Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Χάραξη στρατηγικής

Πώς να περιμένει προκοπή ετούτος ο τόπος; Παραγωγή ενέργειας και κλιματικές αλλαγές το θέμα. Και οι πολιτικοί ήρθαν, μίλησαν, ευλόγησαν τα γένια τους και αφού «περιμένουν εναγωνίως τα αποτελέσματα της συζήτησης», έφυγαν για δικούς τους λόγους ο καθένας, όχι απλά πριν τη συζήτηση, αλλά αμέσως μόλις μίλησαν και περηφανεύτηκαν ο ένας για τον άλλο όσον αφορά στο πόσο έχουν αναδείξει τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Αλλά σε αυτόν τον τόπο κύριε πρόεδρε της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής αναλώνεστε μόνο στο να καταδεικνύετε τα προβλήματα και να αποχωρείτε, να τα διορθώσετε ποτέ δεν ασχολείστε. Προφανής λοιπόν η αδιαφορία για το σύνολο των προτάσεων και των στρατηγικών σχεδιασμών που παρουσιάστηκαν εν τη απουσία σας και για τη συζήτηση που θα ακολουθούσε αν ήσασταν ακόμα εκεί. Άλλωστε την «εθνική στρατηγική» τη χαράσσετε με τα δικά σας «κριτήρια», και όχι με κριτήριο τη βιωσιμότητα. Δεν ενδιαφέρεστε καν για το ότι το νομοθετικό πλαίσιο που αρνείστε πεισματικά να αλλάξετε εδώ και χρόνια – ενώ την ίδια στιγμή αλλάζετε τόσα άλλα – δυσκολεύει και αποτρέπει τη διάδοση της χρήσης των αποκεντρωμένων ΑΠΕ, όσο και αν έχει καταδειχθεί η ανάγκη αποκέντρωσης της παραγωγής ενέργειας. Ακόμα, σε ένα σύστημα στο οποίο επιβάλλεται η ελάττωση της κατανάλωσης για να επιστρέψει σε βιώσιμες συνθήκες, το καταδεικνύετε κι εσείς άλλωστε στους λόγους σας, σχεδιάζετε στρατηγικά με γνώμονα την ετήσια αύξηση με ρυθμούς 4% και άνω, χωρίς πρόνοια ή μέτρα για να επέλθει η επιβαλλόμενη μείωση.
Το κακό είναι ότι για μία ακόμη φορά καταδείχθηκε αυτό που ήλπιζα να μπορούμε να αποφύγουμε. Καλές οι ΑΠΕ, αλλά χωρίς μια σταθερή βάση παραγωγής που θα στηρίζει το μίγμα των ΑΠΕ, δε γίνεται να στηθεί το σύστημα παραγωγής. Αντί όμως να επενδύσουμε σε ανάπτυξη σταθερής βάσης που δεν επεμβαίνει στον κύκλο του άνθρακα, πεισματικά προτιμούμε να επενδύουμε σε φυσικό αέριο και άλλες «καθαρές» τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων. Λες και δεν θα ήταν εύκολη η ανάπτυξη μη επιβαρυντικών τεχνολογιών, που δε δημιουργούν ρυθμούς συσσώρευσης άνθρακα στο περιβάλλον της βιόσφαιρας, αν όλα αυτά τα κονδύλια κατευθυνόταν στην έρευνα αντί της επένδυσης σε αγωγούς, και μάλιστα πολύ νωρίτερα από την περάτωση των αγωγών και τη διείσδυσή στους καταναλωτές.
Εν γένει επικροτώ κάθε μέτρο ελάττωσης των ρύπων του θερμοκηπίου και σίγουρα κάθε μέτρο ελάττωσης της κατανάλωσης, αλλά αυτή η προσκόλληση στα εισπρακτικού τύπου μέτρα καταντάει επιεικώς γελοία. Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, το να βοηθάω εγώ όσο μπορώ είναι εντελώς ανούσιο αν ο διπλανός μου, εντελώς ασύδοτα, αναιρεί το όφελος που προσέφερα. Όλη αυτή η παραφιλολογία λοιπόν των εισπρακτικών μέτρων μάλλον δε δουλεύει ουσιαστικά, αφού όποιος έχει υψηλό βαλάντιο αδιαφορεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια. Αυτή είναι η «παιδεία» που ευαγγελιζόμαστε; Δεν έχεις χρήματα, δεν κυκλοφορείς, βγάλε κι εσύ χρήματα να μπορείς να ρυπαίνεις ανεξέλεγκτα; Σαφώς και προτιμώ τα μέτρα που αναφέρονται σε ισότιμη συμμετοχή όλων στη λύση του προβλήματος. Αφού επιβάλλεται η μείωση, πρέπει οι περιορισμοί να είναι για όλους ίδιοι. Κομμένο για όλους ό,τι ρυπαίνει, ελάττωση της κατανάλωσης στο ίδιο επίπεδο για όλους, ότι βαλάντιο κι αν έχουν. Έχει δεν έχει χρήματα κάποιος, δε δικαιούται να ρυπαίνει επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους. Δικαιώματα κι ελευθερίες έχουν όρια. Αλλά όταν στην πράξη σε ενδιαφέρουν μόνο τα έσοδα, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις σου, μόνο σε διόδια και φόρους καταφεύγεις.
Χάραξη στρατηγικών «αειφόρου ανάπτυξης»...
Ανέκδοτο γελοίων «πολιτικών»…

