμού ανάπτυξης είναι δυνατόν να τινάξει στον αέρα όλες τις παγκόσμιες αγορές μέσα σε μια μέρα.
    Πραγματικά , εάν θέλεις την γνώμη μου, δεν νομίζω να υπάρχει γνωστός τρόπος στο πως θα ξεφύγουμε απ αυτόν τον φαύλο κύκλο που έχουμε μπλέξει.
    Δεν νομίζω ότι μπορεί να συλλάβει εύκολα ο ανθρώπινος νους τι διακυβεύεται εδώ πέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι έγινε?
    Μαζί γράφαμε?
    ( για την τελευταία παράγραφο λέω :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. με αγχώνει η τόση κατανάλωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ θαυμάζω το γεγονός ότι έχεις το ίδιο ποντίκι 10 χρόνια - εγώ έχω αλλάξει 3 (δεν αντέχουν, μα εμείς είμαστε 3 χρήστες στο ίδιο πι_σι)
    Κατά τα άλλα, κι εμείς τα απεγκαταστήσαμε τα Vista - αδύνατο να τα συνηθίσω..άσε, νωρίς είναι ακόμα.
    και με γεια το λαπτοπάκι!
    (αποφεύγω επιμελώς να σχολιάσω την υπερκατανάλωση - την οποία δεν άντεξα ποτέ μου, είμαι άλλωστε φανατική του reuse and recycle, χρόνια τώρα - κι αυτός ο φαύλος κύκλος, που σε αναγκάζουν να μπεις... :( )

    Καλημέρα, καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος14/10/07 6:01 μ.μ.

    Με γεια το νέο μηχάνημα.
    Το πρόβλημα που λες, δεν είναι πρόβλημα, και συμφωνώ κατά κάποιο τρόπο με τον Καπετάνιο.

    Ένα ολόκληρο μοντέλο ανάπτυξης, στηρίζεται πάνω στη λογική της απαξίωσης και της αντικατάστασης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
    Αν θέλεις, αυτή η συμπεριφορά, είναι κεντρική επιλογή του λεγόμενου δυτικού μοντέλου ανάπτυξης.
    Δεν είναι η αξία του mouse το θέμα. Το κεντρικό θέμα είναι η φιλοσοφία των οικονομικών επιλογών.
    Και το πιο ενδιαφέρον είναι πως αυτή η φιλοσοφία, τείνει, προς το παρόν τουλάχιστον να καταστεί κυρίαρχη....

    Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με γειά, με γειά.

    Adaptorάκι σίγουρα θα κυκλοφορεί, δεν μπορεί... Αλλιώς υπάρχουν τουλάχιστον μέρη που αναλαμβάνουν την σωστή ανακύκλωση ή το χαρίζεις σε ένα πισι που μπορεί να το χρειάζεται;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. περισσοτερο συναισθηματικο-πρακτικο παρα ουσιαστικο ειναι το προβλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κι αν δεν βρείς adaptoraki
    μη πετάξεις το παλιό το ποντικάκι
    σε συντρόφευε για χρόνια
    στις δουλειές σου με ΠιΣι
    δίπλα σου βάλτο
    και ας μη (πλέον) λειτουργεί
    σαν διακοσμητικό
    να σου θυμίζει τον παλιό καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. O Νικόλας έχει δίκιο, πάρε ένα ανταπτοράκι, όχι μόνο κυκλοφορεί, αλλά ένα βρίσκεται στο σπίτι μου, γιατί δεν είσαι μόνον εσύ που ΔΕΝ παροπλίζεις. Εδώ εμείς με τα καμένα cd-dvd φτιάχνουμε ψηφιδωτά σουβέρ!!! Και ένα πρόχειρο link: http://www.expansys.com.gr/p.aspx?i=154871!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Tο πρόβλημα δεν είναι συναισθηματικό ή πρόβλημα ανακύκλωσης. Το πρόβλημα είναι ακριβως οικονομικό. Το πρόβλημα είναι πως τα 30 αργύρια του απαξιωμένου ποντικιού (και κάθε απαξιωμένου αντικειμένου) αποτιμώνται σε υπερπολλαπλάσιο ενεργειακό και περιβαλλοντικό κόστος. Και «300 αργύρια» συμπαντικής οικονομίας είναι πάρα πολλά για να απαξιώνεις έτσι εύκολα ένα ποντικάκι, μόνο και μόνο για να στηριχθεί ένα καταναλωτικό σύστημα και να αυξηθούν χρηματικά κέρδη. Αυτό είναι το πρόβλημα και για το ποντικάκι και για το λαπτοπάκι κιαι για κάθε άλλο απαξιωμένο -άκι...

