Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2006

Σηκώνοντας το χαλάκι

Η μεγάλη διαφωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι ο «νόμος πλαίσιο». Το ακούμε συνεχώς. Μετάφραση: Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Φωνάζουν όλοι και αναρωτιούνται. Σε ποιόν προέκυψε να ψάξει να ενημερωθεί για τον νόμο πλαίσιο; Σε ποιόν προέκυψε να ρωτήσει: «Μα τι είναι αυτό που μας αναφέρετε συνεχώς από τα κανάλια; Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις;»

Η ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελούσε και θα αποτελεί πάντα ανεξάρτητη και ανεξέλεγκτη αρχή. Δεν έδωσε και ούτε πρόκειται να δώσει ποτέ αναφορά σε καμία πολιτεία γιατί ο ρόλος της είναι η αναβάθμιση της κοινωνίας και όχι το κέρδος των επιχειρηματιών. Στην Ελλάδα που γέννησε την ακαδημία αυτό θα έπρεπε να είναι πιο σεβαστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο νόμος πλαίσιο αίρει την ανεξαρτησία της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι ο πρόδρομος της άρσης του ασύλου ιδεών που αποτελούν οι πανεπιστημιακοί χώροι. Σε πιο πρακτικά επίπεδα, πέραν της ανωτέρω άρσης στην οποία θα αντιτίθενται οι ακαδημαϊκοί ανεξαρτήτως των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο νόμος πλαίσιο επιδιώκει την πλήρη ένταξη των ανώτατων ιδρυμάτων σε «ιδιωτικό καθεστώς». Αυτό γιατί έτσι ξέρουμε να μεταφράζουμε στην Ελλάδα του σήμερα που επιδιώκει μόνο το κέρδος των ολίγων που κινούν νήματα και αδιαφορεί πλήρως για την κοινωνική αναβάθμιση. Προέκυψε σε κανέναν να δει αν ακόμα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής, της χώρας που προωθεί πέρα από κάθε άλλη την ιδιωτική πρωτοβουλία, λειτουργούν σε τέτοιο καθεστώς; Φυσικά και όχι. Ούτε έλεγχος γίνεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα (μάλιστα εκεί δεν γίνεται καθόλου, ενώ στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχει ένας σημαντικός έλεγχος μιας και τους θεωρεί όλους κλέφτες μέχρι αποδείξεως του εναντίου) ούτε και απέχει το κράτος από την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Το γεγονός ότι τα ιδρύματα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, κυνηγώντας projects και λαμβάνοντας χρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς (που απουσιάζουν πλήρως από την Ελλάδα) και με αυτόν τον τρόπο διευρύνουν τις ικανότητές τους δεν σημαίνει ότι αν κάποιος σε ένα τέτοιο ίδρυμα θέλει απλά να κάνει την δουλειά του, χωρίς να κυνηγήσει projects δεν έχει χρήματα. Η βασική εργασία των ιδρυμάτων χρηματοδοτείται από το δημόσιο σε όλα τα «ιδιωτικού δικαίου αυτοχρηματοδοτούμενα ιδρύματα» του εξωτερικού. Σε αυτό κανείς δεν έχει αντίρρηση. Όμως ιδιωτικό πανεπιστήμιο με την έννοια που έχουμε εμείς εδώ υπ’ όψη μας δεν υπάρχει. Εκπαιδευτήρια μη ισότιμα υπάρχουν. Εμείς βέβαια πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι…

