Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009

Υπό έλεγχο…

Ελληνιστί under control. Θέλουμε να λέμε. Βγήκε ο εις εκ των δύο φερέλπιδων πρωθυπουργών, ο γιωργάκης ντε, και με χάρη περισσή έσεισε το νέο μοντέρνο ι-μπουκ, μέτρο για την παιδεία λέει. Και ξαφνικά, ο πεφωτισμένος πρόεδρος του συμβουλίου παιδείας, ο βερέμης ντε, το βρήκε λέει σε συνέντευξή του ως παράδειγμα θετικής ιδέας της αντιπολίτευσης για τις επερχόμενες νέες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της παιδείας. Εγώ τώρα γιατί αρχίζω να αισθάνομαι σαν ινδιάνος ιθαγενής που βλέπει τους ευρωπαίους κατακτητές να έρχονται κραδαίνοντας και κουνώντας φανταχτερά μπιχλιμπίδια στα χέρια δεν ξέρω, μάλλον κάποιο πρόβλημα θα έχω! Αλλά αυτή είναι η «ιδέα της παιδείας» των πολιτικών του τόπου μας και αυτή η ιδέα προφανέστατα βρίσκει απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Εκτός και αν οι μάρκετερς και οι ίματζ μέικερς δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους…
Έτσι όμορφα κι ωραία θα κινηθούμε, με φανταχτερά στολίδια που αφήνουν άφωνους τους πολίτες μας και στο ενδιάμεσο θα περάσουμε στα ψηλά γράμματα ότι ενοχλεί ή έχει πραγματική σημασία, θα κάνουμε άλλη μια γιαλατζί μεταρρύθμιση για να βολέψουμε πελατειακά κάποιους, να πουν οι πολίτες πως κάτι (φανταχτερό) κάναμε και να προσέλθουν περιχαρείς στις κάλπες την επαύριον να ψηφίσουν ξανά πεφωτισμένους μεταρρυθμιστάς. Σταματήστε να μας μεταρρυθμίζετε επιτέλους και ασχοληθείτε με τα προβλήματα. Μπάφιασα.
Βλέπεις το ι-μπουκ μάρανε τους μαθητές και τους φοιτητές. Το γεγονός ότι συνδικαλιστικό μέλος παράταξης πήρε χτες τηλέφωνο ομοϊδεάτη από το προεδρείο του τμήματος του φυντανοτροφείου, από αυτούς που του είχαν υποσχεθεί περασμένα μαθήματα ντε, να του πει πως τα θέματα ήταν «εκτός ύλης», ενώ κανένα από τα φυντανάκια που παραβρισκόταν στα μαθήματα δεν γκρίνιαξε, αλλά αντιθέτως δήλωσαν πως με τέτοια θέματα είναι άξιοι της μοίρας τους που δεν γράφουν, θα το λύσουμε με τα ι-μπουκ! Προφανέστατα! Και ο αναστατωμένος τηλεφωνηθείς, αφού εξακρίβωσε πως τα θέματα ήταν εντός ύλης (σαν δεν ντρέπεται που είχε το θράσος να ρωτήσει), απεφάνθη πως ορισμένοι φοιτητές έχουν εξακριβωμένα το μάθημα αυτό τελευταίο και πρέπει να τους βοηθήσουμε και λίγο (ι-μπουκ!). Ένα ολόκληρο εξάμηνο βοηθάμε, αυτή την ώρα μόνοι τους πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους, να βοηθήσουμε σε τι (ι-μπουκ!); Στην χειροτέρευση της παιδείας μας; Και μετά συζητάμε και κάνουμε διαλόγους περί αιωνίων φοιτητών, βαθμολογιών και βιβλίων (ι-μπουκ λέμε). Στάχτη στα μάτια του κόσμου για να απομακρύνουμε την πληροφόρηση από τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας (ι-μπουκ και ξερό ψωμί, α και κώτσο βασιλιά άμα είναι, έτσι να μας βρίσκεται…).
Να καταλάβω, μόνο κομματική ή και χρηματική είναι η πελατειακή σας σχέση; Όχι γιατί αν είναι χρηματική να αρχίσουμε να συζητάμε για ποσοστά δηλαδής… (αν είναι κομματική, για θεσούλες και.. ι-μπουκ!)
Και ύστερα στέλνουμε τα ΜΑΤ για να διαφυλάξουν την τάξη από καμιά 50αριά πολίτες που διαμαρτύρονται για τα δέντρα λέει. Μα είμαστε καλά ή έχουμε ξεφύγει τελείως με τις δυνάμεις καταστολής; Πάτε καλά εσείς εκεί πάνω ή ζείτε μέσα σε κανά Wii (το πλέιστέισιον πάλιωσε τώρα, βγήκαν πιο μοντέρνες ηλιθιότητες για να καίτε εγκεφάλους); Αλλά φυσικά, στους πολίτες τα στέλνουμε, στους μαθητές τα στέλνουμε, στους συνταξιούχους τα στέλνουμε, τσάμπα νταήδες και μάγκες. Στους αγρότες κανείς δεν τόλμησε να τα στείλει γιατί ήξεραν ότι μετά θα βρουν μερικούς λιανισμένους κάτω από τα υνιά των τρακτέρ. Κατά τα άλλα η οικονομική ζημιά στο κέντρο της Αθήνας τους μάρανε. Για τη σημερινή που κυμαίνεται σε πολύ ψηλότερα επίπεδα τουμπεκί και τα ΜΑΤ στον πάγκο, εκεί δε μας παίρνει να κάνουμε τους τσάμπα νταήδες, ειδικά σε ανθρώπους που εν τέλει έχουν δίκιο και τους έχουμε καταστρέψει με τις πολιτικές μας.
Δεν κόβετε λίγο τη μαστίχα των μεταρρυθμίσεων και των πελατειακών σχέσεων λέω ‘γω και ν’ ασχοληθείτε να λύσετε κανά πρόβλημα; Και κόψτε την αηδία των επιδοτήσεων – στους πάντες. Ελέγξτε την αγορά να τελειώνουμε μια ώρ’ αρχύτερα με τα κερδοσκοπικά παιγνίδια που εν τέλει πέφτουν πάντα στις πλάτες των φορολογούμενων. Άντε μπράβο γιατί σας έχει παρακάψει τον εγκέφαλο η υψηλή τεχνολογία.
Σιχτίρ πια εδώ μέσα
Μπάφιασα…
(και ακόμα δεν γκρίνιαξα για τα ηχεία...
Ούτε για το ότι ο τούρκος τα τίναξε :@)