Τρίτη, 6 Μαρτίου 2007

Το κακό μας το (μέλλον) παρόν

Ξεκίνησε ο Μάρτης και κατά πως φαίνεται ξεκίνησε και η άνοιξη. Κατά τις μυγδαλιές βέβαια αυτό ήταν φανερό από τέλη Φλεβάρη, μιας και τις συναντούσα παντού ανθισμένες. Βέβαια μιας και ο Μάρτης είναι γδάρτης ε θα την κάνει την κουτσουκέλα και τις βλέπω να παγώνουν, αλλά το γεγονός του ότι για την φύση πλέον ξεκίνησε η άνοιξη είναι φανερό. Άλλωστε το «οσμίζομαι». Εξ’ ου και την Κυριακή ξεκίνησα τα φταρνίσματα, μια μικροδυσφορία – ευτυχώς παροδική – στα μάτια και οι αποδείξεις πως η φύση πιστεύει στην επικείμενη έλευση της άνοιξης είναι για εμένα φανερές (και άσε την ΕΜΥ να προβλέπει ότι θέλει). Η αλλεργία ξεκινά :(.
Μιας και οι αλλεργίες μου κοντεύουν να γίνουν ολοετές πρόβλημα, πήγα κι εγώ στο νοσοκομείο να ελέγξω ξανά (μετά 20αετία σχεδόν) που είμαι αλλεργικός. Τα 2/3 των 30 δοκιμίων έδειξαν θετικότητα – πως λένε: «και οι γιατροί τρελάθηκαν»; Top 4 που ρίχναν τα άλλα με διαφορά: γάτα, γρασίδι (αγρωστώδη), ελιά, σκύλος. Το 1/3 που απέμενε και βγήκε αρνητικό ήταν ευτυχώς τα της σκόνης. Άμα έβγαινε και αυτό θα ήταν να αυτοκτονήσω :(. Αλλά το της γάτας ήταν εντυπωσιακό (προβλέπω να το βάζουν παράδειγμα σε διαλέξεις). Μια μικρή κοκκινίλα είναι ακόμα διακριτή στο χέρι μου.
Τέσπα, η άνοιξη μου θύμισε τις αλλεργίες και οι αλλεργίες το πρόβλημά μου, αλλά αυτό είναι μικρό μπροστά στο πρόβλημα της φύσης. Μα είναι δυνατόν να μπερδεύτηκε τόσο και να νομίζει πως ξεκίνησε η άνοιξη Φλεβάρη μήνα; Τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών δραματικά. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε παγκοσμίως είναι οι ορατές συνέπειες της αλλαγής που ήδη έχει συντελεσθεί. Με απλά λόγια, αν δεν θέλει κανείς να εξηγήσει την έννοια και τις ιδιότητες της θερμοδυναμικής ισορροπίας, ακόμα και αν σταματήσει πλήρως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, η εξέλιξη του φαινομένου μέχρι την αναστροφή του θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 1,1 έως και 6,4 C ως το 2100, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι πριν 15 χρόνια η πρόβλεψη με τις τότε ανθρώπινες δραστηριότητες ήταν έως 4 C! Η αποκατάσταση δε της πλανητικής ισορροπίας, όπως αυτή ήταν προ 30-40 έτη, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και χίλια χρόνια! Μεγέθη δραματικά, η συνειδητοποίηση των οποίων μου δημιουργεί απελπισία αλλά και τρομερά νεύρα προς τους υπαίτιους. Και να πεις πως δεν φωνάζει η επιστημονική κοινότητα σε καθημερινή βάση εδώ και χρόνια. Αλλά όχι, δεν ξέρουμε εμείς, λέμε βλακείες εμείς, οι 3 πιο καλοπληρωμένοι επιστήμονες των πετρελαϊκών κολοσσών γνωρίζουν καλύτερα από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας (είναι πολλά τα λεφτά Άρη - και μετά αναρωτιέσαι γιατί τους έχω στην μπούκα του κανονιού...). Και χειραγωγούνται και αποκοιμούνται οι μάζες μέσα από την γνωστή αλυσίδα οικονομικής αλληλεξάρτησης των ισχυρών της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας που ξέχασε να κοιτά οτιδήποτε άλλο εκτός του χρήματος (είναι πολλά τα λεφτά σου λέω Άρη).
Τί άλλο δώρο να περιμένω λοιπόν μέχρι το τέλος του αιώνα; 18 έως 59 εκατοστά αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Αν βέβαια η ταυτόχρονη άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε να λιώσει το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής, η αύξηση στάθμης θα είναι πολύ μεγαλύτερη (άσε που τότε μπορεί να σταματήσει και το gulf stream οπότε η φύση θα καταστρέψει εκδικητικά όσα ο άνθρωπος εδημιούργησε χωρίς να την λογαριάζει). Ένταση των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων. Εξαφάνιση του επιπλέοντος πάγου στην Αρκτική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυξανόμενη ξηρασία. Αυτά αποτελούν τις προβλέψεις 3700 επιστημόνων από 130 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα δε με μερικούς από αυτούς, οι προβλέψεις αυτές είναι υπεραισιόδοξες.
Το χειρότερο όμως είναι πως αυτά δεν είναι μελλοντικές προβλέψεις. Είναι ήδη το παρόν που ζούμε, όσο και αν δεν θέλουμε να το συνειδητοποιήσουμε. Και εμείς αποδεικνυόμαστε καθυστερημένοι στην λήψη μέτρων. Εγωιστές για μια ακόμη φορά. Ακόμα και σε ατομικό επίπεδο αρνούμαστε να κατανοήσουμε ότι η συνολική εικόνα της ισορροπίας επηρεάζεται από κάθε ατομική μικροδραστηριότητά μας. Από κάθε λεπτομέρεια.

Η φύση νομίζει πως έρχεται ήδη η άνοιξη, το συνειδητοποιήσαμε αυτό τουλάχιστον;