Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Καλήν εσπέραν άρχοντες

«…κι αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θεία γέννηση να πω στ’ αρχοντικό σας». Προσπαθώ να θυμηθώ το συναίσθημα όταν ξυπνούσαμε πρωί και πηγαίναμε, συμμαθητές, φίλοι, τα παιδιά της γειτονιάς, παρέες παρέες να πούμε τα κάλαντα. Ραντεβού στις επτάμιση με οκτώ το πρωί. Ένα από τα μειονεκτήματα μάλλον των αναμνήσεων είναι πως είναι εικόνες, το συναίσθημα των γενομένων χάνεται. Μαζευόμασταν λοιπόν και πηγαίναμε σε όλα τα σπίτια των γνωστών, των υπόλοιπων συμμαθητών ή φίλων που δεν ήταν στην παρέα. Στο διάβα μας «υπέφεραν» τις παραφωνίες μας και μερικοί άγνωστοι που για κακή τους τύχη έμεναν σε διπλανά διαμερίσματα και μιας και βρεθήκαμε εκεί αποφασίζαμε να τους «τα ψάλουμε» για να τους «μπάσουμε» στο γιορτινό κλίμα. Ακόμα πιο παλιά, οι γονείς αφηγούνται πως στα σπίτια τους φίλευαν με γλυκά, ξηρούς καρπούς, καραμέλες και τα συναφή. Στην μέρες τις δικές μου όμως το φαινόμενο είχε εκλείψει. Βέβαια ήδη είχαν εκλείψει από τα περισσότερα σπίτια οι μυρωδιές και τα μερακλήδικα φρεσκοψημένα γλυκά, δίνοντας τη θέση τους σε είδη ζαχαροπλαστείου. Υπάρχουν φορές που αναρωτιέμαι ποιό ήταν το όριο στο οποίο μετατράπηκε το φίλεμα σε νόμισμα. Με αυτό το νόμισμα λοιπόν κατευθύνθηκα στο μαγαζάκι της γειτονιάς και αγόρασα μια οικογένεια από κρυστάλλινους κύκνους, δώρο να κοσμεί το κρεβάτι τον γονιών μου. Άλλωστε ποτέ δεν «έλεγα τα κάλαντα» με στόχο να «βγάλω χρήματα» για κάτι συγκεκριμένο. Μαζευόμασταν για να πάμε παρέα, με γέλια και χαρά, να πραγματοποιήσουμε κάτι που πρόσταζε το έθιμο. Μετά τα ξοδεύαμε τρώγοντας γλυκά. Αναρωτιέμαι σήμερα τι νοιώθουν άραγε τα παιδιά. Τις περισσότερες φορές «κάποιος τα έχει ξαναπεί», ο κόσμος τρέχει, τα περισσότερα σπίτια είναι κλειστά το πρωί. Εκεί που κάποτε υπήρχαν μυρωδιές και γέλια, που μετέπειτα αντικαταστάθηκαν με μοναχικές νοικοκυρές και αγουροξυπνημένους εργαζόμενους, τώρα υπάρχουν ως επί το πλείστο κλειστές πόρτες. Και ένα λαβωμένο «πνεύμα των Χριστουγέννων».
Πέρασαν δυο «κουκλίτσες» να μου προμηνήσουν τον ερχομό του. Η μία ήξερε όλα τα λόγια και καθόμουν και την παρακολουθούσα μέχρι να τελειώσει και τον τελευταίο στοίχο.
Χιόνισε λίγο σήμερα. Χιονόνερο μάλλον. Πέντε λεπτά, ενός σύννεφου πέρασμα. Όπως και το «εορταστικό πνεύμα». Μιας εβδομάδος πέρασμα, κι αν το αφήσεις να σ’ αγγίξει. Αντ’ αυτού βέβαια τα σπίτια είναι κλειστά και οι άνθρωποι τρέχουν σε συμπιεσμένη εργασία, συμπιεσμένα ψώνια και δεν έχουν χρόνο για αγγίγματα. Το βράδυ όλο και κάπου θα καταλήξουν. Μόνοι ή με παρέα, με γνωστούς ή άγνωστους, σε ένα τραπέζι με μεράκι και οικειότητα ή σε ένα καθημερινό «κρύο» τραπέζι; Θ’ αγγίξει το πνεύμα ή θα περάσει και φέτος; Θα αναρωτιόμαστε για μία ακόμα φορά πού πήγε το πνεύμα των Χριστουγέννων ή θα κοντοσταθούμε για να το δούμε δίπλα μας, έστω και λαβωμένο; Γιατί το πνεύμα είναι εδώ, εμείς απλά δεν του δίνουμε σημασία ψάχνοντας να το βρούμε εκεί που δεν υπάρχει κι αγνοώντας το καθώς στέκει μπροστά μας παραξενεμένο.
Φέτος φαίνεται πως το «πνεύμα» θα πληγεί ακόμα μία φορά. Ένα μεγάλο μέρος συνανθρώπων μας θα στερηθούν χρόνου να αφιερωθούν στην οικογενειακή ή φιλική θαλπωρή. Βλέπεις μιας και το πνεύμα «απωλέσθη» και δεν το βρήκαμε στα απολεσθέντα, ψάχνουμε τώρα μήπως το βρούμε στα ψώνια. Και εκεί που κάποιοι θα αφιερώνονται στην οικογένειά τους, άλλοι θα συνεχίσουν εις μάτειν να το ψάχνουν στα μαγαζιά και άλλοι εξαναγκαστικά θα εγκαταλείψουν την οικογένεια, όπως κάνουν και καθημερινά, για να διατηρήσουν τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά μερικές μέρες ακόμα. Και το «πνεύμα» θα συνεχίσει να κοιτά απορημένα τις τυφλόμυγες που το ψάχνουν και παρότι μπροστά τους, δεν μπορούν καν να το δουν και να το πιάσουν.
Οι μέρες τούτες είναι για επικοινωνία, για συναίσθημα για αλλαγή της καθημερινότητας, για όσα ήδη λείπουν υπερβολικά από την υπόλοιπη ζωή μας και «καλούμαστε» τουλάχιστον τώρα να αναπληρώσουμε. Γιατί το πνεύμα είναι το συναίσθημα και χρειάζεται συναίσθημα, και όσο το ψάχνουμε με κάτι άλλο πέρα της καρδιάς δεν πρόκειται να το βρούμε ποτέ και πουθενά. Τις μέρες τούτες ευχές πρέπουν. Να ‘ναι λοιπόν γιορτινές και γεμάτες συναισθήματα, μακριά από την καθημερινότητα, μακριά από εργασίες και μαγαζιά, αλλά σε σπίτια και σε δρόμους, δίπλα στους δικούς μας, τους οικείους και όλους όσους αγαπάμε. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν οι υπόλοιπες μέρες. Οι γιορτινές όμως, ας είναι για όλους συναισθηματικές και γεμάτες επικοινωνία, χαρά και γέλια μεγάλων και μικρών παιδιών.
Μην πυροβολείτε το πνεύμα των Χριστουγέννων.

