Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Συγκρούσεις, ατάκτως ειρημένες.

Άλλη μια περίοδος συγκρούσεων ξεκίνησε. Βέβαια, οι συγκρούσεις ήταν ανέκαθεν η κινούσα δύναμη των μεταβολών. Των μεταβολών, σωστά, γιατί η μεγαλύτερη «πλάνη» είναι πως «πάντα έτσι ήταν». Αυτό μπορεί να ισχύει για μηχανισμούς, οι μηχανισμοί άλλωστε δεν μεταβάλλονται, αλλά όχι και για το «φαινότυπο». Όμως το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να μετατρέπει την χρονικά περιορισμένη πραγματικότητα του τώρα σε διαχρονική «σταθερά».
Ένα οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι που απογοητευμένοι αναφέρουν, κουνώντας «στωικά» το κεφάλι, πως τίποτε δεν αλλάζει, οι ίδιοι κουνούν στωικά, ή και ορισμένες φορές εκνευρισμένα, το κεφάλι αναφωνώντας: «Πάλι συγκρούσεις;». Λες και χωρίς αυτές είναι δυνατό ν’ αλλάξει κάτι! Βέβαια, στο επίκεντρο της «κατακραυγής» δεν είναι οι συγκρούσεις αλλά η μέθοδος. Και το ερώτημα είναι: είναι δυνατό να υπάρξουν συγκρούσεις, χωρίς να υπάρξει… σύγκρουση; Στην πραγματικότητα βέβαια «το πρόβλημα» δεν είναι μόνο η μέθοδος, αλλά το σύνολο της σύγκρουσης, μιας και η σημερινή κοινωνία περιμένει εναγωνίως «τη μεταρρύθμιση που θα είναι τόσο σωστή, ώστε να μην χρειαστεί να ξαναγίνει άλλη μεταρρύθμιση»! Τί ανέσυρε άραγε ξαφνικά στη μνήμη τα οξύμωρα λόγια του πρώην πρωθυπουργού…;
Δηλαδή η κοινωνία επιζητεί μια σταθερότητα. Φυσιολογικό, μέσα στη σταθερότητα μπορείς να έχεις μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς να έχεις υψηλά ρίσκα. Από εκεί ξεκινούν άλλωστε όλα σήμερα, ο «υψηλός ρυθμός» είναι η «μόνη αλήθεια»! Δηλαδή, με άλλα λόγια, να συγκεντρωθεί όλο το «ρίσκο» της αστάθειας, και να συσσωρευτεί στο ρυθμό. Γιατί, εν τέλει, ο υψηλός ρυθμός αποτελεί από μόνος του μεγάλο ρίσκο! Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους εκμεταλλεύονται τους υψηλούς ρυθμούς της ανάπτυξης! Ενδιαφέρει μόνο τους υπόλοιπους που υφίστανται τα προβλήματα από τις παρενέργειες των ρυθμών αυτών. Όπως και έγινε. Γιατί, φυσικά, για την σύγχρονη «οικονομική κρίση» δεν έφταιξε η αστάθεια της κοινωνίας, αλλά η αστάθεια που επέβαλε ο υψηλός ρυθμός!
Εν τέλει, στο πλαίσιο της εκάστης χρονικής πραγματικότητας, είναι φυσιολογικό ο άνθρωπος να επιζητεί την σταθερότητα. Χωρίς όμως να μπορεί να αποφύγει και τις συγκρούσεις. Γιατί, τα πάντα ρεί, και μεταβολές θα υπάρχουν πάντα, είναι μηχανισμός, όχι έκφανση. Άρα πάντα θα υπάρχουν συγκρούσεις. Εκτός και αν ο κόσμος αποδεχτεί τις μεταβολές. Που δεν μπορεί γιατί επιζητεί τη σταθερότητα. Φαύλοι κύκλοι του μυαλού; Ε, ναι, όλα στο μυαλό είναι!
Οι συγκρούσεις εν τέλει, εξαναγκαστικά υιοθετούνται ως αποδεκτές, αλλά η κοινωνική επιταγή είναι: «Συγκρουστείτε, αλλά χωρίς σύγκρουση!». Μην «πάρουν» τα απόνερα τις άλλες κοινωνικές ομάδες… Λες και γίνεται αυτό. Αν δεν συγκρουστείς, τότε δεν… συγκρούεσαι! Και η διαχείριση ποτέ δεν «αλλάζει τα πράγματα». Η διαχείριση διαχειρίζεται, οι συγκρούσεις τα αλλάζουν. Και τα αλλάζουν σαν σεισμός, σεισμός που δίνει την αίσθηση ότι ισοπεδώνει τα πάντα. Γιατί… πραγματικά τα ισοπεδώνει, ειδικά αν τα κοιτάξει κανείς εκ των υστέρων!
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σήμερα όμως είναι η εγωκεντρική και ατομοκεντρική θεώρηση των πάντων. Και των κρούσεων, και συγκρούσεων αλλά και της ζωής. «Ο άνθρωπος γεννιέται μόνος και πεθαίνει μόνος», έχει μεγάλες δόσεις αλήθειας, αλλά και μεγάλες δόσεις ψεύδους. Ο άνθρωπος σήμερα επέλεξε να είναι μόνος, για να βιώσει πλήρως όλη την ατομοκεντρική πραγματικότητα. Σιγά-σιγά ίσως ανακαλύψει πως αυτό δεν είναι «βιώσιμο». Εκτός και αν αλλάξει ο ίδιος ο «μηχανισμός» της ζωής. Κάτι που είναι μεν εφικτό, αλλά δεν είναι και στα χέρια του. Θα συγκρουστεί με τη φύση και οι «παρενέργειες» αυτής της κρούσης θα είναι μεγάλες. Και σπάνια βγαίνει άλλος νικητής, πέραν της πεισματάρας φύσης. Όχι πως δεν γίνεται, καμιά φορά αυτή βρίσκει τρόπο να «συμπεριλάβει» τις «νέες τάσεις», ώστε να προχωρήσει το «ρουν» της ζωής.
Για τη σταθερά του «περιορισμένου σήμερα» όμως ένα είναι το σίγουρο. Για να αλλάξει κάτι θα υπάρξουν συγκρούσεις και εφόσον, παρόλο που ο άνθρωπος σκέφτεται ατομοκεντρικά, συνεχίζει να ζει μέσα σε μια «κοινωνία», ανεξαρτήτως αν έχει θίξει το μεγαλύτερο μέρος των θεσμών της και την έχει επαναφέρει σε κατάσταση «ζούγκλας», τα απόνερα από τις συγκρούσεις αυτές θα επηρεάσουν αναγκαστικά τους πάντες. Αλλιώς δεν γίνεται. Όσο και αν, λόγω του ότι θίγονται «ατομικά» αλλά και «κοινωνικά» συμφέροντα, δεν γίνεται αποδεκτός ο τρόπος, η μέθοδος. Η μόνη μέθοδος είναι η σύγκρουση. Δεν υπάρχει άλλη. Και όσο πιο εγωκεντρικά σκέφτεται ο άνθρωπος, τόσο πιο πολύ θα αισθάνεται τις σεισμικές δονήσεις να επηρεάζουν τη ζωή του και θα αναρωτιέται αν θα πέσουν μόνο σοβάδες, ή και δοκάρια στο κεφάλι του.
Σε τελευταία ανάλυση και ο εγωκεντρισμός είναι μια μεταβολή που επήλθε μετά από συγκρούσεις! Ή ίσως μια παρενέργεια συγκρούσεων που στόχο είχαν να προασπίσουν βασικά προσωπικά δικαιώματα!
Το μέλλον θα δείξει… σε πείσμα όλων! Οι συγκρούσεις όμως θα αποτελούν σίγουρα αναπόσπαστο τμήμα του. Σε πείσμα όλων!

