Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Defcon 4

Μετά την οικονομική κρίση και μιας και το θέμα φαίνεται να «διαιωνίζεται», ήρθε και η ώρα της «κρίσης των χοίρων». Δεν είναι και εντελώς καινούργια κρίση βέβαια, συνηθισμένη η ανθρωπότητα να αγωνιά κάθε χρόνο για τη «γρίπη των πουλερικών». Ε καιρός να αγωνιά και για τους χοίρους. Αναμενόμενη εξέλιξη στο σημερινό παγκόσμιο σκηνικό της διατροφικής αλυσίδας. Ο άνθρωπος δε σεβάστηκε τη βιοποικιλότητα (έρμε Δαρβίνε), καλλιέργησε αμιγείς πληθυσμούς ζώων και φυτών διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη παρασίτων και ασθενειών, χρησιμοποίησε αφειδώς και άσκοπα αντιβιοτικά κι ορμόνες σε ανθρώπους και ζώα, απελευθέρωσε μεταλλάξεις και «γενετικές τροποποιήσεις» που συμβάλλουν στην δημιουργία δυσμενών συνθηκών σε ιούς και παράσιτα, με στόχο να διευκολυνθούν οι παραγωγές (και όχι μόνο), «παγκοσμιοποίησε» τις τροφές και τους ιούς, τα εξάρτησε από «εταιρικές βιοπολιτικές» και τώρα τρέχει να προφτάσει τα μεταλλαγμένα στελέχη ιών που στην ουσία ο ίδιος δημιούργησε, πριν προκαλέσουν μαζικούς θανάτους στην ανθρωπότητα. Επίπεδο συναγερμού «τέσσερα» στην κλίμακα των έξι σήμερα. Αλλά αντί να μάθει η ανθρωπότητα, απλά ανησυχεί και αναρωτιέται πότε και πως θα το ξεπεράσει τμηματικά «αναίμακτα», για να συνεχίσει το καταστροφικό ανταγωνιστικό της «παιγνίδι» με τη φύση, προσπαθώντας να καταστείλει κάθε λειτουργία της και να αναδειχθεί σε «κυρίαρχο του παιγνιδιού». ΑπΑνθρώπινη ματαιοδοξία.
Ευτυχώς βέβαια που όλα αυτά δεν «αποσυντονίζουν» τα οικονομικά επιτελεία των χωρών και έτσι αισίως λαμβάνονται συνεχώς μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο δυτικός πολιτισμός λογαριάζει άλλωστε να επιζήσει, με όποιο τίμημα, και να συνεχίσει τη λαμπρή πορεία του, ώστε οι παππούδες του μέλλοντος να μπορούν να αφηγούνται στα εγγόνια τους την κατάσταση που βίωναν στις αρχές του αιώνα: «Περάσαμε παιδάκι μου μια κρίση στα νιάτα μας, να εκεί στις αρχές του δυο χιλιάδες, τότες θυμάμαι που τα πράγματα ήταν δύσκολα και οι κυβερνήσεις μας βοήθησαν να αγοράσουμε τις κουρσάρες που έχουμε στο γκαράζ και τις σπιταρόνες μας, το χόουμ σίνεμα μόνο δε μας βοήθησαν να πάρουμε και πολύ μας στενοχώρηξαν…». Δεν έχει σημασία που οι εργασιακές και εν γένει διαπροσωπικές σχέσεις απαξιώνονται, δεν έχει σημασία πως η ανεργία αντιμετωπίζεται ως ένα απλό νούμερο και πως το άκουσμα των μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν αποτελεί απλά μια «παράμετρο του συστήματος», δεν έχει σημασία η διαρκής υποθήκευση του μέλλοντος, ο «δανεισμός μελλοντικού εργασιακού χρόνου» και η ενίσχυση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης που αυτά επιφέρουν, σημασία έχει να «κινηθεί η αγορά», ώστε να…
Ώστε να. Αλλά αυτό το «ώστε να» περιέχει έναν αριθμό από αστάθμητες μεταβλητές που αποδεδειγμένα ουδέποτε συνηγόρησαν ώστε να… Γι’ αυτό άλλωστε δε δημιουργήθηκε και η κρίση; Τώρα λοιπόν που τα μοντέλα «ασυδοσίας» δοκιμάστηκαν ανεπιτυχώς, μήπως είναι καιρός να αποφασισθεί η πλήρης εγκατάλειψή τους και η ανθρωπότητα να στραφεί σε άλλου είδους διαχειριστικά συστήματα; Και αν η ανθρωπότητα δεν αισθάνεται ακόμα ώριμη γι αυτό, δεν είναι κακό κάποια τμήματά της να «αλλαξοπιστήσουν» νωρίτερα, αποτελώντας το πόλο της επόμενης επανάστασης. Γιατί αν και ο προηγούμενος αιώνας χαρακτηρίστηκε από τους εν ζωή ως ο αιώνας της «βιομηχανικής επανάστασης», αρχίζει να φαίνεται πως παράλληλα υπήρξε και ο αιώνας της «υπερδιογκωμένης ανθρώπινης ματαιοδοξίας».
[Ε ναι, γύρισα…:/]