Χτες έγιναν επεισόδια στην Αθήνα. Όλοι μας παρακολουθήσαμε τα γεγονότα, τους ξυλοδαρμούς και όλα όσα ακολούθησαν. Κανείς μας δεν παρακολούθησε την αρχή. Μια υπόσχεση της υπουργού ότι θα δεχθεί το προεδρείο των φοιτητών, η οποία ουδέποτε αναιρέθηκε, αλλά και ουδέποτε τους δέχθηκε αφού τα ΜΑΤ δεν τους επέτρεψαν να περάσουν στο υπουργείο. Αντιθέτως τους κυνήγησαν. Και έπεσαν οι μολότοφ. Μήπως τις είχαν οι φοιτητές; Ή μήπως τις είχαν οι κατά κόσμο γνωστοί: «γνωστοί άγνωστοι»; Οι δεύτεροι. Άλλωστε κανείς δεν κατηγόρησε τις ομάδες των φοιτητών αλλά τα αναρχικά στοιχεία. Στη συνέχεια ακούσαμε όλους τους καταστηματάρχες να φωνάζουν για τις περιουσίες τους. Δίκιο έχουν. Εξαιρώντας βέβαια το γεγονός ότι υπάρχει θεσπισμένος και σε εφαρμογή νόμος (και εκτελείτε πλήρως) ο οποίος επιβάλλει την αποζημίωση των καταστηματαρχών από την αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις. Όμως εμάς μας αρέσει να ακούμε και η τηλεόραση και το κράτος το γνωρίζει, οπότε ας αποσιωπήσει το γεγονός ότι οι έμποροι σήμερα έχουν ήδη αποζημιωθεί στο ακέραιο, ας αποσιωπήσει το γεγονός ότι προφανώς για να επιβάλλει την αποζημίωσή τους από την αστυνομία, θεωρεί υπεύθυνη την αστυνομία για τις ταραχές αυτές, ας αποσιωπήσει το γεγονός ότι οι 10 άνθρωποι που κάθε φορά συλλαμβάνονται από τις κάμερες είναι αδύνατο να συλληφθούν από την αστυνομία (!!!) και ας μας δώσει τροφή. Άρτος και θέαμα. Άλλωστε όλοι οι αυτοκράτορες χτίζουν το κολοσσιαίο τους για να δαμάσουν την γνώμη του λαού μέσα στην αρένα του.

Την επόμενη Πέμπτη υπάρχει νέα πορεία. Υπάρχει αρκετός καιρός για την αστυνομία να οργανώσει τους «γνωστούς αγνώστους» ώστε να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Υπάρχει επίσης και αρκετός καιρός να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να κάνουν σωστά την δουλειά τους, η οποία όπως δηλώνεται είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Γιατί χτες η αστυνομία ό,τι και αν έκανε, σίγουρα δεν προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον. Υπάρχει αρκετός καιρός για την υπουργό να κάνει σαφές και στους συνεργάτες της ότι υποσχέθηκε στους φοιτητές να τους δεχτεί και συνεπώς θα τους δεχθεί, δεν χρειάζεται να μην τους επιτρέψουν οι «φύλακες» να περάσουν. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προετοιμασιών θα φανεί την Πέμπτη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φοιτητές μας δεν προετοιμάζουν μολότοφ. Αν πέσουν, άλλοι τις προετοίμαζαν 7 ημέρες.

Μέχρι τότε πάντως, αλλά και αργότερα, η ακαδημαϊκή κοινότητα θα δρα και ανεξάρτητη, μόνο υπό τις προσταγές των δημοκρατικά εκλεγμένων Σοφών ή «Σοφών», με όποιον τρόπο και αν το θέλετε, και με γνώμονα μόνο την αναβάθμιση της κοινωνίας και όχι την αναβάθμιση του ποσοστού κάποιου κόμματος ή του λογαριασμού κάποιου ιδιώτη. Και μέσα στην αναβάθμιση της κοινωνίας εμπεριέχεται η ηθική και σωστή αντιμετώπιση των πολιτών. Η παιδεία είναι αγαθό που δίδεται απλόχερα χωρίς ανταλλάγματα. Στην αυτοχρηματοδότηση κανείς δεν ήταν αντίθετος. Αντιθέτως πολλάκις έχει ζητηθεί η ενίσχυση των μέτρων που θα βελτιώσουν και θα αυξήσουν τις ικανότητες αυτοχρηματοδότησης. Το πρόβλημα όμως είναι οι ίδιοι οι ιδιώτες του ελλαδικού χώρου που την μποϊκοτάρουν. Ο έλεγχος όμως της ακαδημαϊκής κοινότητας προς όφελος μονάδων θα την βρίσκει πάντα αντίθετη μέχρι τελευταίας ρανίδως. Από τον ανώτερο Σοφό ως τον τελευταίο φοιτητή της. Η παροχή δε πτυχίων θα κρίνεται πάντα με επιστημονικά κριτήρια και όχι με χρηματικά. Πτυχία χρηματικών κριτηρίων δεν μπορούν ποτέ να θεωρηθούν ισότιμα με αυτά των επιστημονικών.