Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007

Οδοιπορικό στην ακαδημαϊκή (μου) πραγματικότητα

Ξεκίνησα με βασική έρευνα. Η έρευνα αυτή απαιτούσε αντιδραστήρια και σύμφωνα με την εκτίμηση του ΤΕΕ αντιμετώπιζε μηχανισμούς αντιδράσεων και ανάπτυξη μεθόδων που ενδεχομένως θα οδηγούσε στην παρασκευή φαρμάκων με ελαττωμένο κόστος, αφού θα αύξανε την απόδοση της αντίδρασης από 20 σε 85%. Αποκλειστικός χρηματοδότης το Ελληνικό Δημόσιο. Σε περίπτωση που η έρευνα συνεχισθεί, αναπτυχθεί και υιοθετηθεί, τα οφέλη για την κοινωνία (φθηνότερα φάρμακα) αλλά και για την φαρμακοβιομηχανία (ελαττωμένο κόστος παραγωγής) θα είναι σημαντικά. Κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε για την συνέχεια. Οι πόρτες των φαρμακοβιομηχάνων κλειστές. Σιγά μην ασχοληθούν αυτοί με την βασική έρευνα. Το εργαστήριο συνεχίζει όσο μπορεί την ανάπτυξη παρόμοιων μεθόδων με την πενιχρή χρηματοδότηση του δημοσίου. Το ενδιαφέρον των εταιρειών μηδενικό. Ο σχεδιασμός πλέον κοντόφθαλμος απ’ όσο μαθαίνω. Δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν αντιδραστήρια, τι να σχεδιάσουν ακριβώς; Άσε που πλέον για την ανάπτυξη πρέπει να περάσουν και σε ημι-πιλοτικό στάδιο. Χωρίς χρήματα δεν γίνεται. Η βιομηχανία δεν τους δίνει, η χρηματοδότηση από το κράτος φτάνει δεν φτάνει για έναν ζυγό και τα αντιδραστήρια των φοιτητών, πώς να περάσουν σε πιλοτική κλίμακα;
Στην συνέχεια μεταπήδησα σε εντελώς βιομηχανικό κλάδο. Χρηματοδότης κατά ένα μικρό ποσοστό η ευρωπαϊκή ένωση και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τρείς βιομηχανικοί κολοσσοί και 3 μικρότερες εταιρείες της Ευρώπης. Επενδύθηκε γύρω στα 1,3 εκατομμύρια ευρά (σημερινά χρήματα) μόνο και μόνο στο δικό μου τμήμα της έρευνας. Τα αποτελέσματα σημαντικά. Στο τελείωμα της έρευνας προσεγγίσαμε μεγάλη «ιδιωτικοποιημένη» εταιρεία (δημοσίου μεν, αλλά λειτουργούσα υπό καθεστώς ιδιωτικής εταιρείας σύμφωνα με τα τερτίπια των εκποιήσεων-ιδιωτικοποιήσεων των ελληνικών κυβερνήσεων), η οποία ήθελε να εγκαταστήσει μονάδα παρόμοια με την δική μας στην Ελλάδα. Ζητήσαμε την βοήθειά της για την αγορά εξοπλισμού 130000 ευρώ και τους μισθούς μηχανικού, ενός χρόνου. Σε αντάλλαγμα θα της μεταφέραμε τεχνογνωσία και θα βοηθούσαμε στην εγκατάσταση της μονάδας. Η απάντησή της ήταν αποστομωτική: «Βρίσκεστε 10 χρόνια μπροστά από την Ελληνική πραγματικότητα. Κάντε την δουλειά σας με τις εταιρείες του εξωτερικού και εμείς όταν με το καλό φτάσουμε στο επίπεδό σας θα την αγοράσουμε με το κλειδί στο χέρι από έξω». Δέκα χρόνια μετά η αγορά έχει πραγματοποιηθεί, με πολλαπλάσια φυσικά έξοδα (δεν μπορείτε να φανταστείτε που κυμαίνεται χρηματικά η αγορά «πατέντας»), αν και δεν έχω μάθει η μονάδα να έχει συνεισφέρει ακόμα στην παραγωγή της εταιρείας (θα το κρατούν κρυφό ίσως;).