7 σχόλια:

  1. Α ρε dartiir, καλά τα λες φίλε μου αλλά μας έχουν γραμμένους ξέρεις που. Δε πα να φωνάζουμε; Δεν ιδρώνει το αυτάκι τους. Λες και δεν τους αφορά το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/5/08 8:10 μ.μ.

    πρωτιστως το θεμα αφορα εμας! ποσοι ειναι οι πολιτικοι και ποσοι εμεις?

    ΕΜΕΙΣ ομως δεν κανουμε τιποτα γι αυτο. τους ψηφισες? τοτε τι φωναζεις? α! δεν ψηφισες αυτην την κυβερνηση αλλα καποια αλλη που δεν βγηκε? παλι φτου σου.

    Η ανοχη μας = καταδικη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μικρόκοσμός μας αφορά εμάς, όμως ούτε αυτός πρόκειται να αλλάξει χωρίς «στρατηγική» χάραξη. Ακόμα και αυτός να έτεινε να αλλάξει, αν δεν αλλάξουν όλοι οι μικρόκοσμοι, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε. Γιατί ακριβώς το μόνο που πετυχαίνεις είναι να δίνεις περισσότερο χώρο για ασυδοσία σε όσους πράττουν τα αντίθετα. Η αλλαγή της κατάστασης, δυστυχώς, είναι θέμα της χαρασσόμενης στρατηγικής της κοινωνίας. Το ψάρι πάντα από το κεφάλι θα βρωμάει και η μονάδα είναι ανίκανη να προσφέρει περισσότερα από μια απλή συμβολή.
    Η ανοχή μας στην «φεουδαρχική δημοκρατία» της σημερινής εποχής αποτελεί όντως «καταδίκη». Καθώς και η ανοχή μας στο «πρότυπο του πολιτικού» που επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας μας (αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο). Ακόμα και γι’ αυτές τις αλλαγές όμως, δυστυχώς πάλι στρατηγική χάραξη χρειάζεται. Βλέπεις όσο και αν στον μικρόκοσμό μου αγωνίζομαι να αποτινάξω την «φεουδαρχία», τελικά το αποτέλεσμα δεν «έχει διείσδυση» στο σύνολο.
    Οπότε ας καταδείξω τουλάχιστον την πλήρη απουσία των κ. Μητσοτάκη, Μπαλτά και Κρεμλή από την θεματική ανάπτυξη και τη συζήτηση, τις οποίες «ανέμεναν με ενδιαφέρον» και στις οποίες παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένες δυνατότητες και στρατηγικές, μπας και αφυπνισθεί μέρος του συνόλου και κατανοήσει την πλήρη αδιαφορία των «πεφωτισμένων» πολιτικών που ψηφίζει, για τα θέματα που αφορούν την βιωσιμότητα της κοινωνίας.

    Το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα που είπες ψάρια (καρχαρίες έπρεπε να πεις στην προκειμένη περίπτωση βέβαια), ξέρεις, η καλύτερη τιμωρία των "χαιρετισμάκηδων" (αυτοί που έρχονται στα συνέδρια/συζητήσεις/ομιλίες/παρουσιάσεις και φεύγουν αμέσως μετά τους χαιρετισμούς) είναι να τους δέσεις σε μια καρέκλα και να τους αναγκάσεις να ακούσουνε όλες τις διαδικασίες, και μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, να τους διαβάσει κανείς όλα τα μνημόνια των ΜΚΟ και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από έρευνες. Εγώ θα συνέχιζα με κέρασμα νερού από τις περιοχές που μολύνθηκε με εξασθενές χρώμιο ο υδροφόρος ορίζοντας και ένα πακετάκι διακοπών σε μια χωματερή. Θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλα, αλλά καταλαβαίνεις νομίζω τον τρόπο σκέψης μου...
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλά είχα ξεχάσει το σχοινί σπίτι... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χοχο, για αυτό υπάρχουν και οι γραβάτες!!!!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος5/6/08 2:25 μ.μ.

    Μόλις καταφέρουμε και οργανωθούμε, φίλε μου, μόλις ...
    Και μάλιστα στην σωστή πλευρά ...

    "Θα ΄ρθει ανάποδο ο ντουνιάς ..."

    Μόνο τότε θα λυθουν ΚΑΙ τα προβλήματα του περιβάλλοντος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...