Παρασκευή 28 Ιουλίου 2006

Ιστορικές μνήμες

Η συμπεριφορά της Αμερικής είναι αναμενόμενη. Οι αμερικάνοι είναι ένας «λαός» χωρίς παρελθόν, γαλουχήθηκαν με τις φράσεις «πρώτα σκοτώνουμε και μετά ρωτάμε», «η περιέργεια γεμίζει τον οργανισμό μολύβι», «καλός ινδιάνος είναι μόνο ο νεκρός ινδιάνος» ή την παραλλαγή της – όπου ινδιάνος μπαίνει μαύρος, κοκ. Η έναρξη του κράτους τους σημαδεύθηκε από την γενοκτονία των ινδιάνων, αφού ήταν οι πρώτοι που «χρειάστηκαν χώρο» για να αναπτυχθούν. Και οι ινδιάνοι τους περιόριζαν. Η γέννηση του κράτους δε, οφείλεται στους τυχοδιώκτες διαφόρων λαών που προσπάθησαν να βρουν «ένα καλύτερο μέλλον» σε μια νέα ήπειρο, αφού βέβαια «απελευθέρωσαν τους χώρους της». Ο τυχοδιωκτισμός διέπει όλα τα χρόνια ανάπτυξης του κράτους, ενώ η συνοχή είναι απούσα, αφού απλά ένα συνονθύλευμα λαών προσπαθεί να φτιάξει ένα κράτος βοσκώντας γελάδια και κυνηγώντας χρυσό, χωρίς κανένα «δέσιμο», χωρίς καμιά κοινή ιστορία, χωρίς άλλη επιδίωξη πέρα από τον πλούτο, πέρα από το «American dream».
Κράτος, χωρίς λαό, χωρίς ιστορική μνήμη, που μέσα σε λίγα χρόνια έπρεπε να «διανύσει» όλα τα χρόνια των κρατών της γηραιάς ηπείρου, προσπαθώντας να την φτάσει, αλλά στην ουσία χωρίς να καταφέρει να «ωριμάσει». Κράτος αποτελούμενο από ανθρώπους αδιάφορους για την ιστορία και τους λαούς, αφού η έννοιες των λέξεων αυτών έχουν εντελώς διαφορετικό νόημα απ’ ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, σε όλα τα υπόλοιπα έθνη της γης. Κράτος που αδιαφορεί για την διαφορετικότητα, αφού δεν υπάρχουν «ομόψυχες κοινωνίες» και επιζητά την «αλλοτρίωση» των πολιτών σε μια «ομογενοποιημένη μάζα», αφού αυτό αποτελεί την μόνη μέθοδο που θα σταματήσει τις διαμάχες και θα δώσει στον κόσμο μια κάποια μορφή «συλλογικής συνείδησης», κάτι που απουσιάζει πλήρως αφού δεν υπάρχει στην ουσία «αμερικανικό έθνος».
Από αυτή την οπτική γωνία η Αμερική είναι ένα κακομαθημένο παιδάκι μπροστά στην ωριμότητα που απέκτησαν οι λαοί της γηραιάς ηπείρου διανύοντας μια ιστορία χιλιάδων χρόνων σε αντίθεση με τα 600 χρόνια ζωής ενός κράτους χωρίς συνοχή. Ένα κακομαθημένο παιδάκι που χρησιμοποίησε το παρθένο έδαφος της χώρας του, έκλεψε την τεχνολογία της Ευρώπης όταν αυτή αποκτούσε συνείδηση προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τον «χασάπη της ανθρωπότητας» ο οποίος στην ουσία απλά ήθελε, δεύτερος στην ιστορία (παρότι του καταλογίζεται μοναδικότητα), «περισσότερο χώρο» και με την ισχύ αυτή στα χέρια του εκβιάζει την ανθρωπότητα κάθε φορά που κρατάει την ανάσα του επειδή δεν γίνεται το δικό του. Ένα κακομαθημένο παιδάκι που όπως η ιστορία υποδεικνύει, με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στην πτώση, όπως τόσοι άλλοι προκάτοχοί της θέσης του, όντας το πιο υπερ-χρεωμένο κράτος του κόσμου, έχοντας ήδη προκαλέσει την διεθνή δυσαρέσκεια, αλλά ταυτόχρονα έχοντας για πρώτη φορά στα χέρια του την δύναμη να σκοτώσει όλη την ανθρωπότητα στην πτώση του. Από αυτή τη σκοπιά, και με δεδομένη την επικείμενη κατάρρευση, οι αμερικάνοι είναι ο πιο επικίνδυνος λαός που κατέχει πυρηνικά όπλα. Σε πλήρη αντίθεση με την επικρατούσα λογική για τους υπόλοιπους λαούς που τουλάχιστον έχουν ιστορική μνήμη, και προσπαθούν απλά να αποκτήσουν «συνείδηση». Με δεδομένη την ιστορία πάντως η συμπεριφορά τους είναι αναμενόμενη, αφού ουδέποτε βρέθηκε κάποια νταντά να τους τραβήξει το αυτί και να τους διδάξει.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο, είναι η δικαίωση της πρακτικής του Χίτλερ, από τους ίδιους τους εβραίους, οι οποίοι μόλις 60 χρόνια αργότερα εφαρμόζουν την τακτική της «συλλογικής τιμωρίας» που καταδίκαζαν μέχρι και πριν από λίγα χρόνια στα διεθνή δικαστήρια. Ενδιαφέρον τομέας έρευνας για τους ιστορικούς των επόμενων γενεών: Πώς ένας πραγματικός λαός με ιστορική μνήμη διάλεξε να «απολέσει» την πρόσφατη ιστορία του για να εξυπηρετήσει κυρίως συμφέροντα τρίτων;

