Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Τεχνοπαράνοια

Αισίως ελαττώθηκαν οι πόνοι. Ελαττώθηκε και το «κοκτέιλ» χαπιών που έκανε το κεφάλι βαρύ και το στομάχι ασήκωτο. Προσπάθεια επιστροφής σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Βέβαια με μαγκωμένη μέση είναι δύσκολο. Μετά τη μιάμιση ώρα σε καρέκλα (ή στη θέση του οδηγού) δυσανασχετεί. Ανώτεροι φυντανοκύκλοι βέβαια αποφάσισαν να ματαιώσουν το σχέδιο επιστροφής στη χαρά και εργασία. Να ‘ναι καλά τα παιδιά, όχι ότι δε με βόλεψε. Λιγότερες ώρες σε καρέκλα.
Τις τελευταίες εβδομάδες με προβληματίζει υπερβολικά η «τεχνολογική διείσδυση» στη ζωή μας. Ουδέποτε υπήρξα αντίπαλος των υπολογιστών. Όμως δεν μπορώ να μην παρατηρήσω τις τραγικές συνέπειες της συνεχούς εξάρτησης από αυτούς, στο μυαλό των φυντανιών. Εν αρχή στοχάζονται και φιλοσοφούν, παρατηρώντας το πρόβλημα και διερευνώντας στη φαντασία τους υποτιθέμενα σενάρια λύσης. Εν συνεχεία το απόφθεγμα: Θα τα κάνει το μάτλαμπ. Και η λύση ουτοπία, μηδέν εις το πηλίκο. Προσπαθώ να κατανοήσω από πού έχει προκύψει αυτή η άρνηση καταγραφής, από πού ωθείται το συνεχές παράπονο: Τί; Όλα αυτά; Αυτά είναι «ένας τόνος πράξεις»! Και στο τέλος, τρείς ώρες μετά, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Πλήρης η άρνηση προσπάθειας. Μηχανισμός σκέψης μηδενικός. Σκέψη; Μηχανισμός; Αρκεί η φιλοσοφία! Στη συνέχεια λοιπόν έπεται η φιλοσοφική θεώρηση του μάτλαμπ. Ο υπολογιστής θα τα έλυνε όλα, αλλά ο άτιμος δεν τα λύνει!
Και το μόνο που απομένει είναι να αναρωτιέσαι αν πρέπει να κλαίς ή να γελάς με όσα ακούς, ενώ ψάχνεις λόγους για να μην αρχίσεις να χτυπάς απογοητευμένα το κεφάλι σου στον τοίχο. Θα μου πεις, φταίει ο υπολογιστής; Όχι άψυχο αντικείμενο είναι. Ο τρόπος που τον εισάγουμε στην ζωή μας και το εκπαιδευτικό μας σύστημα φταίει. Το γεγονός της εξάρτησής μας από αυτόν, το γεγονός πως «διδάσκεται» καθημερινά με τη στάση «της επιδίωξης της ευκολίας» η εξάρτηση και η απόρριψη της προσπάθειας. Όλα ένα παιγνίδι και θέλω τα πάντα εύκολα και σημασία έχει τι θέλω. Αλλά δυστυχώς σημασία έχει τι πρέπει.
Κι έτσι, ακόμα και όταν λίγα φυντάνια καταλάβουν πως τελικά ο υπολογιστής δεν μπορεί να λύσει τίποτε, συνεχίζουν να φιλοσοφούν επί του προβλήματος. Είναι πια πολύ αργά για να καλύψουν την απόσταση που έχασαν, το μυαλό έχει γίνει πιο δυσκίνητο και ο χρόνος λιγοστεύει. Γιατί αν δεν πάρεις από την αρχή τον κακοτράχαλο και δύσκολο δρόμο, ο γκρεμός θα σε περιμένει. Και το «ποτέ δεν είν’ αργά» είναι, μετά τη θελωλατρεία, το χειρότερο δόγμα της σημερινής πραγματικότητας.
Όλα στην ώρα τους κι ο κολιός τον Αύγουστο. Μετά βρωμάει.

