Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Στον απόηχο μιας ολιγωρίας.

Στον απόηχο της συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης μόνο απογοήτευση μπορεί να κυριαρχήσει. Αρκετός κόσμος, άγνωστο πόσος, τί ποσοστό του όλου, είχε εναποθέσει ελπίδες σε αυτή. Ελπίδες γιατί το σύνθετο πρόβλημα λαμβάνει πολλές διαστάσεις. Άλλοι συνειδητά, άλλοι χωρίς να έχουν πραγματική συνείδηση, ήλπιζαν, μερικοί διαδήλωναν κι όλας.
Πολύς κόσμος όμως δεν έχει συνειδητοποιημένο το πρόβλημα. Το βιώνει μεν, το αποδέχεται, αλλά δεν το συνειδητοποιεί. Πόση συνείδηση έχει άραγε για το πρόβλημα ο άνθρωπος που εκπλήσσεται, και με τη στάση του «αποδοκιμάζει» τον φίλο του, που αντί να οδηγήσει μέχρι το ραντεβού για καφέ, περπατάει δεκαπέντε λεπτά το πήγαινε και είκοσι το έλα; Κι ας λαμβάνει το μέρος του περιβάλλοντος στις αντίστοιχες συζητήσεις.
Πόση συνείδηση του προβλήματος έχει ο ομιλητής που κατηγορεί μεμονωμένα τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία όντως φέρουν την μεγαλύτερη «ευθύνη» για το πρόβλημα, αλλά υποστηρίζει πως χρειάζεται «πλεονάζουσα» ενέργεια για να αναπτυχθεί; Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει πως τα καύσιμα, τα σκουπίδια, είναι το αιτιατό του προβλήματος, το αίτιο είναι οι ρυθμοί που υιοθετούνται, οι νοοτροπίες οι ίδιες.
Τί κι αν αντικατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα με υδρογόνο; Μεγάλη συζήτηση γινόταν παλιότερα, πριν η μόδα φέρει στην επιφάνεια τα βιοκαύσιμα. Πόσοι δεν θέλησαν καν να εξετάσουν τις συνέπειες από την αυξημένη παραγωγή υδρατμών; Πόσοι, εθελοτυφλώντας, δεν παραδέχθηκαν πως το υδρογόνο, με την τάση που έχει να διαπηδά, όχι απλά να διαφεύγει, αν αντικαθιστούσε όλα τα καύσιμα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα διέλυε την ήδη θιγμένη οζονόσφαιρα του πλανήτη; Τα βιοκαύσιμα πάλι αρκούν σίγουρα για να συντηρήσουν την ανθρωπότητα, όχι όμως και τους υψηλούς ρυθμούς ζήτησης ενέργειας. Ή ενέργεια, ή τροφή, άλλωστε και η δεύτερη, πηγή ενέργειας είναι. Ηλιακές κυψέλες, πόσο καιρός θα χρειαστεί μέχρι ν' αναρωτηθούν οι άνθρωποι αν η αντικατάσταση της ξανθής άμμου της σαχάρας από μαύρες πλάκες δε θα συσσωρεύσει θερμότητα στη γη; Ανεμογενήτριες, πόσος καιρός θα περάσει και μετά πόσες εγκαταστάσεις θα ελαττωθούν οι άνεμοι και θα διαταραχθεί κι άλλο ο ήδη θιγμένος κύκλος νερού; Γεωθερμία, πόσες πηγές νερού θα χαθούν; Σενάρια που δεν είναι και τόσο φανταστικά σε ένα κλειστό πλανητικό σύστημα.
Η ζωή της φύσης είναι μια συνεχής ανακύκλωση υλικών και μετατροπής τους από τη μία μορφή σε άλλη, με συλλογή ενέργειας από τον ήλιο και κατανάλωσή της για τη συντήρηση του κύκλου των υλικών. Όσο ο άνθρωπος, που μετέχει ενεργητικά και παθητικά σε αυτόν τον κύκλο, δεν συνειδητοποιεί πως οι ρυθμοί του δεν πρέπει να υπερβαίνουν ή να καταλύουν τους ανεκτούς ρυθμούς από τη φύση, αλλά και τους μηχανισμούς της, το περιβαλλοντικό πρόβλημα θα παραμένει, θα εντείνεται, θα απειλεί, θα δυσχεραίνει τη ζωή του, θα σκοτώνει.
Το πρόβλημά μας δεν είναι απλά η ελάττωση των ορυκτών καυσίμων, η οποία φυσικά και δεν τέθηκε ως στόχος, προκαλώντας απογοήτευση για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Το πρόβλημά μας είναι η ελάττωση των ρυθμών, η αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου διαχείρισης και δραστηριοποίησης. Αυτό δυστυχώς απαιτεί τεράστια συναίσθηση ευθύνης και πολιτική βούληση. Απαιτεί διάθεση να ορθώσεις ανάστημα και να αποκρούσεις, να ακυρώσεις όλα τα συμφέροντα που επιζητούν υψηλούς ρυθμούς. Απαιτεί βούληση να δώσεις στον κόσμο να κατανοήσει και να ενστερνιστεί πως η «βολή» έχει όρια και ο τρόπος ζωής του πρέπει να αλλάξει, να γίνει ξανά «πιο φυσικός», πιο φυσιολογικός, να ξεφύγει από το «lifestyle».
Η μεγαλύτερη ματαιοδοξία του ανθρώπου είναι πως ζήτησε να δαμάσει τη φύση. Ζήτησε έτσι να δαμάσει τον ίδιο του τον εαυτό, κι αυτό γιατί ποτέ δεν είδε το εγώ του σαν τμήμα του όλου, την ανθρωπότητα σαν υποσύνολο της φύσης. Ο πύργος της βαβέλ είναι εδώ, υπάρχει πλέον καθημερινά σε όλες της συζητήσεις. Η Κοπεγχάγη είναι απλά άλλος ένας όροφός του.