13 σχόλια:

  1. Κατά πλειοψηφία, όλα καλά και ωραία...ναι οι Αμερικάνοι δεν έχουν ωριμότητα, δεν έχουν μακρά ιστορία, κατέστρεψαν τους ινδιάνους και όχι μόνο κτλ κτλ...

    αν δεν με απατά η μνήμη μου, έχουν γράψει και την διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η οποία ίσως δεν εφαρμόστηκε κατά γράμμα στην Αμερική αλλά η Ευρώπη κάτι κέρδισε σίγουρα από αυτήν...

    επιπλέον η πλειοψήφια δεν ξέρει τί της γίνεται αλλά τελοσπάντων υπάρχει μια μειοψηφία σκεπτόμενων ανθρώπων...ναι...ακόμη ΚΑΙ στην Αμερική.

    κατά τα άλλα δεν έχουν "φινέτσα" ούτε ως άνθρωποι ούτε ως πολιτικοί

    ωραία.

    ερώτηση: ποιός είναι για εσένα ο πρώτος χασάπης της ανθρωπότητας και με ποιον συγκρίνεις τους Αμερικάνους;

    μμμ...δικαίωση πρακτικής του Χίτλερ... ε, μην τα παραλέμε τώρα... δεν συγκρίνεται ΤΙΠΟΤΑ και ΚΑΝΕΙΣ με τον Χίτλερ! το να συγκρίνεις οτιδήποτε με τον Χίτλερ είναι βαρύγδουπο κατά την γνώμη μου και άκομψο...κάνει πολύ κακή εντύπωση...

    οκ. οι Ισραηλινοί το παράκαναν! συμφωνώ...
    αλλά...
    ήταν αναμενόμενο να χτυπήσουν γιατί αποτελεί πάγια τακτική τους: "αν πιάσετε Ισραηλινό όμηρο, εμείς θα επιτεθούμε", ΠΟΤΕ δεν διαπραγματεύονται για ομήρους... η Χεσμπολάχ "πήγαινε γυρευοντας" όταν έπιασε τους 2 ομήρους.
    Βρήκαν οι Ισραηλινοί ευκαιρία και εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση. Αυτός είναι ο ορισμός της πολιτικής εξάλλου. Αλλά το παράκαναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αμερικάνοι, προ του Χίτλερ και "θέλωντας περισσότερο χώρο", αφάνισαν ένα ολόκληρο έθνος. Κάτι που ο Χίτλερ ουδέποτε κατόρθωσε να πετύχει παρά τις θηριωδίες του.