12 σχόλια:

  1. Μου είναι δύσκολο να θυμηθώ πότε περάσαμε από τα γλυκά στα .. ψιλά.
    (και μετά πιο "χοντρά")
    Θα πρέπει να σχετίζεται μάλλον με την έντονη αστικοποίηση της κοινωνίας και τη δυσκολία να βρεθούν γλυκά ξηροί καρποί και τα συναφή στο αστικό σπίτι αρχικά και μετά και στο αγροτόσπιτο.
    Μια και έβαλες τη μνήμη να λειτουργήσει, θυμάμαι ότι αρχικά τα κάλαντα τα έμαθα από τα αδέλφια της μητέρας μου..
    Φυσικά η μνήμη δεν μπορούσε να τα συγκρατήσει, και στα "ύστερα" χρόνια, πηγαίναμε σε ένα ψιλικατζίδικο, εδώ πιο κάτω από το σπίτι μου, και αγοράζαμε ένα φυλλαδιάκι που τα περιείχε.
    Είχαμε μπει για καλά στην εποχή που η μάθηση είχε βάλει στην άκρη τον προφορικό λόγο.

    Πάντως, τα κάλαντα στο blog μου, τα έγραψα "από μνήμης" και δεν είναι copy-paste!!!! :) :)

    Sotiris K.

    Καλό Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα σου ευχηθω και κατι ακομη λοιπον...

