Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Ληστεύοντας το ταμείο

Η παρέα συναντήθηκε σε γνωστό εστιατόριο, στέκι «καλής κοινωνίας», για ένα κρασί κι έναν μεζέ. Είναι που έχει και γνωστούς από το προσωπικό εκεί! Το φαγητό καλό, το κρασί καλύτερο, το γλυκό κερασμένο, ακόμα πιο καλό. Κι ο λογαριασμός; Κι αυτός καλός, εκατόν εξήντα ευρώ. Χωρίς «χαρτάκι». Όχι ότι με «χαρτάκι» θα ήταν διαφορετικός, άλλη τάξη επαγγελματιών τα κάνει αυτά!
Ε, υπάρχει και γνωστός στο προσωπικό τώρα, να μην γίνει θέμα. Κέρασαν και τόσο ωραίο γλυκό, να μην γίνει θέμα. Και το «μαγικό χαρτάκι» δεν ζητιέται ποτέ. Έστω ότι ο ΦΠΑ είναι 20%, σκόντο κάνουμε, δηλαδή ο επιτηδευματίας μόλις έβαλε 32 ευρώ στην τσέπη του, αντί να τα δώσει στο κράτος ως οφείλει. Αλλά δεν τελειώνει το θέμα εκεί. Στο τέλος του οικονομικού έτους, κι έστω ότι ο επιτηδευματίας είναι κάπου στη μέση της φορολογικής κλίμακας, δηλαδή ας πούμε ένα 30%, θα δηλώσει 128 ευρώ λιγότερα έσοδα. Οπότε θα «παντελονιάσει» άλλα 38 ευρώ (και κάτι ψηλά, αλλά είπαμε, σκόντο υπερ του ιδιοκτήτη κάνουμε!). Κι αυτό μόνο αν τα 128 αυτά ευρώ δεν τον μεταφέρουν σε ανώτερη φορολογική κλίμακα, οπότε και θα «κερδίσει» παραπάνω.
Δηλαδή τουλάχιστον 70 ευρώ! Μόλις στερήθηκε δηλαδή το κράτος το ένα δέκατο του μισθού ενός κακοπληρωμένου συμβασιούχου της γενιάς των επτακοσίων ευρώ, για τους οποίους στενοχωριέται το πανελλήνιο! Ή ίσως το ένα εικοστό, ένα φουσκωμένο μεροκάματο δηλαδή, ενός κανονικά αμειβόμενου δημόσιου υπάλληλου. Και πόσοι άραγε, κάθε βράδυ, δεν κόβουν αυτό το «μαγικό χαρτάκι», ως όφειλαν; Πόσοι μισθοί κάθε βράδυ δεν κατευθύνονται στα κρατικά ταμεία, αλλά στις τσέπες επιτηδευματιών;
Και ύστερα αναρωτιέται ο έλληνας που πήγαν τα λεφτά! Ποιά μαύρη τρύπα τα έφαγε και δεν υπάρχουν. Αλήθεια, τί ποσοστό άραγε τρώνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και πόσα σφετερίζονται οι ιδιώτες; Μπας και γίνει κατανοητό κάποια στιγμή ποιος φταίει βρε αδερφέ!
Και ήρθαν λέει πεφωτισμένοι οικονομολόγοι και δήλωσαν πως με το παρόν φορολογικό σύστημα οι περαιώσεις είναι αναγκαίες. Όχι για τα μαύρα, αυτά είναι ούτως ή άλλως χαμένα, για τα υπόλοιπα που δεν είναι αρκούντως «διαφανή»! Κλοπή στην κλοπή και αδικία, αλλά τι τώρα; Να κλείσουν μαγαζιά ή να μπουν στη στενή «ευυπόληπτοι πολίτες»;
Κορόιδο έλληνα, που σου έμαθαν πως το να σε κεράσουν ένα γλυκό και να μην ζητήσεις απόδειξη είναι μαγκιά και αισθάνεσαι ανώτερος άνθρωπος έτσι, αριστοκράτης, ρίχνεις και το μπουρμπουάρ σου (μαύρα πάλι!) στο φινάλε και φεύγεις άρχοντας! Και μετά αναρωτιέσαι ποια μαύρη τρύπα τρώει τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Αναρωτιέσαι που πήγε το κοινωνικό κράτος; Χάθηκε στο χαρτάκι που δεν κόπηκε για να αισθάνεσαι αριστοκράτης βρε κουτέ! Εντάξει, σίγουρα το κράτος θέλει νοικοκύρεμα, πολλές οι λοβιτούρες, αλλά έχεις το θράσος να μιλάς όταν εσύ ο ίδιος τις επιτρέπεις; Όταν μόνος σου επιτρέπεις σε κάποιους την κλοπή του κρατικού ταμείου, ωρύεσαι που την επιτελούν και κάποιοι άλλοι; Μήπως επειδή εκείνοι δε σε κέρασαν και δε σε έκαναν να αισθάνεσαι «άρχοντας» βρε;
Το χειρότερο βέβαια είναι πως ο συγκεκριμένος επιτηδευματίας κατεβαίνει και στις εκλογές! Θέλει να γίνει και «τοπικός άρχοντας»! Κι εσύ μαύρε μου, ενώ ξέρεις πως κλέβει ασύστολα το ελληνικό κράτος, θα τον ψηφίσεις γιατί είναι της «καλής κοινωνίας», «έχει ρεύμα», και γνωριμίες έχει εδώ που τα λέμε, και καλές μάλιστα, δεν το έκρυψε, «στενές», και μπορεί και να τον φέρεις κοντά στο αρχοντιλίκι. Τί νομίζεις, όταν βρεθεί εκεί, δεν θα το νοικοκυρέψει καλύτερα το κράτος απ’ όσο νοικοκυρεμένο είναι σήμερα;
Τελικά ποιός είναι αλήθεια ο μεγαλύτερος κλέφτης των πόρων του κοινωνικού κράτους;

