Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2006

Κύριε πρωθυπουργέ,

Επειδή διέρρευσε στα ΜΜΕ πως το βράδυ θα στηρίξετε την «αναπτυξιακή πολιτική» σας σε δύο πυλώνες, εις εκ των οποίων είναι ο αγωγός φυσικού αερίου τον οποίο με τόσο μεράκι κατασκευάζετε, και θα υποστηρίξετε πως μέσω αυτού ωθείτε την χώρα σε «πράσινη ενέργεια» ενώ ταυτόχρονα την ανεξαρτητοποιείτε από άλλες χώρες, θα ήθελα να θέσω υπ’ όψη σας τα εξής:

- Πράσινη πηγή ενέργειας θεωρείται η πηγή που δεν απελευθερώνει ουσίες που βλάπτουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα σέβεται τους κύκλους των στοιχείων. Η καύση φυσικού αερίου ναι μεν παρουσιάζει ελαττωμένα κατάλοιπα αλλά απελευθερώνει πάλι διοξείδιο του άνθρακα το οποίο δεσμεύθηκε από την ατμόσφαιρα πριν από εκατομμύρια χρόνια. Όσον αφορά το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη μας λοιπόν, το φυσικό αέριο δεν διαφέρει σε τίποτε από το πετρέλαιο αλλά εντείνει εξίσου και επακριβώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ανεξαρτητοποίηση της χώρας σημαίνει παραγωγή της ενέργειας στο εσωτερικό της. Η κατασκευή του αγωγού δεν ανεξαρτητοποιεί την χώρα από τρίτες χώρες, την ανεξαρτητοποιεί μερικώς μόνο από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μ. Ανατολής, αλλά την καθιστά όμηρο στην Σοβιετική ένωση. Πάλι άλλοι θα κάνουν παιγνίδι με τις τσέπες μας και μάλλιστα περισσότεροι αυτή τη φορά. Τουλάχιστον ας είστε ακριβείς και να αναφέρετε ότι οδεύετε προς μερική απεξάρτηση από την Μ. Ανατολή και όχι προς ενεργειακή απεξάρτηση.
- Η κατασκευή ενός αγωγού καθώς και η μεταβολή της οικιακής τεχνολογίας σε τεχνολογία καύσης αερίου, αντί πετρελαίου, δεν συνιστά καμία ανάπτυξη. Ανάπτυξη συνιστά η εξεύρεση πρωτοπόρων λύσεων για τα προβλήματά μας. Σε αντίθεση, ο αγωγός του φυσικού αερίου δεν λύνει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματά μας. Επιτυγχάνει φυσικά να αποδώσει κάποια χρήματα από τον έλληνα φορολογούμενο σε νέους «επενδυτές» και προμηθευτές και να ικανοποιήσει κάποιες μερίδες του επιχειρηματικού κόσμου.
- Φυσικά, όταν με το καλό κατασκευασθεί ο αγωγός μπορείτε άνετα να τον παραδώσετε πλήρως, όπως και τον ΟΤΕ (η πώληση του οποίου είναι ο άλλος πυλώνας της οικονομικο-αναπτυξιακής πολιτικής σας), στους ιδιώτες, επωφελούμενος των προνομίων που θα σας προσφέρουν για όσα τους δίδετε τσάμπα σε σχέση τα χρήματα του ελληνικού λαού που ξοδέψατε για να τα δημιουργήσετε.

Για ποια καταπολέμηση της διαφθοράς μιλάτε κύριε πρωθυπουργέ όταν στηρίζετε όλη την ομιλία σας σε κατάφορα ψεύδη και δημαγωγίες; Από ποιους εκλεχθήκατε αλήθεια κύριε πρωθυπουργέ; Από τους Έλληνες ή από τους μεγαλοκαρχαρίες ιδιώτες; Ελπίζω να διαψευσθώ εγώ αντί για εσάς, και να μην ακουστούν αυτά ως πυλώνες ανάπτυξης της Ελλάδος.

15 σχόλια:

  1. H Nατάσσα είπε ότι έχει κλειστεί στο μπάνιο ο Κωστάκης και δεν βγαίνει με τίποτα Darth ... Κλάμα...

    Να περιμένω τον Oldskipper;;; Μπα, ας αρχίσω!