    Η πρακτική του Χίτλερ παραμένει καταδικαστέα απ' όλη την ανθρωπότητα, εκτός από τους εβραίους αυτή τη στιγμή, που αφού την χρησιμοποιούν, δεν έχουν το δικαίωμα να την καταδικάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Darth μου...δεν υπάρχει σύγκριση στα μεγέθη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν συγκρίνω μεγέθη. Συγκρίνω αιτίες και εφαρμογή πρακτικών. Νοοτροπίες και πολιτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νταντά είχανε και έχουν! Την (άλλοτε) κραταιά Μεγάλη Βρετανία. Τους παρέδωσε τα σκήπτρα της αυτοκρατορίας, τους χρησιμοποίησε σε πολλά από τα σχέδιά της, εξακολουθεί να τους κανακεύει ως τα σήμερα. Τους έχρισε διαδόχους του ιμπεριαλιστικού της πλάνου. Ετσι δεν είναι;

    Για τον "πραγματικό λαό με ιστορική μνήμη" που "διάλεξε να «απολέσει» την πρόσφατη ιστορία του για να εξυπηρετήσει κυρίως συμφέροντα τρίτων" .. δεν εξυπηρετεί συμφέροντα τρίτων, τα δικά του εξυπηρετεί. Οι κάτοικοι του Ισραήλ είναι προτεκτοράτο της -οικονομικά σφιχτής- μάζας των εβραίων των ΗΠΑ. Ο στόχος άλλωστε -και προβεβλημένος συχνά- είναι αυτος ακριβώς: Ο έλεγχος εξολοκλήρου της αμερικανικής ηπείρου.. όχι μονάχα των ΗΠΑ. Ξέρεις ότι οι ΗΠΑ επιδοτούν τη Βραζιλία με 1.000 δολάρια ανά κιλό ναρκωτικών που ΔΕΝ θα περάσει στη χώρα τους; Αν το καλοσκεφτεί κανείς, η μέθοδος αυτή έχει πολλές ερμηνείες.

    Αλεπουδίτσα, νομίζω ότι η φινέτσα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει.. και, σίγουρα, δεν υπάρχει σύγκριση στα μεγέθη. Το συνονθύλευμα των εξοστρακισμένων ευρωπαίων στη νεαρή ήπειρο εξόντωσε μια ολόκληρη φυλή. Οι αμερικανοί είναι ο.. "κακός" μας εαυτός κατά κάποιο τρόπο... Και πώς να τον συμμαζέψουμε!!!

    :-)

    Το Ισραήλ δεν το "παράκανε" απλώς.. Εξακολουθεί να δημιουργεί αδιέξοδες καταστάσεις στη σχέση του με τους λαούς της περιοχής.. Αν βάλουμε τα γεγονότα να συμβαίνουν σε στενότερο κύκλο, ένα προσομοίωμα σε μικρότερη ανθρώπινη κοινωνική κλίμακα, θα καταλάβουμε πολλά περισσότερα...

    ΟΥΦΦ.. το τραβηξα πολύ το σχόλιο πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καμηλιέρη μου, για άραβας μια χαρά την υπερασπίζεσαι την ευρωπη. Μην ξεχνάς όμως πώς φέρθηκαν οι Ευρωπαίοι στα δικά σου τα λημέρια, αλλά και στην ινδία, στην υποσαχάρια Αφρική (πχ Μπόερς) κλπ κλπ κλπ.

    Είμαι αντιαμερικάνα από τις λίγες, θαυμάζω και αγαπώ την Ευρώπη όσο λίγοι, αλλά και στη δική αμς την ιστορια υπάρχουν σελίδες απαάμιλλης φρίκης και έλλειψης πολιτισμού. Άλλωστε, εμείς οι Ευρωπαίοι πήγαμε στην Αμερική ως κονκισταδόρες ή τυχοδιώκτες και αφανίσαμε Ινδιάνους, Ινκας και άλλους "απολίστους".
    Οι Αμερικάνοι αναπαράγουν τις τακτικές που μάθανε από μας. Στο πολιτικό επίπεδο.