15 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι βαθιά συστημικό. Όπως είπες και συ σε προηγούμενη ανάρτηση, είναι θέμα οικονομίας. Απαιτούμε συνεχώς ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη εις βάρος του πλανήτη και των κοινωνιών μας. Ο τρόπος ζωής είναι το πρόβλημα και όχι ποιες πηγές ενέργειας είναι (τώρα) προτιμότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν και γινονται προσπαθειες απο οργανωσεις , απο το κρατος και σε ατομικο επιπεδο παρολα αυτα φαινεται οτι κατι δεν γινεται καλα και τα επιπεδα παραμενουν στα ιδια
    διαβαζα και κατι αρθρα σχετικα με το κλιμα ... εντελως απογοητευτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλλαγή νοοτροπίας μου φαίνεται απείρως δυσκολότερη από αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης και δραστηριοποίησης. Όταν βλέπω, ότι παρόλα τα ερεθίσματα που έχει κάποιος και την πλείστη πληροφορία για να επιλέξει το λογικά σωστό πλέον, και αυτός, επιλέγει να είναι ένα ασέβαστο, ασυνείδητο και απολίτιστο ον, (βλέπεις, αφήνω στην άκρη το τί οφείλει η κάθε πολιτεία να εμπνέει και να απαιτεί από τους πολίτες της και πώς οφείλει να τους προστατεύει και εστιάζω και στον καθένα από εμάς και στο μερίδιο ευθύνης που φέρουμε ως μέλη μιας κοινωνίας) και βλέπω ότι αυτός, στην ουσία, είναι ο αυριανός πολιτικός, επιστήμονας, αυτός που θα έχει στα χέρια του την πολιτική απόφαση του αύριο, ε, ναι, απογοητεύομαι.
    Εγώ θεωρώ, ότι από τον μέσο απολίτιστο και ημιμαθή ασέβαστο άνθρωπο, είναι θεσπισμένος ως όργανο και ο πολιτικός που θα πάρει (ή θα αποφύγει να πάρει) την βιώσιμη απόφαση και να ταράξει τα νερά. Βλέπω, ότι ενώ ένα μεγάλο μέρος του κόσμου εντοπίζει το πρόβλημα, ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος, αποφεύγει την εύρεση λύσης.

