Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008

Επιστροφή στα πνευματικά

Βαλβίδες, βάνες, έμβολα, αντλίες και τα συναφή. Και τα μοντελάκια και οι ελεγκτές. Για μια ακόμη φορά θα μελετήσουμε το μόντελινγκ! Έτσι για να μην παραπονιούνται τα φυντάνια πως δεν είμαστε μέσα στη μόδα.
Ηλιόλουστο και δροσερό ταξίδι. Ευχάριστο, ειδικά εκεί που πλησιάζεις τη θάλασσα. Τα φυντάνια όρμησαν ως βάρβαροι μέσα στην αίθουσα. Όχι για μάθημα φυσικά, ξεμπλέξαμε γρήγορα με την ταξινόμηση γιατί ο καφές περίμενε στην παραλία! Τουλάχιστον επιστρέψαμε λίγο πιο κοντά στη ρευστοδυναμική και τη θερμοδυναμική. Ο προβληματισμός περί ασφάλειας συνεχίζει να με απασχολεί. Τόσες κλειδαριές ούτε το αλκατράζ – το φορντ νοξ θα έλεγα αλλά αυτό τώρα τελευταία δεν τις χρειάζεται.
Δεν επιζητείται τα Σκόπια να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα. Άλλωστε καμία χώρα δεν μπορεί να υποχρεωθεί με οποιονδήποτε τρόπο να μεταβάλει το σύνταγμά της, αποτελεί εσωτερική της υπόθεση. Μου θυμίζει πως όποτε χρειάζεται χρησιμοποιείται η αλήθεια, σε άλλες περιπτώσεις όμως διαστρεβλώνεται. Όπως η φοβερή φήμη που κυκλοφορεί για τα πρόστιμα που παίρνει η Ελλάδα λόγω του ότι δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μα και η παιδεία είναι εσωτερική υπόθεση και τα ιδιωτικά απαγορεύονται από το σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες απαγορεύουν την οποιαδήποτε πίεση προς αλλαγή συντάγματος! Αλλά συμφέρει η φήμη των προστίμων για ιδιωτικά πανεπιστήμια αντί της αλήθειας για πρόστιμα λόγω μη αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολλεγιακών πτυχίων. Με τα ψέματα μπορεί και να καταφέρουμε να περάσουμε αυτό που «μας συμφέρει». Και όλοι αυτοί οι συνειρμοί επειδή για πρώτη φορά άκουσα να λέγεται η αλήθεια με αφορμή ένα άλλο θέμα, στο οποίο θέλουν να προφτάσουν αντιδράσεις, εξ ου και λένε την αλήθεια: Καμία χώρα δεν υποχρεώνεται με κανέναν τρόπο να αλλάξει το σύνταγμά της!
Πάντως αν περιμένει ποτέ ο έλληνας να διορθωθεί η παιδεία στη χώρα του με ψίχουλα, ελάττωση των κονδυλίων – ναι ελάττωση φέτος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, να φέρνουμε κιμωλίες από το σπίτι – και απλήρωτους καθηγητές, είναι γελασμένος. Από το κακό στο χειρότερο θα πηγαίνει και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Νηστικό αρκούδι δεν έχει δυνάμεις να χορέψει, ακόμα περισσότερο όταν αντιμετωπίζει και την αχαριστία. «Θα βαρεθείς κι εσύ μια μέρα» στριφογυρνούν τα λόγια στο μυαλό. Ούτε με ψέματα θα διορθωθεί ποτέ το οτιδήποτε. Αλλά τι τα θες, με βάση τον πεφωτισμένο υπουργό μας, το πρόβλημα της ελληνικής παιδείας εντοπίζεται στην έλλειψη ιδιωτικών πανεπιστημίων και θα λυθεί με την ίδρυσή τους. Κοιτώντας γύρω βλέπεις ξεκάθαρα... ΙQ ραδικιού… Ή συμφεροντολογία;
Βαλβίδες, βάνες έμβολα και μόντελινγκ. Ρευστομηχανική – θερμοδυναμική. Και το έτος ξεκινά.
Μωβ-πορφυρός ουρανός πάνω από την ήρεμη θάλασσα και ξεκινάει η επιστροφή. Περίεργο, γλυκό ζεστό χρώμα. Εικόνες έμπνευσης… :)))