Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Ποια κοινωνία;

Άντε, να ηρεμούμε σιγά-σιγά, να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, να δούμε τι θα κάνουμε αύριο. Να κάνουμε και καμιά δουλειά ρε παιδιά. Βλέπεις γίναμε όλοι άνθρωποι της καριέρας. Η δουλειά μας έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ την κοινωνία. Λογικό, εδώ η δουλειά μας έχει μεγαλύτερη σημασία από τη ζωή μας. Δεν ζούμε άλλωστε, δουλεύουμε μόνο και γυρνάμε σπίτι να κοιμηθούμε. Επικοινωνούμε; Σχετιζόμαστε; Δημιουργούμε; Ναι δημιουργούμε. Καριέρα και χρήματα. Αιώνες εξελίξεως απαξίωσαν κάθε άλλο πέραν της καριέρας και των χρημάτων. Άμα έχεις χρήματα είσαι ότι θες. Κουραφέξαλα. Άμα έχεις χρήματα οι άλλοι σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι είσαι αυτό που θες. Εσύ αυτό που είσαι είσαι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είσαι και ένα άδειο τσουβάλι από μουχλιασμένες πατάτες. Δημιουργία; Εδώ και το να δημιουργήσεις μια νέα ζωή και να την αναθρέψεις σωστά κατάντησε μπελάς. Καλά που βγήκαν τα DVD και τα PC να ηρεμήσει λίγο το κεφάλι μας. Και οι νταντάδες και οι βρεφονηπιακοί και τα εσώκλειστα κολέγια και αμήν παναγία μου να δημιουργηθούν εταιρίες που με το που το γεννάς να τους το δίνεις και το αναθρέφουν αυτές και να το βγάζουν «χρήσιμο» πολίτη στην κοινωνία μας ώστε να «εκπληρώνουμε» αποτελεσματικότερα το «χρέος» μας. Άγιος άνθρωπος αυτός που τα ανακάλυψε όλα αυτά.
Κοινωνία; Ποια κοινωνία; Επειδή εγώ ζω μέσα σε αυτή και επειδή σε αυτή οφείλω το ότι δεν είμαι ένα αγρίμι μόνο του μέσα σε μια σπηλιά να κυνηγάει τροφή; Όχι γιατί και τα αγελαία ζώα δηλαδή οφείλουν στην αγέλη τους, τα ζα που ενδιαφέρονται μόνο για τις ατομικές τους επιδιώξεις και «άσε τους άλλους να ζήσουν ή να πεθάνουν, εμείς να την βγάλουμε καθαρή» ούτε σε αγέλη δεν συνενώνονται. Μόνα τους κυνηγάνε, μόνα τους ζουν, μόνα πεθαίνουν. Και αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε μόνοι ως άνθρωποι μέσα στο πλήθος; Μα γιατί απλά το πλήθος, υπάρχει δεν υπάρχει γύρω μας, το αναζητούμε για «ίδιον όφελος» και όχι για να επικοινωνήσουμε ειλικρινά. Το αναζητούμε όταν το θέλουμε εμείς, όχι πάντα. Ποτέ όταν μας θέλει αυτό. Μετά γιατί αναρωτιόμαστε; Άλλωστε κάθε μας συσχέτιση την ανάγουμε σε ανταγωνιστική. Ποιος θα βγάλει περισσότερα, ποιος θα κατακτήσει περισσότερο την αγορά, ποιος θα πει περισσότερα, ποιού τα χατίρια θα γίνουν περισσότερες φορές, θα πάμε πιο συχνά σε βουνό ή θάλασσα; Ε μπάστα ούτως ή άλλως εμείς οι ίδιοι δεν αντέχουμε τόσο ανταγωνισμό. Αλλά βλέπεις ο ανταγωνισμός είναι υγεία κατά τα μοντέρνα πρότυπα, τον αναγάγαμε σε τρόπο ζωής και δεν βλέπουμε μπροστά μας, δεν παίρνουμε πρέφα ότι ο ανταγωνισμός είναι αρρώστια. Ιός που κατατρώει τα σωθικά κάθε υγιούς διάθεσης.
