Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Βρε λες;

Ελπιδοφόρο αναθάρρημα μετά από πολύ καιρό. Η Γερμανία θα κλείσει τα πυρηνικά της εργοστάσια. Περί απλής ανακοίνωσης πρόκειται βέβαια, η υλοποίηση δεν έχει καν ξεκινήσει και κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα γίνει. Αλλά ακόμα κι έτσι, για πρώτη φορά ανακοινώθηκε μια ενέργεια ενάντια στις ακολουθούμενες πολιτικές, ενάντια στην ίδια την πρόθεση της καγκελαρίου, όπως αυτή είχε διατυπωθεί προ μηνός, ενάντια στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι αλλά σύμφωνη με την λογική.
Στην Ιαπωνία ακόμα να ελεγχθεί η κατάσταση. Λογικό. Αλυσιδωτές αντιδράσεις γεωμετρικά αυξανόμενου ρυθμού· άμα δεν ανακτήσεις τον έλεγχο άμεσα οι ελπίδες να τον ανακτήσεις πριν θελήσουν αυτές είναι μηδαμινές. Και τα αποτελέσματα ολέθρια στην περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτή και η λογική που επιβάλει τη μη-χρήση της.
Έχουμε βέβαια δρόμο ακόμα. Η επόμενη ελπιδοφόρα πρόταση, με την προϋπόθεση να εφαρμοσθεί και η προαναγγελθείσα, θα είναι η υιοθέτηση μιας πολιτικής ελάττωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Πάλι ενάντια στο οικονομικό γίγνεσθαι αλλά σύμφωνη με τη λογική και τη βιωσιμότητα. Οψόμεθα!
Επιτέλους, μία πολιτική απόφαση!