    Λοιπόν ...
    Α. Σύμφωνα με τον ορισμό σου για την πράσινη ενέργεια, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πράσινη ενέργεια αυτή την στιγμή (εκτός ίσως της πυρηνικής υπό συνθήκες)... Αν όμως βάλουμε κάτω πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα που όντως δίνουν και τα δύο ... υπάρχει κάποιο άλλο απόβλητο του πετρελαίου που να μην έχει το φυσικό αέριο;;;;;;; Ποιο από τα δύο είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ πιο επικίνδυνο;;;;

    Β. Όταν μία χώρα ΔΕΝ έχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό της (γιατί δεν έχει τις φυσικές πηγές) είναι ψιλοαδύνατο να αποδευσμευτεί ποτέ... Έστω και μερική απεξάρτηση από την Μ. Ανατολή όμως είναι bonus. Μπιγκ μπόνους. (Εκτός και αν μας βάλουν ξαφνικά πετρέλαιο στο Αιγαίο όπως στα Kinder έκπληξη).

    Γ. "Ανάπτυξη συνιστά η εξεύρεση πρωτοπόρων λύσεων για τα προβλήματά μας." Για δώσε μου ένα πλάνο για κάτι τέτοιο σε μια χώρα όπως αυτή που κυβερνά ο Κωστάκης;;;; Darth μου, ειλικρινά πιστεύεις ότι αυτό που προτείνεις είναι εφαρμόσιμο, πιθανό ή πρακτικό;;;; Ότι σήμερα αύριο η έρευνα στην Ελλάδα θα δώσει την λύση που τόόόόόσα χρόνια ψάχνει ο πλανήτης ολόκληρος;;;;
    Επίσης, το φυσικό αέριο έχει (μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εγκαταστάσεων) πολύ μικρότερο κόστος απ'ότι το πετρέλαιο... Δεν είναι αυτό κέρδος;;;

    Δ. Μην ανησυχείς ακόμα για αυτό, (ποιος θα φάει την πίττα). Παραδοσιακά ο αγωγός θα αργήσει να ολοκληρωθεί!!! προτρέχεις!

    Ε. Ο μπαμπάς μου τον ψήφισε, δεν ξέρω αν ήταν Η σημαδιακή ψήφος. Α, ναι και της Κροτ. Ο δικός της φταίει!

    μάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A) Το γεγονός ότι το πετρέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από το Φ.Α. (κακώς ρωτάς, ήδη το αναφέρω) δεν καθιστά το Φ.Α. πράσινη πηγή ενέργειας.

    Β) Η Ελλάδα έχει πολλές φυσικές πηγές τις οποίες απλά δεν θέλησαν να αναπτύξουν. Αν θέλαν όντως απεξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό (όπως διατυμπανίζουν) και όχι απλά απεξάρτηση από την Μ.Α. θα μπορούσαν να αναπτύξουν αιολική, ηλιακή, υδροδυναμική, γεωθερμική και φυσικά βιομάζα. Όποτε δεν μπορούσαν αυτές οι μορφές να υποστηρίξουν την χώρα, τότε συμπλήρωναν με ενέργεια από το εξωτερικό.

    Γ) Ήδη λειτούργησε πιλοτική μονάδα βιομάζας, στην Ελλάδα και μάλιστα δύο και όχι μόνο μία, αλλά προφανώς τηρείται σιγή ιχθύος μιας και δεν ευνοεί τα συμφέροντα. Άλλωστε προτιμούμε να αγοράζουμε Φ.Α. και να αιμορραγούμε, αντί να αγοράσουμε μια πατέντα βιοκαυσίμου από την BP (που κοστίζει πολύ λιγότερο από τον αγωγό - ξέρεις πόσες υπάρχουν και είναι πολύ αποδοτικές;) και να καλύψουμε τις ανάγκες μας από την άχρηστη βιομάζα των δασών και της γεωργίας της Ελλάδας. Είναι απλά θέμα του ποιόν θες να εξυπηρετήσεις δηλαδή…

    Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το Φ.Α. το οποίο δεν έχω κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσω και το υποστηρίζω σίγουρα σε σχέση με το πετρέλαιο (αν και ελλοχεύει αυξημένο κίνδυνο κατά την οικιακή του χρήση). Το πρόβλημα είναι ο δημαγωγικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η ιστορία για να πείσει τους Έλληνες ότι γίνεται ανάπτυξη στον τόπο τους, ενώ στην ουσία απλά μεταφέρει την πίτα αλλού, παράλληλα δε καταπιέζεται κάθε μορφή ανάπτυξης που επιχειρείται για να εξυπηρετηθούν οι μεγαλοκαρχαρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ααααχ, καλά τα είπες. Το φχαριστήθηκα.