Την επαύριον των δραματικών γεγονότων ο πολυχρονεμένος μας πρωθυπουργός κωστάκης καραμανλάκης τζούνιορ, συντετριμμένος από τα γεγονότα ανακοίνωσε τα μέτρα «εξόδου από την κρίση». Αντίγραφο σχεδόν του περσινού του λόγου προς Ηλείας πυρόπληκτους (το ανάγνωσμα πρόσχομεεεεν) μίλησε για τις οικονομικές ενισχύσεις. Μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον: Μηδέν. Μέτρα που θα βελτιώσουν την ζωή του πολίτη: Μηδέν. Ποσοστό αύξησης της εμπιστοσύνης και της ελπίδας του πολίτη για βελτίωση των συνθηκών αύριο: Μηδέν. Μέτρα που θα οδηγήσουν σε άρση των αιτιών που δημιουργούν δολοφόνους και βανδάλους: Μηδέν. Μέτρα που θα ελαττώσουν την όξυνση, το άγχος, τα προβλήματα του πολίτη: Μηδέν. Μίλησε μόνο για τα χρήματα που θα δώσει, προσπαθώντας μέσα από έναν τέτοιο λόγο να υποδηλώσει πως κάνει κοινωνική πολιτική, τη στιγμή που η κοινωνική πολιτική του ελληνικού κράτους εξαντλείται εδώ και χρόνια στα λόγια και κατά τα άλλα, οι έλληνες ζουν σε περίοδο λιτότητας κι εγώ έχω ξεχάσει από πότε. Αλαζονεία.
Ρε παλικάρια, κακώς σπάτε βιτρίνες. Ο κωστάκης έχει μεγάλο όγκο, θα τον πετύχετε, μπορεί να μην κάνει κρότο καθώς θα θρυμματίζεται, αλλά σίγουρα θα κάνει αίσθηση ο θρυμματισμός του.
Αλλά σε τελευταία ανάλυση ή ο κωστάκης ζει στον κόσμο του, ή το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων για τα χρήματα που θα δώσει ο κωστάκης ενδιαφέρεται και όχι για την κοινωνία στην οποία ζει. Τουλάχιστον τα ζα που ζουν απομονωμένα στη σπηλιά τους, μακριά από αγέλη, έχουν την συναίσθηση να μην τρέφουν απαιτήσεις από καμία αγέλη. Η ανθρώπινη κοινωνία και η ατομιστική δραστηριοποίηση δεν συνυπάρχουν λέω συνήθως. Η κοινωνία συνοχής και «η πάρτη» μας δεν συμβαδίζουν διάβασα, πολύ καλύτερα εξεφρασμένο. Αν δεν ενδιαφέρεσαι για την κοινωνία, η κοινωνία δίκαια δεν θα ενδιαφερθεί για ‘σένα. Αν σε νοιάζει μόνο η ζωούλα σου και οι αξίες σου αφορούν το άτομό σου, τότε πάντα θα είσαι μόνος. Και «οι άλλοι» πάντα θα στα σπάνε κι εσύ θα κλαίς γιατί η άδικη κοινωνία για την οποία μέχρι τώρα δεν ενδιαφέρθηκες αλλά κοιτούσες μόνο τη δουλίτσα σου, την καριέρα σου και τον εαυτούλη σου δε σε προστάτεψε, ενώ με θράσος περισσό θα ζητάς και αποζημίωση.
Ποιά κοινωνία βρε θρασύτατα μοναχικά τυπάκια; Η κοινωνία απαρτίζεται από ανθρώπους που αλληλοβοηθιούνται καθημερινά, όχι που απαιτούν βοήθεια μόνο όταν χρειάζονται.
Κοινωνία υπάρχει μόνο όταν δεν αισθάνεστε μόνοι.