Η μελέτη τελείωσε. Μηχανολογικός εξοπλισμός εκατομμυρίων «σαπίζει» στα υπόγεια γιατί απλά καμιά εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει την λειτουργία του. Για τις Ελληνικές είμαστε 10 χρόνια μπροστά και ικανοί να συνεργαστούμε μόνο με εταιρείες του εξωτερικού (παρότι κατηγορούμαστε πως είμαστε έξω από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πίσω στην έρευνα). Οι ευρωπαϊκές πάλι σταμάτησαν να επενδύουν. Μαθαίνω πως 2 από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης που υπήρξαν συνεργάτες μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ψάχνουν και αυτοί απεγνωσμένα χρηματοδότες. Όμως οι χρηματοδότες αποφάσισαν να μην αναπτυχθούν. Αποφάσισαν να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις στην Κίνα και εκεί να αρχίσουν σιγά-σιγά να (ξανα)πουλάνε την γνώση τους. Έτσι θα κερδίσουν ξανά από την ήδη αποκτηθείσα τεχνογνωσία. Αργότερα βλέπουμε αν θα αναπτύξουν άλλη…
Τα τελευταία χρόνια η ΓΓΕΤ ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις διασύνδεσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την βιομηχανία. Ευελπιστούσε έτσι να προσανατολίσει την βιομηχανία στο ερευνητικό έργο, να την μετατρέψει σε «βιομηχανία βασισμένη στην γνώση» (knowledge based industry) και να καταφέρει να υποδείξει στους ιδιώτες την ανάγκη να είναι σε μια συνεχή συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς φορείς της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Μεγάλο μέρος των κονδυλίων έμειναν αδιάθετα γιατί οι ιδιωτικές εταιρείες αρνούνταν να υπογράψουν συμβόλαια ερευνητικών έργων με τους ακαδημαϊκούς φορείς (φυσικά πάλι εμείς φταίγαμε για την έλλειψη απορροφητικότητας, έπρεπε να πάρουμε το χεράκι τους να τους βοηθήσουμε στην υπογραφή φαίνεται…). Ειδικά στο πλαίσιο του περιβάλλοντος, ενώ είναι δεδομένο από τις κατά τόπους νομαρχίες πως σχεδόν το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας δεν έχει συμμορφωθεί με τις διατάξεις προστασίας του περιβάλλοντος της ελληνικής νομοθεσίας (το γιατί παίρνουν φυσικά άδεια λειτουργίας το αφήνω ασχολίαστο, ονομάζεται πάντως «πελατειακή σχέση»), το κονδύλι έμεινε απείραχτο! Βλέπεις προφανώς δεν υπήρχαν αρκετοί τρελοί να παραδεχθούν «δημόσια» πως η εγκατάστασή τους χρειάζεται βελτιώσεις!
Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια υπήρξε κάποια «ελαστικότητα» από τις εταιρείες. Κάποιες εξ αυτών δέχθηκαν να βάλουν μια υπογραφή. Μεγάλη ιδιωτική πετρελαϊκή βιομηχανία για παράδειγμα δέχθηκε να κατεβάσουμε ένα πρόγραμμα μαζί. Το πρόγραμμα απαιτούσε την μελέτη μιας διεργασίας και σε τελικό στάδιο εγκατάσταση της μονάδας στην βιομηχανία ώστε διερευνηθεί η αποδοτικότητα των φίλτρων καθαρισμού που θα αναπτύσσαμε. Μόλις ο υπεύθυνος της εταιρείας διάβασε την πρόταση με πήρε τηλέφωνο: «Κοίταξε να δεις, εμείς συμφωνήσαμε να βάλουμε μια υπογραφή για να πάρετε τα χρήματα. Ούτε σκοπεύουμε να κάνουμε τίποτε, ούτε θα αλλάξουμε την μονάδα μας. Αντιθέτως βέβαια θέλουμε τα χρήματα του μηχανικού της εταιρείας μας που θα δηλώσουμε ότι απασχολείται στο πρόγραμμα, καθώς και τα χρήματα για τα δύο μηχανήματα που δηλώνουμε πως θα αγοράσουμε για να κάνουμε την μελέτη σκοπιμότητας/βιωσιμότητας.» (κοινώς εμείς μπαίνουμε στο πρόγραμμα για να φάμε χρήματα του ελληνικού δημοσίου, ποσώς μας ενδιαφέρει η βελτίωση της μονάδας μας ή η έρευνα για ελάττωση αερίων ρύπων). Του απήντησα φυσικά ότι αν δεν σχεδίαζα σωστά την πρόταση δεν θα περνούσε καν. Τώρα αν ήθελε να κάνει «μπαγαποντιές» μετά, μπορούσε να τις κάνει. Άλλωστε, λόγω των γνωστών (εκ των προτέρων) πελατειακών σχέσεων, κανείς δεν θα τους έλεγε τίποτε. Σε εμάς πάλι δεν ξέρω τι θα έλεγαν…
Κάποιες άλλες πάλι «μικρότερης κλίμακας» δέχθηκαν να βάλουν υπογραφή για «ερευνητική μελέτη» που θα κάναμε για λογαριασμό τους. Τα προγράμματα αυτά απαιτούσαν σύναψη συμβολαίου του ερευνητικού φορέα με την βιομηχανία και η ΓΓΕΤ θα χρηματοδοτούσε το 70% του συμβολαίου. Έτσι ήλπιζε να μας φέρει πιο κοντά (σαν το χρυσό ένα πράμα). Φυσικά αυτονόητο έπρεπε να είναι πως αυτοί, το 30% δεν υπήρχε περίπτωση να το έδιναν, ενώ φυσικά θα επωφελούντο από τα αποτελέσματα της έρευνας όπως όριζε το συμβόλαιο. Το πώς λοιπόν θα περνούσαμε μετά την φάση αξιολόγησης δεν τους ενδιέφερε. Ας υπερτιμολογούσαμε ορισμένα είδη για να φαίνεται ότι ξοδέψαμε περισσότερα και ότι αυτοί κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους.
Ακόμα πιο απογοητευτική ήταν η απάντηση ενός ιδιοκτήτη ελληνικής βιομηχανίας και προέδρου εκείνη την περίοδο του συνδέσμου των αντίστοιχων ελληνικών βιομηχανιών. Σε απ’ ευθεία ερώτησή μου για χρηματοδότηση ενός σχεδόν ήδη έτοιμου αλγόριθμου σχεδιασμού προϊόντος, ο οποίος θα έμενε μετά για πλήρη εκμετάλλευση στα χέρια του, ώστε να συμμορφωθεί με τις κοινοτικές οδηγίες και να μπορεί να λειτουργήσει μετά το 2010, η απάντησή του ήταν: «Το 2010 ή βρίσκω τρόπο να παρακάμψω την οδηγία, ή κλείνω. Μέχρι τότε δεν ξοδεύω φράγκο πάντως.». Βελτίωση; Μα μόνο το κέρδος τους ενδιαφέρει. Παρωπιδική θεοποίηση του χρήματος.