    Έμαθα και μερικά πράγματα για το ΦΑ, μια και μέχρι τώρα ήξερα μόνο ότι είναι πιο φτηνό απ το πετρέλαιο.

    Όσο για την εξάρτηση από τρίτες χώρες να συμπληρώσω μόνο και τη γνωστή ιστορία όταν πριν μερικούς μήνες ο Πούτιν εκβίαζε ότι θα κλείσει τις αντλίες προς Ευρώπη...

    Και φυσικά το παραμύθι του εκλεγμένου απ τον λαό πρωθυπουργού να σταματήσει κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτη φορα που θα συμφωνησω ευθυς εξ' αρχης και χωρις ουτε μια αλλαγη.

    Να επιβεβαιωσω αυτο που λεει ο αστεγος - εκβιασμος προς την Ευρωπη, που δεν πραγματοποιηθηκε τελικα.
    Να συμπληρωσω τον εκβιασμο προς την Ουκρανια, που ανακοινωθηκε και πραγματοποιθηκε στην μεση του χειμωνα.
    Η Ουκρανια εμεινε χωρις Φ.Α. φετος τον Γεναρη και ελλειψει εναλλακτικων λυσεων, πεθαναν αρκετοι ουκρανοι.

    Οι μορφες που αναφερει ο Darthiir στο σχολιο ειναι ολες σωστες (αιολική, ηλιακή, υδροδυναμική, γεωθερμική, βιομάζα). Ποια ειναι καλυτερη απο τις αλλες θα πρεπει να το αναλυσουν οι ειδικοι. Απο διαισθηση πιστευω οτι ενας καταλληλος συνδυασμος απο ολες αυτες θα μας εδινε το μεγιστο αποτελεσμα.

    Ειναι πολυ σημαντικο να σπασει το μονοπωλιο των ΔΕΚΟ που χειριζονται την ενεργειακη αγορα. Η Ελλαδα ειναι γεωγραφικα "διεσπαρμενο" μερος, με πολλα νησια και κατσαβραχα. Γι' αυτο θα πρεπει ο καθε δημος και ο καθε ιδιωτης να μπορει να παραγει την δικη του ενεργεια με τον τροπο που αυτος θεωρει πιο προσοδοφορο.

    Δυστυχως η κυβερνηση (ολες οι κυβερνησεις) φοβαται τους συνδικαλιστες των ΔΕΚΟ και δεν προχωραει σε ιδιωτικοποιηση και απελευθερωση της αγορας. Ο εξαιρετικα βρωμικος λιγνιτης και το πετρελαιο επιδοτουνται, ετσι ωστε οι εναλλακτικες πηγες ενεργειας να γινονται ασυμφορες.
    Το Φ.Α. ειναι λιγο πιο "καθαρο" απο το πετρελαιο σε οτι αφορα τα καυσαερια, αυτο ειναι ολο.

    Υ.Γ. συμπτωματικα εγραψα κι εγω "ενεργειακο" ποστ σημερα. Με λιγο πιο ειρωνικη διαθεση απο τον Darthiir ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Darthiir, πάψε... εσύ δεν ξέρεις, το πιό πιθανό είναι να είσαι και ΠΑΣΟΚος...

    :oP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τό 'πιασες το νόημα μπαγάσα... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαι ένα αγωγός που θα διασχίζει το Αιγαίο, αλήθεια, λέτε να είναι ακίνδυνος;

    Καλησπέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκείνα τα νομιστεράκια που λέγαμε, πότε θα τα βάλουμε στις ταράτσες μας;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πστ, Καμηλιέρη! Πού ζεις; Δεν θπάρχει πια Σοβιετική Ένωση, μάνα μου!

