Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2007

Έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα (;;;!!!;;;)

Χάρηκα ιδιαίτερα όταν άκουσα για «βιομηχανία παραγωγής πολυμερών χρωμάτων» η οποία διέθετε τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Στο μυαλό μου ήρθαν μελέτες για τη βέλτιστη σύσταση, το ιξώδες και την πηκτικότητα του χρώματος, για τις ιδιότητές του ανάλογα με το αν θα χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, σε οριζόντια ή κάθετη επιφάνεια, σε μέταλλο, γυαλί ή πλαστικό.
Με χαρά έτρεξα να συναντήσω τον υπεύθυνο του τμήματος να συζητήσουμε για τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνεργασιών. Η μία ώρα ταξιδίου και άλλη μία αναμονής δεν με πείραξαν καθόλου, μπροστά έβλεπα νέους ορίζοντες. Η συζήτηση εποικοδομητική. Γύρω από τα πολυμερή, την φύση τους, τις ιδιότητές τους, την διεθνή και τοπική παραγωγή και εφαρμογή τους σε διάφορες διεργασίες. Το πρώτο βέβαια που με ξένισε ήταν οι συνεχείς ερωτήσεις περί των μεθόδων διερεύνησης ιδιοτήτων και των μεθόδων παρασκευής. Θα τσεκάρει τις γνώσεις μου σκέφτηκα. Τελειώνοντας την συζήτηση μπήκαμε και στο «ζουμί». Ποιες ακριβώς είναι οι δραστηριότητες του τμήματός σας; «Α, χμμ εμείς βασικά απλά ψάχνουμε την νομοθεσία να δούμε μήπως και άλλαξε κάτι στους νόμους και απαγορεύεται η χρήση κάποιων ουσιών και απλά ελέγχουμε την σύσταση του προϊόντος αν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα».

Με κόπο κράτησα τα δάκρυα που πήγαν να με πλημμυρίσουν. Δεν ξέρω αν ήταν δάκρυα γέλωτα για την γελοιότητα που άκουσα ή λύπης για την ιδέα που έχουν οι έλληνες επιχειρηματίες για την έρευνα και για τους τρόπους με τους οποίους δραστηριοποιούνται. Δαγκώθηκα για να μην πω πως αυτά είναι θέματα του συστήματος ελέγχου ποιότητας της μονάδας και ουδεμία σχέση έχουν με έρευνα και ανάπτυξη…

Ρωτούσε ο άνθρωπος γιατί…
…μάθαινε, δεν είχε ιδέα απ’ όλα αυτά!!!