Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Ώρα ουρανού

Κι ας ονομάστηκε ώρα γης. Τ’ ουρανού κατάκτηση ήταν γιατί φάνηκαν πάλι, έστω και λίγο, τ’ αστέρια και δηλώθηκε επίσημα ακόμα μια φορά η απεραντοσύνη του. Αυτή που κάποτε ο άνθρωπος κοιτούσε και, αναλογιζόμενος πόσο μικρός είναι και πόσα λίγα ξέρει, ήθελε να κατακτήσει είτε με την φυσική παρουσία, είτε με τη φιλοσοφία. Όλ’ αυτά πριν τα φώτα τον σκιάσουν και ο άνθρωπος στρέψει το βλέμμα του στο έδαφος, μιας και το στερέωμα δεν παρουσίαζε πλέον την εξωτική κι ελκυστική του όψη.
Ήρθε, πέρασε, επεδίωξε να δείξει. Τι έδειξε πέρ’ απ’ τ’ άστρα; Τί έμεινε; Για μία ώρα «ανάσανε» ο πλανήτης; Δεν νομίζω βέβαια πως υπήρξε προϊστάμενος βάρδιας σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που ελάττωσε την παραγωγή εκείνες τις ώρες. Θες η άγνοια του ποσοστού συμμετοχής; Θες το γεγονός πως μετά μία ώρα η ζήτηση θα χτυπούσε κόκκινο; Θες το γεγονός πως η μετάβαση από μία μόνιμη κατάσταση λειτουργίας σε άλλη είναι δύσκολη και διαρκεί χρόνο; Άλλωστε τη νύχτα που ο κόσμος κοιμάται και η κατανάλωση πέφτει, δεν βγαίνουν εκτός λειτουργίας μονάδες παραγωγής. Η αποκατάσταση μόνιμης κατάστασης λειτουργίας είναι επίπονη. Ο πλανήτης σίγουρα δεν «ανέπνευσε» λοιπόν. Δεν εκλύθηκε λιγότερο καυσαέριο.
Για να επιτευχθεί κάτι πρέπει η τακτική αυτή να γίνει πανάκεια, αλλά δε φάνηκε τις υπόλοιπες μέρες να ελαττώθηκαν τα φώτα στα σπίτια. Τα μνημεία και τα κτίρια σίγουρα παρέμειναν φωτισμένα. Για τις βιτρίνες δε συζητείται καν, αυτές δε συμμετείχαν ούτε στην «ώρα ουρανού». Αλλά πώς να σβήσουν τα φώτα τα σπίτια; Πώς να «αναπνεύσει ο πλανήτης» όταν η οικογένεια δε μαζεύεται σε ένα δωμάτιο αλλά ο καθένας θέλει το χώρο του, το φως του, τη μουσική του, τη δική του τηλεόραση με το δικό του κανάλι, το αυτοκίνητό του, την «ανεξαρτησία του»; Είναι δυνατόν; Κοροϊδευόμαστε; Όλα αυτά αυξάνουν την κατανάλωση και συνεπώς βοηθάνε τα σύγχρονα πρότυπα και μοντέλα που την απαιτούν. Αλλά σίγουρα δεν βοηθάνε ούτε τον Άνθρωπο, ούτε τον πλανήτη. Βοηθάνε μόνο τα μοντέλα. Ζούμε όμως τον αιώνα της «ατομικής ανεξαρτησίας». Μπροστά σε αυτή τίποτε δε μετράει.
Τελικά ο πλανήτης δεν «ανέπνευσε» όπως εύστοχα διαφημιζόταν, η τακτική δεν έγινε πανάκεια αλλά ξεχάστηκε την επόμενη στιγμή, δίνοντας ίσως ραντεβού σε ένα ημερολογιακό έτος. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε. Άλλωστε, «αν δείξαμε ότι μπορούμε», γιατί δεν το υιοθετήσαμε; Τι κατάφερε τελικά να δείξει όλη αυτή η «κινητοποίηση»; Πέραν της λαμπρότητας του ουρανού μάλλον έδειξε μόνο άλλο ένα πράγμα: Ότι οι συλλογικές κινήσεις απαιτούν οργάνωση. Χωρίς οργάνωση και «ηγεσία» οι μεμονωμένες ατομικές ενέργειες δεν έχουν αποτέλεσμα. Και όσο δεν υπάρχει οραματιστής, δε θα υπάρχουν και μεταβολές.
Αλλά ο ουρανός πλέον είναι σκοτεινός, σβησμένος από τα φώτα του πολιτισμού, που να βρεθεί χώρος και έμπνευση για όραμα; Διαίρει και βασίλευε έλεγαν. Και το διαίρει επετεύχθη αποτελεσματικά. Τώρα οι βασιλείες είναι εύκολη υπόθεση…