    Επίσης, να διαψεύσω την Κν που διασύρει έτσι αναίσχυντα στο διαδίκτυο το μπαμπά μου. Ο δικός μου μπαμπάς ουδέποτε έχει ψηφίσει ποτέ κάτι άλλο εκτός από Συνασπισμό (και τας παραφυάδας αυτού, βλ. ΕΑΡ, ΚΚΕ εσ. κ.λπ.). Κωστάκη, ο μπαμπάς μου; Να πέσει φωτιά να τον κάψει!

    Καμηλιέρη, ο αγωγός δεν είναι τωρινή ιστορία. Τούτου δοθέντος επιβεβαιώνεται η άποψή μου πως ό,τι κάθεται από τα κεντρώα έδρανα της Βουλής και κείθε είναι ένα και το αυτό. Πέντε κόμματα δύο πολιτικές που λέει κι η Αλέκα (την οποία αν ψηφίσω ποτέ, να μου κοπεί από τον ώμο, αλλά εδώ συμφωνώ μαζί της).

    Στο θέμα μας, νομίζεις πως και να θέλει μια ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, θα την αφήσουν; Αυτό, φυσικά δεν δικαιολογεί τις μαλακίες που αραδιάζει ο Κωστάκης, αλλά ερμηνεύει τις επιλογές του και των πριν από αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. άσχετο...

    Καλημέεεεραααα Καρδούλα!
    Φιλάκια πολλά πολλά πολλά!
    :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όχι krot μου, ουδέποτε πίστεψα κάτι τέτοιο για καμία κυβέρνηση, κανενός κράτους.

    Μια παρατήρηση: Όλοι μας είδαμε τον κ. Καραμανλή να περνάει και να συγχαίρει την ανάπτυξη του "πρωτοπόρου κινητήρα αιθανόλης"

    Ας γραφεί στα πρακτικά ότι ο κινητήρας αιθανόλης είναι πραγματικότητα και όχι υπό ανάπτυξη. Η βιοαιθανόλη είναι πεντακάθαρη (αφού προέρχεται από βιομηχανικές και όχι από φυσικές διεργασίες), παρουσιάζει ανώτερη θερμογόνο δύναμη (μεγαλύτερη απόδοση) από το πετρέλαιο και είναι ικανή να μειώσει το κόστος καυσίμων στο 50-60% της σημερινής τους τιμής, ενώ για την (εκάστοτε) χώρα επιφέρει πλήρη απεξάρτηση από το πετρέλαιο (δεν πληρώνει φράγκο για καύσιμα). Απλά χρειάζεται λίγες μετατροπές στους υπάρχοντες κινητήρες επειδή δεν αναφλέγεται τόσο εύκολα όσο το πετρέλαιο. Για να μην γίνουν μετατροπές αρκεί ένα μείγμα 85% βιοαιθανόλης και 15% πετρελαίου (το Ε85 όπως ονομάζεται παρέχεται ήδη από την ΒP σε όποιον το ζητήσει). Ελάττωση δηλαδή κατά 85% των βλαβερών ρύπων, ανώτερη θερμογόνος δύναμη καυσίμου, ελάττωση των δαπανών των πολιτών κατά 20%, ελάττωση των δαπανών του κράτους κατά 85%. Δηλαδή από 85%-100% των κρατικών εξόδων θα μείνουν μέσα στην χώρα και δεν θα παν σε πετρελαιάδες. Νομίζω πως τα πάντα γίνονται φανερά αν σκεφτούμε ποιος έχει συμφέρον και κερδίζει από τα πετρέλαιο την σήμερον ημέρα.

    Ουδέποτε πίστεψα κάτι τέτοιο λοιπόν krotούλα. Απλά πιστεύω ότι είναι καιρός τα κουτάβια να ανοίξουν τα μάτια τους και να αρχίσουν να δαγκώνουν με μανία τις διχαλωτές γλώσσες.

    Τις καλημέρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άσχετο Νο2
    Καλησπέρα καρδούλα της Αλεπουδίτσας (φιλάκια καλή μου).

    Καιρό έχω να έρθω ρε γμτ. Απαράδεκτη. Απαράδεκτη. Τέλος πάντων. Η αρχή ξαναέγινε.

    Καλό βραδάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δίκιο έχεις, ρε Καμηλιέρη. Αλλά, το βλέπεις να γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...