    Και δεν βλέπω την βούληση που θα ήθελα να επιδεικνύουνε αυτοί που κατέχουνε τις θέσεις στον πολιτικό και οικονομικό βίο, πουθενά στον ορίζοντα. Και η ματαιδοξία των ανθρώπων, φτιάχνει πλέον αντί για ορόφους, λαβυρίνθους στον πύργο της Βαβέλ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δυστυχώς ακόμη το θεμα ειναι στο θεωρητικό επίπεδο της πολυτέλειας. Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος οτι τον αφορά πραγματικά. Οι μισοί αγνοούν και οι υπόλοιποι (οι περισσότεροι και απο εμάς) το έχουν κάνει μόδα και απλά θέλουν να ειναι "μέσα" σε αυτό. Ο κόσμος κοιτάζει να έχει δουλειά, να καταναλώνει και να περνάει όσο μπορεί καλύτερα.. Αυτά που παρατηρούμε εμείς ειναι ελαχιστότατα "ψήγματα", προάγγελοι κακών, που δεν αγγίζουν πραγματικά τον πολύ κόσμο. Δυστυχώς μόνο οι "στατιστικά σημαντικές ανάγκες" διαμορφώνουν νέους πολιτισμούς. Οχι επειδή κάποιοι ελάχιστοι διαπιστώνουν τί ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον.. Και που σύμφωνα με τη μακραίωνη πορεία του ανθρώπου, σπανίως συμβαίνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως λέμε «βράσε όρυζα» Μάνου μου; Ε σε λίγο θα λέμε «βράσε κόλλυβα», αν και πιστεύω πως και το στάρι την ίδια τύχη με το ρύζι θα έχει, άσε ποου το να βράσεις χρειάζεται νερό…

    Αχ βρε σκώληξ μου, για κάποιο περίεργο λόγο, εγώ προσωπικά, δεν τρέφω καμία εκτίμηση στις οργανώσεις. Τις θεωρώ περισσότερο «μόστρα», και χωρίς αντίκρισμα. Δε λέω, κάτι κάνουν, αλλά τις περισσότερες φορές άγονται και φέρονται, χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλο υπόβαθρο. Όσο για τα κρατικά επίπεδα, sorry αλλά δεν βλέπω καμία κίνηση, μόνο λόγια. Τα ατομικά τώρα… δυστυχώς, η «ελαστικότητα» που έχει ο καθένας μας σε ατομικό επίπεδο δεν αρκεί. Οι περισσότερες από τις ενέργειές μας καθορίζονται «ανελαστικά» από την χαρασσόμενη πολιτική…

    Η αλλαγή νοοτροπίας λοιπόν Σοφία δεν πρόκειται να συντελεστεί αν δεν αλλάξει αυτή η χαρασσόμενη πολιτική, με συνέπεια την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης και δραστηριοποίησης, οπότε να αλλάξουν οι «ανελαστικές» δράσεις μας που μας καθιστούν «επιβλαβείς» στο περιβάλλον. Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον πχ, είναι δεδομένο πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξάνουν, αφού στον ανταγωνισμό δεν υπάρχει «οροφή»! Ό,τι ποιότητας και να είναι ο άνθρωπος, θα επιδιώκει αναγκαστικά αύξηση των ρυθμών γιατί αλλιώς θα μείνει πίσω! Και αυτό βλάπτει…
    Το ίδιο και η παιδεία, η οποία δημιουργεί τους αυριανούς ανθρώπους. Δυστυχώς (ή ευτυχώς), από τη συνολική πολιτική καθορίζεται και όχι από τη θέληση του καθενός μας.
    Ο κάθε άνθρωπος, από μόνος του, δύσκολα θα «απεμπολήσει» τη βολή του, ή θα θυσιάσει τον εαυτό του βγαίνοντας από το «κοινωνικό παιγνίδι». Η κίνηση μπορεί να γίνει μόνο οργανωμένα, και άρα κεντρικά. Δυστυχώς, η «αυτορύθμιση» επιτυγχάνεται μόνο σε αυθόρμητα κινούμενα συστήματα, όχι σε σκεπτόμενα. Γι’ αυτό και στην ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι παρά ουτοπία.