13 σχόλια:

  1. To θέμα μας δεν είναι μόνο πως οι γύρω μας έπαψαν να στοχεύουν στον ουρανό, είναι ότι άρχισαν να στοχεύουν σε επίπεδο υπεδάφους. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν κάποιος θέλει να σου στερήσει τα όνειρα, απλά σου στερεί τον ουρανό. Όσο για την ώρα της γης, δεν έχει σημασία αν λειτουργείς έτσι για μια ώρα το χρόνο, σημασία έχει να είναι καθημερινό σου βίωμα. Εγώ δεν έκανα καν κάτι διαφορετικό, και πολύ συγχίστηκα με όλους τους φωτολάτρες εδώ γύρω που ξαφνικά ανακαλύψανε πως για μια ώρα το χρόνο, υπάρχει και το off στους διακόπτες....
    (Καλά έκανα μικρή που έσπαγα λάμπες γιατί μου κρύβαν τον Αντάρη... μήπως να το ξαναρχίσω το σπορ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρομαντικέ μου φίλε άμπαν

    ο μόνος τρόπος να εξοικονομηθεί ενέργεια από τη χρήση λαμπτήρων είναι μία φορά την εβδομάδα να κόβεται το ρεύμα για μία ώρα, ώστε να μη μείνει τίποτα αναμένο. Όχι να κλείσουν τα φώτα και να είναι αναμένο το πλυντήριο, ο θερμοσίφωνας και το μάτι της κουζίνας, όπως έκαναν πολλοί το περασμένο σάββατο.

    η μία φορά το χρόνο είναι περισσότερο συμβολική (καλό να γίνεται κι αυτό)αλλά δεν πιστεύω σε τέτοιες κινήσεις για έναν απλό λόγο. Η κατανάλωση είναι ποτισμένη στον εγκέφαλό μας από ταινίες, διαφημίσεις και lifestyle περιοδικά. Όσο είναι της μόδας να δαπανάς τρείς θερμοσίφωνες νερό και ενέργεια όση χρειάζεται ένα μικρό χωριό απλά για να βγείς το βράδυ (μαλιά, πρόσωπο, νύχια, πόδια....) δεν πρόκειται να περιορίσει κανείς τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μακαρι να γινει κατι θετικο απο ολα αυτα αλλα δεν το βλεπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α) η γη δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. ο χρόνος είναι με το μέρος της.το πρόβλημα το έχουμε οι άνθρωποι.
    β) όπως είπα και σε άλλο σχόλιο μου και μου αρέσει να λέω γενικώς, χωρίς ΚΟΣΤΟΣ και ΘΥΣΙΑ δεν κερδίζεται τίποτις τζιέρια μου.Όσο αποφεύγουμε αυτό το γεγονός θα παίρνουμε τα α****α μου:-)
    γ)χάρηκα που ο άμπαν το έθεσε στη σωστή του βάση το ζήτημα.χωρίς ηγεσία...χωρίς οραματιστή (και συμπληρώνω εγώ : που είναι διατεθιμένος να θυσιαστεί, γιατί από τους άλλους, έχουμε μπόλικους)
    δ) τέλοςπάντων, μπορεί και όσα γράφουμε τόση ώρα μπορεί να είναι και αρλούμπες αφού για να ταγράψουμε χρησιμοποιούμε ένα μηχάνημα με τροφοδοτικό 450-800 WATT , ενώ θα μπορούσαμε να τα λέμε σε μια παρέα στο φως των κεριών.
    Για το τελευταίο, παραπέμπω σε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση ενός μπλόγκερ :http://1453-2009.pblogs.gr/2009/03/posa-dentra-kophkan-gia-na-prosferei-h-kathhmerinh-to-ybridiko-a.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τόσα πολλά λες να μας κόβουν τα φώτα της πόλης; Λες αν βλέπαμε περισσότερο τον ουρανό να σκεφτόμασταν διαφορετικά;
    Με έβαλες σε σκέψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Αντάρτης μέσα σου Σοφάκι;