15 σχόλια:

  1. μαζι σου. το θεμα κατα τη γνωμη μου είναι οτι αυτή τη φορά η ομαδα που μπορεί να κανει τη αλλαγη παγκοσμίως είναι δυστυχώς εξ ορισμού η ομαδα που το μονο που δεν ξερει να κανει καλα είναι ...οι πράξεις. Γιατί έτσι όπως ηρθαν τα πράματα επανασταση αυτή τη στιγμή μπορούν να κανουν μονο οι θεωρητικοί.Είναι ένα παραδοξο...που πολυ περιεργεια εχω να δω που θα καταλήξει.Περιμενουν όλοι να περάσει ένα σπαμ που να λέει εξεγερθείτε τώρα πατώντας shift και enter....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η βιομηχανική επανάσταση κάπως έτσι θα αντιμετωπιζόταν από τους σκεπτικούς της εποχής της, εμείς τα βλέπουμε όλα σε retrospect (εννοείται βέβαια πως συμφωνώ μαζί σου, μην παρεξηγηθούμε) και βέβαια, έχουμε πλέον τα μοντέλα να υποθέσουμε και σε βάθος χρόνου αποτελέσματα που δεν μπορούσαν να υπολογιστούνε παλαιότερα.
    Από την στιγμή που για να γράφω εγώ τώρα αυτά, ένα μικρό παιδί στην Αφρική πρέπει να δουλεύει σε άθλιες συνθήκες σε ένα μεταλλείο για να μπορώ να έχω εγώ τις επιστρώσεις στις μνήμες μου και στις πλακέτες του υπολογιστή μου, βλέπω δύσκολο αυτό που λες όσο και αναγκαίο.

    Το να έχεις οικολογική συνείδηση, είναι καθαρά προνόμιο των δυτικών κοινωνιών, γιατί ο υποανάπτυξη κόσμος απλά δεν μπορεί να το υιοθετήσει αν θέλει να επιβιώσει. Οπότε, καταλαβαίνεις την φαυλότητα αυτού του κύκλου.
    Εγώ πάντως, νομίζω πως σε όλα όσα αναφέρεις, είμαστε χαλαρά σε defcon2...

    [E, ναι, μήπως να ξανάφευγες?]
    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χωσε χωσε....στο τελος θα σκασουμε και θα τους τα φτυσουμε στα ΜΟΥΤΡΑ
    χαχαχαχαχαχα!!! Το θεμα με την επανασταση δεν θα λειτουργεισει αυτη την φορα γιατι δεν ειμαστε καν οχλος !!! Ο οχλος καθοδηγειται...Ειμαστε ομως σκορπιοι...μονοι ενα εδω ενα ς εκει ...και ετσι μαλλον δεν θα κανουμε τιποτα.....
    χωσε ομως εσυ !!! ποτεδεν ξερεις ισως καταφερουμε να γινουμε οχλος...κατι ειναι και αυτο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είμαι υπέρ των θεωριών συνομωσίας που θέλουν να εξαλείψουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν και να κάνουν μια νέα άρχη, αν αυτό μπορεί να γίνει και αν αυτό υπάρχει στ αλήθεια... Αλλά όπως είπες αφού φτάσαμε σε αυτό το επίπεδο "εξέλιξης" και "γνώσης" σου φαίνεται απίστευτο το να έχουν καταφέρει να μεταλλάξουν τους ιούς ηθελημένα; Γιατί ο ένας ιος ακολουθεί τον άλλον με μαθηματική αλληλουχία.... Δεν ξέρεις τι να πιστε΄ψεις πια από έναν κόσμο που ούτε αισθάνεσαι και τελικά ίσως να μην είσαι ασφαλής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εχεις προσκληση σε μουσικο παιχνιδι

    καλημερααα


    δεν μπορω να μπαινω καθημερινα στην ιδεα της συνομωσιας και της παραπληροφορησης κτλ κτλ
    απλα θεωρω στην τελικη οτι καποιοι ειναι ηυαν και θα ειναι βλακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά βρε νικολιό, βαλτός είσαι; Βλέπω το σχόλιό σου Τρίτη απόγευμα, στο διάλειμμα ανάμεσα στα 2 φυντανοτμήματα που μου δημιουργούν δολοφονικές τάσεις…
    Να προσέχεις τι λες Δευτέρα και Τρίτη γιατί θα γίνεις ηθικός αυτουργός σε καμιά μαζική δολοφονία :p

