Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Απόσυρση πνεύματος

Ομάδες εθελοντών ανέλαβαν τη δουλειά. Η καθαριότητα βλέπεις έγινε πλέον «ελαστική δαπάνη». Μιας και επί εξαμήνου οι καθαρίστριες αρνιόταν να μπουν σε αίθουσες και περιοριζόταν στους διαδρόμους και τις τουαλέτες, μπήκε μπροστά η μάνικα και καθάρισε η κόπρος του Αυγεία. Τα καλά χρήσης ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας. Μέχρι εκεί πλήρωσε το ίδρυμα, μέχρι εκεί έκαναν σύμβαση. Άμα δεν έχεις το δικό σου συνεργείο, όσα μπικικίνια διαθέτεις, τόση εργασία θα λάβεις. Τα φυντάνια και οι τροφοί ας κάνουν τα υπόλοιπα!
Η ελληνική πολιτεία έχει οριοθετήσει τελικά τις προτεραιότητές της ως προς το τί θα χρηματοδοτεί. Η απόσυρση αυτοκινήτων είναι πάνω από την καθαριότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της. Πάνω και από την χρηματοδότηση των σπουδών αλλά και των ερευνητικών προγραμμάτων. Η απόσυρση βλέπεις εγγυάται καλύτερη ανάπτυξη από την εκπαίδευση επιστημόνων. Άλλωστε σήμερα είναι αναγκαία τα φτηνά εργατικά χέρια, ν’ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, τί να το κάνεις το πνεύμα, αυτό δεν φέρνει ανάπτυξη στη σύγχρονη πραγματικότητα, αρκεί που έφερε την ανθρωπότητα στο σημείο να μπορεί να το αποποιηθεί! Βλέπεις, ακόμα και η γιουροβίζιον πιο σημαντική είναι από την παιδεία. Τί να το κάνεις το πνεύμα όταν μπορείς να έχεις σόου μπιζ; Ας μάθουν τα παιδιά πέντε πράματα να γίνουν αποδοτικοί σκλάβοι και το πνεύμα τους ας κοιμάται ήσυχο μέσα στα «φτηνά» αυτοκίνητα! Άρτος, θέαμα και... καλό γκάζι!
Εδώ πλέον και η εργασία ελαστική δαπάνη αρχίζει να γίνεται. Οι ιδιωτικές εταιρίες μπορούν ας πούμε να λένε στο ίδρυμα πως μέχρι εκεί πλήρωσε, μέχρι εκεί πάνε, αλλά στους εργαζόμενούς τους έχουν το δικαίωμα να λένε πως δεν έχουν σήμερα χρήματα, τον άλλο μήνα και άν, μέχρι τότε ας πάρουν κανά καταναλωτικό δανειάκι, ή ας μετατρέψουν και τη διατροφή σε «ελαστική δαπάνη»! Να τα καλά της ελεύθερης αγοράς και της ελαστικοποίησης των κανόνων «αγοράς εργασίας». Μα κι αυτή η αγορά πια να τα θέλει όλα δικά της; Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν λέει να τελειώσει…