    Σοφία μου σε καταστήματα υπολογιστών δεν το γνωρίζουν. Αλήθεια χαίρομαι που υπάρχει ανταπτοράκι. Δυστυχώς έχω ήδη αγοράσει νέο ποντικάκι διότι στο κατάστημα οι πωλητές με σιγουριά μου είπαν πως δεν υπάρχει

    :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Darthiir
    Δωσε χωρο στα "νιατα" κι ασε τα "παλια" (ποντικια) να παν στην ευχη! :-))
    Μολις σημερα πεταξα τα παλια μας ηχειακια μολις 10 χρονων ητανε και δουλευανε μια χαρα, μονο που τα δυο τελευταια χρονια χουρχουριζανε κανοντας δευτερη φωνη στα τραγουδια..τα ριχναμε απο καμμια μπατσουλα μπας και συνετιστουν αλλα τιποτε αυτα..:-))
    Οποτε πηγαν εις τοπον χλοερον! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τι είναι το καινούριο λαπιτόπι;
    εγώ με το hp δεν είχα τέτοιο πρόβλημα (ποντικός logitech, ελβετική αξία, πάει με όλα και συμφέρει!).

    Με γεια, να το χαίρεσαι, πάντως!

    (μια χαρά είναι τα βίστα, όλα γκάτζετς και ωραία γραφικά! μπορείς να αλλάξεις την ρύθμιση, αλλά με παραξενεύει, γιατί σε μένα δεν ήταν έτσι ορισμένη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. lol

    Το λαπτοπάκι είναι turbo :p
    Όμορφα τα βίστα δεν λέω, αλλά εμένα με ενδιαφέρει να είναι αποδοτικά. Τα γκατζετάκια είναι τα πρώτα που έφαγαν πόδι με την μία για να μην τρώνε πόρους και μνήμη. Καλά σοβαρά η HP δέχεται ακόμα ποντικό πιν; Γιατί στα χαρακτηριστικά όλων των λάπτοπ που κοίταξα δεν υπήρχε θύρα πιν... Και σίγουρα δεν θα επέλεγα το λάπτοπ με βάση την θύρα...

    Για τα βίστα τώρα, ρώτησα και έμαθα ότι όντως η πολιτική είναι ή ύπνωση για λόγους ταχύτητας (1 λεπτό λιγότερο στο μπουτάρισμα). Μπορείς να ορίσεις το πλήκτρο του μηχανήματος σε κλείσιμο αντί ύπνωσης, αλλά όχι και το μενού του, όταν το γυρίσεις τουλάχιστον στο κλασικό (των 2000) σταρτ (που λατρεύω έναντι του νέου "έξυπνου" σταρτ)

    Εργαλείο αγόρασα, όχι ιντεράκτιβ πίνακα του Ρέμπραντ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καμηλιέρη, εγώ είμαι χαζή και δεν καταλαβαίνω μερικά πράγματα.

    Τι είναι pin θυρα;
    Το ποντίκι μου είναι ασύρματο και έχει μια πριζα από κείνες τις πλακουτσωτές, πώς τις λένε? usb ή ubs? (το ένα από τα δύο είναι τράπεζα, πάντα τα μπερδεύω!).

    επίσης, η ερώτηση της ξανθιάς:
    αν επιλέγω shut down όταν το κλείνω, δεν κλείνει εντελώς? το πρόβλημά σου είναι που πρέπει να κάνεις και δεύτερο κλικ για να εμφανιστεί η επιλογή shut down?

    αχ, διαφώτισε με και δε θέλω να καταναλώνω τσάμπα ενέργεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μας έστειλες...