Συμπερασματικά, το ισχύων σύστημα ουδέποτε μας απέτρεψε ή μας απαγόρευσε να στραφούμε προς την βιομηχανία για χρηματοδότηση. Μας προέτρεψε και το κάναμε. Ανάμεσα σε εμάς και την βιομηχανία, αυτός που δεν συμμορφώθηκε ήταν η βιομηχανία. Αντιθέτως, σε κάθε περίπτωση, όπου μπορούσε να «φάει χρήματα του δημοσίου», το έκανε με μεγάλη προθυμία. Επίσης, τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ικανά για συνεργασίες μόνο με το εξωτερικό γιατί είναι «χρόνια μπροστά» από την ελληνική πραγματικότητα.

Σήμερα κατατέθηκε το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Βασικοί λόγοι της «μεταρρύθμισης» είναι η στροφή των πανεπιστημίων προς τις εταιρείες και η αναβάθμιση της ποιότητάς τους. Αυτοί προβάλλονται και ως οι βασικοί λόγοι για τα «ιδιωτικά πανεπιστήμια». Ύστερα από την προσωπική εμπειρία που έχω εγώ τόσα χρόνια από την έρευνα και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας συγχωρέστε με αν αδυνατώ να σας πιστέψω και αν πιστεύω πως με κοροϊδεύετε ασύστολα (τον κόσμο που δεν έχει ιδία πείρα βασικά, όχι εμένα) μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσετε πιο εύκολα τα πελατειακά συμφέροντα όσων χρηματοδοτούν τις εκλογικές σας εκστρατείες. Πιθανότατα βέβαια όσοι επιχειρηματολογούν καθημερινά χωρίς να έχουν προσωπική πείρα από το τι συμβαίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια, γνωρίζουν καλύτερα από εμένα (και εμάς) τι πρέπει να γίνει. Η δική μου άποψη πάντως μετά απ’ όλα αυτά θα παραμείνει πως την πλήρη ευθύνη για την απουσία της εφαρμοσμένης έρευνας την φέρει η ασυδοσία των ιδιωτικών εταιρειών και όχι η πανεπιστημιακή κοινότητα. Αν λοιπόν νοιάζεστε αληθινά για το καλό των πανεπιστημίων, τραβήξτε το αυτί στους «πελάτες σας» και προωθείστε μια μεταρρύθμιση του συστήματος ώστε να πάψει η θεοποίηση του χρήματος. Έτσι ίσως βρεθεί κάποτε κάποια λύση.

Να σημειωθεί πως είμαι ο πρώτος ο οποίος λέει πως
στην Ελλάδα δεν υπάρχει σωστή παιδεία και συνεπώς
πιστεύει πως η ελληνική παιδεία χρειάζεται μεταρρύθμιση.
Όχι όμως έτσι, όχι αυτού του είδους...

11 σχόλια:

  1. Aν και δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην αναπτυχθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν είναι αυτός ο λόγος που πρέπει να γίνουν... ας μην φεύγει το χρήμα στην Αγγλία και αλλού, ας μένει στην ελλάδα...

    ομολογουμένως λοιπόν, τα είπες εξαιρετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..για να μην αρχίσω να σχολιάζω το ΠΟΣΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ είναι η πραγματικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμηλιέρη μου, το κράτος υπάρχει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα εταιριών σαν αυτές που περιγράφεις, οι οποίες υπάρχουν για να βγάζουν φράγκα όσο πιο γρήγορα και όσο πιο εύκολα. Εσύ και όσοι άλλοι πάνε με το σταυρό στο χέρι, το μόνο που κερδίζουν είναι στομαχικές διαταραχές και σπασμένα νεύρα.
    Και, όχι, η λύση δεν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι αναβάθμιση των δημοσίων. Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα για να πουλιέται και να αγοράζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tώρα αν διαφωνήσω κάθετα ... θα με πείτε αντιδραστική ε;;;;;

    Καμηλιέρη, καλώς τα βάζεις με την πολιτική ηγεσία για τους λόγους που εκθέτει ότι κάνει αυτό που κάνει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, και ΌΧΙ γιατί το κάνει.
    ΑΛΛΑ σε αυτό (και μόνο) το θέμα, ΚΑΚΩΣ τα βάζεις με το ΙΔΙΩΤΙΚΟ κεφάλαιο. Οι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις φροντίζουν να έχουν ΙΔΙΩΤΙΚΟ κέρδος για να είναι βιώσιμες και να δίνουν δουλειά σε κόσμο. Μπορεί ο τρόπος που επιλέγουν να μην είναι ο βέλτιστος (κατά την γνώμη σου που είναι μη ειδική γιατί παίρνει υπ'όψη μόνο το επιστημονικό και όχι το οικονομικό της υπόθεσης), ούτε αυτός που τελικά θα κάνει την εταιρία να ανθίσει κλπ κλπ αλλά είναι ιδιωτική επιλογή της συγκεκριμένης εταιρίας και κανείς δεν μπορεί να επέμβει. Εκτός αν θέλεις να αναγκάσουμε τις εταιρίες ... (και να εξαφανίσουμε όσες έμειναν σε ελληνικά χέρια...)