    Για την έλλειψη κουλτούρας και την αμορφωσιά και την έλλειψη ιστορικής γνώσης ακι συνείδησης, συμφωνώ απολύτως, αλλά να σου θυμίζω πως ο Τσόμσκυ, ο Τένεσι Ουίλλιαμς, ο Γούντυ ΄Λλλεν, ο Πόε και πολλοί άλλοι είναι επίσης Αμερικάνοι.

    Δεν διαφωνω μαζί σου, απλως θετω και άλλες παραμέτρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα έλεγα ότι δεν «υπερασπίσθηκα» ακριβώς την Ευρώπη. Άλλωστε ο Χίτλερ αποτελεί το πιο μελανό σημείο της Ευρώπης. Απλά η Ευρώπη μέσα από τις διαμάχες και μέσα από την αλληλένδετη ιστορία των λαών της αποκτούσε «συνείδηση». Μια διαδικασία που στην Αμερική είναι ανεφάρμοστη δεδομένων των συνθηκών και της απουσίας λαών. Όλα όσα γίνονται είναι «πολύ μακριά» για να τους επηρεάσουν άμεσα, ώστε να αποκτήσουν συνείδηση, ενώ η «συλλογικότητα» ταυτίσθηκε με την «ομογενοποίηση». Την στιγμή που όλη η Ευρώπη «συνειδητοποιούσε» άλλωστε την φρίκη της «συλλογικής τιμωρίας», η Αμερική απλά άκουγε γι’ αυτή σε φιλολογικό επίπεδο, και σε φιλολογικό πάλι επίπεδο παραμένει εναντίων της. Για την Ευρώπη μάλιστα μπορώ να προχωρήσω παραπέρα και να της αποδώσω τεράστιες ευθύνες που, με την «συνειδητότητα» που διακρίνει τους λαούς της, απλά «ψελλίζει» αυτό το: Φτάνει πια, αντί να βαρέσει το χέρι της στο τραπέζι και να το βροντοφωνάξει.

    Θες να το προχωρήσω παραπέρα; Ο Χίτλερ όντως διέπραξε τις μαζικότερες και φρικιαστικότερες γενοκτονίες. Αυτό το έκανε μέσα σε 5 περίπου χρόνια. Οι αμερικάνοι, πέραν του ότι ξεκίνησαν αφανίζοντας έθνη, έριξαν πυρηνικά στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Χιλιάδες άνθρωποι έζησαν μια φρίκη παρόμοια με τα κρεματόρια. Πόσοι πέθαναν μεμιάς; Πόσοι πέθαναν μετά από φριχτά βασανιστήρια μέσα στο πρώτο 10ήμερο; Το πρώτο έτος; Την πρώτη δεκαετία; Πόσοι πεθαίνουν ακόμα και σήμερα από λευχαιμία ως συνέπεια εκείνης της πράξης; Πόσοι γεννιούνται μεταλλαγμένοι και καταδικασμένοι και θα γεννιούνται για καιρό ακόμα; Δεν μπορούμε να το ποσοτικοποιήσουμε αλλά ως πράξη δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι συνέπειες και η φρίκη δεν ξεπερνούν αυτές του επονομαζόμενου «χασάπη». Και αυτή την θηριωδία άνθρωποι την διέπραξαν. Και από αυτή τη θηριωδία πάλι άλλοι λαοί «έμαθαν», οι αμερικάνοι όμως αρνούνται πεισματικά να «μάθουν» κάτι. Επειδή το «εκτελεστικό όργανο» ήταν μια μηχανή (η βόμβα) και όχι ένα ανθρώπινο χέρι, δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να μειώνουμε την σημασία του.

