Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2005

Τί «έθνος» είμαστε;

Χτες το πρωί βρισκόμουν στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι. Συγκεκριμένα, περίμενα δίπλα στην εκκλησίτσα με το καμπαναριό της.

Και να ‘σου τύπος in και cool με το κινητό να μιλάει (στην γκόμενα; στον φίλο; δεν ξέρω) και να λέει:

«Ναι ρε μαλάκα, στο Μοναστηράκι είμαι σου λέω, στο μιναρέ δίπλα!»

Βέρος Έλληνας ο τύπος έτσι; 18 με 22 σε ηλικία υποθέτω…

Ποιος φταίει τώρα;

Οι δάσκαλοι που δεν του μάθανε την διαφορά καμπαναριού-μιναρέ;
Οι γονείς του που προφανώς δεν ασχολήθηκαν ποτέ μαζί του;
Το σύστημα και η πολιτεία που δεν έβαλε μια ταμπελίτσα από κάτω να λέει: «Καμπαναριό»;

Δεν ξέρω αν εκείνη την στιγμή ένοιωσα ντροπή, θυμό ή απογοήτευση.
Δεν ξέρω τι ήθελα περισσότερο, να τον δείρω ή να βάλω τα κλάματα για το κατάντημά μας;

Δεν ξέρω αν είμαστε «έθνος ανάδελφον» αλλά βαδίζουμε με σίγουρα βήματα στο να γίνουμε «έθνος ανύπαρκτον»...

20 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/12/05 5:48 μ.μ.

    Τελειώς μιλάμε, τελείως... Υπάρχουν και χειρότερα πάντως. Όπως το θρυλικό με το Γκλέτσος αντί για Γλέζος. Σε λίγο θα ακούσουμε οτι ο Κ. Καραμανλής ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ! Μόνο αυτό μας λείπει! Τελείως... Κουράγιο, βούλωσε τ' αυτιά σου γιατί αν απογοητεύεσαι με αυτά τα μικρά με τις μεγάλες κοτσάνες των πολιτικών και των δημοσιογράφων τι θα κάνεις; Θα αυτοκτονήσεις; Έλεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα θελα να ξερα αν βρέθηκαν, στην περίπτωση που έδιναν ραντεβού...


    αφου δεν είπε την καμπάνα γκόνγκ, παλι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι Λοζάνη τι Κοζάνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανάδελφο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω κατάντια!!!!

    είμαι σίγουρη όμως οτι ο τύπος ήξερε άπταιστα τα νέα χιτ της Βανδη-Βισση-Πλουταρχου-δε συμμαζεύεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος20/12/05 3:18 μ.μ.

    Χιούμορ έκανε το παιδί και μπράβο του!

    Χαίρομαι πολύ όταν γνωρίζω τέτοια παιδιά που έχουν ξεπεράσει τις αγκυλώσεις πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια. Και μου φαίνεται πολύ ωραίο να αποκαλεί κανείς το καμπαναριό μιναρέ.

    Επίσης είναι πολύ όμορφο να χέζει κανείς τη σημαία ή να την καίει (το δεύτερο για τους πιό συντηρητικούς).

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    Έλληνας βέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά είναι μωρέ...
    Άστα να παίξουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος21/12/05 9:43 π.μ.

    Το ήξερα ότι ο Νταρθίρ είναι ένας ευγενής και δε θα έσβηνε το ποστ μου. Άλλωστε αγαπά την πολυφωνία και το έχει αποδείξει.

    Αλλά αγαπητέ Ηνίοχε, γιατί αποκαλείτε το ποστ μου σαβούρα;

    Από τη λέξη σαβούρα μου έρχεται συνειρμικά η πατσαβούρα, η γαλανόλευκη πατσαβούρα. Για την οποία πέταξα 18 μήνες από τη ζωή μου. Για να υπάρχει αυτό το παράλογο ανθρώπινο κατασκεύασμα που λέγεται σύνορα και έθνος. Αυτά όλα τα κατασκευάσματα έχουν γίνει για να νοιώθουν οι ανασφαλείς λίγη θαλπωρή, ότι έχουν κάποιον πατερούλη πολιτικό, παπά, στρατηγό να τους καθοδηγεί και να τους προστατεύει.