27 σχόλια:

  1. Θύμισέ μου να σου πάρω πολύ καλό δώρο στη γιορτή σου...
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο μόνος τρόπος να σώσεις τον εαυτό σου είναι να μάχεσαι για τους άλλους, έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης

    το εγω μοιάζει σήμερα να δυσκολεύεται να βρει τον δρόμο για να γίνει εμεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/12/08 3:17 μ.μ.

    φοβαμαι οτι θα ''ξεθυμανει'' η κατασταση και θα γυρισουμε την πλατη σε λιγο, για να επιστρεψουμε στη θαυμαστη καθημερινοτητα. βαστα και να δεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά ένα καλό έχει όλη αυτή η κατάσταση: μας έκανε να πούμε δυνατά αυτά που λέγαμε μέσα μας τόσο καιρό.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει τ' αϊ' νταρθ Σοφάκι; ΟΥΑΟΥ!

    Καλά βρε Σκώληξ μου, που τονε θυμήθηκες τον αφορισμένο;
    Ποτέ δεν υποβάθμισα το άτομο και υπερασπίζομαι την ατομική μας υπόσταση, αλλά με τέτοια παράκρουση με τα "ατομικά δικαιώματα" χάσαμε το δάσος και καταργήσαμε την κοινωνία.

    Μα; Ξαναγυρίσαμε ήδη ξωματιάρα μου! Η δουλειά καλά; Το αφεντικό καλά; Πώς πήγατε σήμερα; Χτες;

    Μμμμμμ μπααα. Εγώ είμαι "γραφικός" μανούλα. Φωνάζω καθημερινά αλλά... :(
    Ξέρεις τί λένε ε;
    Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. XAXAXA, πάλι καλά, γιατί μέχρι τώρα ήσουν φωνή βογγώντος εν τη ερήμω!!!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κοινωνια ωρα ωρα μηδεν ...
    χοχοχο (κανω κι εγω τον Αγιο Βασιλη!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγραψες......λεμε !!!!
    Οτι πιο σφαιρικο για την σημερινη μας κοινωνια.....το κανω κοπυ να το εχω......ΕΥΓΕ !!!!
    ΥΓ : με την αδεια σου φυσικα :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ξαναγράφω χωρίς λάθη

    Διαγραφή Σχολίου Από: Καμηλοκαβαλαρίες


    Ο/Η Marina είπε...
    Αυτό το "φωνή βοώντος εν τη ερήμω" που γράφτηκε πιο πάνω δεν είναι μία πραγματικότητα ειδικά για έναν καμηλιέρη?
    Φαντάσου τη καμήλα στη Πλ. Συντάγματος!! Φαντάσου πολλές καμήλες στη Πλ. Συντάγματος με έναν άλλο Αννίβα να τις καθοδηγεί!

    Φυσικά αστειεύομαι!.
    Εμμένω στις απόψεις μου : είσαι ΠΟΛΥ ιδεολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΄Σχετικά με το ποιός ήταν ο Αννίβας
    http://www.carpenoctem.tv/military/hannibal.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ώρα μηδέν; Θα διαφωνήσω. Ώρα μείων είναι πανικόβλητη.

    Μη μασας Ίσσαλλε, έχω φροντίσει πριν από εσάς για εσάς :p
    [Κοίτα κάτω απ' το "προβολή του πλήρους προφίλ" βεεεεε ;)]
    {Το χαμένο το σχόλιο δε δέχεται τέτοιας μορφής links :(}

    Δεν είν’ κακό Μαρίνα μου, καθόλου κακό. Απλά, όπως έχω ξαναγράψει (άντε βρες που, θυμάμαι ακριβώς το διάλογο – με φασαρίες στην αμερικανική πρεσβεία είχε να κάνει, αλλά δεν το βρίσκω με τίποτις), «γραφικό» θα με πείτε. Ξέρεις γιατί; Γιατί το ότι είμαι ιδεολόγος είναι καλό, το ότι εσύ το χρησιμοποιείς ουσιαστικά ως συνώνυμο του «γραφικού» (μη το πω αλλιώς) εδώ πέρα είναι το κακό.
    [Τονε γνωρίζω τον Αννίβα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μου ηρθε φλασια και τον θυμηθηκα μην ανησυχεις μετα ολα οκ επανηλθα