    Λοιπόν: Όταν με το καλό πατήσεις σατντάουν εμφανίζεται ένα ντάιαλογκ μποξ το οποίο περιμένει το ΟΚ και έχει κάποιες επιλογές σε ένα ντροπντάουν μενού. Εκεί προεπιλεγμένη είναι ύπνωση (μιλάμε πάντα για το κλασικό σταρτ μενού, όχι το "έξυπνο"). Παραπέμπει τον κόσμο ότι αυτό είναι το φυσιολογικό. Εντελώς λανθασμένη τακτική. Συν του ότι οι πολλές κινήσεις κάνουν τον περισσότερο κόσμο να βαριέται και να μην τις κάνει.

    Όσο για το ποντίκι, ναι γιουεσμπί είναι το δικό σου. Το πιν είναι πιο παλιό, στρογγυλό και με 5 καρφάκια μέσα (όταν πήρα το δικό μου ποντικάκι οι θύρες γιουεσμπί μόλις έκαναν την εμφάνισή τους σε έκδοση 1.0) :)))
    Και φυσικά δεν μου αρέσουν τα ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια… άσε που θέλουν μπαταρίες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ακόμα και στο έξυπνο μενού, το σατντάουν είναι μέσα στις επιλογές του βέλους και όχι στο πλήκτρο που έχει το μενού (με το κλασικό εικονίδιο - αυτό που πατάει το 90% χωρίς να το πολυσκεφτεί) όπου αφήνονας τον κέρσορα και διαβάζοντας, σου λέει ρητά ότι κρατά το σέσσιον στην μνήμη. Αν πας στο χέλπ θα δείς πως σου λέει ξεκάθαρα ότι κρατά την μνήμη μέχρι να εξαντληθεί η μπαταρία οπότε και γράφει τα δεδομένα στον δίσκο και ότι πρέπει εσύ αν θέλεις να επιλέξεις κάτι άλλο. Και το λάθος στην πολιτική είναι ότι αυτό το "κάτι άλλο" δεν σε αφήνουν να το κάνεις προεπιλογή όπως παλιά όπου ότι άφηνες κάθε φορά στο μενού, έμενε προεπελεγμένο μέχρι να το ξανααλλάξεις. Κακή κακή κακή πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. OK, κατάλαβα για το shut down. αν και δείχνει το σύμβολο του σβησίματος, είναι stand by επί της ουσίας, έτσι λέει και το παραθυράκι βοήθειας. Αλλά να κάνεις κλικ στο βελάκι δεξιά, έχει και το κανονικό shut down! Για σκέψου και αναρωτιόμουν τόσο καιρό γιατί είναι έτσι! Εγώ πάντως το σβηνω εντελώς!!

    Όσο για τα ασύρματα ποντίκια, υπάρχουν και επαναφορτιζόμενα καμηλιέρη. Και γλιτώνεις και τα 100 καλώδια!

    Μα, τι ανάποδος που είσαι!!

    ΣΠΑΜ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εσύ μπορεί να γλυτώνεις 2 καλωδιάκια, εγώ όμως γλυτώνω: ένα επιπλέον ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (χαμηλής συχνότητας μεν, αλλά πεδίο), την επιπλέον ενέργεια που απαιτείται μόνιμα για την διατήρηση αυτού του πεδίου, την επιπλέον ενέργεια για την φόρτιση και διατήρηση του ηλεκτρικού πεδίου στην μπαταρία (το ρεύμα δεν το κρατάς αποθηκευμένο χωρίς κόστος), μια πιθανή τενοντίτιδα ή θλάση στον καρπό λόγω του επιπλέον βάρους της μπαταρίας, το πρόβλημα της εκφόρτισης την ακατάλληλη στιγμή, κοκ...

    Και επειδή δεν παίρνω και το ποντίκι μου βόλτα αλλά του επιτρέπω να κυκλοφορεί μόνο δίπλα στον υπολογιστή, δεν αισθάνθηκα ποτέ δεσμευμένος από τα καλώδια, ούτε κατάλαβα την αναγκαιότητα των ασύρματων, πέραν της περιπτώσεως όπου προβάλλεις σε μεγάλη οθόνη για κοινό.

    Άχρηστα επιβλαβή καταναλωτικά αγαθά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...