    Δηλαδή δεν έχεις ελευθερία επιλογών Σοφάκι; :ppp
    Η αλήθεια είναι πως θα ήταν πιο δίκαιο ο δυτικός πολιτισμός να πληρώσει την ματαιοδοξία του και τις δραστηριότητές του, αλλά είχε την «σωφροσύνη» να μετατρέψει τις υπό ανάπτυξη και υπανάπτυκτες χώρες σε «εξιλαστήρια» θύματα.
    (defcon 0 είναι η ηρεμία, defcon 6 η καταστροφή Σοφάκι… για ξαναδές τί σημαίνει το 4 τώρα…)
    Η φαυλότητα αυτό του κύκλου υφίσταται μόνο μετά την παραδοχή πως το παρόν σύστημα δεν αλλάζει. Όμως στον κόσμο τα πάντα ρει και όλα αυτά θα μοιάζουν παραμύθι αν αλλάξουν απλά οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

    Διαίρει και βασίλευε ίσσαλλε. Παλιά συνταγή.

    Ηλία μου η δυνατότητα δημιουργίας βιολογικών όπλων και η πιθανότητα εκούσιας ή ακούσιας διαφυγής τους σίγουρα υπάρχει. Πιστεύω πως δεν βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι τέτοιο βέβαια και συν τοις άλλοις δεν μου αρέσει να μπαίνω σε θεωρίες συνομωσίας.
    Δηλαδή:

    Δεν χρειάζεται μια θεωρία συνομωσίας ούτε μια εσκεμμένη ενέργεια για όλα αυτά σκώληξ μου. Οι ίδιες οι μεταλλάξεις που απελευθερώνουμε στη φύση για να ενισχύσουμε τις καλλιέργειές μας αλλά και για να φτιάξουμε «νέα προϊόντα» δρουν «κατασταλτικά» και ανταγωνιστικά με τους ιούς. Όμως αποτελούν έναν έντονο, ανταγωνισμό που αποτελεί πόλεμο εναντίων τους, αντί του απλού ανταγωνιστικού παιγνιδιού της φύσης, η οποία θέλει να επιβιώσουν όλα τα είδη, άρα και οι ιοί. Αυτό σημαίνει ότι «επιβάλλουμε» στους ιούς ,παράσιτα, ξενιστές, βακτήρια και ότι άλλο δημιουργεί ασθένειες, να επιταχύνουν την μεταλλακτική τους διαδικασία και να φτιάξουν ανθεκτικά στελέχη, τα οποία όμως όντας ανθεκτικά και άγνωστα από τα ανοσοποιητικά συστήματα δημιουργούν θανατηφόρες πανδημίες! Σε συνδυασμό τώρα με την εντατικοποίηση καλλιέργειας ζώων και φυτών, σε αμιγείς καλλιέργειες, διευκολύνουμε την εκκόλαψη των νέων στελεχών, αφού απουσία ποικιλομορφίας η φάρμα (είτε ζώων, είτε φυτών) αποτελεί ασφαλή «φωλιά» για την εκκόλαψη και ανάπτυξη του ιού.
    Κοινώς, δε χρειάζεται να θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας, αρκεί το ότι είμαστε ασύδοτοι για να μας βγάλει τα μάτια από μόνο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και βέβαια έχω. Να κάνω σωστή χρήση και όχι ασύδοτη των πραγμάτων που έχω. Να φροντίζω να υπάρχουνε σωστές διαδικασίες γύρω μου στο βαθμό παρέμβασης που μου επιτρέπουν οι συνθήκες. Να προσπαθώ να ενημερώνομαι. Να μην αδιαφορώ. Να παίρνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Να επιλέγω αυτό που είναι το λιγότερο επιβαρρυντικό. Κι εσύ έχεις πολλές επιλογές. Γιατί αν δεν πίστευες ότι είχες, θα κυκλοφορούσες με όλα τα φώτα αναμμένα μέσα στο σπίτι.
    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. lol

    Γιατί χρησιμοποιείς βενζίνη; ΟΕΟ;
    Γιατί χρησιμοποιείς υπολογιστή; ΟΕΟ;
    Δε φέρεις κανένα μερίδιο ευθύνης. Το ότι οι υπεύθυνοι δρουν με έναν (α) τρόπο δε σημαίνει πως πρέπει να αποποιηθείς τα αγαθά του δυτικού πολιτισμού για να τους λογικέψεις. Και φυσικά, όσο και αν θεωρείς κάτι τέτοιο, δεν το κάνεις, ούτε μπορείς να το κάνεις.