13 σχόλια:

  1. Οι συγκρούσεις είναι αναγκαίες για τη μεταβολή της ίδιας της κοινωνίας. Χωρίς συγκρούσεις και αμφισβήτηση, δεν υπάρχει σύνθεση, αλλά μόνο στασιμότητα και μηδενισμός. Ωστόσο, και ο στόχος των συγκρούσεων και η προοπτική που θέτουν υπό αμφισβήτηση, παίζει σημαντικό ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι συγκρουσεις, οι αντιθεσεις παντα υπαρχαν για την ορθη ισορροπια του συμπαντος
    τωρα αν καποιος θελει να μεινει μονος προφανως οι λογοι ειναι εντελως εξωγενεις παρα απο γεννησιμιου του που λεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαι ο Γκάτσος το είπε απλά:
    "Nικημένο μου ξεφτέρι, δεν αλλάξαν οι καιροί....
    Με φωτιά και με μαχαίρι, πάντα ο κόσμος προχωρεί..."
    Και τη πίττα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο;
    Εμ... Δε γίνεται, να πάρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο δω το φέρνεις απο κει το πας, στο τέλος συμφωνώ μαζί σου ! (Μα πως το καταφέρνεις αυτό;Ενώ στη μέση της ανάγνωσης διαφωνώ στο τέλος σκέφτομαι "καλά τα λέει τελικά")
    Αυτό με την μεταρρύθμιση το είπε ο Γιωργάκης, πες το μου να τρελαθώ !

    Βιολιστή, πολύ καλός ο συνειρμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα δείμο μου η αμφισβήτηση για την αμφισβήτηση και μόνο είναι απαράδεκτη. Όσο για τους στόχους και τις προοπτικές, σίγουρα δεν είναι κάτι εξ αρχής ευκρινές.

    Όντως σκώληξ μου, οι επιλογές μας καθορίζονται περισσότερο από τα βιώματά μας, παρά από την «πραγματική» πραγματικότητα. Αυτό είναι άλλωστε που δίνει και την ποικιλότητα στην κοινωνία.

    Μα κι αυτός ο σκύλος βρε βιολιστή μου… Έμαθε ότι ούτε ο γάιδαρος του Χότζα κατάφερε να ξεπεράσει την αφαγία και δεν θέλει ούτε καν στο πείραμα να μετάσχει!!!

    Βρε Χάπι μου, ο πρώην λέω, όχι ο νυν! Το 2006 το είχε πει ο πρωθυπουργός για τις τότε εκκολαπτόμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύγκρουση και αηδίες...
    Εσύ σωστά τα λές, και έχεις δίκαιο,
    αλλά τι γίνεται όταν ακόμα και η σύγκρουση είναι μέρος του παιχνιδού, εκβιασμός και αλισβερίσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοιτώντας μονόπλευρα, κάθε σύγκρουση τέτοια είναι!

    Το νετρόνιο που βομβαρδίζει τον πυρήνα τον εξαναγκάζει σε σχάση. Εντελώς εκβιαστικά.

    Και τα στοιχείο «μετουσιώνεται»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρκεί η κάθε σύγκρουση να μην μας μετατρέπει από neutrons σε neutrum... Γιατί η ουδετερότητα και η αδράνεια, όσο κι αν είναι μια τάση της ύλης, πιστεύω είναι από τις χειρότερες καταστάσεις όσον αφορά την κοινωνία και τα άτομα και το equilibrium, δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα η σύγκρουση είναι η μόνη οδός αποφυγής της ουδετερότητας και της αδράνειας!
    Μην ξεχνάμε πως το αεικίνητο δεν υφίσταται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θα ειχε ενδιαφερον μια πορεια ζωης χωρις τετιους αισθηματικους περιορισμους

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τη μία θα ήταν πιο αποτελεσματικό, από την άλλη θα ήταν ίσως λίγο μονότονο. Σίγουρα, αν ήταν δυνατό να «απεμπλακεί», θα ήταν ένα ενδιαφέρον «πείραμα» προς παρακολούθηση. Μέχρι τότε όμως, αν είναι δυνατό ποτέ να επιτευχθεί, το μόνο που μπορούμε να επιδιώκουμε είναι μια ισορροπία.

    Καλημέρα καλή μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα βρουν ένα νέο πρόβλημα για κάθε λύση. Γκρίνια για την γκρίνια. Και είναι πολύ εύκολο το τριπάκι.
    Λίγοι τολμούν πραγματικά να συγκρουστούν. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς έχεις δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...