    οστοσο φαντασου τι καταπιεση εχει φαει ο κοσμακης για να ξεσπασει ετσι ....καταργησε καθε ιερο και οσιο
    απηβδυσε ( ετσι γραφεται ? )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος12/12/08 12:10 μ.μ.

    αχ ,μια χαρα ειμαστε, τιποτα δε μπορει να μας ταραξει απο το στρουμφουπνο μας! να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλά εχθές είδα out of the blood με τον Daniel De Luis. Τους σκότωσε όλους μα όλους σου λέω γιατί του θύμιζαν ότι είναι άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλά που επανήλθες σκουληκάκι μου γιατί κυκλοφορεί και η σεβάσμια ξωματιάρα εδώ μέσα και σε έβλεπα πάλι να αρχίζεις τα «Άβε Μαρία» έτσι που έχεις εξοκείλει.
    Αλήθεια όμως. Ο «κοσμάκης» κατήργησε κάθε ιερό και όσιο; Ή τα έχει βρει κατηργημένα; (απηύδησε γράφεται :p)

    Χαίρομαι τα μάλα σεβάσμια (που είστε τόσο απορροφημένες από τον στρουμφοΰπνο σας που δεν πρόσεξες ούτε το ολίσθημα του σκουληκιού). Όλα βαίνουν καλώς. Τάξης και ησυχία!

    Πηνελόπη μου νομίζω ότι αν μη τι άλλο τους άξιζε τέτοια ποταπά υποκείμενα που ήταν και ασχολούταν με την ανθρωπιά του, δεν κοιτούσαν τη δουλίτσα τους τα έρμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αν βγαλω τα σωψυχα μου , θα με μαζευετε... οποτε αστο καλυτερα

    εγω εχω να πω
    πρωτον :θα σε ψηφισω

    δευτερον : καλα δεν λεω συχνακις τελευταια οτι θα παω στην σπηλια του Λιαντινη?? εχω αδικο η γυναικα???

    τριτον : εχουμε μνημη μπαρμπουνιου , κατι δευτερολεπτα δηλ. αν και για τα μπαρμπουνια δεν εχει ακομα αποδειχθει...

    αυτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. eeee σωστο και αυτοοοοοο

    τα βρηκαν ετσιιιιιι

    μωρε τι μπαχαλοοοοοοο
    παω Μπαχαμες δεν παει αλλο..

    σουτ αλλα θα παω 8 μερες Παρισι για γιορτεςς

    σουτ λεω τσιμουδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μμμ καλά Αλίκη μου, αν και εγώ είμαι υπέρ του να βγάζει κανείς τα εσώψυχά του. Αν πάντως στο δρόμο προς τη σπηλιά βρεις κανέναν να ψάχνει με το φανάρι, χαιρέτα με..
    [Χρυσόψαρο εννοείς ;)]

    Ευτυχώς που δεν πας Χαβάη Σκώληξ μου γιατί έγινε πια μπανάλ…
    Να σου πω, έχετε βαλθεί όλοι να με τσαντίσετε με τα 8ήμερά σας εκεί στην τσιμουδιά; ΓΡΟΥΜΦ
    [Να πας να φας στο Auberge Des Deux Ponts και να μου φέρεις σοκολατάκια από το μαγαζάκι καμιά εικοσαριά μέτρα πιο κάτω ;)]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαλιστα καπιταλα θα σου φερω
    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ καλά τα λες...
    Σχεδόν!
    Γιατί, όσο κι αν με πουν εμένα θεωρητικό, η κοινωνία δεν είναι ένα ουδέτερο μόρφωμα.
    Όσο θέλουμε να το βλέπουμε σαν τέτοιο, σαν κάτι που θα μπορούσε με καλή θέληση και ακόμα καλύτερη διάθεση να λειτουργήσει, ιστορικά ούτε στην εποχή των ... τροφοσυλλεκτών δεν λειτούργησε έτσι.