    Πέτρο μου πιστεύω πως σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, ο άνθρωπος έχει βάσιμα επιχειρήματα και δε στηρίζεται σε «προφητείες». Αυτό που με απασχολεί είναι πως όντως, πάντα και σε όλα, με πιθανότητες μιλάμε. Και στην επιστήμη, και στην οικονομία. Θέμα ρίσκου είναι λοιπόν. Η ανθρωπότητα δέχτηκε να πάρει ρίσκα που την έριξαν σε μια οικονομική κρίση. Και αναρωτιέμαι, τιμολογεί το ρίσκο της χρηματοοικονομίας, η οποία αποδείχθηκε ήδη πως δεν δουλεύει όπως θα ήθελε, ψηλότερα από το ρίσκο να μην υπάρχει ζωή στο μέλλον του πλανήτη;
    Η εξαφάνιση νησιών και η ερημοποίηση δεν είναι «στατιστικά σημαντικές ανάγκες»; Οπότε δεν πιστεύω πως αυτές διαμορφώνουν νέους πολιτισμούς, οι πολιτισμοί «χειραγωγούνται» από αυτούς που έχουν τη δύναμη να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, δεν διαμορφώνονται από ανάγκες. Αυτές παίζουν ρόλο μόνο όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, όχι όσο είναι «στατιστικές» :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωραια παω να κανω διαθηκη !!!

    αχαχχα


    ευχομαι καλες γιορτες με υγεία και πολυ πολυ τρελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα μπορούσαν να τάχουν πάει σχετικά καλά. Υπήρξε ένα κείμενο που άξιζε να το υπογράψουν. Όμως τελευταία στιγμή, απόντων των μεγάλων που την έκαναν, δεν υπεγράφη. Κρίμα γιατί τέτοιες ευκαιρίες δεν δίδονται εύκολα. Όπως έγραψε και η Κροτ ( δεν ξέρω αν είναι δικό της ) αν το κλίμα ήταν τράπεζα θα το είχαν σώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλές γιοτρτές με πολλά γέλια και χαρά! Υγεία και αγάπη για το 2010! Φιλιάαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αλ ελπίζω να περνάς καλά και χαλαρά αυτές τις ημέρες και ασε αυτή την Κοπεγχάχη κατά μεριά και πάρε το σερφ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εεε ευχομαι Χρονια σου Καλα
    και οσο για το κλιμα ... ηταν στραβο , το φαγε και ο γαιδαρος... παει...
    φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πού εισαι; πήγες στο χωριό ; σε ψαχνει και η Πενελοπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ω, η τελευταία σου πρόταση τα λέει όλα...Χρόνια πολλά με υγεία και φωτεινή σκέψη...σημασία δεν έχει τι κάνουν οι άλλοι, αλλά εμείς...πρέπει να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε και στους άλλους..Οπότε είθε τη νέα δεκαετία να είμαστε αυτή η αλλαγή :) Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από καρδιάς σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για το νέο χρόνο

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή Χρονιά Καμηλιέρη παιδί μου
    καλύτερη να είναι, από όλες τις άλλες
    και να βρεις ό,τι ψάχνεις
    και να ξεφορτωθείς ότι δε θες, σου εύχομαι φέτος
    :)

    Σμακ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...