    Λυπάμαι κύριοι αλλά δε θα υπακούσω άλλο σε καμιά κάλπικη ιδέα που τυγχάνει να λέγεται "έθνος". Αυτά είναι για τα ανθρωπάκια.

    βέρος έλληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Darth βάση και της ηλικίας που προανάφερες πιστεύω πως το παίδί αυτό προσπαθούσε με κάθε τρόπο να είναι trendy και για να το "αποδείξει" άλλη μια φορά απλά είπε αυτή την κοτσάνα... Ελπίζω μόνο να είναι αντίδραση λόγω ηλικίας και σε 4-5 χρόνια να μην λέει τέτοια πράγματα! Πάντως ήταν αρκετά ενοχλητικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος21/12/05 12:19 μ.μ.

    Αγαπητή Χρύσα,

    Δεν περίμενα κι εσύ να ακολουθήσεις τα χνάρια του Ηνίοχου και να μην επιχειρηματολογήσεις. Από το μπλόγκ σου φαίνεται πως είσαι άνθρωπος με άποψη, θα σε παρακαλούσα λοιπόν να μου πεις την άποψή σου και όχι απλά να αφορίζεις μια "κοτσάνα".

    Σέβομαι το γεγονός ότι διαφωνείς μαζί μου αλλά θα ήθελα και μία αιτιολόγηση, διαφορετικά είναι σαν να φανατίζεσαι χωρίς λόγο.

    Ευχαριστώ και ελπίζω να απαντήσεις.

    βέρος έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατ' αρχάς δεν έκανε χαβαλέ.
    Ο χαβαλές φαίνεται στον τόνο της φωνής και την έκφραση. Ο τύπος βρισκόταν στο μισό μέτρο μπροστά μου και έβλεπα την φάτσα του.

    Κατα δεύτερο λόγο, καλά που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αγωνίστηκαν ώστε να μπορείς να εκφράζεις την άποψή σου Ελληνάρα μου και να κατηγορείς το έθνος που έθρεψε και προστάτεψε και τους γονείς σου και εσένα.

    Πριν ξεκινήσεις λοιπόν μια διαμάχη σκέψου ότι η γνώμη σου με προσβάλλει αφού κι εγώ "πέταξα" 19 μήνες από την ζωή μου, όπως και πολλοί άλλοι, για αυτό το έθνος και δεύτερον ότι κανείς δεν σου δίνει το δικαίωμα να καίς και να βρίζεις σύμβολα στα οποία πιστεύουν οι άλλοι γιατί έτσι τους προσβάλλεις με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο δεν θα ήθελες να προσβάλλω εσένα.

    Συνεπώς σε ενημερώνω εκ των προτέρων ότι την επόεμνη φορά που θα προσβάλλεις με τα λόγια σου κάτι, το σχόλιό σου θα σβυστεί αδιαφορώντας για το υπόλοιπο περιεχόμενο του.

    Πολλοί που έχυσαν το αίμα τους θα λυπόταν που το έκαναν για ανθρώπους σαν εσένα.

    Το έθνος και η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν είναι το κράτος ή ο στρατός ή η πολιτεία. Ει΄μαστε εμείς οι ίδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος22/12/05 10:05 π.μ.

    Ύστερα από την τρομοκρατική απειλή "Συνεπώς σε ενημερώνω εκ των προτέρων ότι την επόεμνη φορά που θα προσβάλλεις με τα λόγια σου κάτι, το σχόλιό σου θα σβυστεί αδιαφορώντας για το υπόλοιπο περιεχόμενο του" θα προσπαθήσω να μην προσβάλλω με τις λέξεις. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι κολλάνε πολύ στα σύμβολα και όχι στην ουσία. Κολλάνε στις λέξεις και όχι στο νόημα. Φαντάζομαι θέλεις να προστατέψεις κάποιους από τους συντηρητικούς ή ηλικιωμένους αναγνώστες σου και καλά κάνεις. Προστατεύεις το σπίτι σου για να έχεις επισκέπτες όποιοι και να είναι αυτοί. Καλά κάνεις, είναι καλό να είσαι εμπορικός.