    Η κοινωνία, η οργάνωσή της δηλαδή, έχει κυρίως πολιτικά χαρακτηριστικά, επομένως, τα πράγματα θα γίνονται σχεδόν πάντα εκρηκτικά όσο κουκουλώνουμε τις αντιθέσεις της, και επιχειρούμε να βρούμε λύσεις χωρίς να αναλύουμε τις αιτίες.

    υγ
    Είναι προφανές ότι συμφωνώ με την κεντρική ιδέα του κειμένου σου!

    Sotiris K.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ω μερσί σκώληξ μου ;)
    [Πού με κατάλαβες βρε θηρίο;]

    Μάρκο μου καί στο γεγονός ότι η κοινωνία δεν είναι ουδέτερο μόρφωμα και τα πράγματα δεν αλλάζουν με καλή θέληση μόνο συμφωνούμε απόλυτα. Απλά όπως λένε "το ταγκό θέλει δύο" και κατά τα λοιπά, χρειάζεται και στήσιμο θεωρητικού υπόβαθρου πριν προβείς σε πείραμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δελτίο καιρού: κατά τόπους νεφώσεις, ισχυρές βροχοπτώσεις, με ενδεχόμενη μαρμαροχαλαζόπτωση και πιέσεις ασφυκτικών αερίων. Ηλιοφάνεια παροδική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. απο την ματια της καμηλας ...

    δειχνει πολυ λουτροικανοποιημενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καμηλιέρη,
    ευχαριστώ σε για την τιμή.

    Τείνω χέρι και στον Σωτήρη άνωθεν [:)] για τον λόγο τον σοφό που, ούτως ή άλλως φέρει...

    Πικράδα σημερινή και κατακάθι βαρύ στη γλώσσα "χάρη" στην πονηράδα οδηγού που επιχείρησε -και τα κατάφερε!- να προσπεράσει από δεξιά ουρά αυτοκινήτων για να βγεί μπροστά στο αριστερό φανάρι.
    Τι είπατε;
    Όχι η πάρτη μου;
    Χα και χού. Όσο ανεχόμαστε τέτοιες γελοίες τσαμπουκαλίστικες συμπεριφορές, καταπίνοντας αντιδράσεις, ίσως κι εμείς να'μαστε τελικά, η πάρτη μας...

    Κι έτσι οι αλλαγές όλο θ' αργούν κι όλο πιο λίγοι θα τις περιμένουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χωρίς μολοτοφπτώσεις κοκό μου;
    Αίθριος αίθριος ο καιρός…

    Παιδεύεσαι μια ζωή να χτίσεις ένα πρόσωπο στην πιάτσα και έρχεται μια γκαμήλα και σε αποκαλύπτει. Το δράμα της ζωής μου σκώληξ μου…

    Σαφώς, να μην τις ανεχτούμε Καπετάνισσα μου. Μαζί σου. Αλλά το να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας δεν νομίζω πως είναι το επιζητούμενο. Εκεί έρχεται ακριβώς το νόημα του να τα βάλουμε με όσους είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία των τσαμπουκαλήδων και όχι με τους τσαμπουκαλήδες αυτούς καθ’ εαυτούς. Κατά τα άλλα… πίσσα και πούπουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. τελικα αυτη η χωρα καταστρέφει την κοινωνια της οσο παει και πιο πολυ

    Πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε με θεμιτα μεσα, αλλιώς δεν στηριζούμε την δημοκρατία

    και αυτη η παιδεια δεν σημαίνει μονο νομοι και εξετάσεις αλλα κυριως συναίσθημα κοινωνικής ευθύνης και σεβασμος των αρχών του διαλόγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...