14 σχόλια:

  1. O μεγαλύτερος κλέφτης είναι αυτός που του επιτρέπεις να ξεφύγει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντως, ειναι ελπιδοφορο, οτι πλεον και το τελευταιο περιπτερο, σου δινει αποδειξη, ζητησεις δεν ζητησεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα καλα και σωστα, αλλα αυτος ο ΦΠΑ ειναι μεγαλο μανικι!
    Ολοι γιναμε άμισθοι λογιστες του κρατους πια :ΡΡ
    ..δεν υπηρχε αλλος τροπος φορολογησης; κατι που να ταιριαζει καλυτερα με το ελληνικο πνευμα; τη μανταλιτέ μας, τεσπα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκ του αποτελέσματος, μάλλον έχεις δίκιο Σοφία μου.

    Δεν έχω πολλά πάρε δώσε με περίπτερα πλέον γοργονίτσα μου, σε παροχή υπηρεσιών όμως και σε αρκετές φορές χώρους διασκέδασης προσπαθούν να κόψουν όσο το δυνατόν λιγότερες.

    Ροδιά μου ούτε εγώ είμαι υπερ του ΦΠΑ, προτιμώ υψηλό κεφαλικό φόρο και μηδενικούς φόρους αγοράς που είναι ίδιοι για όλους. Όχι όμως ότι ο ΦΠΑ είναι το μανίκι εδώ που τα λέμε για τους επιτηδευματίες, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από τους υπολογισμούς ο κεφαλικός φόρος τους είναι μεγαλύτερος. Για τους καταναλωτές ναι, ο ΦΠΑ φαίνεται μανίκι, ειδικά τους χαμηλόμισθους, γιατί ακριβώς είναι ίδιος για όλους και δεν λαμβάνει υπ’ όψη του τα έσοδά τους. Εκεί μόνο είναι η αδικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε συνοικιακό κινέζικο γεμάτο πάντα από κόσμο, άκουσα σήμερα 3 διαφορετικές παρέες (είναι δίπλα ο μπουφές σερβιρίσματος στο ταμείο) να ζητούν απόδειξη και να παριστάνει ότι ξεχάστηκε ο ταμίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και το ΦΠΑ απο οτι ακουω θα ανεβει και αλλο ..ειλικρινα δεν μπορω να το καταλαβω
    θες να τον ανεβασεις καντο στα ποτα και στα τσιγαρα όχι στο γαλα !!