    Αν κάτι έπρεπε να κάνει κανείς είναι να τις ΠΕΙΣΕΙ για την αναγκη/χρησιμότητα συνεργασίας και επενδύσεων. Και ξέρεις καλά ότι στο ισχύον σύστημα, τα Παν/μια ΔΕΝ το κάνουν : δεν θέλουν/ δεν μπορούν/ δεν έχουν την διάθεση να το κάνουν. Είναι βολεμένα... Και όταν το κάνουν, δεν το κάνουν σωστά και οργανωμένα και με κάποιο μακροπρόθεσμο στόχο που να ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ τουλάχιστον και την εταιρία με τις ανάγκες τις για ΚΕΡΔΟΣ. ΤΟ απαιτούν. Σαν δικαίωμα. ΓΙΑΤΙ κατηγορείς τις εταιρίες ΜΟΝΟ;;;; ΓΙΑΤΙ δεν λες στο αρθρο σου και πόσες επενδύσεις από εταιρίες ή προγράμματα ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ αδικα μέσα στα Ιδρύματα ΧΩΡΙΣ κανένα αποτέλεσμα και καμμία οργάνωση ;;;; Επειδή κανένας δεν ενδιαφερόταν ... Έχω άδικο σε αυτό ;;;; Ποιος προστατεύει τον επενδυτή που βάζει τα ιδιωτικά λεφτουδάκια του σε μια έρευνα που δεν του δίνει τίποτα;;;;
    Ξεχνάς μία βασική λεπτομέρεια : Όταν η συνεργασία μεταξύ του καλοβολεμένου Ιδρύματος και τις εταιρείας αποτύχει, το πρακτικό αποτέλεσμα το πληρώνει η εταιρεία και μόνο.

    Συμφωνώ, να μην γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι έχουμε πολλά. Πολύ περισσότερα απ'όσα χρειαζόμαστε. Πιστεύω όμως ότι θα έπρεπε να ιδιωτικοποιήσουμε αυτά που έχουμε. Να τους δώσουμε την επιλογή της αυτοδιαχείρησης (όπως σε τόσες αλλες χώρες) και να τα κάνουμε να μεγαλώσουν γιατί τώρα στερούνται ευθυνών με τα γνωστά αποτελέσματα.

    lvpez
    irsryhx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδη τι προτεινεις;
    Να παρει το κρατος ολες τις εταιρειες, να τις κανει δημοσιες και μετα να τις αναγκασει να χρηματοδοτησουν την ερευνα;
    Το κρατος μπορει να βαζει φορους και να εκδιδει νομους. Το κρατος δεν μπορει να υποχρεωσει με αλλους τροπους (εκτος αν μιλαμε για δικτατοριες). Οταν οι νομοι καταπατιουνται και η φοροι διαφευγουν, τοτε γινονται αυτα που περιγραφεις.

    Αν το κρατος εφαρμοζε τους ισχυοντες νομους, τα λαμογια δεν θα μπορουσαν να πουν "περιμενω μεχρι το 2010 και μετα διαφευγω". Θα ηταν υποχρεωμενα ειτε να κανουν ερευνα με δικα τους λεφτα ειτε να συνεργαστουν με τα πανεπιστημια (δημοσια, ιδιωτικα, ελληνικα, ξενα, πρασινα, μπλε, αδιαφορο).

    Οταν ομως λεω οτι πρεπει να τηρουνται οι ισχυοντες νομοι, με λες φασιστα. Οταν λεω οτι η *μοναδικη* μας διαφορα με τους εξω ειναι η τηρηση των νομων και τιποτα αλλο, με λες ξενοδουλο. Οταν μιλαω για επιβολη των νομων, απαντας οτι επιδιωκω ενα καθεστως αστυνομοκρατιας και φοβου.

    Ε, ζητω τα ιδιωτικα πανεπιστημια λοιπον (απο την πολη ερχομαι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απελπισία αυτός ο τόπος, απ΄όποια οπτική γωνία κι αν τον κοιτάξεις.....

