Πέμπτη 15 Ιουνίου 2006

Παιδεία ή προσηλυτισμός;

Όταν γνωστός επιστήμονας, αναγνωρισμένος στην ελληνική επικράτεια αλλά και στην διεθνή επιστημονική κοινότητα για το έργο του, πολιτευόμενος και φίλα προσκείμενος στα αμερικανικά συμφέροντα, εκδιώκεται από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο αμερικανικών συμφερόντων γιατί απλά εξέφρασε την αποδεκτή από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα άποψη πως «οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιούνται στα αμερικάνικα βομβαρδιστικά που βάλλουν στόχους στην Σερβία, δεν είναι αθώες αλλά θα προκαλέσουν καρκινογενέσεις» έχω κάθε λόγο να αμφιβάλω για το ήθος, το ύφος και την ποιότητα της παιδείας που παρέχεται από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

14 σχόλια:

  1. Παίδες τρέχτε!

    εκεί που τον είχαμε χάσει και ποσταρε ένα κείμενο ανά 5 ημέρες, επανήλθε δριμύτερος! δύο σε μία ημέρα, ούαου!!

    μπράβο....μπράβο...

    όσο για τον καθηγητή, διαφωνώ και εγώ που εκδιώχθηκε!

    αλλά...παντού τα πάντα...
    το ότι εκδιώχθηκε από ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο (ου να χαθούν...) θέλω να πιστεύω ότι δεν αποτελεί λύση για όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια...
    θέλω να πιστεύω λέω...

    καλημέρες!!! :-)))) φιλάκια!!! αγκαλίτσες!! και πλατιά χαμόγελα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ε ρε αγάπες =)))


    εμένα ως μάλλον θεωρητική φύση με τρομάζει και το άλλο... η απουσία της αμφισβήτησης, το οποίο μέχρι τώρα μας μαθαίνουν ότι είναι το υπέρτατο αγαθό των πανεπιστημίων. βέβαια θα μου πεις, κι αυτό που ανέφερες αμφισβήτηση είναι. αν χαθεί κι αυτό, χαθήκαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους είσαι πάλι εδώ!!!

    Και τα δύο θέματα που έθιξες είναι σημαντικά και όλοι λίγο ή πολύ τα σκεφτόμαστε και έχουμε μία άποψη… το θέμα όμως που για μένα παραμένει είναι «τι κάνουμε;»!! Γιατί τα έχουμε πει και τα έχουμε αναλύσει…χωρίς να καταφέρουμε και πολλά…είναι καιρός για δράση!

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ;-))))))))))))) (Καλησπέρα κεφάτοι)

    ... Εγώ πάλι πιστεύω 1 ότι όλα τα Ιδρύματα θα έπρεπε να είναι επιχειρήσεις (ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ) και 2 ότι σε όόόόόλα τα Ιδρύματα θα πρέπει να υπάρχει κάποιος να φωνάζει για τα πάντα. Έστω και αν απολυθεί. Για κάποια άλλα Ιδρύματα η συγκεκριμένη απόλυση ίσως και να είναι τίτλος τιμής!

    μάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/6/06 6:06 μ.μ.

    Το Πανεπιστήμιο (άσχετο αν είναι δημόσιο ή ιδιωτικό) ΠΡΕΠΕΙ να είναι εστία ιδεολογικών ζυμώσεων και να προάγει το διάλογο. Οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι δεν πρέπει να εκδιώκονται από αυτό με πρόσχημα τις politically incorrect απόψεις τους.

    Καταδικάζω απερίφραστα αυτή την αμερικανική πρακτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τουλάχιστον ας χρησιμεύσει το γεγονός αυτό για να ανοίξει τα μάτια του κόσμου και να καταλάβει τι μπορεί να υπάρχει πίσω από την ιδιωτική παιδεία, γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το να απολυεται καποιος για τις αποψεις του (η για τις σεξουαλικες του προτιμησεις η για την θρησκεια του η για το χρωμα του δερματος του) ειναι απαραδεκτο. Γενικα και ανεξαρτητα απο πανεπιστημιο - ιδιωτικο η μη, η οποιονδηποτε αλλον εργοδοτη.

    Ναι μεν απαραδεκτο αλλα ας μην υπερβαλλουμε και εμεις με τα συμπερασματα μας. Το οτι ενα αμερικανικο ιδιωτικο παν/μιο εκανε μια αισχρη και απαραδεκτη πραξη δεν αποδεικνυειει ουτε την αθλιοτητα των αμερικανων (υπαρχει μεν, δεν αποδεικνυεται δε) ουτε την ακαταλληλοτητα της ιδιωτικης εκπαιδευσης.

    Παντως στα προσχηματα, ο συγκεκριμενος κυριος μαλλον δεν απολυθηκε για τις ιδεες του. Στις δυτικες "δημοκρατιες" αυτο ειναι παραβιαση συνταγματικου δικαιωματος και οποιοδηποτε δικαστηριο τον δικαιωνει σε χρονο dt.
    Βρηκαν καποιο νομικο τερτιπι, καποια ψευτοδικαιολογια και τον απελυσαν.
    Κανεις (!) δεν μπορει να αποδειξει οτι απολυθηκε γι' αυτα που ειπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλημερα καλα μου...
    φιλια και στους δυο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το συγκεκριμένο παράδειγμα λοιπόν σίγουρα δεν μπορεί να γενικευτεί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά:
    1) στην ποιότητα της παιδείας που εδόθη από το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο στους απόφοιτούς του (ως γνωστόν με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις)
    2) στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη καθηγητών σε ιδρύματα τα οποία έχουν συμφέρον (ας μην ασχοληθούμε με το κερδοσκοπικό ή μη- που δεν αποδεικνύεται, ας ασχοληθούμε με το συμφέρον)
    3) στην ελευθερία έκφρασης των καθηγητών από την στιγμή που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αν θίξουν το συμφέρον μπορεί και να απολυθούν.
    Όπως ακριβώς και το επιβλαβές του καπνίσματος δεν αποδεικνύεται αλλά υποδεικνύεται από όλες τις μελέτες, αλλά προφανώς ορισμένοι κωφεύουν, έτσι ακριβώς και η νοοτροπία υποδεικνύεται από την συνολική δραστηριότητα κάθε τομέα.

    Εν ολίγοις, όταν φοβάσαι ότι μπορεί να απολυθείς χάνεις την ελευθερία έκφρασης και κατ’ επέκταση την αξιοπιστία σου ως εκπαιδευτικός. Μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει ιδιώτη που δεν απολύει τους ανθρώπους που θίγουν το συμφέρον του. Εσείς;

    Όσον αφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν τέθηκε ποτέ θέμα αποδείξεων, την επόμενη της αναφοράς του συγκεκριμένου καθηγητή στο συγκεκριμένο θέμα, εκκληθεί από το συμβούλιο και του ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας τους. Απλά. Χωρίς προστριβές και χωρίς δικαιολογίες. Και το μήνυμα προφανώς πέρασε στους εκπαιδευόμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος16/6/06 3:32 μ.μ.

    Εμπρός DEREE, κυνήγα κ εσύ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος16/6/06 10:50 μ.μ.

    σου ειπα καλησπερα?

    καλησπερα....

    ν αστην πω Χ 93 φορες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος17/6/06 12:53 π.μ.

    με τα λεφτά τους , οποιον θέλουν πληρώνουν .
    Και άμα θέλουν τον απολύουν .
    Με η χωρίς λόγο.

    Έχουμε τελικά ιδιωτική πρωτοβουλία η όχι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...