    Όσο για λαμπρά ονόματα και ανθρώπους, αυτοί υπάρχουν παντού. Δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν στην Αμερική. Αυτό όμως δεν αναιρεί ούτε τις ευθύνες και την ενοχή των Αμερικάνων, ούτε το γεγονός ότι παρόλους τους «λαμπρούς» ανθρώπους που γεννήθηκαν εκεί, δεν υπάρχει ελπίδα καλλιέργειας, αφού δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος (ακόμα) δεδομένων των συνθηκών. Ίσως μετά την «πτώση» να υπάρξει εκλογίκευση, αλλά φοβάμαι την έκφραση αυτής της «πτώσης» πολύ περισσότερο από τους «τρομοκράτες». Όπως πολύ σωστά το έθεσε η Ροδιά, αποτελούν τον κακό εαυτό μας που εκδιώξαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαβάζοντας το κείμενό σου είχα ήση κάνει copy την πρόταση "Από αυτή την οπτική γωνία η Αμερική είναι ένα κακομαθημένο παιδάκι μπροστά στην ωριμότητα που απέκτησαν οι λαοί της γηραιάς ηπείρου διανύοντας μια ιστορία χιλιάδων χρόνων σε αντίθεση με τα 600 χρόνια ζωής ενός κράτους χωρίς συνοχή" ... Πριν δω τα τελικά σου σχόλιά περί Ευρώπης. Να συμφωνήσω αλλά και να παραπονεθώ -αν και "αντιαμερικάνα από τις λίγες" όπως και η γειτόνισσα (γειά σου βρε γειτόνισσα). Η ανωριμότητα της ευρώπης δεν σταμάτησε στον Χίτλερ καλέ μου. Εγώ ντρέπομαι για την ώριμη Ευρώπη. Την Ευρώπη που θα έπρεπε να έχει μάθει από τα μελανά της σημεία -όπως πολύ σωστά τα αναφέρεις- και όμως είναι πρακτικά απούσα και αδύναμη. Την πρώην Αυτοκρατορία -που σωστά λέει η Ροδιά- είναι νταντά της Αμερικής αλλά και προαγωγός της. Τους ΓαλοΓερμανούς που συμπεριφέρονται σαν τρίχρονα (έτσι έκανε η βασίλισσα, το άλλο εμείς). Και εμάς τους υπόλοιπους της Ενωμένης (χα) Ευρώπης που το παίζουμε υπεράνω, αποδίδουμε ευθύνες και νίπτουμε χέρια και στόματα... Μία ήπειρος με τόσο παρελθόν, τόση Ιστορία, ωφείλει πολύ περισσότερα δεν νομίζεις;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή η πτώση είναι που τρομάζει όλους νομίζω. Κυρίως εμάς τους ευρωπαίους που βρισκόμαστε κοντά στη θανατερή εστία και θα λάβουμε πρώτοι τα κύματα οργής και μίσους που καλλιεργούνται.
    Ωρες ώρες, φτάνω σε "συνομωσιολογικές" σκέψεις.. μπας και στο πλαίσιο της υποταγής της μαμάς Ευρώπης, την οποία υπαγορεύει ο ανταγωνισμός, έχουν εξυφανθεί όλα εούτα τα σχέδια "αναπροσαρμογής" των συνόρων στην εγγύς ανατολή, αρχής γενομένης από την υποταγή του Ιράκ, δεδομένου ότι το Ιράκ ήταν (είναι ακόμα στην κατάσταση που βρίσκεται?) η πλέον προηγμένη χώρα της περιοχής και η μόνη που στήριξε με ζέση το νεαρό ευρώ...
    ΣΤΟΠ. Θα γράφω ίσαμε αύριο..
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. όταν ήμουν μικρότερη πίστευα ότι είχα βρει τη λύση για μην έχουμε τέτοια προβλήματα. "ξαναρχίζουμε την ιστορία απ την αρχή, σαν να μη "μαλώσαμε" ποτέ πριν με κανέναν". Το θεωρούσα την τέλεια λύση γιατί πίστευα ότι κανένας δε θέλει πραγματικά να κάνει πόλεμο με κανέναν, ότι όλοι θα ξεχνούσαν ώστε να λειτουργησουν τα πράγματα ομαλά.
    κάποια στιγμή, την ίδια λύση μου πρότεινε και ένα αγοράκι στο οποίο έκανα μάθημα. Ακόμα δεν ήξερα να του εξηγήσω πειστικά για΄τι αυτή η λύση είναι λογική μόνο στα παιδιά.
    =(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενδιαφέρουσες αναλύσεις...δεν έχω να προσθέσω τίποτα εκτός από μία μικρή υπενθύμιση:
    Είναι άρεγε τυχαίο, πως από όποιο μέρος απεσύρθη η Βρετανική Αυτοκρατορία, φρόντισε πριν φύγει να τα κάνει μπάχαλο, το οποίο διαιωνίζεται μέχρι σήμερα; (ενδεικτικά αναφέρω, εκτός από την επίκαιρη Παλαιστίνη/Μέση Ανατολή, την Κύπρο και Ινδία-Πακιστάν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Rodia said: Το συνονθύλευμα των εξοστρακισμένων ευρωπαίων στη νεαρή ήπειρο εξόντωσε μια ολόκληρη φυλή. Οι αμερικανοί είναι ο.. "κακός" μας εαυτός κατά κάποιο τρόπο...