    παντα να 'ακους' το καμπανακι του πνευματος των Χριστουγεννων...

    καλα να περνας ρε φατσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάλι, μικρή δεν πήγαινα για κάλαντα -δεν με άφηναν, παρά μόνο σε συγγενείς που μας "μετέφερε" ο μπαμπάς...

    Αργότερα, με το παραδοσιακό συγκρότημα τα λέγαμε ομαδικά -σε γνωστούς, φίλους και εκδηλώσεις, τα κάλαντα της λεβεντογέννας -που αν δεις, λένε για τα "κεράσματα" που φιλεύουν τα παιδιά. Άσε που τα έλεγαν και μεγάλοι, λέει ο μπαμπάς μου, και δεν το έκαναν το πρωί αλλά το απόγευμα. Τότε στόλιζαν και τα σπίτια τους, το απόγευμα της παραμονής, όχι σαν τώρα από τα μέσα Οκτώβρη! :p

    Χμμμ... το πνεύμα, ε;
    κάπου το είδα να τριγυρίζει...
    (καλά που έχουμε τον Άκη, να λες)

    Να περάσεις καλά, ζεστά, χαρούμενα
    ελπίζω εκεί που θα πας να έχει πιτσιρίκια
    (ροζ, κατά προτίμηση)
    :)))

    Πολλά πολλά φιλιά, Καμηλιέρη μου
    (να προσέχεις, ναι;)

    Καλά Χριστούγεννα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωψυχα δεν έχω παιδί μου. Για ευχές πέρασα,ναχουμε υγεία και ψυχραιμία ντε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ελπίζω να περασεις τις γιορτες όπως θέλεις
    χρόνια πολλα........Μπάμπη
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τριγωνα καλαντα
    τουρτες και γλυκα
    δωσε πεντοχιλιαρο
    αλλιως θα θας μπουνια....!!!

    Μεχρι αυτη την βερσιον....τα καλαντα ειχαν ομορφο χαρακτηρα...παρεϊστικο....γελια και χαρα...και μετα την πεφταμε στα γλυκα......
    Μετα...μεγαλωσαμε...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να βγαλω και γω τα σωψυχα μου να σου δωσω τις ευχες μου
    Για Καλες Γιορτες με Υγεια δηλ.
    (και η μεση να μην σε ξαναπιασει
    και το λουμπακο να παει απο κει που ηρθε)
    για να εισαι το καλοκαιρακι πανω στη σανιδα σου γερος και ακμαιος ;)
    σμουτς γιορτινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. [Ναι, να μην το πυροβολούμε ...]

    Πολλές θερμές ευχές σύντεκνε! Υγεία, Αγάπη, Έρωτας, Δημιουργία, και ό,τι άλλο επιθυμείς!!! :)
    Σμαααααααααααακ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάλι εύχομαι επικοινωνία, χαρές και γέλια μικρών και μεγάλων παιδιών, για κάθε μέρα!!!! Μην αρκείσαι στo λίγo και το εφήμερο των ημερών, ζήτα το καλό, σε μεγάλες ποσότητες!!!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά καμηλιέρη μας.
    Με υγεία πάνω απ' όλα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάντως στερούμαι οικογενειακής θαλπωρής λόγω ΕΑΠ
    και να ΜΕ αφήσεις να κάνω χωρίς τύψεις το shoping therapy μου..εντάξει;!

    Χρόνια Πολλά:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ομολογώ πως τα φετινά Χριστούγεννα απέχουν μακράν από τα "καλύτερά" μου. Σ' ευχαριστω, όμως, που κι εσύ μου υπενθύμισες ποιό είναι το πραγματικό νόημα αυτών των ημερών και με επανέφερες "Στα λογικά" μου...Διότι ό,τι και να μας συμβαίνει, όσο και να πονάμε ή να βυθιζόμαστε σε εφήμερη (ή και όχι εφήμερη) μιζέρια, τίποτα δεν πρέπει να μας εμποδίζει να κοιτάζουμε στον ουρανό, να εμπνεόμαστε από ένα αστέρι (είτε είναι της Βηθλεέμ, είτε ένα άλλο) κι ύστερα να στρέφουμε το βλέμμα και τους κόπους μας στη Γη...

    Να 'σαι καλά, και πάντα με καθαρή ματιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...