    Αθηνόβιά μου δεν νομίζω πως η εξοικονόμηση από «τους λαμπτήρες» είναι το κύριο πρόβλημα, πρόβλημα είναι όλη η ενεργειακή μας νοοτροπία (και άμα βγάλεις το ενεργειακή γίνεται ακόμα πιο περιγραφικό)

    Γιαααα σβύσε το φως σκουληκάκι μου, μπορεί και να το δεις ;)

    Χαχαχαχαχα
    Νικολιό μου όντως το πρόβλημα είναι του ανθρώπου. Βέβαια όντας τμήμα της πλάσης, όταν προβληματίζεται ένα τμήμα, προβληματίζεται το όλον. Απλά με μεγαλύτερη «ελαφρύτητα».
    Ο οραματιστής Νικολιό μου δεν χρειάζεται να έχει διάθεση να θυσιαστεί. Ξέρεις γιατί; Γιατί ο οραματιστής δεν γίνεται ηγέτης επειδή το θέλει, αλλά αυθόρμητα και επειδή βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Και τότε, ανάλογα με τις επιλογές του, η ιστορία θα τον κρίνει εκ των υστέρων…
    Απλά, ελλείψει οραματιστών, ελαττώνονται οι πιθανότητες πλήρωσης των κατάλληλων συγκυριών.
    Αλλά σε παρακαλώ πολύ! 405 είναι το δικό μου… Η βιώσιμη διαχείριση νικολιό δεν συνεπάγεται απόρριψη της τεχνολογίας και επιστροφή στο φως των κεριών. Η επικοινωνία βέβαια μέσω συζήτησης είναι άλλο θέμα και όπως έχω πει, άμα δεν τα πούμε ένα χεράκι φάτσα κάρτα με ένα μπουκάλι κρασί ανάμεσά μας, δεν γνωριζόμαστε πραγματικά.
    Παν μέτρο άριστο έλεγαν…

    Τον ουρανό, την θάλασσα, τ’ αστέρια κιτσομήτσε μου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6/4/09 2:46 μ.μ.

    γιατι σ αρεσει να θιγεις θεματα που κανουν τζιζ? γιατι δε βλεπεις λιγη του-βου να αποβλακωθεις καλε μου??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να μωρέ, σταμάτησαν τα ντελίβερυ στην περιοχή μου και δε λέει τουβου χωρίς πίτσα γίγας με διπλό μπέικο και πεπερόνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/4/09 3:46 μ.μ.

    ......εχεις προβλημα χοντρο φιλαρακι....να το προσεξεις πριν γινει μεγαλο....γιατι μεγαλο και χοντρο....δε λεει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα με τα πάντα ανικανοποίητες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και εγώ πιστεύω ότι άμα τα λέμε ωραία μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο, δεν βλέπω το λόγο να μην τα πούμε ακόμη καλύτερα ...μπροστά σε 2 κιλά παιδάκι :-)
    μόνη επιφύλαξη το γεμάτο στόμα και τα φτυσίματα στο πιάτο του απέναντι :-))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. XAXA, είδες βρε παιδί μου, κι εγώ με τί πράγματα Ανταριάζομαι και ανταρτιάζομαι???
    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος7/4/09 12:10 μ.μ.

    εγω σου φταιω τωρα? για ποσταρε τιποτα καινουργιο να εχω να λεω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...