Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2007

Έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα (;;;!!!;;;)

Χάρηκα ιδιαίτερα όταν άκουσα για «βιομηχανία παραγωγής πολυμερών χρωμάτων» η οποία διέθετε τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Στο μυαλό μου ήρθαν μελέτες για τη βέλτιστη σύσταση, το ιξώδες και την πηκτικότητα του χρώματος, για τις ιδιότητές του ανάλογα με το αν θα χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, σε οριζόντια ή κάθετη επιφάνεια, σε μέταλλο, γυαλί ή πλαστικό.
Με χαρά έτρεξα να συναντήσω τον υπεύθυνο του τμήματος να συζητήσουμε για τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνεργασιών. Η μία ώρα ταξιδίου και άλλη μία αναμονής δεν με πείραξαν καθόλου, μπροστά έβλεπα νέους ορίζοντες. Η συζήτηση εποικοδομητική. Γύρω από τα πολυμερή, την φύση τους, τις ιδιότητές τους, την διεθνή και τοπική παραγωγή και εφαρμογή τους σε διάφορες διεργασίες. Το πρώτο βέβαια που με ξένισε ήταν οι συνεχείς ερωτήσεις περί των μεθόδων διερεύνησης ιδιοτήτων και των μεθόδων παρασκευής. Θα τσεκάρει τις γνώσεις μου σκέφτηκα. Τελειώνοντας την συζήτηση μπήκαμε και στο «ζουμί». Ποιες ακριβώς είναι οι δραστηριότητες του τμήματός σας; «Α, χμμ εμείς βασικά απλά ψάχνουμε την νομοθεσία να δούμε μήπως και άλλαξε κάτι στους νόμους και απαγορεύεται η χρήση κάποιων ουσιών και απλά ελέγχουμε την σύσταση του προϊόντος αν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα».

Με κόπο κράτησα τα δάκρυα που πήγαν να με πλημμυρίσουν. Δεν ξέρω αν ήταν δάκρυα γέλωτα για την γελοιότητα που άκουσα ή λύπης για την ιδέα που έχουν οι έλληνες επιχειρηματίες για την έρευνα και για τους τρόπους με τους οποίους δραστηριοποιούνται. Δαγκώθηκα για να μην πω πως αυτά είναι θέματα του συστήματος ελέγχου ποιότητας της μονάδας και ουδεμία σχέση έχουν με έρευνα και ανάπτυξη…

Ρωτούσε ο άνθρωπος γιατί…
…μάθαινε, δεν είχε ιδέα απ’ όλα αυτά!!!

12 σχόλια:

  1. Χαρά στην αισιοδοξία σου. R&D σε ελληνική βιομηχανία ... Αφού τα έγραψες στο προηγούμενο κείμενο. Και με την ευκαιρία, αφού δε έδωσες μίζες στους υπεύθυνους των εταιρειών που παίρναν τις αποφάσεις πού πήγαινες; Τραγικό. Χαίρετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πίκρα καμηλιέρη μου...πίκρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. R-D στην Ελλάδα το άλλο με τον τοτό το ξέρεις;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι, έτσι
    κι εγώ που κάνω R&D (ο τίτλος δηλαδή) αυτό κάνω πάνω κάτω
    Νομοθεσία, επισήμανση, τροποποίηση συνταγών, άντε και στο τσακιρ κέφι, κανά νέο προιόν.
    Α, ναι, και καμιά καινούργια ανάλυση

    Δεν ήξερες, δε ρώταγες;
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/2/07 9:29 π.μ.

    Έρευνα και ανάπτυξη? Στην Ελλάδα? Μπουαχαχαχα :(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αααααααχ ... !!!! """" @@@@@ !!!!! ;;;;
    Βρε συ Καμηλιέρη μου, απογοητεύεσαι γιατί ψάχνεις την δική σου πραγματικότητα στους άλλους. Ξέρω ότι ΘΑ έπρεπε, αλλά ΔΕΝ είναι έτσι και είναι επιλογή της κάθε εταιρίας να χαράξει τους στόχους και την πολιτική τους. Για σένα και για εμένα και για πολλούς πολλούς άλλους, μπορεί να ήταν τέλειο να έχουν R&D όπως εσύ το ορίζεις. Για αυτούς όμως, τους ΙΔΙΩΤΕΣ, αυτό που έχουν δεν είναι καθόλου γελείο. Είναι αυτό που θέλουν, στοχεύουν, σχεδίασαν και θεωρούν ότι είναι βιώσιμο. ΔΕΝ έχουν την ευθύνη να φέρουν σε πέρας τα δικά μας όνειρα....
    Αν αυτο είναι που ψάχνεις ... δεν νομίζεις ότι ψάχνεις σε λάθος αγορά;;; Κάποια στιγμή θα πρέπει ή να δεις την πραγματικότητα όπως είναι και να αλλάξεις πορεία/μέσο ή να αλλάξεις αγορά. Δυστυχώς η αγορά δεν αλλάζει για εμάς.