    Αυτό ακριβώς ήθελα να πω όταν διάβασα το post σου. Μη λέμε οι Αμερικάνοι, οι Έλληνες, οι Εβραίοι. Διαφορετικές εκφάνσεις της ανθρωπότητας είναι. Εμείς είμαστε οι Αμερικάνοι. Εμείς αφανίσαμε τους Ινδιάνους. Εμείς κάναμε το ολοκαύτωμα. Και το Παλαιστηνιακό. Εμείς. Οι άνθρωποι. Και μετά σαν παιδάκι που του κάνει παρατήρηση η μαριλίνα λέμε "δεν το έκανα εγώ!". Αν σβήσεις από το χάρτη τους Αμερικάνους δε θα ξεπηδήσει κάποιος άλλος; Αν ο Χίτλερ είχε πέσει από την κούνια του και σκοτωθεί δε θα είχε γίνει ποτέ ένα ολοκαύτωμα;

    Εγώ έχω ζήσει στην Αμερική και αυτά τα "οι Αμερικάνοι έτσι, οι Αμερικάνοι αλλιώς" δεν τα μπορώ. Οι άνθρωποι δεν έχουν πολύ σχέση με τις πολιτικές και στρατιωτικές αποφάσεις μιας χώρας (δυστυχώς). Όπως εσύ (κι ο καθένας) δεν έχεις πολύ σχέση με τους κατά καιρούς πολέμος που συμμετείχε η Ελλάδα ή με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού σου. Οι Αμερικάνοι, όπως και πολλοί άλλοι λαοί, έχουν αρκετά εσωτερικά προβλήματα ώστε να αδιαφορούν να μάθουν τι γίνεται παραέξω. Όπως αδιαφορεί κι ο μέσος έλληνας π.χ. για την κατάσταση στη γειτόνισα Βουλγαρία (εκτός αν γίνει πόλεμος και αναφερθεί στις ειδήσεις). Εδώ δε νοιάζεσαι καλά-καλά τι γίνεται στο δίπλα διαμέρισμα της πολυκατοικίας. Αρκεί να μην πάρει φωτιά.

    (τραγική ειρωνία: γράφω όλα αυτά ακούγοντας το soundtrack του Pearl Harbor)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ καλές δικαιολογίες για να καθησυχάζουμε την συνείδησή μας και να αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Όμως στην πραγματικότητα τίποτε απ' όλα αυτά δεν αφαιρεί την ευθύνη για την αδιαφορία την άγνοια και την έλλειψη ή μάλλον την αδυναμία καλλιέργιας. Ούτε την ευθύνη μας "για το ανεξέλεγκτο των κυβερνήσεων" που μόνο λόγω της αδιαφορίας μας υφίσταται. Το ότι "δεν μπορείς" την κριτική δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται και ότι δεν ισχύει.

    Αντίθετα το "Live and let die" αυξάνει την συνενοχή, είτε σου αρέσει, είτε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...