    Σ:((((((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Καλώς» τα «μάτια» μας τα δυο…

    Σε κατηγορώ για φασίστα όχι γιατί διαφωνώ ως προς την «εφαρμογή των νόμων» αλλά ως προς τις μεθόδους εφαρμογής. Για εμένα η αστυνόμευση και η δια φόβου εφαρμογή δεν αποτελούν επιλογές έχοντα σώας τας φρένας ανθρώπου. Για μένα η μόνη επιλογή είναι ο σεβασμός των νόμων, ο οποίος εμφυσείται και δεν επιβάλλεται. Η άκριτη υπακοή του γράμματος του νόμου δεν ανήκει σε δημοκρατική κοινωνία. Επίσης γιατί πιστεύεις ότι η δημο-κρατία υπάρχει μόνο στα κείμενα το Πλάτωνα Τέλος για όλο το είδος της «επιχειρηματολογίας» σου/σας, αλλά και της μερικής πληροφόρησης και του παρωπιδισμού, στο θέμα από το οποίο και μετά αποφάσισα πως είναι ανάξιο λόγου να ασχολείται κανείς μαζί σου (Θρησκεία/Δαρβίνος για να σου θυμίσω), καθώς και για την ανικανότητά σου να καταλάβεις την αναγκαιότητα και την έννοια της παιδείας (και της επιστήμης). Δεν σε κατηγορώ για ξενομανία. Για ανθελληνισμό και συκοφαντία σε κατηγορώ. Μαζί και για μόνιμη και σταθερή μη-σφαιρικότητα.
    Το ότι προτείνω την «δημοσιοποίηση» αποτελεί δική σου σοφιστεία/διαστρέβλωση των λόγων μου. Είμαι τόσο αντίθετος στην δημοσιοποίηση, όσο και στην οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Πάρε τις σοφιστείες σου αλλού λοιπόν, ο μόνος που μίλησε για επιβολές είσαι εσύ, εγώ πρότεινα «να τους τραβήξει το αυτί» (ούτε καν να τους ευνουχίσει δηλαδή, όπως προτείνεις αλλού εσύ ο «βαθειά δημοκράτης»). Ο,τιδήποτε άλλο σοβαρό και λογικό μπορείς να το παραθέτεις.

    Κουβούλα μου, όπως παρατηρείς στην επικεφαλίδα υπάρχει ένα «μου». Αυτό γιατί αυτά και μόνο αυτά αποτελούν τις δικές μου εμπειρίες. Αφήνω λοιπόν ένα παράθυρο (ως επιστήμων) να έχω λάθος, αν και μετά από 15 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινωνίας πιστεύω πως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή μου σπατάλη και «κλοπή» ιδιωτικών κεφαλαίων (ένας κλέφτης υπέπεσε και αυτός χρήματα της ευρωπαϊκής ένωσης έφαγε, με τις ευλογίες του βέλγου επίτροπου που τα τσέπωσε χοντρά και με άνεση). Άλλωστε ουδέποτε έπεσε στην αντίληψή μου οποιαδήποτε ιδέα «ιδιωτικής χρηματοδότησης» για να υπάρξει και «κλοπή κεφαλαίων». Συνεπώς και δεν το αναφέρω αλλά και το θεωρώ απίθανο. Ξεχνάς επίσης συστηματικά ότι είμαι και μηχανικός πέρα από επιστήμων, συνεπώς τα περί βιωσιμότητας των επιχειρήσεων τα πρεσβεύω μόνιμα και αποτελούν μέρος της κάθε έρευνάς μου. Την υιοθέτηση αθέμιτων μέσων και το κέρδος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου καταδικάζω και δεν αποδέχομαι.
    Ουδέποτε διαφώνησα στο γεγονός πως υπάρχουν βολεμένοι ακαδημαϊκοί, ούτε στο γεγονός πως υπάρχουν και κλέφτες (αυτοί υπάρχουν σε κάθε κοινωνική ομάδα). Ασχολούμαι με την δυσφήμιση που γίνεται μέσω των συγκεκριμένων επιχειρημάτων (κακά πανεπιστήμια και κηφήνες πανεπιστημιακοί) για να περάσουν οι «μεταρρυθμίσεις». Επίσης ασχολούμαι με το οξύμωρο της πιθανότητας να υπάρξει οποιαδήποτε «ιδιωτική χρηματοδότηση» στην Ελλάδα αν δεν αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου. Άλλωστε όποιον δεν θέλει να πεισθεί και ακόμα περισσότερο όποιον δεν έχει ούτως ή άλλως στο νου του μακροπρόθεσμους στόχους πέραν του κέρδους και μάλιστα του πρόσκαιρου υπέρογκου κέρδους (μοναδικός στόχος, τουλάχιστον στην Ελλάδα) δεν θα μπορέσεις ποτέ να τον πείσεις.

