Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ανορθόδοξος ορθολογισμός

Μη σου χαλάσει βρύση σήμερα, την έκατσες τη βάρκα (καλά αν σου χαλάσει βάρκα τότε την έκατσες γενικότερα). Ας μην είσαι όμως υπερβολικός, η κεφαλή της βρύσης σου χάλασε μόνο. Ογδόντα κόστιζε. Ευρά. Βέβαια, όταν το άκουσες, δεν μπόρεσες ν’ αντισταθείς στον πειρασμό να ρίξεις και μια ματιά στην τιμή της όλης βρύσης. Τετρακόσια και βάλε. Ένας κατώτατος μισθός από τους νέους που θα νομοθετηθούν.
Πώς θα μπορέσει αλήθεια να τα βγάλει πέρα ο οποιοσδήποτε δεν έχει πέντε μπικικίνια στην άκρη κανείς δεν ενδιαφέρεται. Πέραν των πολιτών βέβαια. Οι τροϊκανοί έρχονται και προτείνουν μέτρα, οι μερκοζοί, σύμφωνα με την νέα ορολογία που προέκυψε στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδος - ΕΕ, απαιτούν την εσωτερική υποτίμηση γιατί μόνο έτσι γίνεται να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, και πάει λέγοντας. Ο καθένας βλέπεις έχει πάρει τον ορθολογισμό, που κατά τ’ άλλα είναι και ο απόλυτος μοναδικός και μονοσήμαντος κριτής του σήμερα, και τον κοιτάει από τη δική του σκοπιά. Έτσι, απόλυτα!
Πού είναι όμως ο ορθολογισμός όταν η εσωτερική υποτίμηση γίνεται μόνο στο κόστος εργασίας; Έστω ότι αυτή είναι η μόνη ορθολογική διέξοδος της χώρας, πού ακριβώς σταματάει ο ορθολογισμός, όταν απαιτείται η μείωση του κόστους εργασίας, αλλά το κόστος αγαθών αφήνεται ελεύθερο να αυτορυθμιστεί; Και πού κρύβεται ακριβώς ο ορθολογισμός όσων πιστεύουν πως η αγορά πρέπει να αυτορυθμίζεται ελεύθερα; Γιατί η αυτορρύθμιση βέβαια ουδεμία σχέση έχει με τον ορθολογισμό, είναι απλά το σημείο ισορροπίας πολλών αντικρουόμενων ελεύθερων δυνάμεων. Με την προϋπόθεση πως τις αφήνεις όντως να αντικρούονται ελεύθερα.
Εδώ γελάς, γιατί το «ελεύθερα» σημαίνει πως δεν υπόκεινται καν σε στρατηγικές και συμφέροντα, διότι αυτά από μόνα τους υπονομεύουν την ελευθερία βούλησης! Και όλοι γνωρίζουν πως η αγορά δεν είναι τίποτε παραπάνω από στρατηγικές και συμφέροντα, άρα δεν είναι ποτέ ελεύθερη, το μόνο πραγματικό πρόβλημα είναι ποιος την εξουσιάζει!
Το μόνο ορθολογικό λοιπόν θα ήταν να νομοθετηθεί η μείωση των πάντων κατά 20%, όχι μόνο των μισθών συντάξεων και συναφών. Αλλά βλέπεις ο ορθολογισμός σταματάει όπου θέλει ο καθένας… Έτσι και ο ορθολογισμός των τροϊκανών σταματάει εκεί που αρχίζουν τα ανορθολογικά αξιώματά τους… Οι μισθοί πρέπει να ρυθμίζονται, ενώ οι τιμές να αυτορυθμίζονται. Ή μάλλον, στην πράξη και οι μισθοί αλλά και οι τιμές να ρυθμίζονται από τους ίδιους ανθρώπους. Αντίρροπες δυνάμεις κατά τα άλλα…
Η παγωνιά καλά κρατεί. Μάλλον ο καιρός αποφάσισε να πάει με τα νερά της συναισθηματικής κατάστασης των πολιτών της χώρας. Παγωμένη κι αυτή˙ πιο παγωμένη κι από την υπόγεια λίμνη της ανταρκτικής (μη μείνει κανένα οικοσύστημα αμόλυντο από την παρουσία του ιού που λέγεται άνθρωπος). Μ’ αυτή την υπεραισιόδοξη διάθεση μπαίνει η χώρα στην τροχιά των απόκρεων. Ας μπει και σε κάποια τροχιά δηλαδή, γιατί σε αυτή της ανάπτυξης δε φαίνεται να μπαίνει, ούτε με αστρονομικό τηλεσκόπιο δεν τη βλέπεις!

1 σχόλιο:

  1. Ναι αλλά οι τιμές δεν πάγωσαν. Αντίθετα αυξάνονται. Η εσωτερική υποτίμηση επήλθε με όλους εκείνους τους τρόπους που υπονομεύουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Τελικά στόχος είναι η διάλυση της μεσοαστικής επιχειρηματικότητας και του δημοσίου ώστε να δοθούν ως λάφυρα στις εθνικές και ευρωπαϊκές ελίτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...