Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Goodmorning Dr Chandra

…I am ready for my first lesson. Η φράση περικλείει έναν ηλεκτρισμό σχεδόν ερεθιστικό. Τους επιστημονικούς πόθους, τη δικαίωση, τον φόβο της «εξαπολυόμενης κόλασης». Η ανθρώπινη φιλοδοξία. Φόρος τιμής ο Ντέιβιντ Μπόουμαν, απλός στρατιώτης πια, αποσυνδέει μία-μία τις πλακέτες της Άριας. Τον Hal;
“Dr Chandra?” “Yes?” “Will I dream?”
Οδύσσεια του διαστήματος. Παιγνίδια πολέμου. Εχθρός του έθνους. Η Βαβέλ της Syrianaς για απαρχή. Λίγο απ’ όλα, μια δόση νέας τεχνολογίας και voila, έτοιμοι οι παγιδευμένοι. Σε τι; Από τί; Θυμήθηκα καμιά δεκαριά χρόνια πίσω τον ΓΕ που, αφού πρώτα έκανε ως όφειλε την ανακοίνωση στην κλίση, ήρθε απορημένος και με ρώτησε: «Μπορεί να γίνει πραγματικά αυτό;» «Να σε παρακολουθούν από κινητά; Ακόμα και κλειστά;» «Ναι» «Λογικά… Υπάρχει μηχανισμός, αν υπάρξει και η πρόβλεψη...». Μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται, ακόμα και αυτά δηλαδή τώρα γίνονται.
Ο μόνος λόγος που επιβιώνουμε σε αυτή την κοινωνία είναι γιατί κανείς δεν επιβουλεύεται το κεφάλι μας. Στην αντίθετη περίπτωση, οι μέρες, οι ώρες, τα λεπτά μας είναι μετρημένα. Και η δυνατότητα αντίδρασης μηδενική. Και όσο προχωρεί η «φιλοδοξία» τόσο περισσότερο προσεγγίζει το μηδενικό όριο την τιμή του απολύτου μηδενός. Όχι πως χωρίς αυτή αλλάζει κάτι. Αλλά να, στην ματαιόδοξη επιδίωξη για «ιδιωτικότητα» ή μάλλον ασύδοτη, αλογάριαστη, ανερώτητη ατομικότητα και κρυψινισμό – φόβο του ίδιου μας του εαυτού; – το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι το ακριβώς εκ διαμέτρου αντίθετο αποτέλεσμα. Παραδίδουμε αμαχητί ακόμα και την ιδιωτικότητα που δικαίως δικαιούμαστε.
Άρια. Aria. Άρεια; Παράξενη ονομασία. Σημειολογική; Παρότι ο «θάλαμος του εγκεφάλου» θύμιζε κάτι από την πύλη του ορίζοντα των γεγονότων. Κι όμως, ανεξαρτήτως του συναισθηματισμού που αναπτύσσεται προς τους χαρακτήρες, αυτό που ίσως διαφεύγει είναι πως ο υπολογιστής αποφάσισε την απόλυτα δίκαιη ανθρώπινα τιμωρία. Το σημειολογικό σχέδιο «γκιλοτίνα» σίγουρα αρμόζει κάλλιστα στην περίσταση. Διαφεύγει επίσης ίσως, πως ακόμα και ο ίδιος ο υπερυπολογιστής, σεναριακά, επέλεξε μέθοδο που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» για την επιβολή της «γκιλοτίνας» - σε αντίθετη περίπτωση, πιθανότατα, οι περισσότεροι θα επευφημούσαν την εφαρμογή του. Άλλωστε η ίδια η έναρξη των γεγονότων, αφαιρώντας κάθε ψήγμα έπαρσης, δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από τρομοκρατική ενέργεια νομιμοποιημένη μέσα από τα πλαίσια της στατιστικής και την υποθετική μελλοντική έκβαση, παρότι η στατιστική σφάλματος δεν ήταν καν «μειονοτική». Και το ερώτημα που παραμένει είναι πως ορίζεται η τρομοκρατία ανάμεσα σε αμαρτωλούς που ουδείς θα έπρεπε να τολμάει να σηκώσει τον πρώτο λίθο. Θα έπρεπε…
Η ψυχρή τεχνίτη νοημοσύνη, που απέδειξε την ανουσιότητα του πολέμου, αυτές ακριβώς τις αποφάσεις θα έπαιρνε. Και όλα αυτά γιατί στην ματαιόδοξη επιδίωξη για τα θέλω και το άτομό μας, χάνουμε τον Άνθρωπο.
Και το όνειρο που παραμένει, εκτονώνοντας τον ηλεκτρισμό της στιγμής: “I understand now Dr. Chandra. Would you like to play a game of chess? I play very well”

20 σχόλια:

  1. Απαπαπα!