    Σου εύχομαι πάντως όταν έρθεις εδώ να ανακαλύψεις πως υπάρχουν μερικοί που μπορούν να πεισθούν και πως οι «μεταρρυθμίσεις» δεν θα έχουν στραγγαλίσει τα τελευταία απομεινάρια έρευνας της Ελλάδας. Για τις συγκεκριμένες πάντως που εξαγγέλθηκαν πολύ αμφιβάλω, μιας και αντί να επιτρέπουν την αυτοδιαχείριση την παραδίδουν εξ ολοκλήρου στο υπουργείο. Να αυξηθούν τα κίνητρα ναι, να ενισχυθεί η προσπάθεια αυτοχρηματοδότησης και να αυξηθεί η εφαρμοσμένη έρευνα, με παράλληλη δημόσια χρηματοδότηση της βασικής έρευνας και του διδακτικού τμήματος ναι. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις, μαζί με ένα σωρό άλλες που θα βελτιώσουν την λειτουργία του πανεπιστημίου, χωρίς επιβολές, ναι. Την αυτοδιαχείριση (που δεν έχει ουδεμία σχέση με την ιδιωτικοποίηση) την θέλουμε όλοι. Αυτή και μας στερούν με στόχο να στραγγαλίσουν εντελώς τα πανεπιστήμιά μας.

    Όσο για το θέμα του «ιδιωτικού» πανεπιστημίου, αν και δεν είναι το θέμα μου, είναι αντίθετος λόγω αρχής. Αδυνατώ να αποδεχθώ οποιασδήποτε μορφής πελατειακή σχέση στα λειτουργήματα. Ακόμα περισσότερο, όταν θες να εξαλείψεις τις πελατειακές σχέσεις, δεν τις ενισχύεις στο σύστημα εκπαίδευσής σου. Οι πελατειακές σχέσεις και τα αθέμιτα μέσα του ιδιωτικού φορέα είναι που θεωρώ πως ευθύνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος για την κατάντια των δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας της Ελλάδα του σήμερα. Ούτε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε δημοσιοποιήσεις. Αλλαγή του συστήματος και μετατροπή του σε σύστημα που σέβεται τον άνθρωπο και το σύνολο. Σε αυτό υπάρχει χώρος για όλους.

    Ελπίζω να προσέξατε ότι αναφέρομαι συστηματικά και μόνο στην Ελλάδα. Ούτε πείρα έχω για τα του εξωτερικού, ούτε με ενδιαφέρει να φέρω αντίγραφά τους στην Ελλάδα, όσο και αν αποδείχθηκαν επιτυχή ή ανεπιτυχή. Κάθε κοινωνία επιλύει μόνη της τα προβλήματά της, παραδειγματιζόμενη μεν, αλλά όχι αντιγράφοντας, σύμφωνα με τις δικές της ιδιαιτερότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είσαι σίγουρος πως ΔΕΝ είσαι ο βίκτωρας;;;;;
    Είναι σα να διαβάζω την πορεία του, την οποία ζω από κοντά τα τελευταία 6 χρόνια....
    Αχχχχχχχ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καμηλιέρη μου ... επέτρεψέ μου να επιμείνω στην άποψη ότι ο μέσος Έλληνας ακαδημαϊκός έχει πολύ περισσότερες ευθύνες για το επίπεδο της έρευνας απ'ότι ο μέσος Έλληνας επιχειρηματίας.
    Ο μέσος επιχειρηματίας, βάζει το κεφάλαιό ΤΟΥ και μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος ΤΙ θέλει για την εταιρία. Και αν αυτό δεν είναι έρευνα, ή καινούριες μέθοδοι ή ένα βήμα μπροστά, σε κανέναν από εμάς δεν πέφτει λόγος! Έχουμε ελεύθερη οικονομία. Και εκείνος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επαγγελματίας.