    Οπότε κι εγώ φεύγω, μόνο μία συμβουλή σου δίνω, μην είσαι ρατσιστής και μην κρύβεσαι φοβισμένος πίσω από ψεύτικες ιδέες όπως το Έθνος. Όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο, το "έθνος" είναι ένα κατασκεύασμα. Δεν έχει σημασία η κουλούρα και η παράδοση αλλά η κριτική σκέψη. Και όταν κολλάει κανείς στην παράδοση σκοτώνει τη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. To έθνος δεν είναι κατασκεύασμα. Το κράτος είναι κατασκεύασμα.
    Η παράδοση δεν σκοτώνει. Δημιουργεί οικιότητα και ομορφιά.

    Καλό θα ήταν να σκέφτεσαι λίγο και όσα λένε οι άλλοι πριν εκφέρεις άκριτα απόψεις.

    Και άνοιξε λεξικό. Θα δείς ότι πουθενά η λέξη έθνος δεν είναι συνώνυμη της λέξης ρατσισμού.

    Αλλά βέβαια είναι λογικό να τις βρίσκεις συνώνυμες, όταν επικροτείς και την συνωνυμία "καμπαναριού-μιναρέ"

    Η γλώσσα όμως έχει λέξεις και οι λέξεις έννοια και η έννοια υπάρχει για να συνεννοούμαστε.

    Τί σχέση έχουν όλα αυτά με το έθνος, το κράτος ή το κόλημά σου δεν καταλαβαίνω.

    Και όπως το είπες και μόνος σου ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ. Δεν ξέρεις πραγματικά. Προφανώς γιατί δεν έχεις ούτε διάθεση να σκεφτείς, ούτε διάθεση να κατανοήσεις όσα σου είπα.

    Οπότε πώς μιλάς για κριτική σκέψη όταν δεν δαπανάς ούτε ένα δευτερόλεπτο για να την κάνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λέω φέτος Ντάρθ να φτιάξετε κουλουράκια σε σχήμα μιναρέδων και στεφανάκια με την ελληνική σημαία απο glaze να τα μοιράζετε στους περαστικούς απο τα μπλόκια σας.

    Και κάτι άλλο. Ενας φίλος κομπιουτεράς μου είπε ότι οι γνωστοί ανώνυμοι που μπαίνουν εδώ και εκεί και βρίζουν είναι programme promoters για τα comment moderation. Τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι!!!Σαν τους πλασιέ με τις βούρτσες παλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τώρα γιατί πρέπει κάποιος να κάνει promote το comment moderation;

    Θα κερδίσει κανείς άμα βάλουμε όλοι comments moderation;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ????

    Γιατί μπαμπαμλόγκ το σχόλιό μου εμφανίζεται στην σελίδα του post a comment αλλά όχι στο permanent link;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προφανώς επειδή έχουν παρεισφρύσει (το γράφω καλά δάσκαλε;) καλλικατζαράκια σε αυτό το ποστ!

    Ασχετο: Η καμήλα μου κάνει "ματάκια", για μάζεψέ την!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ποιά απ' όλες του κοπαδιού;;;