13 σχόλια:

  1. o Μηχανισμος σκεψης για να λειτουργησει εκτος απο τα εσωτερικα γραναζια συνηθως χρειαζεται και εξωτερικο λαδωμα και εδω στην ελλαδα αυτο το λαδι ειναι απο το σαπιο ηλιελαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομολογώ πως πρέπει να αναγνωρίσω ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι διογκωμένο, αλλά μην αυταπατάσαι, το ίδιο σάπιο ηλιέλαιο της θελωλατρεία και του εύκολου δρόμου διατίθεται παγκόσμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/12/08 1:57 μ.μ.

    αυτα να τα πεις σε καποιους καποιους ονοματα δε λεω θα πεσει το σπιτι να με πλακωσει....
    πες τα και χωσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πες τα χρυσόστομε, γιατί έχω φορτώσει πολύ, ειδικά σήμερα, και θα αρχίσω σε λίγο να ρίχνω τα καντήλια με φόρα...(όχι ότι έχω αφήσει και κανένα στη θέση του...) Γκρρρρρρ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν ειναι παγκοσμια μοδα να δοκιμασω τοτε να ειμαι in :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια χαρά!

    Επιστρέψαμε στη φυσιολογική γκρίνια, πάνω που είχα αρχίσει να ανησυχώ...
    :p

    Μα κι εσύ! Αν τους βάζεις ένα τόνο πράξεις, τι θες να σου πουν τα καημένα, ε;

    Όταν τόσα χρόνια τα "παρκάρουν" μπροστά στον υπολογιστή να παίξουν "για να ησυχάζει το κεφάλι μου", μπροστά στην τηλεόραση, όταν αντί να τους διαβάζουν παραμύθια τους τα αγοράζουν σε κασσέτες και CD, τι περίμενες να γίνουν;

    Και να κλαίς, και να γελάς -εναλλάξ. Και να αφήσεις τον τοίχο ήσυχο επιτέλους!
    :ppp

    Καλό ΣΚ
    (θύμισέ μου να σου πω για τις εργασίες του Άκη στον υπολογιστή, και τι του είπε η δασκάλα του -και τι μου είπε κι εμενα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ψυχραιμία και περαστικούλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμμμ άμα δεν πεις ονόματα ξωματιάρα μου που να ξέρω πού να απευθυνθώ;

    Καλά βρε Σοφάκι, άμα σου τελείωσαν τα αντήλια ρίξε μανουάλια ;)

    Ναι αλλά πρόσεχε μην πάθεις καμιά δυσεντερία απ’ τη σαπίλα σκώληξ μου!

    Έτσι μανούλα. Αλλά πρόσεχε, επειδή πρέπει να αναπτυσσόμαστε, το πράγμα γίνεται χειρότερο. Βλέπεις έπειτα από το μυαλό, στόχος για καταστροφή η επικοινωνία και η δεξιότητα. Και γεννήθηκε το γουί. Και ο κόσμος τραβά σταθερά προς την απανθρωποποίηση.

    Περαστικά θα είναι θαλασσομπερδεμένη μου. Για την ψυχραιμία όμως υπάρχουν όρια. Βλέπεις δεν με βάφτισαν Ιώβ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οσο τα πραγματα του παιχνιδιου κινουνται απο μενα δεν θα παθω τιποτα αλλωστε υπαρχει παντα και η αφελεια της στιγμης

    καλημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαιρομαι που πηρες αδεια ....αλλα δεν χαιρομαι που δεν πιασαν τα
    "περαστικα".....γι'αυτο ας σου ξανα ευχηθω πιο πολυ.....
    "υπεραστικα"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το παιγνίδι κινείται από εσένα Σκώληξ μου; Βρε; Διακινείς κι εσύ σάπιο λάδι στο εμπόριο;;;;

    Μερσί ίσσαλε, αλλά δεν διευκρίνισες ποια απ’ όλα να είναι περαστικά… :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ναι και ηρθα στον ναο των σπαμ να σε λαδωσω ..φερε φετα και κατσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μόνο φέτα;
    Δηλαδή έχεις φέρει και ριγανούλα και ψημένο ψωμί;
    Είσαι θεά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...