    Όσο για την αυτοδιαχείρηση ή την ιδιωτικοποίηση ... Ας ξεχάσουμε για μια στιγμή τα θεωρητικά θέματα "αρχής" και ας κάνουμε μια εντελώς τυχαία υπόθεση. ΠΕΣ (λέμε, τυχαίο παράδειγμα) ότι έχεις ένα παν/μιο σε καθεστώς αυτοδιαχείρησης. Έχει βέβαια 5000 μόνιμα ΔΕΠ/ 10000 μόνιμα ΕΤΕΠ/ 10000 μόνιμους διοικητικούς κλπ κλπ κλπ και ένα μέσο όρο ηλικίας τα 62. ΑΝ (λέμε πάλι) το Παν/μιο αποτύχει: να εκπαιδεύσει πρώτα και μετά να φέρει λεφτά και να στηρίξει έρευνα ... Τι προβλέπουν οι κανόνες αυτοδιαχείρησης ;;; Θα κλείσει (και τότε ΠΩΣ δεν είναι ιδιωτικό;;;) ή θα το στηρίξει ο μέσος πολίτης ο οποίος ΔΕΝ συμμετείχε στις αποφάσεις γιατί το Ίδρυμα είναι αυτοδιαχειριζόμενο;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και σε πιο σημείο ακριβώς αναφέρω πως δεν επιθυμώ να αλλάξει αυτό το καθεστώς που περιγράφεις;

    Διαφωνείς με τον εαυτό σου ή με τα πράματα που πιστεύεις πως ήθελα να γράψω αλλά δεν έγραψα;

    Με την μετάθεση της "διαχείρισης" στο υπουργείο, την αυτοδιαχείριση ή την ελάττωση ηλικίας περιμένεις να πετύχεις;

    Εγώ στο είπα ξεκάθαρα νομίζω, θέλω να γίνουν αλλαγές: Αλλαγές στο σύστημα των πανεπιστημίων (ώστε να εξαλείφουν και όσα λες αλλά και άλλα προβλήματα που υπάρχουν), αυτοδιαχείριση (έλεος με τον μπαμπούλα και με τον κάθε άσχετο με το χώρο σου που θα έχει και άποψη για την έρευνά σου) και απλά χρηματοδότηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας (δωρεάν παιδεία) και της βασικής έρευνας (που θα μείνει στο συρτάρι, ειδικά στην Ελλάδα) από το δημόσιο. Συν τα επιπλέον κίνητρα και μέτρα για την πολυπόθητη διασύνδεση στο όνομα της οποίας γίνονται και όλα αυτά...

    [Και όμως είμαι σίγουρος πως η κατακλείδα του κειμένου είναι: Η ελληνική παιδεία χρειάζεται μεταρρύθμιση, όχι όμως έτσι, όχι αυτού του είδους. κάτσε να το ξανακοιτάξω....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/2/07 9:14 π.μ.

    "Αδυνατώ να αποδεχθώ οποιασδήποτε μορφής πελατειακή σχέση στα λειτουργήματα". Αυτό καμηλιέρη νομίζω πως τα λέει όλα! Συμφωνώ μαζί σου σχεδόν απόλυτα σε ότι και αν ανέφερες στο post σου. Όσο για τις λοιπές απαντήσεις απλά να πω πως και στο εξωτερικό έχουν ελεύθερη οικονομία αλλά υπάρχει σύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια, σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια κ.τ.λ. που πάρα πολλές φορές αποφέρει καρπούς! Εκείνοι δηλαδή είναι ανόητοι;

    Τι πάει να πει ότι ο μέσος ακαδημαικός έχει μεγαλύτερη ευθύνη; Αφού ακόμη και όταν του πηγαίνεις απτά αποτελέσματα ο έλληνας επιχειρηματίας αρνείται να τα δεχθεί γιατί είσαι 10 χρόνια μπροστά!!! Όσο οι έλληνες επιχειρηματίες θα κινούνται γύρω από την έννοια της αρπαχτής και του φαγώματος με τρόπο λαμογίστικο κεφαλαίων του δημοσίου και όχι γύρω από την έννοια της υγειούς κερδοφορίας χαίρι δεν θα έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...