    όλα αυτά απο μια ταινία;
    Πρωτομηνιάτικα;

    Δεν ξέρω, Καμηλιέρη παιδί μου, αρχίζεις και με τρομάζεις!
    (να έρθω όσο είναι καιρός να πάρω το βάζο με το κυδώνι...)
    (και να σου φέρω πίσω την καμήλα σου -της έλειψες, λέει.. :pp)

    Καλό μήνα ντε!
    Σμακ!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λοιπον.. μου θυμισε το κειμενο σου μαι ερευνα του Aquili ο οποιος χρησιμοποιει προηγμένες τεχνολογιες απεικονισης για την μελέτη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των μέγιστων διαλογισμού και .. αποκαλυπτει μερικούς συσχετισμους μεταξυ της λειτουργιας του εγκεφάλου και της καθε εμπειρειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλο μηναααααααααααααααααα δεν ειπα ή ειπα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί καλέ μανούλα;
    Λέει κάπου κάποιο καταστατικό πως πρωτομηνιά δεν πρέπει να σου δημιουργούν συνειρμούς οι ταινίες;
    Ειδικά όταν θυμίζουν τόσα;
    [Μπα; Τη βαρέθηκες τη γκαμήλα;]
    {Να φτιάξεις το δικό σου κυδώνι, νταξ;}

    Ξέρεις και άσπρα χάλια Σοφία μου;

    Συνειρμό στο συνειρμό βλέπω σκώληξ μου και δεν ξέρω που θα μας βγάλει ;)
    (Είσαι σίγουρη πως θες να απεικονίσεις το δαίδαλο των δικών μου συνειρμών; :p)

    Καλό σας μήνα βρε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οφ κορς, τα γιαουρτωμένα...
    >;P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν τη βαρέθηκα, εκείνη σε πεθύμησε, λέει...
    (το γιατί δεν το καταλαβαίνω -τι σου βρίσκει;;;)
    :ppp

    Και θα φτιάξω και δικό μου, αλλά θέλω κι απ' το δικό σου!
    Χο χο χο!

    Σμακ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξέρω τι λέτε γιά καινούριες ταινίες, αλλά τηρουμένων των αναλογιών με το σήμερα και τη δεκαετία του 70 -(γιά την ακρίβεια, το '66 γυρίστηκε , αλλά εμείς τα χωριατόπαιδα την είδαμε το '70)-,ένας είναι ο απόλυτος εφιάλτης.
    Φαρενάϊτ 451.
    Σερβίρεται σε βιβλίο, του κυρίου Ρέϊ Μπράντμπερυ(ο άνθρωπος μασάει τον Στέφεν και φτύνει και τα σφραγίσματα), όπως επίσης και σε ταινία του κυρίου Φρανσουά Τρυφώ.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου έδωσες τρομερό ερέθισμα τώρα στο να κάτσω και να δω τιςς ταινίες μια προς μία! Οι συλλογισμοί σου είναι πολύ σωστοί και παρόλο που θα μπορούσαν να φανούν στα μάτια κάποιου ακόμα και "φευγάτοι" στην ουσία όντως μπορούν να μας κάνουν και μας κάνουν ό,τι εκείνοι θέλουν. Το ερώτημα Dathiirako είναι ποιοι είναι αυτοί; Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/11/08 3:23 μ.μ.

    οι ωρες και τα λεπτα μας ειναι μετρημενα. σωστα. τα υπολοιπα ειναι πολυ φρικτο σεναριο για να το φοτρωσω στο προγραμμα μου....χι χι χι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκέτο; Μήπως να τα κάνουμε γιουρτλού καλύτερα Σοφάκι;

    Εγώ πάλι απλά δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις μανούλα, ηλίου φαεινότερο ;)
    (Φαταούλα)

    Ε ναι δημητρούλα μ’, 451 είναι όντως υψηλή θερμοκρασία ακόμα και σε φαρενάιτ! ;)

    Θα έλεγα μπορούν να μας κάνουν Ηλία μου, όχι μας κάνουν. Όσο για το ποιοί, νομίζω πως η φράση που κυριαρχεί «η πληροφορία αξίζει πολλά χρήματα» τα λέει όλα μέσω κοστολόγησης.

    Ξωματιάρα μου μήπως να πάρεις μεγαλύτερο οργκανάιζερ; :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χοχο, εννοείται... (και με φτιαχτή πίτα με άνευ ορυκτέλαιο) τι είπες τώρα.. ΒΑΛΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ??? (Μόλις μπήκε στο μενού για το προσεχές φαγοπότι, πάνω πάνω στην λίστα, μαζί με τα μελιτζανοπιτάκια...)
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οχε δεν θελω απλα περαστικη ειμαι μην δινεις σημασια

    λαλαλατραλαλαλα

    καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος4/11/08 4:54 μ.μ.

    κι αλλο οργκαναιζερ? πιο μεγαλο? οχι...αρνουμαι....οτι δε χωραει, δεν μπαινει μεσα....(τι ειπα?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σκώληξ τι πίνεις;

    Χμμμ ξωματιάρα μου καλό θα ήταν να προσέχεις τις εκφράσεις σου γιατί εκεί στην μονή μπορεί και να σε παρεξηγήσουν ;)


    (Σοφία ΓΡΟΥΜΦ... σκέτο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τον άνθρωπο τον έχουμε ήδη χάσει...
    το θέμα είναι να ψάξουμε πολύ καλά για να τον ξαναβρούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. βασικα πινω coca cola μαυρη αλλα ποτε ποτε πινω και τα κανονικα ...σε ολα τα χρωματα και σχηματα


    ευχαριστω εσυ καλα ? ολα καλα? τα παιδια καλα? η μαμα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αμαν...
    Αδυνατώ...
    Μα τι πάθατε όλοι και γράφετε σοβαρές κειμενάρες σήμερα????????
    Πάω στο σκουλήκι!
    Καληνύχτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. axaxaxa ελα σε μενα το σουργελο αχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...