    hwsnviny χμμμμμφτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ το ήξερα και το ξέρω πως η Ελληνική "αγορά" έτσι κινείται... (την τελευταία 5ετία και η ευρωπαϊκή στον χώρο μου) . Απλά όταν το άκουσα ήλπισα ότι μπορεί κάτι να ξεκίνησε να αλλάζει (η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία βλέπεις) :)
    Και δεν απαίτησα να αλλάξουν τους στόχους τους (ας μην το ονομάζουν όμως R&D αφού δεν είναι) , αν και μετά γκρινιάζουν και τους φταίνε χίλια άλλα πράματα, μαζί και οι εργαζόμενοι, αντί να καταλάβουν ότι φταίει η κοντόφθαλμη όρασή τους. (Ξεκινώντας από γελοίους στόχους καταλήγεις σε γελοίο αποτέλεσμα)

    Για τους καλόπιστους που πιστεύουν πως με την αλλαγή ενός νόμου οι ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις θα δραστηριοποιηθούν και πως υπάρχει πιθανότητα ποτέ να χρηματοδοτηθεί η έρευνα στην Ελλάδα από Έλληνες ιδιώτες (αν δεν αλλάξει η νοοτροπία πρώτα) αναρωτιέμαι…

    Δεν ξέρουν (δεδομένο) , δεν ρωτάνε;

    :)

    [Και δεν ασχολούμαι με το τι θέλω εγώ, αλλά μήπως κάποτε για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος πρέπει να συνδεθεί η ελληνική βιομηχανία με την ελληνική έρευνα και τα ελληνικά πανεπιστήμια; Γιατί χρόνια το ακούω το βιολί από το ΥΠΑΝ, αλλά μηδέν εις το πηλίκο μόνιμα. Οι κατά καιρούς νομοθεσίες τους μάραναν... Α σε 5 χρόνια – όχι τώρα, ούτε του χρόνου – περιμένω να μου πεις που θα δραστηριοποιείσαι αν ισχύει η παρούσα κατάσταση :). Αυτά που θέλω εγώ, πίστεψέ με, δεν έχουν πλέον καμία μα καμία σχέση με την όλη αυτή ιστορία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αδρανήσω.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/2/07 8:55 π.μ.

    Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα; Όντως περίεργα πράγματα για να είναι αληθινά. Δυστυχώς η κατάσταση έτσι είναι, όπως ακριβώς σου συνέβη και εσένα. Πού να σκεφτούμε και την έρευνα που γίνεται στα Πανεπιστήμια που ... (εκτός εξαιρέσεων) είναι για γέλια!!!

    Πάνω απ'όλα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας στον Έλληνα. Όσους νόμους και αν κάνουμε αν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας τίποτα δεν θα γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κρίμα
    Γι αυτούς που δεν καταλαβαίνουν και κρίμα
    για σένα που έτρεξες να αποθέσεις τα όνειρά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άσχετο, αλλά ρίξε μια ματιάεδώ, για νέες κουλαμάρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. E, ζντόινκ λοιπόν, και πάλι ζντόινκ!!! Εγώ πάντως, θέλω εκείνο το φωτοδιασπώμενο υλικό για πλαστικές σακούλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος27/2/07 7:30 μ.μ.

    Σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση, "Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι", ο τίτλος R&D μπορεί να αποδωθεί και ως εξής:
    ΕΡΕΥΝΑ σε νομικά εγχειρίδια και φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησεως &
    ΑΝΑΠΤΥΞΗ μεθόδων και τρυκ ώστε να είναι ένα προϊόν νομότυπο (προς αποφυγή δικαστικών προβλημάτων) χωρίς να μπει η επιχείρηση σε έξοδα και κόπο για την αλλαγή του.

    May the Force b with u...
    papet

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...