    (έχεις μεγάλο κόλημα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαιρετώ την παρέα μετά από κάποιο διάστημα απουσίας. Δυστυχώς ΄το παραπάνω κύριος "Βέρος Έλληνας" δεν ξέρω εάν είναι blog moderator ή ότι άλλο και δεν με απασχολεί κιόλας. Εκείνο που θα πρέπει να ξέρει ο εν λόγω κύριος(ασχέτως εάν θα το κατανοήσει ή θα το αφομοιώσει στον τρόπο σκέψης του) είναι το γεγονός ότι κάποιοι έχασαν πολλά περισσότερα από 18 μήνες clubbing, φραπέδων και αμπελοσοφικής μπουρδολογίας στα διαλείμματα του αέναου κυνηγίου του καλύτερου "πιπινιού". Από εκεί και πέρα εύχομαι ο κύριος "βέρος Έλληνας" να μην χρειαστεί ποτέ την βοήθεια του τρισκατάρατου "κράτους" και να είναι σίγουρος ότι από μέρους μας δεν το λογίζουμε ως μέλος του Ελληνικού Έθνους το οποίο τόσο απεχθάνεται ή μπερδεύει ή δεν ξέρω και εγώ τί άλλο.
    Είναι βέβαια προφανές ότι είναι ματαιοπονία να προσπαθήσει κάποιος να ενσταλάξει την στοιχειώδη κοινωνική ευγένεια στον οποιονδήποτε και για αυτό δεν θα επιδοθώ σε επιχειρηματολογία ή σε ηθικοπλαστικό διάλογο όπως επιχείρησε ο Darthiir. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ στον κύριο "Βέρο Έλληνα" Καλά Χριστούγεννα και το ευτυχισμένο το 2006. Ελπίζω να αναγκαστεί να δουλέψει όσο σκληρά γίνεται καθώς θα αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα βιοπορισμού και αφού προκόψει στην δουλειά του να κατορθώσει να αγοράσει και καμία Μερσεντές ή κάποιο άλλο αντίστοιχο δείγμα καπιταλιστικής "διαφθοράς" το οποίο να το δει βέβαια να λαμπαδιάζει σε κάποια γωνία του δρόμου αποτελώντας το επιστέγασμα της "κριτικής σκέψης" κάποιου ο οποίος θεώρησε έτσι ότι εκδικήθηκε Αμερικάνους, Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους (όπως και τη Φατμέ η οποία αφόδευσε ακούσια από την συγκίνησή της στο αλώνι) για τα δεινά αυτού του κόσμου. Σου εύχομαι αγαπητέ "Βέρε" να στην πέσουν 5-10 άτομα στο δρόμο για να σου μαυρίσουν το τομάρι για τον οποιονδήποτε λόγο και μετά να δω εάν οι αστυνομικοί ή οι άλλοι ηλίθιοι "παραδοσιακοί" Έλληνες που θα προστρέξουν σε βοήθειά σου δεν θα είναι οι καλύτεροί σου φίλοι. Επειδή οι ευχές μου δεν είναι δυνατόν να εξαντληθούν και επειδή δεν μαθαίνει κάποιος εάν δεν πάθει θα περιμένω αγαπητέ φίλε να πάθεις πρώτα, σε παροτρύνω δε να πας να κάψεις καμμία Αμερικάνικη σημαία στην Times Square στην Νέα Υόρκη, ή στο Λονδίνο ή σε κάποια πλατεία του Πεκίνου και μετά να έρθεις να μας πεις πόσες μάπες μέτρησες (εάν βέβαια ζήσεις για να το εξιστορήσεις).
    Επειδή βέβαια και οι ευχές μου και οι προτάσεις για δραστηριότητες στις οποίες μπορείς να επιδοθείς είναι στα πλαίσια της "κριτικής μου σκέψης" δεν νομίζω ότι ούτε θα μου κρατήσεις κακία ούτε και θα θιχτείς. Εάν πάλι συμβεί κάτι τόσο δυσάρεστο εδώ θα ήμαστε να τα πούμε. Καλά παραδοσιακά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος23/12/05 6:58 μ.μ.

    Ώπα μωρε ! και ποια η διαφορά δηλαδή?

    για να καλεί τα προβατα το ένα, για να καλεί τα πρόβατα το άλλο. Εεε... να με συχγωράτε ποιμνιο ήθελα να πώ. Τουλάχιστο στο ένα δεν είναι καμπανάκι όπως εχουν στα ζώα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες...