Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Εμπρός, βήμα ταχύ!

Άψογος αυτός ο συντονισμός των εορταστικών εκδηλώσεων! Ούτε που είχε περάσει από το μυαλό ότι η πελατεία θ’ αποχωρήσει από αύριο και θα επιστρέψει μετά από… δέκα εννέα ημέρες! Μέχρι σήμερα, διότι σήμερα οι πελάτες ανέφεραν περιχαρείς ότι το βράδυ αναχωρούν!
Ε τώρα τί, έχει σημασία; Εξαρτάται… Αν όλα τα άλλα ήταν τέλεια, όχι, δεν θα είχε σημασία. Τί δεν είναι τέλειο όμως; Μετά από αρκετή σκέψη, ίσως η βασικότερη ατέλεια είναι η αδυναμία συγκέντρωσης. Διότι, το οξύμωρο του να εμφανίζεσαι πολύ καλά οργανωμένος, τακτικός και επιμελής, αλλά τελικά να αδυνατείς να συγκεντρωθείς σε μια παρουσίαση, ώστε να απομυζήσεις τα βασικά αντί να κάθεσαι να την σημειώνεις ολόκληρη, μάλλον τελικά υποδηλώνει αδυναμία συγκέντρωσης. Και εκεί που επενδύονται οι περισσότερες ελπίδες, εκεί ακριβώς είναι που τελικά η επένδυση παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ρίσκο και τελικά ίσως και διαψεύδεται.
Πώς ξεκίνησε και πως γύρισε πάλι τελικά το θέμα στις επενδύσεις και τα ρίσκα ε; Πάντως αυτά είναι φυσιολογικά δομημένα, όχι σαν τα άλλα, όπου ο επενδυτής, πριν επενδύσει, καθορίζει με βάση τις ορέξεις του για κέρδος πόσο θα κοστολογήσει τα ρίσκα που θα δηλώσει ότι παίρνει. Άλλωστε εδώ φυντανοτροφείο είναι, όχι αγορά της ντόιτσε μπανκ! Εξ ου και η κρίση εδώ εμφανίζεται ως έμβολο το οποίο «καθιζάνει» αντί να «κατέλθει»! Το ίζημα πάντως κανείς δεν κατόρθωσε να το βρει…
Σεβόμενοι την έλευση της άνοιξης λοιπόν οι πελάτες θα αναχωρήσουν για να την εορτάσουν σε τόπους αναψυχής. Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα πίσω απ’ τα έθιμα των ημερών, ο εορτασμός της αναγέννησης της φύση! Όλο αυτό το άγχος πάντως που το φετινό πάσχα είναι νωρίς και θα έχει κρύο, θα χαλάσει το γλέντι του σουβλιστού οβελία, θα έχει «πεσμένη κίνηση», μάλλον η άνοιξη αποφάσισε τελικά να το διαψεύσει πανηγυρικά, ε; Τί και που είναι νωρίς χρονικά; Ήρθε κι αυτή νωρίς για να διευκολύνει τον κόσμο, να συμβάλει έτσι κι αυτή στην έξοδο από την κρίση.
Το θέμα βέβαια είναι ποιός και πώς την ορίζει αυτή την κρίση. Διότι άλλο να την ορίζει ο άνθρωπος, άλλο να την ορίζει η ντόιτσε μπανκ. Εμφανίζουν, όπως και να το κάνουμε, μια διαφορά φάσης.
Ό,τι νά ‘ναι…