    Εγώ δεν κυκλοφορώ με αναμμένα φώτα όχι γιατί θα αλλάξει κάτι με τη δική μου συμπεριφορά, αλλά γιατί έτσι είναι σωστό. Συνεχίζω όμως να έχω λάμπες σπίτι μου και να μη χρησιμοποιώ κεριά…
    Όσο και να θέλω, δεν έχω τη δυνατότητα να μην χρησιμοποιώ ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Δεν έχω την ελευθερία αυτή. Και αν θεωρήσεις πως «έχω την ελευθερία να γυρίσω στον καιρό των σπηλαίων» τότε, μέχρι να αλλάξουν νοοτροπία οι διαχειριστές, για ξανασκέψου λίγο αν αυτό αποτελεί όντως ελευθρερία ή και πάλι εξαναγκασμό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To point μου είναι πώς εσύ κι εγώ ξέρουμε ποιό είναι το σωστό, και επιλέγουμε να το κάνουμε (και πολλοί άλλοι μαζί με μας). Η μεγαλύτερη όμως μερίδα του κόσμου γύρω μας, ξέρει ποιό είναι το σωστό, και επιλέγει να ΜΗΝ το κάνει....

    (Χρησιμοποιώ εγώ βενζίνη?? Πού? Πού?)
    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/4/09 3:12 μ.μ.

    φερτε μου τον γαιδαρο ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μη πάς μακρυά στις νέες ασθένειες που μας κατακλύζουν σαν απόρροια του τρόπου ζωής μας, ήδη υπάρχει ΚΑΙ αναζωογόνηση σε πολύ παλιά μικρόβια. Στο νοσοκομείο που ήμουνα (για πνευμονία όλο το Πάσχα) μου είπαν γιατροί ότι φάνηκαν κρούσματα πανούκλας στη πυκνοκατοικημένη Ομόνοια!..

    Ολο γκρινιάζουμε για των παθών μας τα πάθη, κανείς όμως δεν αλλάζει ούτε στο τόσο δα την καθημερινότητά του ώστε να κάνουμε κάτι διαφορετικό απο τη πραγματικότητα που μας σκοτώνει λίγο-λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι, αντιφάσκεις Σοφάκι.

    Ποιόν απ’ όλους ξωματιάρα;

    Είναι γνωστή η «αναβίωση» παλαιών ασθενειών μαρίνα. Μάλιστα η αλήθεια είναι πως η ίδια η διατροφική μας αλυσίδα κινδυνεύει λίγο παραπάνω απ’ ότι εμείς σήμερα από αυτές τις «αναβιώσεις».
    Δεν μπορεί να κάνει κάποιος από «εμάς» που γκρινιάζουμε τίποτε, εκτός και αν στο πλαίσιο διαβίωσής μας απορρίψει το σύνολο του τρόπου ζωής μας, κάτι που πάλι θα τον καταστήσει «απόβλητο» της κοινωνίας, η οποία θα συνεχίσει στις ράγες που της χαράσσονται. Απλά αυτοί που μπορούν να κάνουν, αδιαφορούν για εμάς που γκρινιάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κοίτα να δεις!
    μέχρι να ποσταρεις το αρθρο και να προλαβουμε να γράψουμε και εμεις καμιά μ#####α, το ντεφκον έγινε ...5!
    ελπίζω μέχρι το επόμενο ποστ να μην έχουμε πεθανει όλοι και μείνουν μόνο κανας δυο μπλογκερ σαν τον ουιλ σμιθ στη ταινία "i legend".
    Πάντως αν γίνει έτσι, ελπίζω να μείνω εγώ ζωντανός μαζί με καμια φοιτητριούλα φυντανιδου :-)
    κλείνω γιατι με φωναζει η γυναικα :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αοριστολογίες και αφορισμοί. Από έναν άνθρωπο που ξέρει κάτι περισσότερο για το θέμα θα περίμενα μία πιο σαφή τοποθέτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άσε-άσε νικολιό μου δε λες τίποτε!
    Και δεν έχω δει και το i legend να ξέρω τί να κάνω ο άραβας, ω μη γέννητω!
    [Σε φωνάζει η γυναίκα, ή φωνάζει επειδή βλέπει τις προσδοκίες σου;]

    Κόλλησα από την ξωματιάρα βρε αθηνόβια και είπα να ρίξω ένα δυο αφορισμούς να μην αισθάνεται μόνος ο Καζαντζάκης…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...