Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Αποδυτήρια

Ορισμένοι άνθρωποι την έχουν την ανοησία στο αίμα τους. Εντάξει, κι εσύ έχεις λουστεί στ’ αποδυτήρια, μερικές φορές ο χρόνος δεν φτάνει να κάνεις δύο φορές μπάνιο την ημέρα, ή είναι κουραστικό να λουστείς δύο φορές μέσα σε τρεις ώρες. Αλλά να, ξεκίνησε το λούσιμο πριν καν μπεις, συνέχισε όσο εσύ λουζόσουν, και τελείωσε αφού είχες ήδη σκουπιστεί και ντυθεί. Και όλη αυτή την ώρα το νερό να «τρέχει με ταχύτητα».
«Μετοχές στην ΟΥΛΕΝ», η πρώτη σκέψη. Έτσι δε λέγατε κάποτε; Και «μετοχές στη ΔΕΗ» επίσης. Χαρακτηρισμός για όσους άφηναν αλόγιστα τα φώτα αναμμένα, ή το νερό να τρέχει «στο βρόντο». Έτσι και σήμερα ανασύρθηκαν οι θύμησες αυτές από παλιά. Ξεχασμένες συνήθειες. Άλλαξε ο κόσμος. Η σπατάλη έγινε καθεστώς και η σύνεση ονομάστηκε τσιγκουνιά. Άλλωστε σήμερα το πρότυπο είναι καταναλωτικό, «είσαι ότι καταναλώνεις». Οπότε πώς να διδάξεις το μέτρο; Αφού όσο περισσότερο απομακρύνεσαι από αυτό, τόσο περισσότερο σε «θαυμάζουν».
Αυτός όμως είναι μεγαλύτερός σου. Αυτό είναι το παράλογο. Ξεκίνησε τη ζωή του σε έναν κόσμο που όχι μόνο κινούνταν με σύνεση, αλλά η οποιαδήποτε σπατάλη κόστιζε ακριβά στο «τέλος του μήνα». Τι ψάχνεις τώρα… βελόνια στ’ άχυρα. Άλλαξε ο κόσμος; Χάλασε ο κόσμος; Ανάλογα με το τί κοιτάς, το πέρυσι είναι είτε καλύτερα, είτε χειρότερα. Για κάποιο λόγο τα καλά του παρελθόντος δεν μπορούν να διατηρηθούν μαζί με τα νέα καλά του παρόντος. Φτιάχνουμε κάτι, χαλάμε κάτι άλλο. «Πρόοδος»…
Μα καλά, αυτός τι το θέλει το ταπέτο; Ουπς! Πετσέτα ήταν! Κι όμως, έτσι ακριβώς είναι τα ταπέτα που χρησιμοποιούνται στους διαδρόμους… Τι σου είναι η μόδα! Τώρα κυκλοφορούν και σε πετσέτες!
Ο καθρέφτης νοτισμένος. Εμ, λογικό είναι, τόση ώρα που λουζόταν ο «συναθλητής», πώς να μη γίνει ο χώρος σάουνα. Πάλι καλά που είναι ανοιχτά τα παράθυρα! Πάλι καλά που δεν γεννήθηκε γυναίκα να πεις γιατί θα είχε στερέψει ο Μόρνος! Και ο Μαραθώνας μαζί! Μη σου πω και η Υλίκη!
Στο ραδιόφωνο, ένεκα της ημέρας, η συζήτηση περί καριέρας και μητρότητας. Είναι εφικτό να συνδυαστούν και τα δύο; Μα συνδυάζονται δύο καριέρες μαζί; Μάλλον αδύνατο είναι. Εδώ ούτε καν καριέρα και πατρότητα δεν συνδυάζονται, κι ας έχει μάθει η ανθρωπότητα να πιστεύει διαφορετικά.
Γιορτάζουν οι μητέρες λοιπόν σήμερα.
Ε, χρόνια τους πολλά!