    και συνεχιζω να πιστευω οτι χωρις κυρωσεις μια "κακη" πραξη δεν θεωρειται "κακη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά για την απόδειξη που δεν κόβεται, τα λέμε χρόνια..Το Κράτος δεν μπορεί πλέον να πιάσει αυτούς που τα τσέπωσαν, τα τσεπώνουν συνεχώς - και θα τα τσεπώνουν, είτε είναι εστιάτορες είτε κομμωτήρια είτε γιατροί κλπ. Και αυτό που κάνει να κόβει τη ψωροσύνταξη του κακομοίρη είναι αισχρό. Σαν Κράτος έχει αποτύχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό δεν είναι πρωτότυπο ξηροκαρπήτα μου, το πιο διαδεδομένο, το οποίο μπερδεύει κόσμο συχνά, είναι να σου φέρνουν το δελτίο παραγγελίας χωρίς απόδειξη. Πολύς κόσμος το θεωρεί απόδειξη και φεύγει ευτυχής που «βοήθησε την πολιτεία»!

    Έχεις απόλυτο δίκιο σκώληξ μου. Θεωρητικά, στα είδη πρώτης ανάγκης θα ελαττωθεί ο ΦΠΑ. Βέβαια, απ’ το ότι ακούσαμε, μέχρι να το δούμε, έχει απόσταση. Άσε που το ποια είναι τα «είδη πρώτης ανάγκης» είναι θέμα ορισμού, αλλά ας ελπίσουμε πως θα είναι λογικοί σε αυτό…

    Η πολιτεία γενικότερα δεν μπορεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Η αποτυχία της είναι μεγάλη κυρίως στη συνείδηση που έχει διαπλάσει στο μέσο έλληνα, και μετά στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει τη φορολογική πολιτική. Επίσης, μεγάλη ευθύνη φέρει με τις επικοινωνιακές τακτικές «συλλήψεων φοροφυγάδων», μιας και το ζουμί είναι αλλού. Είναι εκεί που ακριβώς ο πολίτης ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για το κοινωνικό κράτος και αφήνει τον συμπολίτη του να το κατακλέβει, αλλά έχει και το θράσος να γκρινιάζει για την απουσία του κράτους επειδή η πολιτεία δεν «επιβάλλει την τάξη». Η επιβολή όμως είναι ένα «τραίνο χωρίς γυρισμό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ειδα ενα ρεπορταζ στην τηλεοραση για τις αλλες χωρες που σε ορισμενους κλαδους πχ στα βιβλια ή στον τουρισμο ειχαν μειωμενο ΦΠΑ πχ 4 % σε βιβλια ή 17% σε τουρισμο

    τοσο δυσκολο ειναι να κανουμε και εμεις μια τετοια κινηση?
    μου φαινεται οτι τους αρεσει να τα κανουν ολα δυσκολα ελεος
    πλεον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το 4% στα βιβλία το καταλαβαίνω, μειωμένο ΦΠΑ στον τουρισμό πάλι είναι εντελώς άδικο "μέτρο"! Είδος πρώτης ανάγκης είναι ή πνευματικό αγαθό;
    (Εμείς παρεμπιπτόντως έχουμε 11% στον τουρισμό σήμερα, το 17% είναι μεγάλο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @σκουλήκι Και αλλού ο ΦΠΑ είναι 25% στην πλειοψηφία των προϊόντων. Και στο γάλα. Με την διαφορά ότι εκεί δεν σκέφτεσαι καν κάποιος να φοροδιαφύγει, όχι γιατί τον κυνηγάει το κράτος, αλλά γιατί σκέφτεσαι συλλογικά.

    Φίλτατε darthiir εδώ έχετε φάουλ και το γνωρίζετε. Τέτοιου είδους ανοχή είναι που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση που ζούμε τώρα, δηλαδή κάποιοι να πληρώνουν τα πάντα και κάποιοι άλλοι ψίχουλα.
    Εμείς πρέπει πρώτα να συμμορφωθούμε και να γίνουμε σωστοί πολίτες αρχικά και σωστοί καταναλωτές σε δεύτερη φάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Me foul? Because?

    Ποιά είναι η ανοχή ακριβώς που ζήτησα και για την οποία έχω φάουλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ότι εντέλει δεν πήρατε απόδειξη, αυτή η ανοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι εγώ που νόμιζα ότι αυτήν ακριβώς την πρακτική καυτηριάζω...
    :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...